Sök
Joe Cannata.
Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag hade ärligt talat ingen aning vad jag skulle förvänta mig"

Fem klubbyten på tre säsonger fick räcka. Osäkerheten i de nordamerikanska farmarligorna hade tagit ut sin rätt på Joe Cannata. I stället sökte han efter något slags fotfäste i Europa – och fann det i Umeå.
– Det tär en hel del på en att skeppas runt på det sätt som jag gjorde. Jag ville vara på ett ställe och jag hade hört mycket bra saker om den här ligan, så jag tänkte ”varför inte bara testa?”.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Joe Cannata kände att han kört fast. 

29-åringen från Wakefield, Massachusetts, hade studsat upp och ner mellan AHL och ECHL de senaste säsongerna utan att egentligen få fotfäste någonstans. Livet i de nordamerikanska farmarligorna är långt ifrån glamouren i NHL och i våras kände Cannata att det fick räcka. 

Det var dags för något nytt.

*** 

Det är en onsdagskväll i Umeå, Västerbotten. 

Kvicksilvret i termometern tar sig inte med bred marginal över nollstrecket den här tiden på året i dessa delar av landet. Trots att kylan är påtaglig och det faktum att det är en veckomatch har ändå 4 045 Björklövensupportrar och ytterligare tre bortasupportrar tagit sig till A3 Arena för det hockeyallsvenska toppmötet mellan Björklöven och BIK Karlskoga denna afton.

Björklövens mål vaktas, som brukligt den här säsongen, av det amerikanska nyförvärvet Joe Cannata. Cannata var ett i mångt och mycket osäkert kort på förhand. Visst, han hade spelat ett par säsonger i AHL och vid ett tillfälle även varit reservmålvakt i NHL-klubben Vancouver, men den senaste säsongen hade spenderat i farmarligans farmarliga ECHL. 

Siffrorna från fjolåret i Salt Lake City-klubben Utah Grizzlies var inte heller direkt överdrivet imponerande. Han levererade beskedliga 90,4 procent i räddningsprocent och 2,88 insläppta mål per match i de 40 matcher han gjorde i ECHL den gångna säsongen.
– Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag hade koll på honom innan han kom över, säger Björklöventränaren Joakim Fagervall med ett snett leende.
– Jag visste att Per (Kenttä, sportchef) hade koll på honom och jag litade på honom till hundra procent. Att det skulle vara en bra målvakt, det trodde jag, men man har ju ingen aning om hur bra, det vet man ju aldrig.

Björklöven vinner toppmötet med 6–3 efter att man haft en 5–1-ledning efter två perioder. Cannata stoppar 36 av 39 BIK Karlskoga-skott och tar sin sjätte seger på sina sju starter den här säsongen.

***

– Jag hade ärligt talat ingen aning vad jag skulle förvänta mig.

Joe Cannata brister ut i ett skratt när han svarar på frågan vilka förväntningar han hade på hockeylivet i Björklöven innan han tog flyget över Atlanten tidigare i somras. Efter sju års proffshockey i Nordamerika med 121 matcher i AHL och ytterligare 99 matcher i ECHL sökte 29-åringen slutligen lite stabilitet i sin hockeytillvaro. Osäkerheten var man skulle spendera kommande vecka tärde för mycket på honom.

Stabiliteten fann han i Umeå.
– Jag var upp och ner mellan AHL och ECHL under några år och ville bara ha lite stabilitet. Det tär en hel del på en att skeppas runt på det sätt som jag gjorde. Jag ville vara på ett ställe och jag hade hört mycket bra saker om den här ligan, så jag tänkte ”varför inte bara testa?”. Nu är jag väldigt glad att jag tog det här beslutet och flyttade över hit.

I Björklöven finns tre andra nordamerikaner i Alex HutchingsJustin Crandall och Brian Cooper. Trion har betytt mycket för Cannata i processen att anpassa sig till ett liv drygt 600 mil från hemstaden i Massachusetts.
– Jag hade pratat med några andra killar som jag känner som hade spelat här tidigare, men jag hade som sagt ingen aning vad som väntade. Jag visste att det skulle komma hit ett par andra nordamerikaner hit, vilket skulle hjälpa mig att acklimatisera mig snabbare och det har de verkligen gjort. 

Cannata gjorde den stora flytten i somras och har således fått en del tid att bekanta sig med sin nya klubb och hemstad. 29-åringen finner inte speciellt mycket att klaga på.
– Det har varit riktigt bra. Jag har hunnit acklimatisera mig nu och det är en riktigt trevlig stad, Umeå. Vi har ett riktigt bra lag och en bra organisation runt laget, så jag är riktigt nöjd med mitt val att komma över hit.

bb190923bb194-1569439833.jpgFoto: Johan Löf/Bildbyrån

"SUPPORTRARNA ÄR HELT UNDERBARA HÄR"

Spelare som flyttar mellan Nordamerika och Europa och tvärtom brukar ofta behöva en viss tid att anpassa sig till den mindre rinken, eller som i Cannatas fall den betydligt större isytan. Han medger att det var lite avigt till en början, men att övergången mellan den nordamerikanska rinken till den svenska diton gick betydligt mer smärtfritt än vad han först hade trott.
– Det var så klart en skillnad, men det gick rätt snabbt att komma in i det. Spelarna tenderar till att hålla i pucken lite mer här än vad de gör hemma i USA. Här dumpar man inte bara och åker efter pucken, det är lite mer tålamod. Det innebär så klart lite skillnader för mig också, men jag har gjort lite förändringar i mitt spel och jag tycker att jag kommit in i det bra.

Det är inte bara på isen som skillnaden är stor. Stämningen på läktaren i A3 Arena är inget som Cannata varit med om under sina år i AHL och ECHL.
– Det är väldigt roligt att åka ut under introt med alla sånger som pågår på läktaren och allt annat runtomkring. Det är lite av en annan atmosfär kring matcherna här än vad det är hemma i USA, skrattar Cannata.
– De står där på ståplats och skriker hela matcherna. Supportrarna är helt underbara här.

"HAN HAR VARIT JÄTTEBRA"

Med sina sex segrar är han på delad förstaplats med Timrås Victor Brattström över de målvakter med flest segrar i Hockeyallsvenskan. Hans målsnitt på 1,57 är bäst i ligan. Räddningsprocenten på 95,07? 

Bäst i ligan.

Du måste ändå vara rätt nöjd med din start här i Björklöven?
– Min fina start har mycket att göra med lagets insatser och killarnas uppoffrande spel därute. Vi spelar som ett lag och om laget har framgångar kommer också individer ha framgångar, och så har det varit för mig också. Jag försöker bara ge grabbarna en ärlig chans att vinna varje match och än så länge har det gått bra, säger han ödmjukt.

Det märks att Cannata är fostrad i den nordamerikanska skolan. Han pratar ogärna om sig själv och lyckas alltid på något snirkligt vis komma in på lagets insatser när hans egna prestationer kommer på spel. Men det är klart att det går hand i hand. 

Utan ett bra försvarsspel brukar det även vara kämpigt att som målvakt leverera bra resultat, något som även Björklövens tränare Joakim Fagervall är inne på.
– Han har varit jättebra, verkligen. Han har sett till så att vi fått ett bra försvarsspel. Samtidigt har han haft fem man framför sig som gjort ett grymt bra jobb åt honom. Men han ger oss verkligen en trygghet att jobba med. Det betyder jättemycket att ha en målvakt som Joe längst bak. Det ger en arbetsro för försvaret att göra det de ska göra när han tar de puckar som han ska ta, menar Fagervall.

190923bb219-1570705262.jpgJoakim Fagervall.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

***

Efter åtta spelade omgångar toppar Björklöven den hockeyallsvenska tabellen med 20 inspelade poäng, en poäng före jagande Timrå. Hockeypubliken i Umeå är inte direkt bortskämda med framgång och har de senaste säsongerna gång på gång fått finna sig i ytterligare en kvallös vår. 

Den här säsongen är det en annorlunda stämning i korridorerna i A3 Arena. Istället för att beklaga sig över de slarviga förstapassningarna från backarna diskuteras nu vem som egentligen imponerat mest under säsongsinledningen. Är det nyförvärvet Justin Crandall som öst in poäng? Nja, kvällens tvåmålsskytt Fredric Andersson har varit bäst över hela banan, menar en äldre herre. Skadade Alexander Deilert lyfts som ett annat alternativ. 

Och så klart Joe Cannata.
– Han är nog den bästa målvakten vi haft här sedan ”Tobbe”, säger en medelålders man i korvkön och syftar på Tobias Lundström som vaktade Umeålagets kasse mellan 2002 och 2008.
– Han verkar vara av det rätta virket. 

***

Cannata själv tar de tidiga framgångarna med en klackspark. 

Han har varit med förut. 

Han vet att man inte vinner några titlar den här tiden på året och att det inte är nu laget ska vara som bäst, även om det så klart inte skadar att vara Hockeyallsvenskans bästa lag när vi skriver 10 oktober i kalendern.
– Det är en lång säsong, men vi har byggt upp ett bra självförtroende under säsongsinledningen och gör en hel del mål vid rätt tillfälle i matcherna. Vi är riktigt tuffa att spela mot och det syns också i tabellen, tycker jag. Det är alltid skönt att få en bra start på säsongen och det gäller bara att vi fortsätter hålla uppe det spel vi visat upp här i inledningen. Vi får aldrig bli nöjda.

Fansen drömmer om SHL. Jag gissar att du delar deras dröm?
– Det är nog allas ambition som spelar i den här ligan, att ta sig uppåt i seriesystemet. Som lag vill vi så klart ta steget upp till SHL och det hade varit grymt roligt att spela i högstaligan med det här laget. Fansen förtjänar det.

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten