Martin Janolhs är en av spelarna som Joakim Englund tror skulle må bra av ett klubbyte.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Allsvenska spelare i behov av en "trejd"

Ett miljöombyte kan få en karriär på rätt köl. Det finns det flera exempel på i Hockeyallsvenskan den här säsongen. Joakim Englund har tittat på några spelare han tror skulle må bra av att lämna sin nuvarande klubb och ta sig an en annan utmaning.

Vi har redan sett ett gäng övergångar inom Hockeyallsvenskan som mer eller mindre gett en skjuts för den enskilda spelaren och för det nya laget. Några exempel på spelare som gjort lyckade klubbyten inom ligan är:


Tobias Åhström
 är på lån från Modo till Almtuna. Han vräker just nu in poäng och är inte långt ifrån att snitta en pinne per match.

Lukas Wernblom är utlånad från MoDo till Västervik. Lukas, som är en kandidat till JVM-truppen, var tvungen till ett klubbyte då minuterna han fick i MoDo knappast skulle räcka till en plats i juniorkronorna. Han gör det bra i Västervik, men frågan är om det räcker hela vägen till Tomas Monténs trupp?

Andreas Hjelm, som förvisso gjorde det bra i Björklöven, har fått en offensivare roll i Södertälje efter att korttidskontraktet med löven löpt ut.

Anton Blomberg bröt sitt kontrakt med Tingsryd och har efter att han anslutit till Södertälje gjort fem poäng på åtta matcher.

Gustav Lindberg i Västerås förväntades få mindre (offensiv) istid när Lukas Zetterberg vände hem från Brynäs. Valde därför att skriva på för Södertälje istället. 

SVÄLJER STOLTHETEN

Att på eget bevåg ta beslutet att bryta sitt kontrakt är tuffare för vissa spelare än för andra. Detta trots att man kanske kört fast rent hockeymässigt eller kanske inte trivs i omgivningen, staden eller vad det nu kan vara. 

Vissa spelare är mer lojala mot sin arbetsgivare än andra och sväljer stoltheten trots att det kanske inte fungerar särskilt bra på isen. Dessa spelare borrar helt enkelt ner huvudet och kämpar ännu hårdare för att komma ur ”svackan”.

Vissa lyckas bra med att vända en negativ trend, andra gör det inte. Något man måste ta i beaktande är vad ett brutet kontrakt innebär för spelaren. Vad är det som gör att det inte fungerar i nuvarande klubb och vilka faktorer kan hjälpa spelaren på rätt spår i den nya klubben? Kan ett brutet kontrakt leda till nya framgångar i karriären eller leder det bara till ett sämre rykte i hockeysvängen?

Det finns inget rätt eller fel i frågan vad som är bäst för den enskilda spelaren då varje enskilt fall är unikt.

Erik Nyström.Erik Nyström.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

FÅR BARA UT EN BRÅKDEL AV SIN POTENTIAL

I Sverige och Hockeyallsvenskan fungerar det inte, av självklara skäl, att likt hockeysystemet i Nordamerika jobba med rena bytesaffärer av spelare. Men om det hade fungerat har jag ett par spaningar på trejder som hade kunnat slå väl ut.

Erik Nyström, Västervik och Martin Janolhs, Södertälje

Erik har fantastiska verktyg i lådan för att kunna vara en av allsvenskans bästa spelare, men får just nu bara ut en bråkdel av sin potential. Farten, händerna och förmågan att ”slå” sin spelare är i toppklass i ligan. Hans positiva sidor är fullt tillräckliga för att kompensera sina sämre sidor som är defensiven, beslutsfattandet samt att han kan klassas som en spelare som bara är bra ungefär varannan dag. 

Men när Nyström är bra är han riktigt bra. Här finns definitivt potential att få ut mer av den kreative liraren än vad Västervik fått.

Vilket lag kan Erik tänkas gå till?

Nu är det svårt att likt NHL göra rena byten mellan spelare men om det hade varit möjligt tror jag alla parter hade mått bra av att byta Martin Janolhs mot Nyström. Ett miljöombyte för dessa två spelare tror jag hade varit en win-win-situation. 

Janolhs är likt Nyström en framtung spelare, alltså de har båda sina främsta kvalitéer i offensiven. Vid närmare eftertanke är dessa spelare mer lika varandra än så, eller vad sägs om att båda har testat spel i högre liga och utomlands, är i liknande ålder och bör även ligga inom liknande lönenivåer. 

Ibland kan ett miljöombyte, utan vidare motivering, göra spelaren gott. Med tanke på att spelarna inte når sin fulla potential i nuvarande klubb kanske ett byte rakt av skulle gynna alla parter.

Marcus Fagerudd.Marcus Fagerudd.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

BARA TRE POÄNG VAR

Oskar Drugge, AIK och Marcus Fagerudd, Södertälje

Precis som det tidigare förslaget till trejd ser jag även här två likvärdiga spelare med meriter från högre liga. Med liknande spelstil där offensiven är deras främsta vapen tror jag ett miljöombyte skulle göra gott för alla inblandade.

För om man ska vara helt krass är både Drugge och Fagerudd alldeles för skickliga hockeyspelare för att endast ståta med tre individuellt inspelade poäng vardera. Den poängskörden tror jag varken klubbarna eller backarna själva är särskilt nöjda med. 

Med en nystart och ett miljöombyte är det lättare att nollställa sig för att på så sätt kunna bygga upp det självförtroende som krävs för att bli en produktiv spelare igen. 

Båda två är med lätthet goda för 0,5 poäng per match med ett självförtroende och en omgivning de trivs i. Ett extra plus i Drugges fall är att han känner väl till staden och föreningen efter att ha spenderat en del av juniortiden i Södertälje i början av 10-talet.

Med tanke på den geografiska närheten mellan Stockholm och Södertälje skulle ett byte rakt av vara fullt möjligt utan att spelarna ens behöver byta bostad.

FASTNAT I FRYSBOXEN

Anton Öhman, Modo och Viktor Amnér, Mora

Anton Öhman sitter fast rejält i tränare Björn Hellkvists frysbox medan Viktor Amnér får ganska stort förtroende i Mora. Ett stort förtroende utan att glänsa ska tilläggas.

Dessa två backar är inte likvärdiga varandra på samma sätt som i exemplen ovan men på en punkt är det ingen skillnad; båda har stor potential att vara toppspelare på allsvensk nivå.

Med tanke på att det är några veckor sedan Hellkvist ens tog ut Öhman i matchtruppen är det ganska tydligt att han inte ingår i några framtidsplaner.

Angående Amnér tror jag att hans spelstil skulle passa bättre i MoDo där han skulle få ut betydligt mer av sitt spel där han kan studsa med i var och vartannat anfall än vad han får i ett mer konservativt spelande och tillbakadraget Mora.

Gällande Öhman är ett miljöombyte enda utvägen om han vill spela hockey igen, för hos MoDo står inte ens dörren till istid på glänt. Varför inte i Mora i utbyte mot Amnér?

TUFF KONKURRENS

Mattias Pettersson, Björklöven

Mattias har hunnit göra en SHL-säsong och är nu inne på sin tredje allsvenska säsong. Med sina 28 år är han i sin absoluta prime som målvakt, och för att nå sin fulla potential måste han spela matcher.

Just nu ser han inte ut att få särskilt många matcher i Björklöven då förstavalet Joe Cannata uppenbarligen inte är den lättaste att konkurrera ut.

Jag har förståelse för att en stark drivkraft är att vinna något under karriären, vilket han definitivt har chansen till i Björklöven som just nu leder Hockeyallsvenskan. Men frågan är hur bra det är för den egna karriären att tvingas öppna båsdörren i typ 90 procent av matcherna?

Här har jag ingen uppenbar ”trade” men med tanke på skadesituationen hos Västerviks båda burväktare finns det en klar öppning i alla fall. Inte minst med tanke på att det ryktas om att ungraren Vay inte är särskilt önskvärd.

Vilka byten skulle du vilja se?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten