Emil Bemström.
Foto: Icin SPortswire
NHL

NHL i sikte: "Allt det andra skiter jag i just nu"

ANNONS

Efter Emil Bemströms succésäsong i Djurgården valde han att testa på lyckan i NHL. Där har 20-åringen så här långt gjort succé under Columbus Blue Jackets träningsläger.
– Det känns personligen positivt tycker jag så det är bara köra på och bli lite bättre dag för dag så får vi se hur långt det kan gå, säger Bemström till hockeysverige.se. 


Emil Bemström pangade in 23 mål under fjolårets SHL-säsong. Han vann skytteligan och dessutom priset eliteprospects award. Han valde att skriva kontrakt med Blue Jackets och att ge NHL-drömmen en chans. Nu är det långt ifrån klart om Bemström får inleda i NHL, flytta ner till AHL eller återvända till Sverige, men hans egna mål är att ta en plats i Columbus Blue Jackets direkt.

– Målbilden är att ta en plats i NHL. Annars hade jag inte åkt över, säger Emil Bemström till hockeysverige.se och fortsätter:

– Jag tycker att det har gått helt okej än så länge, men jag kan inte göra mer än mitt bästa och visa mig från min bästa sida. Sedan får vi se hur långt det räcker. 


Emil Bemström trivs inte bara med tillvaron på isen utan även vid sidan av.

– Det har varit bra. Alexander Wennberg och Gustav Nyquist har tagit hand om oss svenskar lite grann. Det är skönt med två lite mer etablerade spelare i ligan som kan hjälpa oss yngre genom att visa vägen. 

– Jag tycker ändå att det fungerat bra vid sidan om och jag har hittat lite vilka jag hänger med och så, men även hittat ett sätt att koppla av från hockeyn. 


Har du hunnit se staden något eller vad gör du för att koppla av vid sidan av hockeyn?

– Det blir mycket hotelltid och vi käkar ihop. Nu har vi bara haft två lediga dagar och då har det mest blivit att jag legat på hotellrummet. Det blir rätt mycket dötid, men det fungerar.


Blir det ni svenskar som hänger ihop mest?

– Ja, men sedan bor jag med (Alexandre) Texier. Han får hänga med svenskgänget ibland, säger Bemström med ett lätt skratt. 


emil-bemstrocc88m-ep-award-13-1562180091.jpegEmil Bemström med EliteProspects Award.Foto: Ronnie Rönnkvist


Det har varit en tuff resa för Emil Bemström sedan han kom över till Columbus första camp fram till där han står idag, en resa som även varit väldigt positiv för honom.

– Första camperna, ”training camp” var tuffa med mycket att åka ”grillor” och tuffa fys-tester. Man såg att alla var lite slitna efter de tre, fyra första dygnen där. 

– Jag tycker ändå att jag kommit ur det där med camperna rätt bra och har börjat bli piggare nu, vilket känns skönt. 


Hur har du upplevt konkurrenssituationerna mellan spelarna på camperna så här långt med tanke på att det är väldigt många som kämpar om samma platser och jämfört med hur det är i Sverige?

– Det är en väldig massa skillnader mellan hockeyn där hemma och här. Här börjar vi med 50 spelare som ska slåss om två, tre platser. Klart att det då blir en tuffare konkurrens, men gör jag mitt bästa och det jag tror på så ska det nog gå bra. 


Finns det en bra sammanhållning i gruppen trots konkurrenssituationen?

– Ja, det tycker jag. Vi har inte tränat så jättemycket ännu utan det har mest varit att åka ”grillor” på träningarna, men jag märker ändå att det är en bra stämning i gruppen. 


MÅL DIREKT  

Emil Bemström han visade framfötterna direkt i sin försäsongspremiär. Bemström gjorde 1-0 till Blue Jackets i matchen mot Sabres redan efter 52 sekunder av den första perioden. I powerplay fick 20-åringen en perfekt macka av Seth Jones och från den vänstra tekningscirkeln nöp svensken till direkt med ett precist slagskott. Han utsågs dessutom till matchens andra stjärna.

– Det var kul att få hänga dit den och man får en liten bost av det. Jag kanske vågade lite mer saker efter det målet. Det stärker självförtroendet samtidigt som det hjälpte laget att vinna matchen. 


Som coach i Columbus har Emil Bemström omtalade John Tortorella. En coach som 20-åringen uppskattar för sin tydlighet. 

– Vi har inte hunnit snacka så mycket ännu, men han är tuff och ärlig. Han vet vad han kan och vill få ut av spelarna. 

– Dessutom är han ärlig med var jag behöver bli bättre på, men också med det man är bra på. Det märks också att han har mycket hockeykunskap. Det tvivlar jag inte på, men nu har han inte coachat så mycket ännu utan mest suttit uppe på läktaren. 


torts-1568036532.jpgJohn Tortorella coahcar Bemström i Blue Jackets. Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports


FOKUSERAR BARA PÅ NHL  

I söndags gjorde Emil Bemströms kompis från Djurgården, Jakob Lilja, två mål för Columbus i deras match mot St. Louis. Bemström är imponerad över vad Lilja har presterat så här långt. 

– Nu har han bara lirat två matcher, men det var hans bästa sedan han kom hit. Mot St. Louis var han riktigt, riktigt bra. Han gjorde det han skulle, vann de flesta närkamperna och stänkte dit två. Det finns inget att klaga på där. 


Vilka signaler har du fått kring din egen framtid?

– Man hör inte så väldigt mycket här borta. Det är lite som det är. Man får hålla sig lugn och göra sitt bästa. Sedan får vi se vad som händer. Det känns personligen positivt tycker jag så det är bara köra på och bli lite bättre dag för dag så får vi se hur långt det kan gå. 


Funderar du något kring vad som kan hända om det inte blir NHL?

– Just nu fokuserar jag också bara på NHL allt det andra skiter jag i just nu. Jag får ta en dag i taget så får vi se hur långt jag kommer, avslutar Emil Bemström vars Columbus har match på onsdag nästa gång då ånyo Buffalo står för motståndet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch