Sök
Niklas Rubin har tagit gruvlig revansch efter den jobbiga debutsäsongen i SHL.
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
SHL

”Det går inte alltid på räls i 120 kilometer i timmen”

Debutsäsongen i SHL blev inte alls vad Niklas Rubin varken hade trott eller hoppats. Då bröt han kontraktet med Luleå, flyttade ”hem” till Göteborg – och lyfte sitt spel till absolut toppnivå.
– Jag kände att det verkligen var upp till bevis för mig nu att bevisa att jag hör hemma på den här nivån, säger SHL:s statistiskt sett bästa målvakt till Hockeysverige.

Under två säsonger i Hockeyallsvenskan visade Niklas Rubin framfötterna mellan Tingsryds stolpar. Den Kungsbacka-födde burväktarens framfart i Hockeyallsvenskan gick så klart inte SHL-klubbarna förbi och inför fjolårssäsongen skrev Rubin på ett tvåårskontrakt med Luleå.

Debutsäsongen i SHL blev emellertid inte alls vad 23-åringen hade tänkt sig. Rubin spenderade merparten av säsongen på avbytarbänken och när han väl fick chansen i norrbottningarnas mål hade han svårt att leverera.
– Det var så klart ett tufft år där jag inte fick spela speciellt mycket. Samtidigt hade jag otroligt tuff konkurrens med ”Lassi” (Joel Lassinantti) som utan snack var ligans bästa målvakt under fjolåret, säger Rubin till Hockeysverige.
– Samtidigt var det ett väldigt nyttigt år för mig. Det var tufft emellanåt, det ska jag inte ljuga om, men jag fick lära mig att ta motgångar och bita ihop. Det går inte alltid på räls i 120 kilometer i timmen. Ibland tar det stopp och då får man hitta det positiva i den situationen och göra det bästa utav det. Det positiva med fjolåret var väl att jag fick träna mycket och köra mycket extra med fystränaren, men även köra mycket extra med Gusten (Törnqvist, målvaktstränare i Luleå). Det var mentalt tufft att inte få spela så mycket, men samtidigt väldigt lärorikt.

Niklas Rubin hade en tuff säsong i Luleå ifjol.Niklas Rubin hade en tuff säsong i Luleå ifjol.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

"DET FANNS INGA TVEKSAMHETER"

Efter säsongen satte sig Rubin och Luleå ned och utvärderade situationen, där parterna kom överens om att bryta kontraktet i förtid. Men när en dörr stängs öppnas en annan. För Rubins del tog den dörren honom rakt in i Frölundas omklädningsrum.
– När Frölunda hörde av sig fanns det inga tvivel alls, Frölunda har alltid varit en klubb jag vill representera. Göteborg är väldigt nära hem till Kungsbacka där jag kommer ifrån, så det fanns inga tveksamheter från mitt håll när den här möjligheten dök upp. Det var hit jag ville och jag är otroligt tacksam att Luleå tillät det, då jag ändå hade ett år kvar på kontraktet med dem, säger Rubin.

I Frölunda har Rubins målvaktsspel nästan varit som dag och natt jämfört med hans tid uppe i Norrbotten. Den 23-årige målvakten är i dagsläget SHL:s statistiskt sett bästa målvakt, med en räddningsprocent på imponerande 93,5 procent och med ett målsnitt på bara 1,58 insläppta mål per match på de tio SHL-matcher han spelat under hösten.
– Det är svårt att sätta orden på exakt vad det är som har gjort att det gått så pass bra. I grunden är det nog mycket bra träning från i somras när vi började ta fart där. Sen har jag haft ett väldigt bra samarbete med Kristoffer Martin som är målvaktstränare här i Frölunda. Vi har hittat ett bra samarbete där vi lyckats plocka fram bitar i mitt spel som vi båda tyckte att jag borde hitta tillbaka till.
– Samtidigt har jag så klart velat behålla lite saker som jag lärt mig under de senaste säsongerna både i Luleå och Tingsryd, så vi har satt ihop en bra variation, eller vad man ska säga, av de delarna av mitt spel.

"HAN HAR BETYTT OTROLIGT MYCKET FÖR MIG"

Just arbetet med målvaktstränaren Kristofer Martin är något som Rubin lyfter fram som något av en nyckel till hans framgångar på SHL-isarna den här hösten.
– Han har betytt otroligt mycket för mig. ”Kribba” är väldigt bra på det han gör. Han är bra på att känna av på hur man är som målvakt, men även som person. Han har en väldigt bra insyn i målvaktsspelet och jag tycker att han är väldigt bra på att se ens styrkor och bygga ens spel utifrån det, säger han och fortsätter:
– Även de här bitarna som man måste bli bättre på är han bra att lyfta fram. Han är bra på att föra dialog kring de bitarna och få en att fatta både de positiva och kanske lite negativa bitarna i ens spel.

 

Med tanke på fjolårssäsongen, hur var ditt självförtroende när du gick in till den här säsongen?
– Som målvakt är det alltid lite speciellt. Jag har alltid vetat att jag kan spela på en bra nivå, det visade jag inte minst i Tingsryd. Sen är det klart, när det blir en säsong som i Luleå har man kanske inte ett självförtroende som är på topp. Men samtidigt var det en extremt stor revanschlusta när jag gick in till den här säsongen.
– Jag kände att det verkligen var upp till bevis för mig nu att bevisa att jag hör hemma på den här nivån. Självförtroendet var det väl egentligen inget större fel på inför säsongen, det var snarare att jag hade en otroligt stor revanschlusta.

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

MER TRYGG I SIG SJÄLV

Den revanschlustan har tagit Rubins spel till en helt ny nivå den här säsongen, där han som sagt är hela SHL:s statistiskt sett bästa målvakt under hösten. 

Vad är den största skillnaden på målvakten Niklas Rubin idag jämfört med ifjol?
– Dels så känner jag mig mer bekväm i det sätter jag spelar på idag och att jag känner är trygg i det jag gör därute. Jag behöver inte tänka på allting där ute.
– Sen har jag gjort ett år i ligan, det ska man inte underskatta. Under förra säsongen var allting väldigt nytt. Idag är jag mer erfaren på alla plan, hur allting fungerar runt omkring på arenor och så där. Det är klart att det är en målvakt med lite mer självförtroende som står här idag. Jag är mer trygg i mig själv idag än vad jag var för ett år sedan.

Att det skulle gå så pass bra som det har gjort under hösten var ingenting som Rubin såg framför sig inför säsongen. Han berättar att han så klart alltid målar upp positiva bilder inför en säsong, men…
– Att det skulle gå så här bra hade man kanske inte räknat med, skrattar Rubin.
– Jag är positivt överraskad och har verkligen något att bygga vidare på för resten av säsongen. Det är en lång säsong och jag har ett tydligt mål med vad jag vill och det är att fortsätta på den inslagna vägen, det har ju gett ganska bra effekt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten