Sök
SPORRAS. Fredrik Karlström imponeras och sporras av vännen Jesper Bratts framfart i NHL.
SHL

Kompisen jublar över Jesper Bratts succé: ”Jag är otroligt stolt över honom och hans framfart i NHL”

De lärde känna varandra på dagis och har varit oskiljaktiga fram till den här säsongen. Nu imponeras Fredrik Karlström av gode vännen Jesper Bratts fantastiska framfart i NHL med New Jersey Devils.
– Jag är otroligt stolt över honom, säger han till hockeysverige.se.

Den första svenska spelaren som gick från svenska andraligan till NHL var Björn ”Nalle” Johansson då han lämnade Örebro för Cleveland 1976. Den andra att göra samma resa var faktiskt Brynästränaren Roger Melin. Han lämnade Väsby efter säsongen 1980/81 för att slå sig in i Minnesota. Det blev totalt tre NHL-matcher för Melin och 15 för ”Nalle”. Sedan dess har flera gått den vägen. Bland annat Filip Forsberg, Oliver Ekman Larsson och Patrik Berglund.

Men ingen av dom som gått vägen från Hockeyallsvenskan eller gamla division 1 till NHL har blivit så uppmärksammad för sin inledning i ligan som 19-åriga Jesper Bratt. Förra säsongen spelade han för just Roger Melin i AIK och nu har han på de två inledande matcherna med New Jersey Devils svarat för tre mål och totalt fem poäng. På det toppar han lagets interna poängliga före Marcus Johansson som svarat för två mål och totalt tre poäng.

”MÄKTIGT ATT SE HUR HAN KRIGAT SIG IN I LAGET”

– Vad ska man egentligen säga om ”Jeppes” inledning i NHL? skrockar barndomskompisen och tidigare lagkamraten Fredrik Karlström när hockeysverige.se. ringer upp honom.
– Det har gått fort och samtidigt är det otroligt mäktigt att se hur han krigat sig in i laget från campen och hur han sedan har presterat på isen. Det är fascinerande.

Även om det gått fort för Bratt att slå sig in i NHL är inte Karlström lika chockerad över vännens framsteg som många andra.
– Överraskad vet jag inte. Jag vet att han är väldigt bra, men han skulle spela i OHL. Att han sedan gjorde det så bra på campen för att sedan komma in i laget, klart att jag då är lite överraskad, men det är otroligt bra gjort och jag är otroligt stolt över honom och hans framfart i NHL.


Bratt och Karlström i fjol. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAN PASSAR IN I LIGAN”

Fredrik Karlström och Jesper Bratt lärde känna varandra på dagis hemma i Skogås och har sedan följt varandra fram till och med förra säsongen. Nu hittar vi Karlström i Linköping och Bratt i New Jersey. Trots att det är några mil emellan så håller dom kontakten.
– Vi har snackat lite grann. Jag har ju fullt upp här medan ”Jeppe” har fullt upp på andra sidan pölen. Det är mest att jag har gratulerat honom och lite om hur jag trivs här och han där. Det har ännu inte blivit mycket mer än så, säger Karlström som också har följt på nära håll hur Jesper Bratt utvecklats till den spelare han är i dag.
– Han har säkert tagit enorma kliv. Förra säsongen spelade han i Hockeyallsvenskan och nu spelar han i NHL. Det är ett stort steg men han har utvecklats mycket i sommar och tränat hårt med sin ”PT” (Andreas Öhgren).

Vad har han utvecklat i sommar som gör honom till en NHL-spelare i dag?
– Dels tror jag spelet där borta passar honom, att han passar in i ligan, vilket kanske han hade gjort förra säsongen också. Dels har han säkert lagt på sig lite muskler under sommaren som gjort att han kommit in i ligan ännu bättre och snabbare.

Du som spelat med Jesper, vad ser du som hans styrka ute på isen?
– ”Jeppe” är en skicklig spelare. Han är smidig, har bra spelförståelse, är snabb och spelskicklig både tankemässigt och på isen med klubba och puck.
– Han får spela både boxplay och powerplay där borta och gör det riktigt bra vilket visar att han är just väldigt spelskicklig.

Är han lätt att spela med?
– Det är han. Framför allt är det lätt för mig eftersom jag har spelat mycket med honom när vi var yngre.

”FÅR EN OTROLIG MOTIVATION ATT SPELA I NHL NÄR ‘JEPPE’ GÖR DET”

Fredrik Karlström är själv draftad av Dallas Stars. När han ser sin dagiskompis framfart i NHL lockar det en hel del att en dag själv få chansen att spela i världens bästa liga.
– Det får ta de dagar och år som krävs. Nu är jag i Linköping och vill utvecklas här. Klart att jag har en dröm att spela i NHL, men det får, som sagt var, ta den tid det tar. Jag behöver utvecklas, men visst får jag en otrolig motivation att spela i NHL när jag ser att ”Jeppe” gör det. Självklart gör det att jag också vill dit.

Karlström och Bratt inledde annars sin hockeykarriär tillsammans redan på dagis.
– Ja, det stämmer. Mitt första minne av ”Jeppe” är nog från någon bandymatch. Jag kan nog ha vunnit mot honom då.
– Vi spelade mycket bandy på varje dagisrast så han har förlorat många matcher mot mig under dagistiden, skrattar Karlström som också berättar att Jesper Bratt inte bara älskar att spela hockey.
– Han är en riktig hockeynörd. Jag vet inte om det är många som vet det, men han äter och sover hockey. Han kollar mycket klipp och highlights från NHL och hela den biten.

Nu är Jesper Bratt själv en del av samma highlights.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten