Martin Janolhs är en av spelarna som Joakim Englund tror skulle må bra av ett klubbyte.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Allsvenska spelare i behov av en "trejd"
ANNONS

Ett miljöombyte kan få en karriär på rätt köl. Det finns det flera exempel på i Hockeyallsvenskan den här säsongen. Joakim Englund har tittat på några spelare han tror skulle må bra av att lämna sin nuvarande klubb och ta sig an en annan utmaning.

Vi har redan sett ett gäng övergångar inom Hockeyallsvenskan som mer eller mindre gett en skjuts för den enskilda spelaren och för det nya laget. Några exempel på spelare som gjort lyckade klubbyten inom ligan är:


Tobias Åhström
 är på lån från Modo till Almtuna. Han vräker just nu in poäng och är inte långt ifrån att snitta en pinne per match.

Lukas Wernblom är utlånad från MoDo till Västervik. Lukas, som är en kandidat till JVM-truppen, var tvungen till ett klubbyte då minuterna han fick i MoDo knappast skulle räcka till en plats i juniorkronorna. Han gör det bra i Västervik, men frågan är om det räcker hela vägen till Tomas Monténs trupp?

Andreas Hjelm, som förvisso gjorde det bra i Björklöven, har fått en offensivare roll i Södertälje efter att korttidskontraktet med löven löpt ut.

Anton Blomberg bröt sitt kontrakt med Tingsryd och har efter att han anslutit till Södertälje gjort fem poäng på åtta matcher.

Gustav Lindberg i Västerås förväntades få mindre (offensiv) istid när Lukas Zetterberg vände hem från Brynäs. Valde därför att skriva på för Södertälje istället. 

SVÄLJER STOLTHETEN

Att på eget bevåg ta beslutet att bryta sitt kontrakt är tuffare för vissa spelare än för andra. Detta trots att man kanske kört fast rent hockeymässigt eller kanske inte trivs i omgivningen, staden eller vad det nu kan vara. 

Vissa spelare är mer lojala mot sin arbetsgivare än andra och sväljer stoltheten trots att det kanske inte fungerar särskilt bra på isen. Dessa spelare borrar helt enkelt ner huvudet och kämpar ännu hårdare för att komma ur ”svackan”.

Vissa lyckas bra med att vända en negativ trend, andra gör det inte. Något man måste ta i beaktande är vad ett brutet kontrakt innebär för spelaren. Vad är det som gör att det inte fungerar i nuvarande klubb och vilka faktorer kan hjälpa spelaren på rätt spår i den nya klubben? Kan ett brutet kontrakt leda till nya framgångar i karriären eller leder det bara till ett sämre rykte i hockeysvängen?

Det finns inget rätt eller fel i frågan vad som är bäst för den enskilda spelaren då varje enskilt fall är unikt.

Erik Nyström.Erik Nyström.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

FÅR BARA UT EN BRÅKDEL AV SIN POTENTIAL

I Sverige och Hockeyallsvenskan fungerar det inte, av självklara skäl, att likt hockeysystemet i Nordamerika jobba med rena bytesaffärer av spelare. Men om det hade fungerat har jag ett par spaningar på trejder som hade kunnat slå väl ut.

Erik Nyström, Västervik och Martin Janolhs, Södertälje

Erik har fantastiska verktyg i lådan för att kunna vara en av allsvenskans bästa spelare, men får just nu bara ut en bråkdel av sin potential. Farten, händerna och förmågan att ”slå” sin spelare är i toppklass i ligan. Hans positiva sidor är fullt tillräckliga för att kompensera sina sämre sidor som är defensiven, beslutsfattandet samt att han kan klassas som en spelare som bara är bra ungefär varannan dag. 

Men när Nyström är bra är han riktigt bra. Här finns definitivt potential att få ut mer av den kreative liraren än vad Västervik fått.

Vilket lag kan Erik tänkas gå till?

Nu är det svårt att likt NHL göra rena byten mellan spelare men om det hade varit möjligt tror jag alla parter hade mått bra av att byta Martin Janolhs mot Nyström. Ett miljöombyte för dessa två spelare tror jag hade varit en win-win-situation. 

Janolhs är likt Nyström en framtung spelare, alltså de har båda sina främsta kvalitéer i offensiven. Vid närmare eftertanke är dessa spelare mer lika varandra än så, eller vad sägs om att båda har testat spel i högre liga och utomlands, är i liknande ålder och bör även ligga inom liknande lönenivåer. 

Ibland kan ett miljöombyte, utan vidare motivering, göra spelaren gott. Med tanke på att spelarna inte når sin fulla potential i nuvarande klubb kanske ett byte rakt av skulle gynna alla parter.

Marcus Fagerudd.Marcus Fagerudd.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

BARA TRE POÄNG VAR

Oskar Drugge, AIK och Marcus Fagerudd, Södertälje

Precis som det tidigare förslaget till trejd ser jag även här två likvärdiga spelare med meriter från högre liga. Med liknande spelstil där offensiven är deras främsta vapen tror jag ett miljöombyte skulle göra gott för alla inblandade.

För om man ska vara helt krass är både Drugge och Fagerudd alldeles för skickliga hockeyspelare för att endast ståta med tre individuellt inspelade poäng vardera. Den poängskörden tror jag varken klubbarna eller backarna själva är särskilt nöjda med. 

Med en nystart och ett miljöombyte är det lättare att nollställa sig för att på så sätt kunna bygga upp det självförtroende som krävs för att bli en produktiv spelare igen. 

Båda två är med lätthet goda för 0,5 poäng per match med ett självförtroende och en omgivning de trivs i. Ett extra plus i Drugges fall är att han känner väl till staden och föreningen efter att ha spenderat en del av juniortiden i Södertälje i början av 10-talet.

Med tanke på den geografiska närheten mellan Stockholm och Södertälje skulle ett byte rakt av vara fullt möjligt utan att spelarna ens behöver byta bostad.

FASTNAT I FRYSBOXEN

Anton Öhman, Modo och Viktor Amnér, Mora

Anton Öhman sitter fast rejält i tränare Björn Hellkvists frysbox medan Viktor Amnér får ganska stort förtroende i Mora. Ett stort förtroende utan att glänsa ska tilläggas.

Dessa två backar är inte likvärdiga varandra på samma sätt som i exemplen ovan men på en punkt är det ingen skillnad; båda har stor potential att vara toppspelare på allsvensk nivå.

Med tanke på att det är några veckor sedan Hellkvist ens tog ut Öhman i matchtruppen är det ganska tydligt att han inte ingår i några framtidsplaner.

Angående Amnér tror jag att hans spelstil skulle passa bättre i MoDo där han skulle få ut betydligt mer av sitt spel där han kan studsa med i var och vartannat anfall än vad han får i ett mer konservativt spelande och tillbakadraget Mora.

Gällande Öhman är ett miljöombyte enda utvägen om han vill spela hockey igen, för hos MoDo står inte ens dörren till istid på glänt. Varför inte i Mora i utbyte mot Amnér?

TUFF KONKURRENS

Mattias Pettersson, Björklöven

Mattias har hunnit göra en SHL-säsong och är nu inne på sin tredje allsvenska säsong. Med sina 28 år är han i sin absoluta prime som målvakt, och för att nå sin fulla potential måste han spela matcher.

Just nu ser han inte ut att få särskilt många matcher i Björklöven då förstavalet Joe Cannata uppenbarligen inte är den lättaste att konkurrera ut.

Jag har förståelse för att en stark drivkraft är att vinna något under karriären, vilket han definitivt har chansen till i Björklöven som just nu leder Hockeyallsvenskan. Men frågan är hur bra det är för den egna karriären att tvingas öppna båsdörren i typ 90 procent av matcherna?

Här har jag ingen uppenbar ”trade” men med tanke på skadesituationen hos Västerviks båda burväktare finns det en klar öppning i alla fall. Inte minst med tanke på att det ryktas om att ungraren Vay inte är särskilt önskvärd.

Vilka byten skulle du vilja se?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 28 februari
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
18:05 Djurgården - Frölunda SDHL
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
fredag 01 mars
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
01:00 Florida Panthers - Montreal Canadiens NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
02:00 Nashville Predators - Minnesota Wild NHL
03:00 Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - Anaheim Ducks NHL
17:30 Vaasan Sport - HPK Liiga
17:30 Lukko - KalPa Liiga
17:30 JYP - Ilves Liiga
17:30 SaiPa - Jukurit Liiga
18:05 Frölunda - Djurgården SDHL
18:30 Helsingfors IFK - Kärpät Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
lördag 02 mars
01:00 Ottawa Senators - Arizona Coyotes NHL
01:00 Washington Capitals - Philadelphia Flyers NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - New Jersey Devils NHL
15:00 Nybro - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
15:15 Linköping - HV71 SHL
15:15 Frölunda - Modo SHL
15:15 Luleå - Rögle SHL
16:00 Jukurit - SaiPa Liiga
16:00 Ilves - KalPa Liiga
16:00 HPK - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Lukko Liiga
16:00 KooKoo - Ässät Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Timrå - Skellefteå SHL
18:00 Örebro - Växjö SHL
18:00 Oskarshamn - Färjestad SHL
18:00 Leksand - Malmö SHL
18:30 Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets NHL
21:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
22:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
00:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
00:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
söndag 03 mars
01:00 Philadelphia Flyers - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
02:00 Dallas Stars - San Jose Sharks NHL
02:00 Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Calgary Flames - Pittsburgh Penguins NHL
19:00 Washington Capitals - Arizona Coyotes NHL
21:30 Los Angeles Kings - New Jersey Devils NHL
måndag 04 mars
01:00 Buffalo Sabres - Winnipeg Jets NHL
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
03:00 Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins NHL
tisdag 05 mars
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Philadelphia Flyers - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
03:30 Calgary Flames - Seattle Kraken NHL
17:30 SaiPa - Ässät Liiga
17:30 Tappara - Lukko Liiga
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 HV71 - Örebro SHL
19:00 Timrå - Oskarshamn SHL
19:00 Frölunda - Linköping SHL
onsdag 06 mars
01:00 New Jersey Devils - Florida Panthers NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 Boston Bruins - Edmonton Oilers NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
04:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 Helsingfors IFK - HPK Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
17:30 Jukurit - Ässät Liiga
19:00 Nybro - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
torsdag 07 mars
01:00 Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres NHL
03:30 Colorado Avalanche - Detroit Red Wings NHL
04:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
17:30 Kärpät - KooKoo Liiga
17:30 Lukko - Vaasan Sport Liiga
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Oskarshamn - Rögle SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Linköping - Timrå SHL
19:00 Leksand - Modo SHL
19:00 Växjö - HV71 SHL