Michael Lindqvist.
Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
SHL

"Jag ska vara en toppspelare – jag känner mig bekväm med den pressen"

ANNONS

Från anonym nykomling från Hockeyallsvenskan till en av SHL:s största stjärnor. Allt inom loppet av två år. Hockeysverige.se bad Färjestads poängspruta Michael Lindqvist reflektera över sin snabba förvandling och de krav som utvecklingen har fört med sig.
– Jag tyckte jag gjorde det bra i fjol och jag tycker att jag har gjort det bra hittills med den pressen som finns, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Seger 6–5 mot Djurgården efter en maratonlång straffläggning. Även om Färjestad precis har inkasserat två poäng efter att två gånger om i matchen tagit ikapp tvåmålsunderlägen finns det en känsla av självkritik hos spelarna i omklädningsrummet

Säsongen 2019/20 har inletts på ett litet skakigt sätt. Framför allt defensivt.

På sju matcher har FBK släppt in 25 mål. Bara Linköping är värre med 28 insläppta mål.,Då har de spelat en match mer än Karlstadlaget.

Michael Lindqvist konstaterar att han och lagkamraterna har "en del att jobba på".
– Det är starkt att vinna, men sedan ser väl alla att vi har problem i spelet. Speciellt fem-mot-fem. Vi måste bli stabilare över 60 minuter för det är något vi inte har varit så här långt. Vi kan inte lita på att vi gör fem mål i varje match och gör mål i PP hela tiden. Vi måste steppa upp och det är vi medvetna om, säger han sammanbitet när hockeysverige.se träffar honom.

Färjestad tappade inför säsongen sina toppbackar Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen till KHL. Det spekulerades en hel del i hur det skulle kunna påverka laget. Lindqvist menar dock att det handlar mer om hur de ska uppträda som lag snarare än enskilda individer.
– Vi måste ha en mentalitet där vi sätter mer stolthet i att göra klart jobbet i egen zon. Vi kommer att göra mycket mål, men släpper vi in mål hela tiden så blir det tufft. Vårt fokus ska ligga på att spela klart i egen zon för vi vet att vi kommer att få lägen framåt. Vi måste vara mer inställda på att göra jobbet i egen zon. Just nu bjuder vi på för mycket, säger han.

Och trots att han själv inlett säsongen med sju poäng på sju matcher och sett pigg ut ser han sig själv som en del av problemet.
– Det är samma sak med mig som med hela laget. I defensiven finns det saker att jobba på. Offensivt har det rullat på och vi har ett fantastiskt powerplay, men jag är väl i ärlighetens namn inte helt nöjd med hur jag har spelat. Jag behöver ta mer ansvar.

"FÖRVÄNTAT MIG LITE MER AV ETT KRIG"

Den 25-årige stockholmaren är inne på sin tredje säsong i Karlstad och har ett rätt vasst facit under sin tid i klubben. På 73 SHL-matcher i Färjestads tröja har han svarat för 73 poäng. Det är få förunnat att producera på den nivån i den defensiva liga som SHL ändå är.

Att det gått så fort som det har gjort för honom personligen har Lindqvist svårt att förklara. Men han tror att den lilla SHL-erfarenhet han hade innan han kom till Färjestad hjälpte honom att hitta flytet i SHL.
– I AIK tog jag steg för steg hela tiden. Mitt första år när jag kom upp som junior spelade AIK i SHL och åkte ur. Redan då fick jag spela ganska mycket i slutet av den säsongen, så jag gick in med ganska bra självförtroendet när jag kom till Färjestad eftersom jag hade varit med och spelat bra i SHL tidigare, förklarar han.
– Sedan hade jag inte förväntat mig att det skulle gå så fort. Det är svårt att säga och känna vad man har för kapacitet i sig, men jag har haft en fantastisk utveckling i Färjestad och spelat i ett väldigt offensivt lag som gör mycket mål. Men jag kan inte säga att jag trodde att jag skulle gå in och göra 20 mål på 30 matcher (skratt). Det trodde jag absolut inte. Jag hade förväntat mig lite mer av ett krig för att etablera mig år ett, men det gick över förväntan och förvånansvärt smidigt att komma in där.

linkan-1566552784.jpgMichael Lindqvist är ett av alla offensiva vapen Färjestad har att tillgå.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

I takt med att framgångarna kommit har han under två år gått från att ha varit nykomlingen från Hockeyallsvenskan till att bli landslagsspelaren och till och med en av favoriterna till att vinna SHL:s poängliga. Det är en drastisk skillnad.
– Det är klart att det är helt andra krav på mig nu jämfört med min första säsong. Det är något man får lära sig att leva med, säger han med en axelryckning.
– Det vara samma sak förra året. Jag hade gjort en massa mål året innan och folk förväntar sig att man ska fortsätta där man avslutade. Jag tyckte jag gjorde det bra i fjol och jag tycker att jag har gjort det bra hittills med den pressen som finns. Det ska vara så. Jag ska vara en toppspelare i laget och leverera framåt. Jag känner mig bekväm med den pressen. Men självklart är det en annan situation nu än för två år sedan. Det har gått hyfsat fort från att spel i allsvenskan till att komma in och göra mål i SHL direkt. Nu tycker jag att jag har vuxit in i det mer och mer. Nu känner jag mig trygg i spelet och i Färjestad. Jag mår bra och då spelar man bra.

BRÖTS NED I NORDAMERIKA

Bra mådde han däremot inte för ett år sedan. 

Michael Lindqvist skrev kontrakt med New York Rangers inför fjolårssäsongen i hopp om att få chansen i NHL. Men upplevelsen i USA blev inte alls vad han hoppats på. Han skickades till farmarlaget i AHL rätt omgående och valde sedan att bryta kontraktet med Rangers redan efter en och en halv månad och 16 matcher med Hartford Wolf Pack.
– Därborta var det en situation jag inte trivdes med alls, hockeymässigt och privat mådde jag inte bra. Då spelar man inte bra heller, säger han.
– När jag valde att komma tillbaka till Färjestad var min enda inställning att få komma till Sverige och Karlstad och må bra. När jag kom hem då ville jag bara hitta glädjen och må bra, för då vet jag att jag spelar bra.

Vad har du för förväntningar på dig själv och laget den här säsongen?
– Inga personliga förväntningar på mål eller poäng. Jag vill fortsätta att utvecklas och framför allt fortsätta att spela bra, få vara med i Tre Kronor och spela bra där. Sedan är det klart att vi vill vinna med Färjestad. Det vore fantastiskt kul att få uppleva att gå ännu längre än vi gjorde i fjol. Det var ett häftigt slutspel även om det inte gick som vi ville. Det vore grymt kul att få gå ännu längre.

Och NHL-drömmen, lever den?
– Absolut! Det har jag sagt hela tiden att den drömmen lever. Det är klart att det blev ett hack i skivan när jag valde att åka hem förra året. Men jag har absolut inte gett upp den drömmen utan är snarare ännu hungrigare att kunna bevisa att jag kan spela där och utvecklas så att jag platsa där också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 22 september
18:00 Brynäs - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
lördag 23 september
06:05 Arizona Coyotes - Los Angeles Kings NHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan