Sök
Uffe Bodin
BODIN: De tio bästa nyförvärven i SHL

Det är för all del inte slutvärvat bland SHL-klubbarna, men jag tar ändå chansen att göra lite bokslut så här i sommartorkan. Här är min lista över de tio främsta nyförvärven i SHL – så här långt.

Värmen håller i sig. Jag ser allt fler hockeypersonligheter som ser fram emot att inom kort kunna stänga in sig i svalkande ishallar för att inleda förberedelserna inför säsongen på allvar. Själv inleder jag sista arbetsveckan innan semester och blickar avundsjukt ut genom fönstret från skrivbordet i hopp om att få ta del av lite av det där solskenet som varit ett stående inslag i sommar.

Men innan dess ska jag föra rätt för lönen. Just nu är det inte bara torka i skogar och mark utan även på hockeyfronten. I brist på bättre idéer dagen till ära satte jag mig och började gå igenom alla SHL-lag för att få en bättre överblick över deras nyförvärv. Det resulterade i en ranking över de tio värvningar som jag tycker ser bäst ut.

Det är värt att poängtera att jag valt att INTE ta med utländska nyförvärv utan tidigare SHL-erfarenhet i beräkningen. Det kan tyckas vara fegt, men även om jag har rätt bra koll på många av dem kan jag bara gissa mig till hur de kommer att anpassa sig till svensk ishockey. Så för att göra en så pass ärlig ranking som möjlighet finns det ingen Danny Kristo, Marek Daloga, Chay Genoway eller Joe Whitney med här.  

Senare i veckan kommer jag även att göra en lista över tio frågetecken bland spelarna SHL-värvningarna inför 2018/19.

FOTON: BILDBYRÅN

10) Rhett Rakhshani, fw, Frölunda
Amerikanen har blivit något av en SHL-nomad. Frölunda blir hans femte klubb i högstaligan och gemensamt för alla klubbar han har varit i är att han oftast levererar bra med poäng. Kollega Måns Karlsson skrev en intressant betraktelse över 30-åringens karriär i SHL nyligen och jag håller med om mycket av det han kommer fram till där. Det finns goda förhoppningar om att Rakhshani och hans kollega från Kalifornien, Ryan Lasch, ska kunna skapa ljuv kemi. Det enda frågetecknet jag ser när det kommer till Rakhshani är hans hälsa. De tre senaste säsongerna har han missat mellan elva och nitton matcher per säsong. Det är inte optimalt och en anledning till att jag inte rankar honom högre här.

9) Markus Ljungh, c, HV71
Jag har länge haft en ”soft spot” för Ljungh. Han är en pålitlig tvåvägscenter, men har också ett offensivt spel i sig som tyvärr kom fram lite för sällan under åren i Djurgården. Känslan är att HV71 kommer att ge honom alla möjligheter att lyckas få fram det. Tittar man på laget på pappret i dag känns Ljungh rent av som lagets toppcenter. Med rätt förtroende tror jag han kan komma upp i runt de 36 poäng han gjorde för Djurgården under säsongen 15/16.

8) Mathis Olimb, c, Skellefteå
Man ställde sig lite frågande till Olimb efter hans första säsong i Linköping. Dessbättre studsade han tillbaka med besked i fjol och tillhörde lagets starkare aktörer. Nu får han antagligen chansen att ersätta NHL-flyktade Pär Lindholm i Skellefteås fruktade toppkedja mellan Oscar Möller och Joakim Lindström. Om det faller väl ut – och jag ser inte varför det inte skulle göra det – kommer han åtminstone att kunna tangera fjolårets 34 poäng.

7) Nicklas Danielsson, fw, Brynäs
Han har hunnit göra hela sex säsonger i utlandet sedan den där genombrottssäsongen i Modo 2011/12. Då vräkte han in poäng i toppkedjan med Niklas Sundström och Per-Åge Skröder. Nu har han hunnit bli 33 år och är en luttrad veteran. Det positiva är att han fortfarande levererar. 25 mål och 50 poäng på 49 matcher i Schweiz räckte till en delad andraplats i NLA:s poängliga i fjol. Han lär inte prestera samma siffror i SHL, men bör kunna ge Brynäs välbehövlig punch efter Aaron Palushajs avsked.

6) Niclas Andersén, b, Brynäs
Fjolåret var ingen lyckträff för Andersén som körde fast i schweiziska Kloten och sedan hamnade i Jokerit i KHL. Men trots det är det en värvning som känns trygg. Senast Andersén spelade i Sverige och Brynäs, 2014/15, var han en av ligans bästa backar. Jag tror att han har förmågan att vara det nu också. Han har fysiken och defensiven för att slåss om en landslagsplats samtidigt som han kan bidra med en del offensiv emellanåt. Bidrar till att ge Brynäs en av SHL:s bästa backuppsättningar.

5) Nils Andersson, b, HV71
En efter en försvann nyckelspelarna från HV71:s lag efter förra säsongen. Sportchefen Johan Hult hade en tuff uppgift framför sig att fylla alla luckor. Hittills måste jag säga att han har gjort det väldigt bra. Den senaste och kanske mest intressanta pusselbiten var att få in Nils Andersson – som jag hade förväntat mig skulle försvinna utomlands. Andersson är 26 år och fortfarande utvecklingsbar. Han brukar kunna bidra med runt 30 poäng från blålinjen och i en offensivt frodig miljö skulle jag inte bli förvånad om han vinner backarnas poängliga. En klassvärvning.

4) Aaron Palushaj, fw, Örebro
Det var upprört i Brynäs när amerikanen överraskande valde att gå vidare och skriva på för SHL-konkurrenten Örebro. Det är förståeligt eftersom han visade sig vara en riktig klasspelare på den här nivån, men samtidigt naivt att tro att han skulle ha byggt upp så pass mycket lojalitet gentemot klubben att han skulle ta mindre pengar för att stanna. Palushaj ger Örebro sin kanske bästa offensiva spjutspets sedan Derek Ryans dagar i klubben. Nu gäller det bara att ge honom en vettig center att spela med. Där har Örebro kanske sin största brist just nu.

3) Broc Little, fw, Linköping
Den lille skarprättaren är tillbaka i LHC. Efter att ha skjutit närmare 70 mål för klubben under tre säsonger mellan 2014 och 2017 försvann han i fjol till schweiziska Davos – och blev 20-målsskytt även i NLA. Little har hunnit bli 30 år, men det finns ändå goda förhoppningar om att han ska kunna leverera en hel del poäng för Cluben igen. En topp-tio-placering i poängligan känns given om han håller sig kry och hel.

2) Niklas Svedberg, mv, Timrå
Utser man en spelare på den här listan som kommer att vara viktigast för sitt lag är Niklas Svedberg det givna valet. Ska man överleva som nykomling i SHL faller en hel del av bördan på målvakten. I Svedberg har Timrå hittat en keeper som bör räknas till de främsta i ligan. Hans fjolår blev inte riktigt vad han hade hoppats på med uteslutande AHL-spel efter att ha återvänt till Nordamerika för att försöka slå sig in som reservkeeper till Devan Dubnyk i Minnesota Wild. Med det sagt tror jag att Svedberg är en perfekt sista utpost för Timrå. Han har både erfarenheten och kunnandet för att göra skillnad.

1) Erik Gustafsson, b, Luleå
Känslan är att Luleå har något riktigt bra på gång. Tomas ”Bulan” Berglund satte allt mer prägel på på laget ju längre fjolårsäsongen led, man har fått behålla många av sina främsta spelare samtidigt som man under våren och sommaren har fått in intressanta nyförvärv. Kanske viktigaste av allt är att man inte kastat pil i höstacken i jakt på flashiga nordamerikaner, något Luleå har visat sig vara episkt dåliga på de senaste åren. I stället har det värvats med sans och eftertänksamhet, vilket bådar gott.

Det för mig till ettan på den här listan. Erik Gustafsson är långt ifrån den mest flashiga backen i SHL, men trots att han ännu inte är 30 år gammal kommer han till Norrbotten med en mängd tunga meriter och erfarenheter. Spel i NHL, KHL, VM och OS inger respekt. Jag ser framför mig en skicklig tvåvägsback av internationellt snitt med ledaregenskaper som kan hjälpa laget oavsett situation på isen. Det finns inte många backar i SHL som håller den nivån just nu. Jag tror att Erik Gustafsson kommer att hjälpa Luleå att bli ett top fem-lag i SHL.

Bubblare: Mikko Lehtonen, HV71, Nicklas Burström, Växjö, Jesper Sellgren, Luleå, Tim Söderlund, Frölunda, Tomi Sallinen, Färjestad, Dick Axelsson, Djurgården.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten