Sergej Makarov.
San José

Sovjets röda stjärna – Old School Hockey Sergej Makarov

I dag ska Old School Hockey ta er med på en resa för att träffa en av 1980-talets riktigt stora forwards, Sergej Makarov. Hans skridskoskicklighet, explosivitet, teknik och spelintelligens gjorde honom till en av de mest respekterade spelarna genom alla tider. Makarov är inte känd för att ge alltför många intervjuer och därför känns det extra kul att få berätta om denne fantastiske hockeyspelare för er läsare.

Förra veckan fick ni träffa den legendariske backen Slava Fetisov här i Old School Hockey. I dag följer vi upp det med en intervju med en av lagkamraterna i den fruktade, sovjetiska förstafemman som krossade det mesta i sin väg under framför allt 1980-talet. Vi syftar på ingen mindre än Sergej Makarov

Han föddes 1958 i Tjeljabinsk, en stad i Uralbergen som inte ligger långt ifrån den kazakiska gränsen, cirka 150 mil från Moskva. Att det skulle bli hockey var ganska naturligt, berättar Makarov när vi börjar vår pratstund.
– Alla ungdomar ville spela hockey. Det var en väldigt stor sport i Sovjetunionen då jag växte upp där. Anledningen till att jag just började med hockey var att min bror, Nikolaj Makarov, spelade. Jag var bara fem år och spelade med killar som var sju år så det var bara att kämpa på om du ville låna pucken.
– När jag var barn hade vi det inte så lätt. Pappa (Michail) jobbade nästan alltid och mamma (Evdokija) var hemma och tog hand om oss fyra barn. Min bror, Nikolaj, är tio år äldre än jag och satt ofta barnvakt åt mig. När han skulle träna fick jag helt enkelt följa med till isbanan. Det blev så att min bror dessutom var med och hjälpte min pojklagscoach.

Var det bara hockey som gällde för dig då du var barn hemma i Tjeljabinsk? 
– Nej, nej! Jag älskade alla idrotter och ville prova på allt. Vintertid var det mest hockey, men i skolan och på fritiden spelade jag fotboll, basket, volleyboll och så vidare.

Varför hamnade du i just i CSKA?
– Fram till 1978 spelade jag för Traktor, som klubben hette hemma i Tjeljabinsk. Vi hade ju
obligatorisk värnplikt i Sovjet och Röda arméns hockeylag, CSKA, tog de spelare man ville ha från alla delar av landet. Tichonov ville att jag skulle flytta till Moskva och så fick det bli.
– Jag var väldigt glad för den här chansen och tack vare det fick jag chansen att vinna mästerskapet i Sovjet elva gånger. Redan året innan hade jag spelat för Tichonov i landslaget.

Kände du Alexej Kasatonov, Igor Larionov, Vladimir Krutov och ”Slava” Fetisov redan innan du kom till CSKA? 
– Nej. Krutov och Larionov är yngre än jag. Båda är födda 1960 så vi hade inte spelat tillsammans i något juniorlandslag eller i klubblag. Fetisov och jag är jämngamla och spelade tillsammans i juniorlandslaget. Om jag inte minns fel spelade även Kasatonov med oss i junior-VM borta i Kanada. Han kom från Leningrad, Fetisov från Moskva och jag från Tjeljabinsk.

TRÄNINGSANLÄGGNINGEN – ”ETT FÄNGELSE”

Sergej Makarov har kallat CSKA:s camp, Archangelskoje, för ”ett fängelse”. När man ser bilder från området kan man förstå vad Makarov menade. Hela anläggningen påminner om en sliten grå militärförläggning där skillnaden var att man inte bodde i stora sovsalar utan två och två i varje rum.
– Sergej Babinov kom liksom jag från Tjeljabinsk och jag bodde en hel del med honom under min första tid i Moskva. Han blev som en extra bror för mig och hjälpte mig med allt nytt som det innebar att komma till CSKA:s anläggning. Jag tillbringade även mycket tid tillsammans med Babinov när vi hade ledigt på somrarna.
– Vi bodde på anläggningen ute i Archangelskoje och där levde vi tillsammans med laget elva månader om året och vi hade nästan ingen kontakt med våra familjer utanför området. Alla dagar såg likadana ut och gick efter ett förutbestämt mönster. Frukost, träning, tvättning, mat, träning, mat och sedan gick vi och la oss för att dagen efter göra samma rutiner igen.

Sergei Makarov 6

En ung Makarov.

Vid JVM-turneringarna 1977 och 1978 fick Makarov vara med om att kunna titulera sig världsmästare för första gången. Vid turneringen 1978 slutade han dessutom på tredje plats i poängligan efter Wayne Gretzky och landsmannen Viktor Sjikurdjuk med 14 poäng på sju matcher.
– Båda turneringarna minns jag mycket väl. Att spela i ett JVM var ju något som man drömt om som barn. Nu vann vi dessutom guld båda gångerna, vilket var en fantastisk framgång och ett minne som jag alltid kommer att bära med mig.
– Den första turneringen spelades i Tjeckoslovakien och den andra i Kanada. Jag minns ju Wayne Gretzky väldigt väl redan från den turneringen. Vi visste alltid att Kanada hade bra spelare med eftersom de är ett så stort hockeyland. Vi visste även om att Gretzky var väldigt bra trots att han var flera år yngre än oss andra. Vi vann matchen mot Kanada och Gretzky på deras hemmaplan och fick i stället spela final mot Sverige. Den finalen vann vi med 5-2 och jag gjorde ett par av målen.

VÄRLDSMÄSTARE SOM 19-ÅRING

Vid VM-turneringen i Prag 1978 kom Sergej Makarov, som fortfarande tillhörde Traktor Tjeljabinsk, med i det sovjetiska laget. Som 19-åring vann han där sitt första VM-guld av totalt sju.
– Det var självklart ett väldigt stort steg att ta från juniorlandslaget till A-landslaget. Det var efter JVM-turneringen i Kanada som jag och ”Slava” (Fetisov) fick besked om att vi var aktuella för spel i VM. Fetisov var redan från början ordinarie men jag var bara extraforward.
– Vi fick en del skador innan turneringen och även en på Vladimir Petrov under turneringen, vilket gjorde att jag fick spela alla matcherna. Det var ju inte Tichonovs tanke från början.

Hur var relationen mellan er spelare och Viktor Tichonov vid den här tidpunkten?
– Visst var det lite skakigt i början att få den omtalade Tichonov som coach, dessutom var det ju i ett VM. Valerij Charlamov, som spelade hos Tichonov till vardags i CSKA, tillhörde lagets äldre spelare och han tog väldigt bra hand om mig under första tiden i landslaget. Det var ju en stor ära för mig att det var just han som gjorde det eftersom det var min stora idol när jag var yngre.

”VI TRÄNADE HÅRDAST AV ALLA”

Det här inledde en era som skulle ta Sergej Makarov fram till sju VM-guld, två OS-guld och en Canada Cup-seger. Lägg därtill att han blev sovjetisk mästare elva gånger, kom med i Sovjets All-Star Team åtta gånger, vinnare av Sovjets skytteliga nio gånger, utsedd till Sovjets bästa spelare tre gånger, uttagen i VM:s All-Star team åtta gånger och en gång utsedd till hela VM:s bästa forward.
– (Skratt) Det är kul när du läser upp alla de här framgångarna som jag fått vara med om. Men det är inte jag själv som har vunnit allt det här utan vi har alltid varit ett bra lag vid varje framgång.

Varför var Sovjet så mycket bättre än alla andra nationer vid den här tiden? 
– Vi tränade hårt, hårdast av alla. Jag vet inte om några andra lag än vi i CSKA tränade tre eller fyra gånger om dagen nästan hela året om. Hård träning och självklart mycket talang gjorde att vi blev så framgångsrika.

BB961201BB007

Slava Fetisov.

Inför VM 1981 i Göteborg bildades den nya superkedjan som skulle axla manteln från Charlamov, Petrov och Michailov.
– Igor Larionov spelade inte i CSKA då men jag, Krutov, Fetisov och Kasatonov spelade tillsammans i klubblaget. Jag minns inte varför Tichonov satte samman just oss fem, men vi gjorde succé tillsammans och finalen mot Sverige vann vi med 13-1.
– Det är fel att säga eller jämföra vilken kedja som är den bästa genom alla tider. Det man kan säga om oss var att vi hela tiden improviserade på isen och hela tiden försökte hitta nya spelsätt så att inte motståndarna kunde läsa vårt sätt att spela. Lite skämtsamt sa man att Krutov och Larionov kunde lura nio spelare på isen samtidigt. Fem hos motståndarna och fyra i egna laget.

”VI UNDERSKATTADE USA”

Sergej Makarov vann OS–guld med Sovjet 1984 i Sarajevo och vid spelen i Calgary 1988. Vid turneringen i Sarajevo förde han en ganska anonym tillvaro och svarade ”bara” för sex poäng på turneringens sju matcher. Vid spelen i Calgary fyra år senare så var Makarov betydligt mer framträdande då han svarade för elva poäng på åtta matcher. På det kom han trea i Sovjets poängliga efter sina vapendragare Krutov och Larionov.

När samtalet kommer in på OS 1980 i Lake Placid och Sovjets överraskande förlust mot USA, säger Makarov ödmjukt:
– Vi underskattade USA och det är något som man aldrig får göra eftersom alla lag som är med i en stor turnering är bra. Visst var vi favoriter att vinna den matchen men många glömmer att USA hade ett bra lag som deras coach Herb Brooks hade gjort ett väldigt bra jobb med. Nu vann vi silver i stället och Sverige slutade på bronsplats.

Vid Canada Cup 1981 fick Sovjet och Sergej Makarov sin revansch. I finalen ställdes man mot ett Kanada med spelare som Ray Bourque, Denis Potvin, Larry Robinson, Marcel Dionne, Bryan Trottier, Mike Bossy, Guy Lafleur och Wayne Gretzky i laguppställningen. Domare var för övrigt masen Dag Olsson, uppväxt i Orsa
– Den finalen minns jag, skrattar Makarov och fortsätter:
– Det var jämt länge men i andra perioden gjorde Larionov 1-0. Kanada fortsatte spela jämt med oss i andra perioden fast till slut visade vi oss vara överlägsna och vann med 8-1. Det var som du förstår väldigt kul att få slå Kanada på deras hemmaplan

Sergej Makarov gjorde själv en mycket fin turnering och svarade för sju poäng. Kamraten från Markarovs femma, Aleksej Kasatonov, visade sig vara poängstarkast i Sovjet med åtta poäng.

KALLADE MÄSTARCOACHEN FÖR ”DIKTATOR”

Viktor Tikhonov at Rendez Vous '87

Viktor Tichonov.

Makarov spelade för CSKA Moskva mellan åren 1978 och 1989. Samtliga säsonger i klubben blev han och hans lagkamrater sovjetiska mästare. Under säsongen 1988/89 gick Igor Larionov ut i tidningarna och anklagade Viktor Tichonov för att agera som en diktator. Den här artikeln skakade om hela det sovjetiska hockeysystemet. Utåt sett tog Tichonov lätt på kritiken och menade att det handlade om att Igor Larionov var på väg nedåt i sin karriär. Även Slava Fetisov, Sergej Makarov och Vladimir Krutov instämde i Larionovs kritik. De ville att man skulle bli behandlade som vanliga idrottsmän och att man skulle få mer tid att träffa sina familjer. Inga orimliga krav för en utomstående. Alexej Kasatonov valde emellertid att stödja det kommunistiska systemet och Viktor Tichonov, något som kom att splittra vänskapen mellan kamraterna i superkedjan.

Sergei Makarov 1

Den klassiska CCCP-tröjan.

Hur reagerade Viktor Tichonov och det ryska hockeyförbundet när fyra av er i superfemman ville ta klivet över till NHL 1989?
– Fetisov och Larionov blev väldigt illa behandlade när de ville lämna Sovjet för NHL. När det gällde mig själv var det faktiskt förvånansvärt tyst. Även om inte alla som bodde i Sovjetunionen visste hur det såg ut utanför vårt lands gränser var vi spelare priviligierade som hade fått resa runt om i världen.
– Steget över till Calgary var inte så stort för mig. Dessutom åkte Sergej Prijachin över och spelade med Calgary samtidigt och det är som ni säkert förstår väldigt skönt att ha en landsman med sig till ett nytt land.

Var det inte stor omställning socialt att flytta från Moskva till Calgary?
– Visst var det skillnad att bo i det gamla Sovjet om man jämför men hur de var i Kanada. Jag tyckte trots allt att det fungerade bra. I början hade jag en del problem med språket, men jag förstod oftast vad mina kompisar sa även om jag hade svårt att uttrycka mig ibland.
– Första träningen med Calgary ställde sig alla i omklädningsrummet upp och sjöng den sovjetiska nationalsången (skratt). Det året började dessutom med att Calgarys general manager Cliff Fletcher tog med hela laget till Moskva på försäsongen för att spela en rad träningsmatcher. Jag vet ju inte säkert, men jag tror att det ingick i överenskommelsen vid övergången för mig och Prijachin.

Det har talats om att trevliga middagar där du, Roger Johansson, Jonas Bergqvist och tjecken Jiri Hrdina deltog.
– Det stämmer, hur känner du till dem? skrattar Sergej Makarov.
– Vi hade mycket trevligt tillsammans. Våra fruar var oftast med också. ”Smiley” (Jonas Bergqvist) är ju en väldigt snäll och varm person liksom hans fru Ewa. Roger var väldigt trevlig han med, liksom Hrdina. Man visste att det skulle bli mycket skratt de kvällar vi träffades. Vi var ganska nya i NHL och Calgary alla fyra, men blev goda vänner och umgicks en hel del där borta i Calgary.

FICK NHL ATT ÄNDRA PÅ ROOKIEREGLERNA

Sergej Makarov gjorde 86 poäng under sin första säsong i NHL vilket motsvarade alla förväntningar med råge. Många så kallade förståsigpåare trodde innan Makarovs rookiesäsong att omställningen skulle bli för stor. Makarov utsågs till årets rookie och erhöll Calder Memorial Trophy. Att han fick priset vid 31 års ålder gjorde att man redan säsongen därpå ändrade reglerna i NHL så att ingen spelare över 26 år skulle kunna få priset.

Sergei Makarov 3

Foto: Arkivbild

Första tiden i Calgary Flames var också fylld med konflikter mellan Makarov och coachen Terry Crisp. Crisp ville att Makarov skulle dumpa mer puck och gå på mål oftare medan Makarov själv ansåg att det var genom hans tekniska hockey som han utnyttjades bäst som spelare. Det gick så långt att Makarov gick ut i tidningarna och sa att han gärna såg att han skulle bli såld till Vancouver där Larionov och Krutov spelade.
– Jag var över 30 år då jag kom till Calgary och det skulle vara svårt för mig att ändra spelstil. Spelarna i NHL sköt hårt och väldigt ofta, men de träffade sällan mål. Jag var inte van med det från Sovjet så jag hade ganska svårt att anpassa mig till det sättet att spela i början.

Hur reagerade du på att San José Sharks köpte dig 1993?
– Jag såldes först till Hartford Whalers, men där spelade jag aldrig utan såldes vidare till Sharks där min vän Igor Larionov också spelade. Jag såg det mest bara som en ny spännande utmaning.

EN LYCKAD ÅTERFÖRENING I KALIFORNIEN

Sergei Makarov 5

Makarov i Sharks.

I San José Sharks blev Makarov framgångsrik i kedjan med Johan Garpenlöv och Igor Larionov, den så kallade GLM-linan.
– Larionov, Kasatonov, Fetisov och jag blev kvar i NHL länge, trots att vi inte var så unga när vi åkte över dit. Att då få chansen att spela med Igor igen var givetvis väldigt trevligt. Vår kedja hade nog en ganska stor del i att vi redan första säsongen i klubben tog oss till Stanley Cup-slutspelet och slog ut Detroit Red Wings. Johan var en väldigt bra spelare som passade in i mitt och Larionovs sätt spela hockey.

Johan Garpenlöv till OLD SCHOOL HOCKEY:
– Vi spelade en europeisk hockey med mycket puckkontroll. Det var inte bara att dumpa in pucken och köra som man var van med från NHL. Gjorde man det så fick man Makarovs svarta blick på sig och då kom ofta Larionov framglidande vid nästa avblåsning och sa att så där skulle vi inte spela i den här femman.
– En annan viktig orsak till vår framgång var att vi hela tiden fick spela med samma backpar bakom oss, Sandis Ozolins och Jeff Norton. Det gjorde att vi fick kontinuitet i det spel som vi ville spela. Det var en del konflikter med tränaren Kevin Constantine om hur vi skulle spela innan han insåg att det var bäst att lämna oss européer i fred och låta vår femma spela på det sätt som passade oss bäst.
– Det var ju fantastiskt kul att spela med Larionov och Makarov i San José, herregud de hade ju varit mina idoler när jag växte upp.

SCOTTY BOWMAN BAKOM DE FRIARE TYGLARNA

Även i San José Sharks var det alltså ideliga konflikter med coachen Kevin Constantine. Både Makarov och Larionov ansåg att det spelsystem som laget hade inte passade in på det tekniska spelarmaterial som klubben förfogade över. Men om Makarov och Terry Crisp aldrig rökte fredspipa fanns det hela tiden en ömsesidig respekt mellan ryssen och Constantine.
– Han kom med lite märkliga spelsystem som han ville att jag och Igor skulle spela efter. Då hörde Scotty Bowman av sig till honom och sa att du kanske skulle låta ryska veteranerna spela sitt spel i stället. Constantine lyssnade på Bowman och oss båda vilket han ska ha ”cred” för. Tillsammans med Johan blev vi efter det ganska framgångsrika.

Sergei Makarov 8

Foto: Arkivbild

Efter tiden i San José Sharks spelade Makarov en kort tid i Dallas Stars liksom i schweiziska Fribourg-Gottéron. I den sist nämnda klubben återförenades Makarov med två av sina vänner från CSKA och Sovjets landslag, Andrej Chomutov och Slava Bykov.
– Det var efter VM 1996 som Dallas general manager Bob Gainey kontaktade mig och frågade om jag ville komma till Texas och spela hockey. Jag tackade ja men upptäckte snabbt att Ken Hitchcock inte skulle låta mig spela. Så Dallas och jag kom överens gemensamt att bryta mitt kontrakt, berättar Sergej Makarov om avslutningen av NHL-karriären.

Hur ser ditt liv ut i dag? 
– I dag jobbar jag en del med ishockey och eftersom det är en sport som jag alltid har älskat så ser jag det som ett privilegium. Jag tycker väldigt mycket om att spela tennis också, så det försöker jag få tid till att göra så ofta jag kan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten