Hanna Lindqvist fick tillbaka suget efter hockeyn.
SDHL 1

Leksandsforwarden tappade sugen för hockeyn – hittade tillbaka via fotbollen

ANNONS

I våras var det mer eller mindre klart att landslagsspelaren Hanna Lindqvist skulle sluta med hockeyn. Men bara några månader senare var hon igång igen och har den här säsongen ”som vanligt” tillhört en av Leksands ledande spelare. Satsningen är 100 procentig och skulle landslagschansen komma åter så skulle hon inte tacka nej till den.

INSJÖN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vad var det som fick 26-åriga kullan från Avesta att tänka om? Hockeysverige.se begav sig till Clas Ohlson i Insjön för att ta en promenad med henne kring Hjultorget och för att få svar på våra funderingar.
– Ju fler år som gott desto mer känner jag att jag lägger ner hela mitt vardagsliv på hockeyn eftersom jag jobbar också. Efter förra säsongen kände jag ”nu vill jag göra något annat, känna hur det är att leva ett vanligt liv”, berättar Hanna Lindqvist och fortsätter:
– Nu spelade jag fotboll den här sommaren, vilket jag egentligen har saknat under hela tiden jag har hållit på med hockeyn. Jag tyckte det var kul med fotbollen, spelade för skoj skull och hann med att träna och göra annat som jag inte hinner göra när jag satsar på hockey.

Hur mycket hockeynörd är du?
– Inte så mycket. Det är mest Leksand som jag är intresserad av. Jag hänger ju ändå med och kollar på hockey och så vidare.

Leksands fotbollslag. Foto: Privat

Vad betyder fotbollen för dig?
– När jag flyttade till gymnasiet i Leksand var det fotbollen som jag valde då jag skulle välja mellan den och hockeyn. Det har alltid varit så att jag vill spela fotboll och jag tycker också att det är riktigt kul att göra det. Jag saknar fotbollen lite, säger Leksandsforwarden med ett leende innan hon fortsätter:
– Från början spelade jag fotboll i Skogsbo. Sedan bytte jag till Avesta DFK när jag blev lite äldre.

Hur mycket fotboll har det blivit för dig i Leksand?
– Tidigare år har jag bara varit med någon träning och någon match. Jag har inte kunnat vara med något mer än så.
– I sommar blev det att jag var med i hela maj månad och det är mer än vad jag brukar vara. Sedan valde jag att fortsätta med hockeyn och då blev det ingen mer fotboll.

INGET KRAV FRÅN LEKSAND

Att det inte skulle bli någon mer fotboll den här säsongen var inget krav som Leksands IF eller tränaren Uffe Hedberg satt upp.
– Nej, han nämnde ingenting om det, men det fungerar inte att spela både och eftersom hockey drar igång redan i augusti.

Hanna Lindqvist tror ändå att det är bra om man som elitidrottare då och då testar på andra sporter och i hennes fall fotbollen.
– Ja, jag tror absolut det. Framförallt det här med spelförståelse fast det är två helt olika sporter. Det tror jag att man har nytta av. Sedan är det nog bra att inte bara nöta hockey-fys och genom fotbollen blir du också bra tränad. Det jag saknat mest är nog ändå att få tänka på lite annat än bara hockeyn.

På försommaren bestämde sig alltså Hanna Lindqvist för att satsa vidare på hockeyn.
– Det var mycket för att Uffe (Hedberg) kom tillbaka som tränare. Jag har haft honom tidigare. Sedan var han på mig en del, inte tjatade, men han pratade med mig. Han tyckte att jag skulle fortsätta eftersom han ville ha stommen i laget kvar.
– Sedan har vi ett väldigt spännande lag den här säsongen. Det gjorde mycket, att jag då fick en extra kick och ville fortsätta satsa.

Fanns det hela tiden i bakhuvudet att du ändå ville fortsätta eller räckte det med ett SMS från Uffe Hedberg så var det klart att du fortsätter?
– (Skratt) Jag gick och funderade och kunde inte släppa hockeyn helt. Det blev lite psykiskt jobbigt eftersom jag märkte själv att jag kände ett sug för att fortsätta.

Du debuterade i Leksands A-lag 2008, nu har det gått några säsonger sedan dess, har du samma syn på din hockey idag som du hade då?
– Ja, det tycker jag nog. Ju fler år jag spelat desto mer vill jag med laget, alltså just med Leksand. Jag tycker att jag sätter en högre press på mig själv, att jag verkligen vill prestera.
– När jag nu spelat så pass länge, vilket jag också tänkte mycket på när jag valde att fortsätta, under hela tiden har jag drömt om att få vinna ett SM-guld. Den här säsongen tror jag dessutom att vi har en bra chans att kunna göra det. Det här gjorde också att jag ville fortsätta.

Hanna Lindqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

När du går ner till träningen har du idag en annan distans till det du ska prestera och vad är det som får dig att varje dag känna att hockeyn är det roligaste som finns?
– Det som får mig att vilja köra är att jag inte uppnått det jag har drömt om sedan jag var liten. Jag är helt enkelt inte nöjd.

LANDSLAGET SOM MÅL

Hanna Lindqvist har så här långt spelat 18 A-landskamper. I och med att hon valt att satsa vidare på hockeyn finns även landslagsspel med som ett av målen framför.
– Ja, så är det. Att spela i landslaget drömmer man alltid om. I alla fall gör jag det. Landslagsspel är något som jag inte vill eller komma tacka nej till.
– Sedan tänker jag inte lika mycket på det som jag gjorde för några år sedan, men det skulle vara otroligt kul om jag fick chansen igen.

Har förbundskaptenen Ylva Martinsen pratat landslagsspel med dig den här säsongen?
– Nej, jag har inte varit i kontakt med henne.

Vilka personliga målbilder har du satt upp för den här säsongen?
– SM-guld är faktiskt det jag ser mest framför mig. Annars har jag inga stora andra målbilder förutom landslaget. Det har jag alltid i bakhuvudet, men först och främst är det att vinna med Leksand som är mitt mål, avslutar Hanna Lindqvist.

Den här artikeln handlar om: