William Nylander
Bildbyrån
NHL med Måns Karlsson

Han blev skräckexemplet för en hel liga

I "NHL med Måns Karlsson" får Hockeysverige Plus-medlemmarna en djupdykning i den gångna NHL-veckan. I dag riktas blickarna mot en ny kontraktstrend som kanske kan härledas till en svensk.

Orkar ni med en till runda om William Nyl…nä då. Jag ska inte fördjupa mig speciellt mycket i den situationen, för jag antar att de flesta är hyfsat less på att läsa om den ettår gamla soppan om svensken. För ni minns ju hur det var. Nylander och Toronto kom inte överens om ett kontrakt förrän fem minuter före deadline förra vintern, vilket gjorde att han missade ett par månaders spel med Toronto, kom in helt fel i säsongen, och landade på beskedliga 27 poäng på 54 matcher. Den här säsongen har han varit betydligt bättre, och spelar som den William Nylander vi känt sedan tidigare.

Även om fallet William Nylander är närmast unikt i NHL-historien verkar det emellertid som att NHL-klubbarna har tagit fasta på att det inte ska hända igen. Och spelarna, för den delen. Det verkar som att fallet kring William Nylander har blivit ett skräckexempel för i princip hela ligan. 

Till och med den här sommaren, när superstjärna efter superstjärna länge vägrade skriva på kontrakt, löste det sig innan säsongen började.

"NU VET VI ATT RISKEN FINNS"

De enda spelarna som ännu inte skrivit på något nytt NHL-kontrakt är finländarna Julius Honka och Jesse Puljujärvi. Det grundar sig dessutom i att de vill bli trejdade, snarare än att de inte kommer överens med sina nuvarande klubbar Dallas och Edmonton. Till skillnad från Nylander spelar de dessutom matcher i den inhemska ligan i väntan på att det ska dyka upp någon trejd.

Precis som William Nylander-situationen var den här sommaren unik, med tanke på hur många superstjärnor som skulle få nya kontrakt. Länge såg det ut som att flera av dem skulle gå osajnade in i säsongen, men sen föll dominobrickorna snabbt och situationerna löstes innan säsongen drog igång. Det fanns säkert både spelare och klubbar som hade kunnat få bättre deals, men det var som att paniken kring att det ”inte får bli en ny Nylander-situation” till slut snabbade på processen. Ingen klubb vill klara sig utan en toppspelare i början av säsongen och sen riskera att spelaren i fråga kommer helt snett in i densamma, och ingen spelare vill riskera att komma in snett i säsongen och dessutom få lite skit av fansen på sociala medier på kuppen. För nu vet vi med all önskvärd tydlighet att den risken finns.

Efter den här kaosartade sommaren med utdragna kontraktsförhandlingar har jag varit rädd för att det ska bli en ny trend. Stjärnorna slår igenom allt yngre och har, åtminstone fram till den här sommaren, sen varit närmast garanterade ett stort och dyrt kontrakt. Men den här sommaren ritade om kartan lite, med flera utdelade brokontrakt. 

EN NY TREND

Men uppenbarligen vill varken klubbarna eller spelarna att den här närmast unika sommaren heller ska upprepas. 

Nu vill man göra klart allting så snabbt som möjligt.

  • Clayton Keller skrev redan i september på ett åttaårskontrakt med Arizona trots att ett år kvarstod på hans nuvarande avtal.
  • Ottawas Thomas Chabot sajnade ett par veckor senare på sitt feta åttaårskontrakt trots att han hade ett år kvar på sitt rookieavtal.
  • Chicagostjärnan Alex DeBrincat skrev häromveckan på ett, visserligen kort, treårskontrakt trots att ett år kvarstod på hans kontrakt.
  • För en vecka sedan skrev draftettan Nico Hischier på för sju nya år i New Jersey, fast ett år återstod på hans nuvarande avtal.

Dessutom ryktas det redan nu om att även Mathew Barzal, det tyngsta kvarvarande namnet som blir restricted free agent i sommar, närmar sig ett nytt kontrakt med New York Islanders. Jag blir inte förvånad om namn som Max Domi och Pierre-Luc Dubois också väljer att göra klart sitt nya avtal inom de närmaste månaderna. Det känns som att domino-brickorna kommer falla betydligt snabbare den här gången.

DÄR ÄR LÖSNINGEN

Men hur ska vi då undvika att få liknande situationer som den i somras och den förra vintern igen? Ptja, det allra enklaste vore såklart att ge NHL-spelarna så kallade ”arbritation rights” så fort deras rookiekontrakt löper ut. Då kan alltså en neutral skiljedomare gå in och bestämma spelarens lön på ett ettårskontrakt, om det skulle vara så att klubben och spelaren inte kan komma överens. Visst, det blir lite pajasaktigt om de som faktiskt berörs av kontraktet inte skriver kontrakten själva, men så är det ju redan nu i en del fall. Skillnaden nu är att spelaren i fråga behöver spela längre än fyra år i NHL för att ha rätten att ta löneförhandlingarna in till domstolen. Varför kan man inte bara få göra det redan efter att de tre åren på rookieavtalet löpt ut? Fansen vill ha de bästa spelarna på isen, ägarna vill ha de bästa spelarna på isen, coacherna vill ha de bästa spelarna  på isen, TV-kanalerna vill ha de bästa spelarna på isen. Och framför allt vill ju spelarna vara på isen. Från match ett. Från dag ett på träningslägren. 

Så som situationen var i somras vill i slutändan ingen ha det.

Men det verkar ju som att vi inte får en lika kaosartad sommar 2020, som den 2019. Det verkar som att både klubbar och spelare vill ha lugn och ro. Det vill lösa saker och ting så snabbt som möjligt med sina unga stjärnspelare som blir free agents. Så kanske kom det något gott ur den stökiga situationen med William Nylander. Kanske kom det något gott ur situationerna med Patrik Laine, Mitch Marner och gänget i somras.

Nu har klubbarna och spelarna testat på de situationerna också. Det var nog inte så jäkla kul ändå.

Jonathan Ericsson i slagsmål med Brady Tkachuk.Jonathan Ericsson i slagsmål med Brady Tkachuk. Foto: Bildbyrån.

Tio tankar från NHL-veckan

Ett osentimentalt beslut

Efter tio år som bofast i NHL sattes Jonathan Ericsson upp på waivers häromdagen. Han är inne på det sista året på sitt kontrakt och även om han såklart kommer kunna ta en betydligt lägre lön än den han har nu känns det väl tveksamt om han kommer hålla sig kvar i NHL nästa säsong.

Att något annat lag skulle plocka upp honom på waivers kändes osannolikt och så blev det såklart inte heller. Han sitter på en lönetaksträff på 4,25 miljoner dollar eftersom Ericsson fick ännu ett av alla ”belöning för lång och trogen tjänst”-kontrakten som Ken Holland skrev. Och det här är bara ännu ett bevis för att det var klokt av Red Wings att peta Holland som general manager för att i stället ta in Steve Yzerman. ”Stevie Y” har inga problem att ta osentimentala beslut som dessa, för att hjälpa Detroit Red Wings i den fas de är inne i. Frågan är om han får anledning att kalla upp den skadedrabbade Jonathan Ericsson under säsongen, eller om han gjort sin 662:a och sista NHL-match i det klassiska rödvita stället.

Säsongens mest oväntade ögonblick

Vi var många som hånade Jim Rutherford när han gav breddspelaren Brandon Tanev ett obegripligt sexårskontrakt. Men vi hade ju inte med i våra beräkningar att ha skulle åka runt och göra sådana här ”Peter Forsberg”-mål.

Nu räckte det inte till någon poäng för Pittsburgh i mötet med Tampa Bay. Tampa vände sent till en 3-2-vinst efter att Victor Hedman avgjort. Men Brandon Tanevs mål var säsongens mest ögonbrynshöjande ögonblick so far.


Läge för målvaktskontrovers?

Det finns ett par klubbar med intressanta målvaktssituationer. Jonathan Quick har haft en urkass start på säsongen och där ser det nu ut som att hans tid som förstekeeper till sist är över. Jack Campbell får fler och fler chanser att visa att det är han som ska få fler matcher i Kings kasse den här säsongen. Dessutom finns ju duktiga Cal Petersen  som gjorde det bra i de sex NHL-matcher han spelade förra säsongen, i AHL. Där imponerar han. Frågan är hur länge Jonathan Quick ens blir kvar i Los Angeles?

Ja, han är en dubbel Stanley Cup-vinnare med en Conn Smythe Trophy på meritlistan. Ja, han gjorde en kanonsäsong så sent som för två år sedan. Ja, han har kontrakt till 2023. Men förra säsongen var han riktig svag. Den här säsongen har han på sex matcher släppt in 4,39 mål per match och har en räddningsprocent på skrämmande 85,4. Jag tror Jonathan Quicks dagar som förstekeeper i den forne stormakten är över.

Karlsson eller Karlsson? Nej, Carlson!

Vem är ligans hetaste Karlsson/Carlsson/Carlson? Nej, det är varken Erik eller William. Det är John! Backen John Carlson har lyft fram sig som en tidig kandidat till Norris Trophy efter sin bisarra start på säsongen. Efter nio matcher hade han 18 poäng, vilket bara Bobby Orr och Paul Coffey lyckats med av alla backar i NHL-historien. Sen gled han ut på isen i säsongens tionde match och gjorde två mål till. I nattens förlust mot Edmonton kom också säsongens tjugoförsta poäng på elva matcher.

Efter två säsonger med 68 respektive 70 poäng ser Washingtons stjärnback ut att ha tagit ytterligare ett offensivt kliv och han jagar nu sin andra poängligatitel för backar, på tre säsonger.

Men lite Karlsson ändå…

William Karlsson har haft det tungt med målskyttet. Ett mål i tom kasse är det han mäktat med hittills - plus ett gäng assist. Men det kommer vända. Jag läste en artikel på The Athletic från deras Vegas-bevakare Jesse Granger, och den var ganska häpnadsväckande. Den berättade nämligen att William Karlsson leder hela NHL i uteblivna mål, sett till expected goals. Med andra ord ligger hans utdelning långt under den produktion han ”egentligen” borde ha. 

När han gjorde sina 43 mål säsongen 17/18 hade han en bisarrt hög skottprocent som det inte var troligt att han skulle ha, och förra säsongen ramlade hans målskörd ned till mer rimliga 24 mål. Kanske är den här tröga målstarten hans ”pay back-time” för de där 43 målen för två säsonger sedan? Kanske landar han in på de sju mål hans kulle göra om det nuvarande målsnittet håller i sig?!

Nä, ”Wild Bill” kommer börja producera snart. Jag tror han kommer landa in omkring de 24 mål han sköt förra säsongen.

Att spela eller inte spela…

Det är frågan för Jesper Boqvist just nu. Förra säsongens store genombrottsman i SHL, vid sidan av Emil Bemström  sitter i en knivig sits just nu. Han är 13:e- eller till och med 14:e-forward i New Jersey och har bara fått spela två av Devils inledande matcher, med istider på tio respektive tolv minuter. Samtidigt vet han om att han har en stjärnroll, kanske intill Greg Scott och Anton Rödin, i Brynäs. 

Men Devils måste uppenbarligen gilla 21-åringen eftersom han ändå är med laget och inte har fått något besked om att han ska spela igång sig i AHL. Dessutom gick coachen John Hynes i dagarna ut och sade att de räknar med att Boqvist kommer bli kvar i NHL hela säsongen även om ”inget var hugget i sten”. En 21-årig rookie har såklart inte mycket att säga till om, man är nog bara glad över att få vara uppe och nosa på finrummet, men det måste ändå vara frustrerande att inte få spela ishockey i Jesper Boqvists situation. Jag hävdar inte att hans utveckling hämmas av ett par månader med knaper speltid, men läget är knappast helt önskvärt. NHL är ingen social verksamhet, men nog borde det ligga i Devils intresse att spela igång sin svenske talang?

Winnpeg såg ut att gå i samma fälla med David Gustafsson men de har valt att spela HV-junioren de fyra senaste matcherna i alla fall.

Entry level-slide

Apropå Jesper Boqvists situation har det snackats om både honom och Emil Bemström  termer av ”de kan spela nio matcher och sen skickas hem till Sverige utan att det bränns ett år på deras NHL-kontrakt”. Men det stämmer inte. Niomatchers-regeln gäller bara juniorer, och Boqvist är andraårs-senior och Bemström, som gjorde sin tionde match i natt, hade sitt sista juniorår förra säsongen.

Med andra ord kan vi lägga ned snacket om nio matcher kring dem. Oavsett om Boqvist eller Bemström skickas till AHL eller SHL efter två, nio eller 23 matcher har det bränts ett år på deras NHL-kontrakt. Däremot är situationen annorlunda med Rasmus Sandin, som ju skickades ned till AHL efter sex matcher.  Hans kontrakt slajdas över ett år, så länge han inte gör fyra NHL-matcher till den här säsongen. Och David Gustafsson, för den delen. Han står som sagt på fyra matcher.

Mamma mia, vilken pasta!

John Carlson är den hetaste spelaren i NHL men David Pastrnak är tvivels utan den mest spektakulära. Han snor rubriker efter varje match och min haka faller närmare och närmare golvet för varje gång jag ser honom spela. Han är häpnadsväckande.

Bara i matchen med Toronto häromnatten stod han för veckans tre höjdpunkter min värld. Först via en alldeles galen slägga från en halvdan vinkel, som steg som en raket upp i nättaket. Sen gjorde han ett mål som blev bortdömt, där han la pucken mellan sina egna ben och överlistade Torontomålvakten. Och till sist stod han för en assist till Brad Marchand som jag knappt finner ord för. Han lekte med Auston Matthews i den sekvensen och det säger en del om tjeckens galna form just nu. Slutspel inkluderat har Pastrnak gjort 39 poäng på sina 26 senaste matcher mot Toronto. Han älskar att möta dem.

Blir det här året han till sist håller sig skadefri och vinner skytteligan? I så fall blir han den förste sedan 2003 att göra det, som icke-ryss och icke-kanadensare. Då var det Pastrnaks tjeckiske landsman Milan Hejduk som vann.

En sundare Elias

Förra året gjorde Elias Pettersson tio mål på sina tio första matcher och skapade en hajp kring sig själv som vi knappt sett en svensk hockeyspelare lyckas med. I år har det gått lite tyngre. Läser man vissa medier kan man till och med tro att det går riktigt motigt för svensken. Men det stämmer ju såklart inte.

Elias Pettersson har gjort åtta poäng de fem senaste matcherna och har totalt gjort tio poäng på nio matcher. Inte samma utdelning som ifjol, men en mer ’sund’ sådan. Den utdelning han haft hittills känns mer hållbar. Mer ’på riktigt’ på något märkligt sätt. Han kommer definitivt inte drabbas av någon andraårsförbannelse utan har visat att han är en bättre och mer mogen och ansvarstagande spelare nu, i ett Vancouver som också ser spännande ut. Även om målskyttet gått lite i stå för Pettersson de senaste 40-isch matcherna är jag säker på att han kommer orka distansen ut i år, och landa på drygt en poäng per match.

Veckans citat

Columbus hånades friskt under sommaren efter att ha tappat Sergej Bobrovskij, Artemij Panarin, Matt Duchene och Ryan Dzingel  utan att ha fått något i utbyte. Men efter en något trevande start har Blue Jackets börjat komma igång även den här hösten. Efter att i dagarna ha tagit poäng för femte matchen i rad kunde inte John Tortorella hålla sig längre, han var tvungen att ge en liten pik till tvivlarna.

”We’re supposed to suck this year. We're just going to worry about our own business and take it a day at a time.”

Man älskar ju den John Tortorella.

BildbyrånJohn Tortorellas Columbus går urstarkt. Foto: Bildbyrån.

Veckans lag

Målvakt

Jacob Markström, Vancouver Canucks

Jacob Markström tog några dagars ledigt för att ta itu med någon form av familjeärende. Sen kom han tillbaka - och storspelade. De två matcher han spelade under veckan gav två segrar, 69 räddningar på 73 skott och en räddningsprocent på 94,5. Jacob Markström är en av ligans mest underskattade målvakter.

Backar

John Carlson, Washington Capitals

Jag har väl skrivit vad som behöver skrivas om den här karln. På fyra matcher under veckan blev det två mål och totalt sju poäng. Dessutom hjälpte han Washington till tre segrar och totalt sju av åtta möjliga poäng.

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Victor Hedman har mullrat igång nu! Under veckan sköt han två mål, varav ett var matchavgörande  i slutminuten, och dessutom ett slagsmål. Totalt har superstjärnan faktiskt gjort poäng i åtta av de senaste nio matcherna. Victor Hedman är i form!

Forwards

Jonathan Huberdeau, Florida Panthers

NHL:s mest okända superstar? Ja, det får man nog säga. Han har visat att förra säsongens 92-poängssäsong inte var en engångsföreteelse. Gjorde två poäng i tre av veckans fyra matcher och var framför allt briljant i mötet med Pittsburgh för några nätter sedan. Noterade totalt 4+2 på veckans fyra matcher.

David Pastrnak, Boston Bruins

’Bara’ 2+2 på veckans två matcher, men har varit fullständigt dominant i båda matcherna mot Toronto. Som jag skrev ovan, NHL:s mest spektakulära spelare just nu. 50 mål? 

Alex Ovetjkin, Washington Capitals

Fyra matcher, fyra mål och två assist. Alex Ovetjkin förde Washington till tre segrar och räddade dessutom en poäng via sina två mål mot Edmonton i natt. Kan gå en superduell med Pastrnak om skytteligasegern.

Du kanske även vill läsa:
Vem blir av med jobbet först?
Vem blir av med jobbet först?
SIBNER: Vinter på väg i Pittsburgh – men hur lång blir hösten?
SIBNER: Vinter på väg i Pittsburgh – men hur lång blir hösten?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 New York Rangers - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Wolves - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
15:00 AIK - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Västerås Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games
18:00 Detroit Red Wings - Vancouver Canucks NHL
18:00 Vita Hästen - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
18:30 Montreal Canadiens - New York Islanders NHL
18:30 Philadelphia Flyers - Nashville Predators NHL
18:30 Buffalo Sabres - Calgary Flames NHL
19:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Boston Bruins - Washington Capitals NHL
00:00 Florida Panthers - Colorado Avalanche NHL
söndag 12 februari
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 St Louis Blues - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - New Jersey Devils NHL
04:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Schweiz - Tjeckien Beijer Hockey Games
15:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 Östersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Finland Beijer Hockey Games
18:30 Montreal Canadiens - Edmonton Oilers NHL
19:00 Philadelphia Flyers - Seattle Kraken NHL
19:30 Washington Capitals - San Jose Sharks NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
måndag 13 februari
19:00 Kristianstad - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Västervik Hockeyallsvenskan
tisdag 14 februari
01:30 Ottawa Senators - Calgary Flames NHL
02:00 Nashville Predators - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Buffalo Sabres NHL
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 Timrå - Luleå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
19:00 Frölunda - HV 71 SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten