Sök
Cale Makar.
Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports
NHL
KÅGSTRÖM: Det här är början på något riktigt stort
Colorado plågas av skador på stjärnspelare som Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog. Trots detta fortsätter Denver-laget att imponera i den västra konferensen. Superstjärnan Nathan MacKinnon är en av förklaringarna – men det är rookiebacken Cale Makar som imponerat absolut mest på mig.

Som tidig 90-talist växte jag upp med Colorado-lag innehållandes Peter ForsbergJoe SakicMilan HejdukAdam FootePaul Kariya och store idolen Patrick Roy… Listan skulle kunna göras lååång, då det fullständigt kryllade av superstjärnor i Avalanche under slutet av 90-talet och början och mitten av 00-talet.

När dessa storspelare sedan tackade för sig hamnade Avalanche i en riktigt hemsk limbo där man under ett par säsonger var ett ytterst intetsägande lag innan man slutligen förvandlades till hela NHL:s sorgebarn. Säsongen 2016/17 nåddes botten, då laget bara skrapade ihop 48 poäng på 82 spelade matcher – det sämsta ett lag presterat under hela lönetakseran. 

Chansen till förstavalet i draften 2017 var således stor – men på något Avalanche-iskt vis så föll man hela vägen ned till fjärdevalet (precis som man gjorde i somras, fast med Ottawas val). På bara några sekunder försvann således den lilla glöden som fanns kvar i Avalanchesupportrarna att kunna säkra upp en spelare av Nico Hischier (New Jersey) eller upphajpade Nolan Patrick (Philadelphia).

Den där oturen i draftlotteriet skulle sedan visa sig bli det bästa som kunde hända Colorado.

Med fjärdevalet valde Joe Sakic något förvånande Cale Makar. Visst, han rankades som ett topp tio-val på de flesta draftrankingarna, men namn Cody GlassElias Pettersson och Casey Mittelstadt fanns fortfarande tillgängliga. Istället valde Sakic en back som inte spelat en minut major junior-hockey, utan istället spelat sin juniorhockey i AJHL-laget Brooks Bandits.

Nu, två år senare, framstår Sakic som ett smärre geni.

SLAGIT BÅDE LIDSTRÖM OCH ORR

Efter att ha dominerat collegehockeyn under två säsonger, där han under fjolåret tilldelades Hobey Baker Award som ligans främsta spelare, sajnade han med Avalanche under förra våren. Makar hann med att spela tio slutspelsmatcher för Colorado innan säsongen tog slut i konferenssemifinalen mot San Jose. Redan då visade han tydliga tendenser att han var en speciell spelare – inte minst då han gjorde mål i sin debutmatch.

Trots det lilla smakprovet under fjolårssäsongen var det ändå förmodligen få som var beredda på den totala dominansen som Makar visat upp under säsongsinledningen i NHL.

I nattens match mot Vancouver blev Makar den andra rookiebacken i Avalanche/Nordiques historia att stå för fyra poäng i en och samma match. Hans poäng var hans 19:e, 20:e, 21:a och 22:a för säsongen. För att få ett litet historiskt perspektiv på Makars prestationer den här säsongen så krävdes det 22 matcher för vår svenske legend Nicklas Lidström att nå 20 poäng under sin första NHL-säsong.

För Bobby Orr, som av många ansedda som en av historiens allra bästa backar – om inte DEN bästa backen – krävdes det 33 matcher. Bara för att ge ett litet perspektiv på saker och ting. 

TIO POÄNG PÅ DE FEM SENASTE MATCHERNA

Colorado har dragits med skador på forwardsstjärnorna Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog de senaste veckorna, samtidigt som man tvingats klara sig utan sin givne förstamålvakt Philipp Grubauer de senaste matcherna.

Trots detta har Avalanche fortsatt att ta poäng i hög takt och efter nattens segermatch mot Vancouver placerar sig Avs på en andraplats i stenhårda Central Division, två poäng bakom regerande Stanley Cup-mästaren St. Louis Blues.

Mycket av Avalanches framgångar kan tillskrivas lagets store superstjärna Nathan MacKinnon som stått för elva poäng på de fem senaste matcherna. Men Cale Makar ska också ha mycket av credden. 21-åringen har vuxit ut till en gigant på blålinjen och stått för hela tio poäng på de fem senaste matcherna.

Nathan MacKinnon och Cale Makar.Nathan MacKinnon och Cale Makar.Foto: USA Today Sports 

SKULLE KUNNA BLI HISTORISK

Högerskytten är alltid en fröjd att skåda. Hans kyla med pucken är nästan utom denna värld, samtidigt som han är väldigt pålitlig i egen zon, speciellt med hans ålder i åtanke. Även om både Jack Hughes och Kaapo Kakko så smått börja växla upp efter lite trögare starter på säsongen så har Makar redan nu ett enormt försprång i Calder Trophy-racet i mina ögon. Säsongens första fjärdedel tillhör definitivt den Calgary-födde backen och jag är inte helt säker på att det stannar vid en Calder Trophy den här säsongen.

Visst, det kanske (kanske? Vem försöker jag lura?) är ett långskott – men faktum är att jag ser Makar som en legitim kandidat till Norris Trophy just nu, priset som delas ut till NHL:s bästa back. 

Det ska så klart mycket till för att Makar ska kunna knipa den före backar som Victor HedmanBrent BurnsJohn CarlsonMark Giordano… Ja, även här kan listan göras lång. I slutändan tror jag väl inte att det kommer att räcka hela vägen för Makar, då han förmodligen kommer att hamna i någon smärre formsvacka ju längre säsongen går. Konstigt vore det annars. Och jag menar, håller John Carlson uppe sin poängtakt slutar han med 119 poäng, så...

Men om, OM, Makar skulle lyckas med konststycket att vinna Norris Trophy under sin första säsong i ligan skulle han bli den första rookiebacken någonsin att göra det. 

Även om han inte skulle göra det den här säsongen så har han emellertid visat att han kan vara en absolut toppback i den här ligan, något han förmodligen kommer vara under en lååång tid framöver. Den här säsongen är bara början på något riktigt, riktigt stort – både för Makar och Avalanche.

Var så säkra.

/@rasmuskagstrom


Linus Omark: ”Det är dom och Luleå jag känner bra för”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten