Sök
Michael Lindqvist.
Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
SHL

"Jag ska vara en toppspelare – jag känner mig bekväm med den pressen"

Från anonym nykomling från Hockeyallsvenskan till en av SHL:s största stjärnor. Allt inom loppet av två år. Hockeysverige.se bad Färjestads poängspruta Michael Lindqvist reflektera över sin snabba förvandling och de krav som utvecklingen har fört med sig.
– Jag tyckte jag gjorde det bra i fjol och jag tycker att jag har gjort det bra hittills med den pressen som finns, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Seger 6–5 mot Djurgården efter en maratonlång straffläggning. Även om Färjestad precis har inkasserat två poäng efter att två gånger om i matchen tagit ikapp tvåmålsunderlägen finns det en känsla av självkritik hos spelarna i omklädningsrummet

Säsongen 2019/20 har inletts på ett litet skakigt sätt. Framför allt defensivt.

På sju matcher har FBK släppt in 25 mål. Bara Linköping är värre med 28 insläppta mål.,Då har de spelat en match mer än Karlstadlaget.

Michael Lindqvist konstaterar att han och lagkamraterna har "en del att jobba på".
– Det är starkt att vinna, men sedan ser väl alla att vi har problem i spelet. Speciellt fem-mot-fem. Vi måste bli stabilare över 60 minuter för det är något vi inte har varit så här långt. Vi kan inte lita på att vi gör fem mål i varje match och gör mål i PP hela tiden. Vi måste steppa upp och det är vi medvetna om, säger han sammanbitet när hockeysverige.se träffar honom.

Färjestad tappade inför säsongen sina toppbackar Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen till KHL. Det spekulerades en hel del i hur det skulle kunna påverka laget. Lindqvist menar dock att det handlar mer om hur de ska uppträda som lag snarare än enskilda individer.
– Vi måste ha en mentalitet där vi sätter mer stolthet i att göra klart jobbet i egen zon. Vi kommer att göra mycket mål, men släpper vi in mål hela tiden så blir det tufft. Vårt fokus ska ligga på att spela klart i egen zon för vi vet att vi kommer att få lägen framåt. Vi måste vara mer inställda på att göra jobbet i egen zon. Just nu bjuder vi på för mycket, säger han.

Och trots att han själv inlett säsongen med sju poäng på sju matcher och sett pigg ut ser han sig själv som en del av problemet.
– Det är samma sak med mig som med hela laget. I defensiven finns det saker att jobba på. Offensivt har det rullat på och vi har ett fantastiskt powerplay, men jag är väl i ärlighetens namn inte helt nöjd med hur jag har spelat. Jag behöver ta mer ansvar.

"FÖRVÄNTAT MIG LITE MER AV ETT KRIG"

Den 25-årige stockholmaren är inne på sin tredje säsong i Karlstad och har ett rätt vasst facit under sin tid i klubben. På 73 SHL-matcher i Färjestads tröja har han svarat för 73 poäng. Det är få förunnat att producera på den nivån i den defensiva liga som SHL ändå är.

Att det gått så fort som det har gjort för honom personligen har Lindqvist svårt att förklara. Men han tror att den lilla SHL-erfarenhet han hade innan han kom till Färjestad hjälpte honom att hitta flytet i SHL.
– I AIK tog jag steg för steg hela tiden. Mitt första år när jag kom upp som junior spelade AIK i SHL och åkte ur. Redan då fick jag spela ganska mycket i slutet av den säsongen, så jag gick in med ganska bra självförtroendet när jag kom till Färjestad eftersom jag hade varit med och spelat bra i SHL tidigare, förklarar han.
– Sedan hade jag inte förväntat mig att det skulle gå så fort. Det är svårt att säga och känna vad man har för kapacitet i sig, men jag har haft en fantastisk utveckling i Färjestad och spelat i ett väldigt offensivt lag som gör mycket mål. Men jag kan inte säga att jag trodde att jag skulle gå in och göra 20 mål på 30 matcher (skratt). Det trodde jag absolut inte. Jag hade förväntat mig lite mer av ett krig för att etablera mig år ett, men det gick över förväntan och förvånansvärt smidigt att komma in där.

linkan-1566552784.jpgMichael Lindqvist är ett av alla offensiva vapen Färjestad har att tillgå.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

I takt med att framgångarna kommit har han under två år gått från att ha varit nykomlingen från Hockeyallsvenskan till att bli landslagsspelaren och till och med en av favoriterna till att vinna SHL:s poängliga. Det är en drastisk skillnad.
– Det är klart att det är helt andra krav på mig nu jämfört med min första säsong. Det är något man får lära sig att leva med, säger han med en axelryckning.
– Det vara samma sak förra året. Jag hade gjort en massa mål året innan och folk förväntar sig att man ska fortsätta där man avslutade. Jag tyckte jag gjorde det bra i fjol och jag tycker att jag har gjort det bra hittills med den pressen som finns. Det ska vara så. Jag ska vara en toppspelare i laget och leverera framåt. Jag känner mig bekväm med den pressen. Men självklart är det en annan situation nu än för två år sedan. Det har gått hyfsat fort från att spel i allsvenskan till att komma in och göra mål i SHL direkt. Nu tycker jag att jag har vuxit in i det mer och mer. Nu känner jag mig trygg i spelet och i Färjestad. Jag mår bra och då spelar man bra.

BRÖTS NED I NORDAMERIKA

Bra mådde han däremot inte för ett år sedan. 

Michael Lindqvist skrev kontrakt med New York Rangers inför fjolårssäsongen i hopp om att få chansen i NHL. Men upplevelsen i USA blev inte alls vad han hoppats på. Han skickades till farmarlaget i AHL rätt omgående och valde sedan att bryta kontraktet med Rangers redan efter en och en halv månad och 16 matcher med Hartford Wolf Pack.
– Därborta var det en situation jag inte trivdes med alls, hockeymässigt och privat mådde jag inte bra. Då spelar man inte bra heller, säger han.
– När jag valde att komma tillbaka till Färjestad var min enda inställning att få komma till Sverige och Karlstad och må bra. När jag kom hem då ville jag bara hitta glädjen och må bra, för då vet jag att jag spelar bra.

Vad har du för förväntningar på dig själv och laget den här säsongen?
– Inga personliga förväntningar på mål eller poäng. Jag vill fortsätta att utvecklas och framför allt fortsätta att spela bra, få vara med i Tre Kronor och spela bra där. Sedan är det klart att vi vill vinna med Färjestad. Det vore fantastiskt kul att få uppleva att gå ännu längre än vi gjorde i fjol. Det var ett häftigt slutspel även om det inte gick som vi ville. Det vore grymt kul att få gå ännu längre.

Och NHL-drömmen, lever den?
– Absolut! Det har jag sagt hela tiden att den drömmen lever. Det är klart att det blev ett hack i skivan när jag valde att åka hem förra året. Men jag har absolut inte gett upp den drömmen utan är snarare ännu hungrigare att kunna bevisa att jag kan spela där och utvecklas så att jag platsa där också.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten