Nyheter
KARLSSON: Toronto sprutar in mål – hur påverkar det William Nylander?
ANNONS

Toronto har gjort 20 mål på fyra matcher. Auston Matthews har gjort sju. John Tavares sex. Mitch Marner och Morgan Rielly sprutar in poäng… Maple Leafs mår ganska bra utan William Nylander.

Ja, ni känner ju till själva storyn. Toronto vill inte möta William Nylanders lönekrav och Nylanders stab villl inte lägga sig på den lönenivå Toronto erbjuder och Toronto vill trycka ned Nylanders lön extra mycket eftersom Mitch Marner kommer kräva ännu högre lön än sin svenske lagkompis och sen ska Auston Matthews ha typ samma lön som Connor McDavid och dessutom har man John Tavares sajnad på ett monsterkontrakt i sju år samtidigt som Maple Leafs sägs vara ute efter en back och snart kommer kunna slänga in lite trejdhot på Nylander eller är det Nylander som till sist kräver en trejd? (Ja, jag använde en lång mening som retoriskt knep för att situationen ska verka rörigare än den är).

För att summera: Toronto mår väldigt bra som klubb men har många svåra beslut att fatta inom det närmaste året.

HUR MYCKET HAR VI HUNNIT UTLÄSA?

Att William Nylanders situation skulle dra ut på tiden var ingen överraskning, och jag var inne på det i en blogg i somras. Men nu börjar det nå en fas som nog ingen trodde på. Vi är fyra matcher in på säsongen och signalerna man får från Kanada är att parterna inte ens är nära att enas om någonting. Och med tanke på hur bra Toronto går så här långt är det bara till Nylanders nackdel.

KARLSSON: Läge för Nylander att lämna Toronto?

Men det är inte direkt så att Kyle Dubas bara kan ringa William och säga: ”Ha! Ser du vad bra vi är utan dig! Vi klarar oss ganska bra!”, för då kan Nylander lika gärna kräva en trejd och det vill inte Toronto heller. Men det går inte att komma ifrån att tiden talar för Maple Leafs.

”Men inte kan man göra några analyser efter fyra matcher! William Nylander kommer ju skriva ett kontrakt för många år framöver”, säger någon nu. Och ja, det stämmer. Men det finns några parametrar värda att väga in:

DE HAR TAGIT STEG

Den givna är att John Tavares kommit in i klubben extremt bra, vilket gör att Maple Leafs för en lång tid framöver har två centrar i världsklass. William Nylander kommer aldrig bli center i laget över en längre tid. Samtidigt är det nog ganska många klubbar där ute som gärna skulle betala en del för en 22-årig potentiell klasscenter, som i ”värsta fall” blir en riktigt bra ytter.

Såväl Mitch Marner som Auston Matthews har tagit steg från förra säsongen. Medan Nylander (kanske) stagnerade något förra året har Marner imponerat enormt under säsongsupptakten. Det kan också tala för att de känner att de kanske har vad de behöver offensivt, och att Marner nog kommer bli dyrare än de först trott. Och med tanke på hur bra Marner ser ut så kommer de vara väldigt måna om att sajna upp honom på ett åttaårskontrakt.

SIBNER: Nylander – girig eller solidarisk?

Defensiven i Toronto läcker och det kommer inte bli bättre med William Nylander i laget. Samtidigt ska det krävas mycket för att tredja bort hans rättigheter mot en världsback, men jag tror ändå att Kyle Dubas känner att man är en riktigt bra back från att vara Stanley Cup-favoriter. Och det har talats i flera år om att svensken kan bli den som offras. Tidigare har det talats om att exempelvis Oliver Ekman-Larsson skulle kunna gå motsatt väg. Det lär inte ske nu, med tanke på att han är lagkapten i Coyotes och nyss skrev ett åttaårskontrakt.

BOLLEN HOS NYLANDER – MAKTEN HOS TORONTO

Men hur påverkar egentligen svenskens situation av Torontos succéstart? Inte jättemycket, förstås. Det handlar som sagt bara om fyra matcher och vi ska inte blåsas iväg av det. Men det som hänt nu är att hans värde, kontraktsmässigt alltså, inte direkt ökar. Jag tror inte Toronto kräver att gå lägre nu än de gjorde för två veckor sedan, men chanserna för William Nylander att få det han kräver har minskat. Det känns som att bollen, som tidigare låg på Torontos planhalva, nu snarare ligger på Nylanders. Vi har gått från en situation där Nylander kan vänta ut Toronto till en situation där det snarare är Toronto som kan vänta ut Nylander. Makten är mer hos dem nu, när vi har sett vilken vansinnigt bra offensiv de faktiskt har. Det som också har hänt är att Toronto nu känner att de verkligen KAN vänta ut svensken. Laget går så bra ändå. De spelar redan ligans snabbaste och mest underhållande hockey.

William Nylander kommer inte få sina åtta miljoner. Toronto kommer nog inte få ner honom till sex miljoner. Och tro mig, Toronto kommer fortfarande vilja få in honom på ett långtidskontrakt. Det hade ju varit otroligt spännande om Nylander sade ”OK, vi kör ett ettårskontrakt och tar en ny diskussion sen”. För det hade knappast Maple Leafs accepterat.

Jag tror fortfarande vi kommer landa i ett sexårskontrakt kring 6,5 miljoner dollar. Det kommer sluta med att William Nylander måste ”vika sig”. Och jag tror Torontos succéstart kommer snabba på processen. Vem skulle inte vilja vara med och leka i den lekstuga som Toronto Maple Leafs nu kan kalla NHL? Och med det där sexårskontraktet får han också sex chanser att vinna Stanley Cup.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League