Winnipeg
BODIN: För bra för JVM – här är stjärnorna som missar årets turnering
ANNONS

JVM kommer i vanlig ordning att spelas utan de allra bästa juniorerna i världen. Här tittar Uffe Bodin närmare på stjärnorna som inte kommer loss till årets turnering i Buffalo på grund av NHL-spel.

I fjol missade hela 16 spelare JVM på grund av NHL-spel. I år har den siffran sjunkit till elva. I vanlig ordning är det Kanada som drabbas hårdast. De saknar fem spelare, tre forwards och två backar som helt klart är bra nog för att kunna räknas som en förstafemma i ett JVM. De kanske tyngsta tappen står ändå Finland noterade för i form av Patrik Laine, som redan har stjärnstatus i NHL efter fjolårets 36 rookiemål för Winnipeg Jets, och Jesse Puljujärvi, som fått en allt mer framträdande roll i Edmonton Oilers efter att ha inlett säsongen i AHL.

Här nedan finner ni samtliga elva spelare som inte kommer loss till JVM. Notera att de äldsta spelarna som deltar i årets JVM är födda 1998.

Finland

Patrik Laine, fw, Winnipeg
Jesse Puljujärvi, fw, Edmonton
Kommentar: För två år sedan låg de bakom Finlands JVM-seger hemma i Helsingfors. Redan i fjol ansåg deras NHL-klubbar att de var överkvalificerade att lira JVM. Hoppet att få loss dem var så klart lika med noll, även om det faktum att Puljujärvi inledde säsongen med Edmontons farmarlag Bakersfield i AHL tände något slags hopp. Finland kan tröst sig med att de har ett riktigt bra lag ändå.

Sverige

Jesper Bratt, fw, New Jersey
Kommentar: Nej, den här succén såg man inte direkt komma. För ett år sedan ansågs Jesper Bratt inte tillräckligt bra för att ta plats i Juniorkronorna. Och nu för han helt plötsligt för viktig för ett NHL-lag för att släppas till turneringen. Då kan man snacka om utveckling. Tungt tapp för svenskarna som inte direkt hade skadats av lite mer offensiv spetskompetens i laguppställning vid sidan av Elias Pettersson och Alexander Nylander.

Kanada

Samuel Girard, b, Colorado
Jakob Chychrun, b, Arizona
Nolan Patrick, c, Philadelphia
Tyson Jost, c, Colorado
Pierre-Luc Dubois, c, Columbus
Kommentar: Det är måhända inga blivande superstjärnor i NHL, men på ett JVM hade alla fem kunnat göra stor skada för motståndarna. Jost och Dubois var med och tog silver i fjol. Då var Chychrun redan ordinarie i Arizona medan Patrick gick skadad och missade turneringen av den anledningen. Forwardstrion är mest saknad i Kanada som inte har de där riktiga toppnamnen i sin forwardsuppsättning. Jost ryktades vara nära att bli släppt av Colorado, men hans allt mer mogna spel på seniorscenen gjorde att Avalanche kände att man ville behålla honom i NHL.

Ryssland

Michail Sergatjev, b, Tampa Bay
Kommentar: Sergatjev var med i fjolårets ryska bronslag. Med tanke på hur imponerande hans spel varit för Tampa under hösten stod det ganska snabbt klart att han inte skulle komma loss till JVM. Men hockeygudarna ska veta att han verkligen hade behövts. Rysslands backuppsättning ser inte direkt skräckinjagande ut i jämförelse med övriga toppnationers.

Schweiz

Nico Hischier, c, New Jersey
Kommentar: Går man etta i draften spelar man i NHL direkt. Det är lika givet som tomten på julafton. Därför var det ingen i vare sig Schweiz eller någon annanstans som förväntade sig att Hischier skulle återvända och göra sitt andra raka JVM. Synd på så vis att han var en av turneringens stora utropstecken i fjol. Utan honom är Schweiz ett förhållandevis färglöst gäng.

USA

Clayton Keller, fw, Arizona
Kommentar: Keller var en av USA:s främsta spelare när fjolårets guld bärgades. Redan då fick man känslan av att den här killen skulle vara en NHL-spelare kommande säsong. Den känslan cementerades under VM i Köln i våras, där han var amerikanernas kanske bästa spelare. Under hösten har han imponerat storligen i ett mediokert Arizona Coyotes och tillhört NHL:s främsta rookies. Det var tidigt givet att han inte skulle få chansen att vinna sitt andra raka JVM-guld.

http://www.hockeysverige.se/uffe-bodin/2017/12/25/uffe-bodin-rankar-jvm-15-mest-spannande-spelare/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League