Sök
Minatsu Murase tillsammans med sonen Caspian.
SDHL

Fick barn med SHL-stjärnan – idag gör OS-målvakten comeback

I höstas blev hockeyparet Minatsu Murase och Robin Kovacs föräldrar till sonen Caspian. Redan idag gör OS-målvakten comeback i AIK-kassen när de spelar borta mot Linköping under söndagen.
— Om jag fortsätter spela så vill jag spela i landslaget också, berättar Murase för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
OS-målvakten Minatsu Murase är tillbaka på Ritorp. Inför årets säsong valde hon att ta ett uppehåll från hockeyn för att föda barn. Dessutom flyttade hon och hennes fästman Robin Kovacs ihop uppe i Luleå. För tre månader sedan kom lilla Caspian och när Anna Amholt dras med sviterna efter en hjärnskakning och Amanda Johansson är på Junior-VM i Japan kallade coachen Jared Cipparone tillbaka sin målvaktsstjärna för att göra comeback i eftermiddag mot Linköping.

Foto: Privat

Hockeysverige.se åkte till Ritorp i Solna där grannen Mall of Scandinavia ståtar med sitt gigantiska köpkomplex. Där fick vi en intervju med ”Musse” dagen efter hon kommit till Stockholm och som dagen till ära hade lilla Caspian med sig till hallen. Som lite extra ”bodyguard” åt Caspian för dagen var AIK och landslagskompisen Lisa Johansson med.
– Det ska bli roligt att göra comeback och att vara här och träffa alla igen. Just nu känns det lite som jag är här på semester men också att jag kommit hem, säger Murase då vi ses i AIK:s lilla klubbrum i nya hallen på Ritorp (Ulriksdals IP). Caspian sover fortfarande samtidigt som flera av målvaktens lagkompisar, Johanna Lagus, Frida Ekdahl, Denise Husak-Asp och så vidare finns länge in i klubbrummet och slappar lite inför träningen.

Hur långt in i graviditeten kunde du fortfarande träna?
– Jag tränade hela vägen, men det var med mindre belastning mot slutet. Jag kunder springa fram till vecka 38. Givetvis blev det tungt sedan, men jag klarade av att springa några pass i alla fall. Sedan körde jag lite lättare styrkeövningar hemma och försökte hålla igång.

Fanns det några tankar på att lägga av med hockeyn helt då du skulle bli mamma?
– Nej, inte riktigt att lägga av. Jag hade en tanke att jag ville spela igen, men sedan visste jag inte hur det skulle kännas efter det att jag fått barn, om jag fortfarande hade orken, viljan och tyckte att hockeyn var intressant och viktig. Nu är såklart han det viktigaste jag har, säger Murase samtidigt som hon nickar och ler mot Caspian.
– Idag inser jag att hockeyn inte är så viktig som jag tyckte innan, men det är fortfarande någonting jag tycker är roligt. Jag tror att det är viktigt att göra något som jag själv tycker är roligt för att kunna vara en bra mamma.

BRA TILLFÄLLE

När AIK och även Robin Kovacs Luleå drog igång sina säsonger fick OS-målvakten snällt sitta vid sidan av och följa deras uppladdning.
– I slutet då jag var gravid blev jag sugen. Jag ville också vara där. Sedan fick jag Caspian och fick mycket annat att tänka på. Det var ändå så att jag saknade laget.
– Nu fick jag den här möjligheten och det kändes som att det var ett bra tillfälle att prova på och se om hockeyn är något jag vill fortsätta med nästa säsong.

Minatsu och Caspian. Foto: Ronnie Rönnkvist

AIK-målvaktens förra säsong var inte optimal och hon trivdes inte speciellt bra i Damkronorna med den dåvarande förbundskaptenen, Leif Boork. Därför känner hon att det också varit ganska skönt med ett uppehåll från hockeyn under en period.
– Ja, jag har nu fått känna på hur det är att vara utan hockeyn. I början var det skönt, men sedan kände jag hur jag saknade den. Sedan fick jag Caspian och, som jag sa, så fick jag något annat att tänka på.

Minatsu Murase tycker också att hon idag, efter att blivit mamma, fått en helt annan syn och distans till hockeyn, men som inte behöver vara negativ.
– Ja, träning och hockey är inte det viktigaste. Tidigare vad det var livet vad mitt liv bestod av. Nu har livet fått en helt ny mening. Det går inte att jämföra livet jag har idag med det innan.

Hur mår kroppen efter förlossningen med tanke på att du väljer att göra comeback ganska kort inpå?
– Min kropp mår bra. Sedan är den inte lika stark och stabil som innan, men jag känner mig normal. Givetvis är det också lite mer muskler som måste på plats. Jag var på återbesök och barnmorskan sa att jag var helt återställd och kunde träna på.

Din sambo, Robin Kovacs, har berättat att ni båda skulle börja med att först gå på is tillsammans.
– Det gjorde vi också, men vi har bara tränat en gång på is, säger Murase med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det var första gången och då kändes det lite mer ostabilt. Sedan fick jag träna med Luleås damlag under en vecka. Under första passet kändes det lite ovant, men sedan blev det bättre och bättre för varje pass.
– Då hade jag inte bestämt mig för att jag skulle komma hit till AIK, men jag kände att jag nog ändå skulle klara av att spela. Sedan tränade jag inte under någon vecka mellan jul och nyår, men efter det tränade jag i torsdags med AIK. Det kändes lite ovant, men jag kom in i det under träningens gång. Jag är inte 100 procent som jag var förut, men jag tycker ändå att det har gått bra.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du tappat mycket hockeymässigt?
– Nej, inte spelsinne och sådant, men snabbheten kanske inte är på topp. Jag tror det mer handlar om att jag måste komma in i det och träna mer. Då tror jag att det kommer att bli bra.

Vad fick dig att ta beslutet att nu göra comeback i AIK?
– Det var många tankar på ”Ska jag åka och lämna Robin”. Samtidigt ska jag inte vara här för gott. Jag vill ändå prova på och se om jag kan klara av det. Om jag skulle klara av det så skulle det ge mig lite mer självförtroende samtidigt som det vore jätteroligt.
– Det ger mig också möjligheten att känna efter om jag vill göra det här nästa säsong eller om det inte är värt det, alltså med tiden att vara ifrån Caspian, för hockeyn tar mycket tid.

BARA DAGENS MATCH ÄR BESTÄMD

Det är ännu inte klart om Minatsu Murase kommer spela några mer matcher den här säsongen än den idag mot Linköping.
– Nej, det vet jag inte ännu. Just nu är det matchen på söndag (läs: idag). Sedan får vi se hur det går.

Om du ska vara här nere och Robin kvar i Luleå, hur kommer det gå?
– Det är han som få sakna oss mest (skratt). Självklart saknar jag honom också. Luleå har bortamatch här i Stockholm och då kommer han åka förbi här och säger hej. Jag tror att han stannar här en natt då. Sedan kanske jag och Caspian åker upp över några dagar.
– Tränarna här vet om min situation och förstår att jag helst inte vill vara ifrån familjen.

I fall det känns både bra och kul att spela hockey igen finns då tankar på en satsning för att komma med i Damkronorna igen?
– Inte den här säsongen. Det tror jag inte att jag är redo för, men det vet man ju aldrig.
– Om jag fortsätter spela så vill jag spela i landslaget också. Jag har ändå inga förväntningar på det, hur det kommer gå, om jag vill fortsätta spela, om jag kan hitta barnvakt och så vidare. Om det inte går är jag ändå glad om jag får vara med och spela i klubblaget, avslutar Minatsu Murase.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten