Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Lisa Östman.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Framtidens Damkronor: Lisa Östman

Hon är född och uppvuxen på Värmdö, där hon även fått sin hockeyfostran. Inför den här säsongen valde 16-åriga Lisa Östman att flytta till Luleå, 90 mil norrut, för att satsa helhjärtat på hockeyn.
– Om jag skulle utvecklas både som person och hockeyspelare så kommer jag behöva göra saker själv. Det var också ett personligt steg jag ville ta, känna att jag kan vara självständig, säger Östman till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att det finns en uppsjö av talanger i svensk hockey råder det inga som helst tvivel om. Under sommaren har vi fått äran att träffa en rad av dessa på damsidan i serien Framtidens Damkronor. Idag rullar vi vidare med den 16:e delen. Där får ni möta Luleåtalangen Lisa Östman som, liksom Brynäs Emma Murén, vid sidan av hockeyn dessutom är en bra sångerska.
– Jag tycker alltid musiken varit rolig och jag har sjungit i hela mitt liv, på dop och sådant, berättar Lisa Östman då hockeysverige.se träffar henne invid Mall of Scandinavia timmarna innan hon ska göra debut i SDHL för Luleå mot AIK.
– Musiken ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Jag har inget emot att uppträda och så vidare, men jag har gjort ett aktivt val att satsa på hockeyn. Kommer tillfällen och någon frågar så kommer jag köra på eftersom jag tycker det är väldigt kul att sjunga.

ostman-4-1569247905.jpgLisa Östman.Foto: Ronnie Rönnkvist

BÖRJADE SOM FEMÅRING

Lisa Östman är inte norrländska från början utan uppväxt på Värmdö i Stockholms utkanter.
– Det kom ett brev i brevlådan med en fråga om jag ville spela hockey helt enkelt. Jag tänkte ”varför skulle inte jag kunna testa på det här?” Sedan dess har jag varit fast.
– Jag har spelat i Värmdö HC fram till det att jag började i Luleå. Jag var runt fem år gammal när jag började så det var ett tag sedan.

Lisa Östman var inte ensam tjej inledningsvis även om hon under nästan hela sin aktiva tid spelat med killar.
– Från början var vi faktiskt tre tjejer. En av dom andra två reste jorden runt och då föll hon bort. Sedan hade vi en målvakt som var med fram till ett och ett halvt år sedan.
– När jag började hade jag knappt kollat någon hockey på TV alls och visste knappt vad det var, men det lät kul och jag ville, som sagt var testa.

Styrde mamma (Cecilia) eller pappa (Per) in dig i hockeyn?
– Från början var dom väldigt öppna med vad jag ville. Både mamma och pappa har under åren hjälpt mig mycket med hockeyn. Då har det blivit att dom också pushat mig.

STARTADE UPP FLICKLAG OCH "MAMMAVERKSAMHET"

Lisa Östman har två bröder, Ruben och Tore, som också är involverade i hockeyn.
– Den äldsta lillebrorsan, som är 04:a, slutade precis. Sedan har jag en lillebror som är 07:a och han spelar fortfarande i Värmdö.

Du spelade med killar från början, hur tänker du kring att det inte finns tillräckligt med tjejer som vill spela hockey så det kan starta upp rena flicklag?
– Det är såklart tråkigt. Jag tycker att hockeyn borde vara med öppen för att tjejer ska kunna spela. Det blir bättre och bättre. Det var jag och min familj som var med och startade upp både flicklaget och mammaverksamheten på Värmdö.
– Även om det blir, som sagt var, fler och fler så tycker jag att flera tjejer borde börja spela.

Mammaverksamheten?
– Äldre damer som spelar hockey, säger Lisa Östman med ett leende.

Överlag var inte intresset för hockey hos Luleåforwardens kompisar speciellt stor inledningsvis.
– Oftast då jag berättade att jag spelade hockey blev alla väldigt förvånade. Det är inte många av mina kompisar som har koll på hockey. Det är väl på grund av mig dom vet vad det är (skratt). Intresset hos dom har inte varit så jättehögt.

ostman-3-1569247904.jpgLisa Östman.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ALLA MÅSTE HA SAMMA RÄTTIGHETER INOM KLUBBARNA"

Även om Lisa Östman knappt visste vad hockey var från början så har hon under åren skaffat sig flera förebilder inom hockeyn, men en sticker ut lite extra.
– Från början hade jag inga förebilder eftersom jag knappt visste vilka som spelade. Sedan har jag varit på Maria Rooths hockeycamp. Jag tycker att hennes värderingar är väldigt fina.
– Hon jobbar för att det ska bli mer jämställt både i samhället och hockeyn och att flera tjejer ska börja spela. Det är något jag tycker är jättefint. Tyvärr så ser det inte ut så just nu.

Hur tänker du att man ska kunna förändra den här bilden?
– Det är en väldigt svår fråga. Jag tänker att det handlar mycket om att ge tjejer samma förutsättningar, samma träningstider som killar så det inte blir att vi tränar jättesent bara för att vi är damer. Alla måste ha samma rättigheter inom klubbarna.
– Hockeyn är generaliserad som en manssport. Vi lyfter ändå fram fler damspelare som får göra intervjuer och så vidare. Då kanske fler tjejer blir inspirerade att börja, vilket är jättebra, men man kan pusha det ännu mer.

Lisa Östman inledde alltså sin hockeykarriär i Värmdö, men hon har även testat på spel med damer i division 1.
– Jag har, som sagt var, spelat i Värmdö från det jag var fem år. Sedan två år tillbaka har det varit lite struligt i Värmdö för min del. Helt plötsligt hade vi inget lag och kunde då inte spela i någon serie. Jag fick inte spela några matcher alls. Då valde jag att gå till Haninges damer för att få lite matchträning. Jag spelade tre matcher där.
– Efter det åkte jag till Luleå. Först sökte jag fyra olika hockeygymnasier, men det blev det Luleå som jag fastnade mest för.

HYLLAR KLUBBENS JÄMSTÄLLDHETSARBETE

Haninge har ett samarbete med Djurgården, men något sådant klubbyte var egentligen aldrig aktuellt för Lisa Östman.
– Jag kände att jag inte hade klarat av att pendla hemifrån Värmdö till ishallen i stan. Sedan hade jag heller aldrig någon tanke på att börja i Djurgården. Om jag skulle utvecklas både som person och hockeyspelare så kommer jag behöva göra saker själv. Det var också ett personligt steg jag ville ta, känna att jag kan vara självständig.

Och då stack du 90 mil norrut?
– (Skratt) Ja, det blev lite långt även om det inte var planen från början.

ostman-2-1569247902.jpgLisa Östman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Varför blev det just Luleå?
– Luleå jobbar väldigt hårt för att det ska vara jämställt och har dessutom en väldigt bra damverksamhet. Jag tycker att dom har erfarna ledare, är väldigt seriösa och vet vad dom håller på med.
– Hockeyn som sådan är ganska lika på alla ställen, men jag fastnade även för att staden inte är jätteliten. Visst, jag har bott ute på Värmdö, men det hade varit en ganska stor omställning annars. Jag gillar stan och tyckte allmänt att det verkade väldigt bra.
– Jag kollade även på Leksand, Linköping och Modo. Det var främst Leksand, Luleå och Modo jag valde mellan. Visst var det lite svårt, men jag är nöjd med mitt val.

Hur ser du på faciliteterna och förutsättningarna som finns för Luleås damer?
– Jag tycker att dom jobbar på det jättebra. Dom vill verkligen lyfta fram damerna och jag tycker att dom gör så på ett väldigt bra sätt. Det är redan bra, men kommer bli ännu bättre.

SIKTAR MOT TOPPEN

I Luleå får Lisa Östman umgås och träna med några av världens bästa spelare som exempelvis Jenni HiirikoskiRonja SavolainenEmma Nordin och Michelle Karvinen. Givetvis påverkar det 16-åringens utveckling.
– Det är lite nervöst och man får en press på sig. Jag vill inte göra bort mig och så. Samtidigt är det jätteödmjuka tjejer och det känns jättebra.
– Man tror ofta att när dom är så jätteduktiga skulle vara ”jag är så bra…”, men dom är jättesnälla och tar verkligen med mig i gruppen. Det är stort, men nu känns det samtidigt naturligt.
– Ibland är det ändå fortfarande ”oh, my god, jag står här bredvid en av världens bästa backar”… Jenni är ibland också med och håller i fysträningarna. Hon säger vad vi ska göra men är även med själv. Hon är som en spelande tränare ibland.

Vad har du för målbild med din flytt till Luleå?
– Min målbild har alltid varit att utvecklas både som spelare och person. Det är också därför jag valde att flytta, för att klara mig självständigt och så. Under åren har jag fått mycket hjälp av mamma och pappa, men jag vill klara av att ta ett eget ansvar också.
– Inom hockeyn vill jag komma så långt som möjligt. Först spela i SDHL, men i framtiden kanske få chansen att gå på college, spela OS, VM, Damkronorna…

Det spelas ett junior-VM om några månader, är det ett mål hos dig att komma med dit?
– Klart det är. Vi var på regionscamp förra helgen och det finns verkligen jättemånga duktiga tjejer. Målet med junior-VM finns, men vi får se om jag har vad som krävs, avslutar Lisa Östman

HÖR LISA ÖSTMAN SJUNGA I KLIPPEN NEDAN:

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten