Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Estelle Forsberg.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi AIK:s forwardstalang Estelle Forsberg.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
I del tre av serien ”Framtidens Damkronor” ska ni idag få träffa AIK:s 18-åriga talang Estelle Forsberg. Hon var med i det JVM-lag som tog silver 2018 och har tillhört AIK:s A-lagstrupp sedan säsongen 2017/18.
– Dom i laget säger ”Stella”, men Jared (Cipparone) blandar. I båset kan han säga Estelle, men jag föredrar ”Stella”, säger AIK-forwarden med ett leende då vi slagit oss ner på att café i Huddinge Centrum för en intervju till hockeysverige.se.
– Hockeyintresset kommer nog från min storebror (Max Forsberg) som spelade hockey. Mamma (Malin Forsberg) var lagledare där, men även pappa (Jonas Myllyaho) har spelat hockey. Min moderklubb är Flemingsberg och det var där pappa, men även min storebror, spelade. 

Förbundskaptenen Ylva Martinsen om Estelle Forsberg:
– Smart, spelande och puckstark. Går NIU i AIK och förhoppningsvis är det bästa tänkbara miljö för en riktigt bra utbildning. Tillsammans med att hon tillhör SDHL laget AIK blir det intressant att följa hennes fortsatta utveckling.

Det var alltså i Flemingsberg ”Stella” Forsberg inledde sin hockeybana, en klubb hon hyllar.
– Det var verkligen jättebra i ”Flempan”. Jag spelade med killarna där fram till det jag var 13 år. Då bytte jag till Trångsund.
– Varför jag bytte till Trångsund? Killarna i ”Flempan” hade ett väldigt bra lag och jag kände att jag ville få mer istid. ”Trånkan” spelade i Division 1, men var inte lika bra just då. Jag kände att det var viktigt att jag skulle få mycket istid och utvecklas ännu mer innan jag skulle byta till tjejhockey.
– Jag var bara i Trångsund under en säsong. Sedan bytte jag klubb igen. Den här gången till Tullinge eftersom det var närmare. Där spelade jag under ett och ett halvt år. Både ”Trånkan” och Tullinge var också väldigt bra.

I Flemingsberg spelade AIK-talangen med Mina Waxin som idag har tagit klivet in i Damkronorna.
– Vi två har spelat med varandra sedan vi var små fram till det att hon bytte till Modo.

TRÄNADES AV FÖRRA LANDSLAGSBACKEN

Efter tiden i Tullinge var det dags att flytta norröver, närmare bestämt till AIK.
– Jag hade några kompisar som spelade i Division 1 med AIK. Ett tag, fram till gymnasiet, blandade jag tjej och kill-hockey, AIK:s damjuniorer och Tullinge. Sedan pratade jag med ”Empa” (Emelie Berggren) och när jag kom upp i gymnasiet fick jag flytta över till damlaget.
– Innan jag bestämde mig var jag och kollade i Linköping också, men det kändes ändå självklart att det skulle bli AIK.

Hur upplevde du steget in i AIK?
– Det var annorlunda att spela med tjejer, men jag tycker ändå att det gick bra. Samtidigt var det en väldig skillnad på damjuniorerna och SDHL.
– Jag måste säga att jag blev ganska chockad när jag klev in i SDHL. Jag hade ingen koll på damhockey och blev verkligen positivt överraskad. 

”Stella” Forsberg har egentligen bara spelat hockey under sin uppväxt, men hon har även testat på lite, väldigt lite, fotboll med Sörskogen. 
– Jag spelade fotboll en halv säsong, men det fungerade inte utan det blev för mycket med både fotboll och hockeyträning. Det blev en match, sedan slutade jag. I alla fall har jag testat på det lite, säger Forsberg med ett leende.

Första tränare ”Stella” Forsberg hade i AIK var förra landslagsbacken, Emelie Berggren.
– Jag hade henne inte så länge. ”Empa” var bra. Jag gillar henne och det var en trygghet att ha henne som tränare.

forsberg2-1563440331.jpgEstelle Forsberg.Ronnie Rönnkvist

"ABSOLUT FUNNITS KILLAR SOM INTE HAR KUNNAT TA ATT JAG ÄR TJEJ"

Nu har istället Jared Cipparone tagit över som tränare i AIK, en coach som ”Stella” Forsberg också uppskattar mycket.
– Jared är väldigt bra individuellt. Även om man inte spelar så mycket får man en förklaring till saker, vilket jag tycker är bra. Sedan är han väldigt förstående. Vi spelar damhockey och har inte bästa förutsättningarna, men har förståelse att en spelare kanske behöver jobba en dag och missa träningen.
– På så vis är han bra, men jag tycker även han är bra hockeymässigt. Han är delvis en anledning till att jag spelar kvar i AIK.

Vilken är annars den ledare som har betytt mest för dig och din utveckling som hockeyspelare?
– Jag har haft så många bra tränare, men jag skulle säga Fredrik Strandfeldt. Jag hade honom i ”Flempan”. Han var jättebra och verkligen inkluderade mig som tjej. Det spelade ingen roll om man var tjej eller kille, han gav alla samma förutsättningar.

Råkade du ut för några som var jävliga mot dig i Flemingsberg för du var tjej bland alla killar som spelade?
– Ja det gjorde jag, men inte i laget. Det har absolut funnits killar som inte har kunnat ta att jag är tjej. Jag är ändå ganska obrydd av mig. Ibland kan killar vara ganska hårda i orden, då kunde det självklart ta på självförtroendet ibland. Annars tycker jag att det har gått bra.
– Sedan har jag haft Mina (Waxin) och vi har alltid kunnat prata med varandra om det varit någonting.

mina-waxin-1562184289.jpegMina Waxin.Ronnie Rönnkvist

Har det aldrig lockat att spela med Mina Waxin igen?
– Vi spelar med varandra i U18-landslaget och det är kul att spela med henne. Klart att jag vill spela med henne igen, men jag vill inte flytta till Modo, säger ”Stella” Forsberg med ett skratt och fortsätter:
– Hon älskar att vara där uppe så jag tror det skulle bli svårt att få ner henne hit.

Vad ser du som dina styrkor på isen?
– Spelförståelsen, jag ser spelet ganska bra…

Du har även gjort många mål under din karriär, är det också något du ser som din styrka?
– Jag skulle inte säga att jag har något jättebra skott och jag vet inte riktigt varför just jag gjort mycket mål.
– Senaste säsongerna tycker jag inte att målskyttet fungerat något bra, men när jag var mindre var jag nog bättre på att göra mål. Dessutom, när jag spelat med Damjuniorerna gjorde jag mycket mål.

”Stella” Forsberg har haft en snabb utvecklingskurva sedan hon kom till AIK och tog steget över till damhockeyn.
– Jag har blivit mycket bättre med spelförståelsen, skridskoåkningen och tekniken sedan jag kom till AIK.  

VANN HISTORISKT SILVER 

Senaste säsongen svarade hon för två mål och totalt fem poäng på 29 matcher för AIK i SDHL.
– Jag började säsongen ganska trögt och jag fick inte spela så mycket. Sedan blev det verkligen bättre och bättre. Vi åkte sedan till JVM i Japan där det inte gick så bra för oss. Efter det fick jag en liten dipp igen, men jag tycker ändå, som sagt var, att säsongen blev bättre och bättre även om jag känner att jag kunde gett mer.

Estelle Forsberg är historisk i och med att hon var med och vann Sverige första silver i JVM säsongen 2017/18.
– Det betydde verkligen sjukt mycket för självförtroendet, säger 18-åringen som spricker upp i ett stort leende då vi kommer in på minnen från turneringen i Ryssland.
– Det är något jag aldrig kommer att glömma och något av det roligaste jag gjort.

Förändrades du som spelare efter framgångarna i Ryssland?
– Ja, verkligen. Jag åkte på match direkt efter vi hade kommit hem från Ryssland. Redan då kände jag att jag fått mer glädje till sporten, allt var roligare. Sedan är det såklart så att man får självförtroende när man varit iväg och det gått bra. 

Vad minns du idag bäst från turneringen?
– Om jag inte tänker hockey så är det hela det laget. Vi hade så himla kul på hotellet, träningarna, men egentligen var allt vi gjorde tillsammans jättekul.
– Jag tror att jag aldrig varit i ett lag där det varit en så bra sammanhållning som det vi hade, ledare, spelare… Allt var perfekt. Dessutom hade vi bra spelare och ett jättebra lag.

Vad tänker du att det här betyder för svensk damhockey i framtiden?
– Det skulle verkligen kunna bli jättebra, men då gäller det också att alla fortsätter spela. Jag önskar att jag fick spela i det laget igen och jag tror verkligen det här laget kan vara en jättebra grund.
– Det kommer fram jättemånga bra unga spelare nu. Bland annat väldigt många bra 03:or, så jag tror att det kan bli jättebra.

Trots att Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp väljer Estelle Forsberg att hitta någon positivt med det.
– Det är as-tråkigt, men det kanske kan bli en väckarklocka också, att man måste ändra på någonting, avslutar ”Stella” Forsberg.

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Maja Beverin Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten