Sök
Niklas Hjalmarsson
Henrik Skoglund
NHL

Så tänker tripple Stanley Cup-svensken om framtiden efter 2021

NHL-backen Niklas Hjalmarsson är hemma i Sverige för att förbereda sig för sin 13:e NHL-säsong. I en intervju med hockeysverige.se berättar den tripple Stanley Cup-vinnaren om betydelsen Oliver Ekman Larsson har för Arizona, att han tycker att det är lite tråkigt att hockey har blivit en året runt-sport och hur tankarna går inför att kontraktet går ut 2021.
— Jag skulle aldrig komma hem och spela om jag inte känner att jag fortfarande har mycket att ge, säger 32-åringen.


Niklas Hjalmarsson klubb Arizona Coyotes har missat slutspel de sju senaste åren. Men den senaste säsongen var ett fall framåt för klubben.
– Jag tycker att vi krämade ur så mycket vi kunde av den trupp vi hade, speciellt med tanke på att vi hade så mycket skador under säsongen. Jag har aldrig sett så mycket knäskador under hela min karriär. Vi hade säkert sex-sju stycken som drog på sig olika typer av knäskador, konstaterar backen med 754 NHL-matcher på samvetet.

VILLE INTE LÄMNA CHICAGO

Han berättar vidare att han tycker att de fick ihop gruppen på ett bra sätt och att de stundtals spelade bra hockey.
– Det är klart att det är surt att missa slutspel med fyra poäng eller vad det nu var. Även om man inte kan säga att man ska vara nöjd när man missar slutspel, så tycker jag att det var en rolig och bra säsong.
– Vi har några grabbar som fått något år i ligan nu. Det känns lite som att nästa år så har vi inga ursäkter längre till att inte komma till slutspel.

32-åringen draftades av Chicago 2005 och var tillsammans med bland andra Jonathan Toews och Patrick Kane en del av ryggraden i NHL-klubben under deras trippla Stanley Cup-segrar mellan åren 2010 och 2015. Sommaren 2017 trejdades han till Arizona och han berättar att han inte hymlar med att han där och då inget hellre ville än att stanna i Chicago. Men han tycker att det kommit positiva saker ur det.
– Nu i efterhand känner jag att det var en rolig och kanske nödvändig förändring för att kanske få en liten nytändning. Sen är det jäkligt kul att spela med Oliver också. Jag trivs jättebra.

Niklas Hjalmarsson fortsätter att tala sig varm om lagkamraten Oliver Ekman Larsson och dennes betydelse för både Hjalmarsson själv, men också klubben.
– Vi har väldigt roligt på och utanför isen. Vi kommer ju inte från samma stad, men vi har lite samma bakgrund som smålänningar.
– Nu när Shane Doan inte är kvar i Arizona så är han franchisen. Det är han som är ansiktet utåt och extremt involverad i olika välgörenhetsgrejer runtomkring i området. Han är jätteomtyckt av fansen. Det är en fantastisk kille och han är en stor orsak till att jag trivs så bra som jag gör.


bb181031bb120-1562186248.jpegOliver Ekman Larsson. Foto: Bildbyrån

Den första säsongen i den nya klubben blev sönderryckt av skador.
– När jag väl spelade så tycker jag att jag spelade lite för ojämnt mot vad jag brukar. Det är lite min grej att vara stabil match in och match ut. Det var väl den sämsta säsongen under karriären.

Förra säsongen spelade Hjalmarsson samtliga 82 matcher.
– Det kändes verkligen skönt att spela alla matcher och känna att man gjorde det bra.

TVÅ ÅR KVAR PÅ KONTRAKTET

För ett år sedan skrev Niklas Hjalmarsson på en förlängning med Arizona fram till 2021. Han kommer ha hunnit fylla 34 år innan kontraktet går ut. Vad som kommer efter det är svårt att säga redan nu menar han.
– Jag har väl alltid egentligen, ända sedan jag sajnade mitt första kontrakt däröver, tänkt att...Eller mitt mindset har i alla fall alltid varit att varje kontrakt man skriver är det sista. Man kan inte titta för långt fram, man vet aldrig vad som händer och det går så jäkla snabbt i ligan nu och den blir yngre och yngre. Det blir svårare för oss äldre att hänga med alla de nya som kommer in i ligan.
– Men två år känner jag verkligen att jag borde ha i mig. Det ska bli väldigt kul, speciellt nästa år när man känner att vi börjar kunna tampas med de bästa lagen och det känns som vi kan slå vilket lag i ligan som helst.

Han berättar att mycket av framtiden bortom 2021 hänger på hur kroppen känns.
– Sen om det fortfarande är lika roligt, om familjen...Det är mycket som spelar in.

För ett par år sedan berättade den VM- OS- och World-meriterade backen i HV-podden att han hade svårt att se sig själv i SHL i framtiden. Detta då han motiveras av att möta de bästa varje kväll.

Nu har det gått några år, har du ändrat mindset eller hur ser du på det?
– Det är klart att man känner ju, ju äldre man blir, att man får lite andra perspektiv på grejer. Jag har verkligen lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. För det känns som att de grejerna brukar oftast hända.
– Men det är tre år framåt och det är så svårt att säga, som jag sa: Allting beror på hur kroppen känns och det viktigaste framförallt är att jag fortfarande tycker att det är roligt. Annars blir det bara fel.
– Jag skulle aldrig komma hem och spela om jag inte känner att jag fortfarande har mycket att ge. Jag skulle aldrig komma hem och spela inför hemmapubliken här och de sitter på läktaren och tänker ”var han inte bättre än så här”? Då vill man ju verkligen visa tvärtom. Om jag ska spela hemma så måste jag vara extremt motiverad och kroppen ska hålla. Det får vi se när det kommer, men det är inte riktigt samma mindset kanske som man hade för tre, fyra år sedan.


bb181024bb047-kopia-1565263861.jpgNiklas Hjalmarsson.Foto: Bildbyrån

När du säger hemma så antar jag att du menar Jönköping?
– Ja, absolut. Jag bor ju två minuter från hallen här och har stort hjärta för HV. Jag följer dem mycket, kommer från trakten och känner mycket för stan och allt folk här. Det hade inte funnits något annat i Sverige.

GILLAR INTE IS UNDER SOMMAREN

Niklas Hjalmarsson är hemma i Jönköping nu och han berättar att han får använda ett gym som ligger mittemot Kinnarps Arena och att han håller igång tillsammans med sin personliga tränare.
– Jag har alltid tagit försäsongen på en seriös nivå, jag tycker framförallt att det är roligt att gå upp och träna. Man är ju van vid det och kroppen och huvudet mår bäst av det.

Dock säger han att inte tycker att det är jättekul att vara på is under sommaren.
– Jag brukar vänta med det, nästan så länge jag kan, säger han och skrattar.

Finns det en tanke bakom, att spara det roliga?
– Absolut. Det är lite det jag känner med...Man tycker lite, speciellt i ung ålder hemma i Sverige, att det har blivit en året runt-sport, vilket är lite tråkigt för jag tror att det är många som tröttnar på det i rätt så ung ålder om man håller på med en sport året runt istället för att hålla på med två-tre olika, något som jag tror är utvecklande för personen.
– Men alla är olika, men för mig framförallt tycker jag det är skönt att låta speciellt mina fötter vila lite.

Han fortsätter:
– Sen tycker jag väl inte att det är jättekul att åka runt och hålla på och lattja så där. Det är inte riktigt min spelstil heller känner jag, säger han och skrattar.
– Jag åker hellre runt och förstör för andra, petar bort puckar och slår sarg ut. Så det är ingen rolig isträning för mig på sommaren. Jag väntar tills det börjar bli lite mer seriösare och lite mer allvar.

Han berättar att han kommer köra igång med isträningen i nästa vecka och mestadels köra på egen hand innan han åker över till USA igen inför Arizonas camp.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten