Sök
SHL

Frölunda blev räddningen efter nedbrytande tiden i Ryssland – ”Har börjat tycka hockey är roligt igen”

Skrikande coacher, hårt pressande förväntningar och inget utrymme för misstag. Så beskriver Jan Mursak sin tid i Ryssland, fem år som tärde på honom och fick honom att tappa njutningen i sporten han tidigare älskat. I Göteborg hittade han glöden igen.
– Det kändes som att jag inte spelade hockey längre, säger Jan Mursak till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Den 30-årige slovenen har en lång meritlista med erfarenheter från både NHL, AHL och KHL. Han har spelat collegehockey i Kanada, varit kapten i landslaget och kom precis hem från sitt andra olympiska spel. Precis som för så många andra har ishockeyn varit den största passionen i Jan Mursaks liv.

De senaste åren har forwarden tillbringat i KHL-klubbarna Amur Khabarovsk, CSKA Moskva och Torpedo Nizhny Novgorod, men skador och felaktiga läkardiagnoser har hållit honom borta från spel under stor del av årets säsong. Det gav honom tid att reflektera, utvärdera och ställa viktiga frågor till sig själv. Forwarden kom till Frölunda efter årsskiftet, och flytten till SHL och Sverige betydde så mycket mer än att bara få spela hockey igen.
– Jag var i Ryssland i fem år. Det tärde mycket på mig, säger Jan Mursak.

Han berättar att coacherna i de lag han spelat i använde sig av skrikande och rytande och satte en oerhörd press.
– Ryska spelare är vana vid det, men europeiska och nordamerikanska spelare är inte det. Det är svårt att spela när du har den ständiga pressen och aldrig tillåts göra misstag. Det kändes som att jag inte spelade hockey längre. Allt jag gjorde var att skrinna runt och jobba hårt.

”ALLA GÖR JU MISSTAG”

Så efter fem år räckte det. Jan Mursak ville lämna KHL och försöka börja njuta av ishockeyn igen.
– Jag blev nedbruten i Ryssland, jag tyckte inte det var roligt längre. Jag behövde lite frisk luft.

Känner du att du får utrymme att göra misstag i Frölunda?
– Ja, absolut. Alla gör ju misstag. Men om du inte ens få försöka vissa saker så är det svårt att spela. Det kanske tar några gånger att försöka med något nytt men nästa gång så får du det att funka, du kanske får möjlighet att göra mål. Men om du inte ens får försöka är det svårt att bli bättre som spelare.

Slovenen är kritisk till den upplevelse han hade av att ryska coacher ibland försöker skola om spelare de tar in i lagen. Där ser han en skillnad i Roger Rönnberg, som enligt Mursak låter spelarna vara sig själva och fortsätta ägna sig åt sina specialiteter.
– Vi vet ju alla att han är en bra tränare, han låter spelare testa saker men förväntar sig fortfarande att de sköter detaljerna som att blocka skott, backchecka och så. Jag tycker inte att han sätter press på spelarna att börja göra saker som de inte vet hur de ska göra, eller inte gör bra. Han vill att spelarna ska göra det de är bra på och få dem att göra det oftare i matcherna. Det gillar jag, säger Mursak.
– I Ryssland plockade lagen ibland in spelare som spelade på ett visst sätt och försökte ändra på det. Och jag tror att när man kommit upp till seniorhockeyn är det för sent att ändra på spelarna på det sättet.


Jan Mursak gjorde 46 matcher med Detroit Redwings och 213 matcher med farmarlaget Grand Rapids Griffins. (Foto: Getty Images)

”HAR FÅTT EN BRA MÖJLIGHET HÄR”

Det har bara gått två månader sedan forwarden blev klar för Frölunda, och trots att han varit i Sydkorea under OS i tre veckor har han ändå hunnit göra ett starkt avtryck i Frölundas resultatkolumner. På sina tolv spelade matcher har han noterats för femton poäng.
– Nu har jag börjat tycka det är roligt igen, jag spelar mer med puck och tillåts vara mer kreativ här. Jag är glad att det gått så bra.

Varför tror du att du fått en sån bra start i nya klubben?
– Jag vet inte riktigt, det känns som att ibland går puckarna in och ibland inte. Jag har inte spelat mycket i år på grund av skadan och jag är glad att puckarna har gått in nu. Jag har fått en bra möjlighet här, att spela i första PP och så. När du får mycket istid så händer det ibland bra saker.

Är du förvånad över att det gått så bra?
– Ja, definitivt. Jag var inte i min bästa form när jag kom hit eftersom jag inte har spelat så mycket i år. Så det var kul att göra två mål i första matchen, det var bra för självförtroendet. Och som jag sade, när jag får möjlighet att spela och tränarna låter mig göra min grej så vet jag att jag kan spela bra.

Men Jan Mursak är ännu inte helt nöjd.
– Jag tror fortfarande inne att jag spelat min bästa hockey här, jag tycker fortfarande det finns saker jag kan förbättra. Men förhoppningsvis blir jag bättre lagom till den viktigaste delen av säsongen.


Mursak var kapten i det slovenska laget i årets OS-turnering. Här i premiärmatchen mot USA, där Slovenien skrällde och vann på övertid. Jan Mursak noterades för sex poäng på fyra matcher, vilket räckte till en tionde plats i den olympiska poängligan. (Foto: Getty Images)

GÖR SIG REDO FÖR SLUTSPEL

Efter lördagens match har Frölunda tre matcher kvar att spela innan slutspelet drar igång. Nykomlingen säger att laget varit för ojämna för att de ska känna sig hundraprocentigt redo för slutspel.
– Det har gått mycket upp och ner, vi har spelat tre bra matcher och sedan två mindre bra. Det har vi inte råd med i slutspelet. Det kommer bli tufft, men jag tycker att när vi spelar vår bästa hockey så är vi bättre än de andra lagen. Det är fortfarande några matcher kvar att bygga upp det sista på, så att vi är på topp när vi når slutspel.

En av anledningarna till att Frölunda blev aktuell för Jan Mursak är att han känner Simon Hjalmarsson väl sedan de två säsongerna de gjorde tillsammans i CSKA Moskva, 2014-2016. Mursak hade dessutom Adam Almquist vid sin sida när de 2013 vann Calder Trophy med Grand Rapids Griffins. Utöver det kände han ingen i Frölunda sedan tidigare, men berättar att han känner sig mer än välkommen i laget.
– Alla har varit grymma. Det är därför jag trivs så bra. Alla snackar engelska och det finns många unga spelare i laget, med mycket positiv energi och leenden. Ingen negativitet. Det är grymt.

Och Göteborg då, vad tycker du om din nya stad?
– Det har varit bra. När jag först kom hit var det lite mer regnigt och molnigt, men nu har det varit kallare och soligare och det föredrar jag. Det blåser lite mer, men jag trivs verkligen här. Även om det är regnigt och dimmigt så är det en ren stad. Jag gillar att bara gå omkring.

Det pratas ju en del om kylan dessa veckor, men den har inte varit ett problem för dig?
– Nej, det gör mig inget. I Ryssland var det -30 grader så det är lugnt. Vinden är lite kall, men det är helt okej. Man får bara klä sig varmare.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten