Niklas Hjalmarsson
Henrik Skoglund
NHL

Så tänker tripple Stanley Cup-svensken om framtiden efter 2021

ANNONS

NHL-backen Niklas Hjalmarsson är hemma i Sverige för att förbereda sig för sin 13:e NHL-säsong. I en intervju med hockeysverige.se berättar den tripple Stanley Cup-vinnaren om betydelsen Oliver Ekman Larsson har för Arizona, att han tycker att det är lite tråkigt att hockey har blivit en året runt-sport och hur tankarna går inför att kontraktet går ut 2021.
— Jag skulle aldrig komma hem och spela om jag inte känner att jag fortfarande har mycket att ge, säger 32-åringen.


Niklas Hjalmarsson klubb Arizona Coyotes har missat slutspel de sju senaste åren. Men den senaste säsongen var ett fall framåt för klubben.
– Jag tycker att vi krämade ur så mycket vi kunde av den trupp vi hade, speciellt med tanke på att vi hade så mycket skador under säsongen. Jag har aldrig sett så mycket knäskador under hela min karriär. Vi hade säkert sex-sju stycken som drog på sig olika typer av knäskador, konstaterar backen med 754 NHL-matcher på samvetet.

VILLE INTE LÄMNA CHICAGO

Han berättar vidare att han tycker att de fick ihop gruppen på ett bra sätt och att de stundtals spelade bra hockey.
– Det är klart att det är surt att missa slutspel med fyra poäng eller vad det nu var. Även om man inte kan säga att man ska vara nöjd när man missar slutspel, så tycker jag att det var en rolig och bra säsong.
– Vi har några grabbar som fått något år i ligan nu. Det känns lite som att nästa år så har vi inga ursäkter längre till att inte komma till slutspel.

32-åringen draftades av Chicago 2005 och var tillsammans med bland andra Jonathan Toews och Patrick Kane en del av ryggraden i NHL-klubben under deras trippla Stanley Cup-segrar mellan åren 2010 och 2015. Sommaren 2017 trejdades han till Arizona och han berättar att han inte hymlar med att han där och då inget hellre ville än att stanna i Chicago. Men han tycker att det kommit positiva saker ur det.
– Nu i efterhand känner jag att det var en rolig och kanske nödvändig förändring för att kanske få en liten nytändning. Sen är det jäkligt kul att spela med Oliver också. Jag trivs jättebra.

Niklas Hjalmarsson fortsätter att tala sig varm om lagkamraten Oliver Ekman Larsson och dennes betydelse för både Hjalmarsson själv, men också klubben.
– Vi har väldigt roligt på och utanför isen. Vi kommer ju inte från samma stad, men vi har lite samma bakgrund som smålänningar.
– Nu när Shane Doan inte är kvar i Arizona så är han franchisen. Det är han som är ansiktet utåt och extremt involverad i olika välgörenhetsgrejer runtomkring i området. Han är jätteomtyckt av fansen. Det är en fantastisk kille och han är en stor orsak till att jag trivs så bra som jag gör.


bb181031bb120-1562186248.jpegOliver Ekman Larsson. Foto: Bildbyrån

Den första säsongen i den nya klubben blev sönderryckt av skador.
– När jag väl spelade så tycker jag att jag spelade lite för ojämnt mot vad jag brukar. Det är lite min grej att vara stabil match in och match ut. Det var väl den sämsta säsongen under karriären.

Förra säsongen spelade Hjalmarsson samtliga 82 matcher.
– Det kändes verkligen skönt att spela alla matcher och känna att man gjorde det bra.

TVÅ ÅR KVAR PÅ KONTRAKTET

För ett år sedan skrev Niklas Hjalmarsson på en förlängning med Arizona fram till 2021. Han kommer ha hunnit fylla 34 år innan kontraktet går ut. Vad som kommer efter det är svårt att säga redan nu menar han.
– Jag har väl alltid egentligen, ända sedan jag sajnade mitt första kontrakt däröver, tänkt att...Eller mitt mindset har i alla fall alltid varit att varje kontrakt man skriver är det sista. Man kan inte titta för långt fram, man vet aldrig vad som händer och det går så jäkla snabbt i ligan nu och den blir yngre och yngre. Det blir svårare för oss äldre att hänga med alla de nya som kommer in i ligan.
– Men två år känner jag verkligen att jag borde ha i mig. Det ska bli väldigt kul, speciellt nästa år när man känner att vi börjar kunna tampas med de bästa lagen och det känns som vi kan slå vilket lag i ligan som helst.

Han berättar att mycket av framtiden bortom 2021 hänger på hur kroppen känns.
– Sen om det fortfarande är lika roligt, om familjen...Det är mycket som spelar in.

För ett par år sedan berättade den VM- OS- och World-meriterade backen i HV-podden att han hade svårt att se sig själv i SHL i framtiden. Detta då han motiveras av att möta de bästa varje kväll.

Nu har det gått några år, har du ändrat mindset eller hur ser du på det?
– Det är klart att man känner ju, ju äldre man blir, att man får lite andra perspektiv på grejer. Jag har verkligen lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. För det känns som att de grejerna brukar oftast hända.
– Men det är tre år framåt och det är så svårt att säga, som jag sa: Allting beror på hur kroppen känns och det viktigaste framförallt är att jag fortfarande tycker att det är roligt. Annars blir det bara fel.
– Jag skulle aldrig komma hem och spela om jag inte känner att jag fortfarande har mycket att ge. Jag skulle aldrig komma hem och spela inför hemmapubliken här och de sitter på läktaren och tänker ”var han inte bättre än så här”? Då vill man ju verkligen visa tvärtom. Om jag ska spela hemma så måste jag vara extremt motiverad och kroppen ska hålla. Det får vi se när det kommer, men det är inte riktigt samma mindset kanske som man hade för tre, fyra år sedan.


bb181024bb047-kopia-1565263861.jpgNiklas Hjalmarsson.Foto: Bildbyrån

När du säger hemma så antar jag att du menar Jönköping?
– Ja, absolut. Jag bor ju två minuter från hallen här och har stort hjärta för HV. Jag följer dem mycket, kommer från trakten och känner mycket för stan och allt folk här. Det hade inte funnits något annat i Sverige.

GILLAR INTE IS UNDER SOMMAREN

Niklas Hjalmarsson är hemma i Jönköping nu och han berättar att han får använda ett gym som ligger mittemot Kinnarps Arena och att han håller igång tillsammans med sin personliga tränare.
– Jag har alltid tagit försäsongen på en seriös nivå, jag tycker framförallt att det är roligt att gå upp och träna. Man är ju van vid det och kroppen och huvudet mår bäst av det.

Dock säger han att inte tycker att det är jättekul att vara på is under sommaren.
– Jag brukar vänta med det, nästan så länge jag kan, säger han och skrattar.

Finns det en tanke bakom, att spara det roliga?
– Absolut. Det är lite det jag känner med...Man tycker lite, speciellt i ung ålder hemma i Sverige, att det har blivit en året runt-sport, vilket är lite tråkigt för jag tror att det är många som tröttnar på det i rätt så ung ålder om man håller på med en sport året runt istället för att hålla på med två-tre olika, något som jag tror är utvecklande för personen.
– Men alla är olika, men för mig framförallt tycker jag det är skönt att låta speciellt mina fötter vila lite.

Han fortsätter:
– Sen tycker jag väl inte att det är jättekul att åka runt och hålla på och lattja så där. Det är inte riktigt min spelstil heller känner jag, säger han och skrattar.
– Jag åker hellre runt och förstör för andra, petar bort puckar och slår sarg ut. Så det är ingen rolig isträning för mig på sommaren. Jag väntar tills det börjar bli lite mer seriösare och lite mer allvar.

Han berättar att han kommer köra igång med isträningen i nästa vecka och mestadels köra på egen hand innan han åker över till USA igen inför Arizonas camp.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga