Patrik Laine och Aleksander Barkov tackade nej. Tungt för Jukka Jalonen
VM 2019

Alla stjärnor tackar nej till VM – hur mår finsk hockey? ”Ett misslyckande i VM kan få oproportionerliga följder”

Medan Sverige får hem fler och fler stjärnor till VM är trenden i Finland den motsatta. Hur mår egentligen finsk hockey på seniornivå? Filip Saxén, sportchef på finska Hufvudstadsbladet, tror att pressen på de finska spelarna kan göra att de tackar nej.
– Spelarnas varje match och varje byte granskas med förstoringsglas och kritiken är frän och personlig redan vid små misslyckanden, säger han till hockeysverige.se.

Juho Lammikko, Henri Jokiharju, Kevin Lankinen, Niko Mikkola. Det är namnen Finland ser ut att få hem från Nordamerika till den stundande VM-turneringen. Visserligen är många av storstjärnorna, som Mikko Rantanen, Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho, kvar i slutspelet men det är också många som tackat nej av olika anledningar. I stället är 17-åringen Kaapo Kakko den kanske största stjärnan. Några andra världskända namn finns nämligen inte i truppen.

Varken Aleksander Barkov, Patrik Laine, Rasmus Ristolainen eller några andra stjärnspelare kommer nämligen till Slovakien för att spela mästerskapet. Situationen är något förbryllande. Enligt Filip Saxén, sportchef på finska Hufvudstadsbladet, ligger det dock inte lika mycket dramatik i det som det går att tro och att det finska folket verkar vara okej med situationen.
– Jag tycker inte att det finns någon större bitterhet från folkets sida. Den här gången handlar det ju om spelare som varit skadade, som bytt klubb, fått barn och spelare som inte har kontrakt för kommande säsong. Det har ju inte varit frågan om ”nej tack” som kunde upplevas vara utan orsak, säger Saxén till hockeysverige.se.

”ENORM FÖRKÄRLEK FÖR EUROPEISK HOCKEY”

Många har lyft fram Aleksander Barkovs  tidiga”nej tack” som en viktig faktor i att fler NHL-spelare också sagt nej. Barkov sades vara sugen att spela men tycks ha stoppats av Florida Panthers.
– Det är klart att det kan ha spelat vin en viss roll att Barkov tackade nej. Men samtidigt är det svårt att se att någon av de som lämnat återbud skulle ha kommit till VM också om Barkov tackat ja.

Finns det någon anledning att ifrågasätta coachen Jukka Jalonen och hans relation till NHL-spelarma?
– Jalonen har en enorm förkärlek för europeisk hockey och kan ibland verka som om han inte har allt för stor respekt eller höga tankar om NHL. Men just i det här fallet är det svårt att lägga skulden på honom i och med orsakerna till de många återbuden.

På det sättet kan Jukka Jalonen liknas vid Pär Mårts. Båda var framgångsrika på inhemsk nivå (och har också framgångar som förbundskaptener) men inte heller Mårts tycktes vara överdrivet imponerad av NHL-spelarna. Det är förstås en total kontrast till det ledarskap Rikard Grönborg bedrivit under sina år som förbundskapten. Grönborg har till och med lyckats få spelare med utgående NHL-kontrakt, som Mattias Janmark i fjol och Markus Pettersson i år, att ställa upp på VM-spel. Men någon sådan lyx får inte Jalonen ta del av i år.

”VARJE BYTE GRANSKAS MED FÖRSTORINGSGLAS”

Men coachfrågan tycks alltså inte vara problemet. Däremot lyfter Filip Saxén fram en annan aspekt som kan spela in i NHL-spelarnas beslut.
– Jag tror att det i Finland också till en viss del kan bero på att det finska hockeylandslaget blir så stort att ett misslyckande i VM kan få oproportionerliga följder för spelarna, inleder Saxén.
– Spelarnas varje match och varje byte granskas med förstoringsglas och kritiken är frän och personlig redan vid små misslyckanden. Det handlar både om media men också om supportrar som utan några som helst filter ventilerar sitt missnöje på sociala medier.

Hur är tongångarna från media nu, när situationen är som den är?
– De har varit rätt lugna hittills. Och så länge laget fortsätter vinna sina matcher inför VM hålls nog stämningen lugn.

Kaapo Kakko är en av stjärnorna.

Ja, Finland har imponerat i VM-uppladdningen. Det blev en knapp förlust mot stjärnspäckade Tre Kronor idag men de kom in i matchen med segrar från mötena med både Tjeckien och Ryssland. Finland har, lite likt Sverige, haft en förmåga att verkligen prestera när de slagit ur underläge, vilket Saxén också nämner under intervjun.

EXTREMT BRA – PÅ JUNIORNIVÅ

Efter att ha gått till final både 2014 och 2016 har Finland de senaste åren knipit brons och åkt ut i kvartsfinal. De misslyckades dessutom i både OS och World Cup. Däremot har landet gått extremt bra på juniornivå med tre guld i U20-VM sedan 2014 och två guld i U18-VM sedan 2016. Damerna var dessutom nära ett VM-guld häromveckan. Det kan göra ett herrlandslagets möjliga kräftgång kan ”slätas över”
– I synnerhet juniorframgångarna kan ha en sådan effekt i och med att de ju är ett löfte om framtida framgångar. En annan sak som kan ”täcka över” bristen på framgångar kan vara mängden unga stjärnor som kommer på löpande band från Finland. De senaste åren har man producerat Aleksander Barkov, Patrik Laine, Sebastian Aho, Miro Heiskanen, Mikko Rantanen med flera.

Är förväntningarna lägre ställda på Lejonen i år, med tanke på den svaga truppen?
– Jag tror aldrig att det finländska folket är inställda på att det ska gå sämre. Det är många som inte följer med hockey annat än under VM och för dem är det inte intressant vilka spelare som är med eller inte är med – för dem räcker det med att det är det finländska landslaget som spelar.
– Ödesmatchen är kvartsfinalen. Seger där betyder godkänt resultat – förlust betyder katastrof.

LYFTER FRAM SUPERLÖFTET

Vilka ska då kliva fram i det anonyma laget? Saxén pekar bland annat på en målvaktssida som, till skillnad från Sveriges, är orutinerad men som kan vara hela skillnaden på ett lyckat respektive misslyckat VM.
– Målvakterna måste ta en stor roll oberoende om det är Veini Vehviläinen, Kevin Lankinen, Juho Olkinuora eller någon annan som står mellan stolparna.
– Kaapo Kakko spelar under stor press inför sommarens NHL-draft och är kanske den lejonspelare som kan bära laget i enskilda matcher tack vare sin enorma talang och kapacitet. Frågan är om han kan göra det i en hel turnering.

I dagens match mot Sverige stod Kevin Lankinen i mål, kanske en föraning om att han blir
landets förstaval i VM. 24-åringen stod den här säsongen 19 matcher för Chicagos farmarlag och sex matcher i farmarlagets farmarlag i ECHL. Sverige kan å sin sida matcha en målvaktssida med Jacob Markström och Henrik Lundqvist.

Men trots att Jukka Jalonen har ett lag som på pappret kan vara Finlands svagaste på länge är VM-intresset i vanlig ordning stort i hemladet.
– Som alltid börjar VM-tempen i Finland stiga. Ishockey-VM är det överlägset populäraste mästerskapet i Finland varje år, avslutar Filip Saxén.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten