SPORRAS. Fredrik Karlström imponeras och sporras av vännen Jesper Bratts framfart i NHL.
SHL

Kompisen jublar över Jesper Bratts succé: ”Jag är otroligt stolt över honom och hans framfart i NHL”

ANNONS

De lärde känna varandra på dagis och har varit oskiljaktiga fram till den här säsongen. Nu imponeras Fredrik Karlström av gode vännen Jesper Bratts fantastiska framfart i NHL med New Jersey Devils.
– Jag är otroligt stolt över honom, säger han till hockeysverige.se.

Den första svenska spelaren som gick från svenska andraligan till NHL var Björn ”Nalle” Johansson då han lämnade Örebro för Cleveland 1976. Den andra att göra samma resa var faktiskt Brynästränaren Roger Melin. Han lämnade Väsby efter säsongen 1980/81 för att slå sig in i Minnesota. Det blev totalt tre NHL-matcher för Melin och 15 för ”Nalle”. Sedan dess har flera gått den vägen. Bland annat Filip Forsberg, Oliver Ekman Larsson och Patrik Berglund.

Men ingen av dom som gått vägen från Hockeyallsvenskan eller gamla division 1 till NHL har blivit så uppmärksammad för sin inledning i ligan som 19-åriga Jesper Bratt. Förra säsongen spelade han för just Roger Melin i AIK och nu har han på de två inledande matcherna med New Jersey Devils svarat för tre mål och totalt fem poäng. På det toppar han lagets interna poängliga före Marcus Johansson som svarat för två mål och totalt tre poäng.

”MÄKTIGT ATT SE HUR HAN KRIGAT SIG IN I LAGET”

– Vad ska man egentligen säga om ”Jeppes” inledning i NHL? skrockar barndomskompisen och tidigare lagkamraten Fredrik Karlström när hockeysverige.se. ringer upp honom.
– Det har gått fort och samtidigt är det otroligt mäktigt att se hur han krigat sig in i laget från campen och hur han sedan har presterat på isen. Det är fascinerande.

Även om det gått fort för Bratt att slå sig in i NHL är inte Karlström lika chockerad över vännens framsteg som många andra.
– Överraskad vet jag inte. Jag vet att han är väldigt bra, men han skulle spela i OHL. Att han sedan gjorde det så bra på campen för att sedan komma in i laget, klart att jag då är lite överraskad, men det är otroligt bra gjort och jag är otroligt stolt över honom och hans framfart i NHL.


Bratt och Karlström i fjol. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAN PASSAR IN I LIGAN”

Fredrik Karlström och Jesper Bratt lärde känna varandra på dagis hemma i Skogås och har sedan följt varandra fram till och med förra säsongen. Nu hittar vi Karlström i Linköping och Bratt i New Jersey. Trots att det är några mil emellan så håller dom kontakten.
– Vi har snackat lite grann. Jag har ju fullt upp här medan ”Jeppe” har fullt upp på andra sidan pölen. Det är mest att jag har gratulerat honom och lite om hur jag trivs här och han där. Det har ännu inte blivit mycket mer än så, säger Karlström som också har följt på nära håll hur Jesper Bratt utvecklats till den spelare han är i dag.
– Han har säkert tagit enorma kliv. Förra säsongen spelade han i Hockeyallsvenskan och nu spelar han i NHL. Det är ett stort steg men han har utvecklats mycket i sommar och tränat hårt med sin ”PT” (Andreas Öhgren).

Vad har han utvecklat i sommar som gör honom till en NHL-spelare i dag?
– Dels tror jag spelet där borta passar honom, att han passar in i ligan, vilket kanske han hade gjort förra säsongen också. Dels har han säkert lagt på sig lite muskler under sommaren som gjort att han kommit in i ligan ännu bättre och snabbare.

Du som spelat med Jesper, vad ser du som hans styrka ute på isen?
– ”Jeppe” är en skicklig spelare. Han är smidig, har bra spelförståelse, är snabb och spelskicklig både tankemässigt och på isen med klubba och puck.
– Han får spela både boxplay och powerplay där borta och gör det riktigt bra vilket visar att han är just väldigt spelskicklig.

Är han lätt att spela med?
– Det är han. Framför allt är det lätt för mig eftersom jag har spelat mycket med honom när vi var yngre.

”FÅR EN OTROLIG MOTIVATION ATT SPELA I NHL NÄR ‘JEPPE’ GÖR DET”

Fredrik Karlström är själv draftad av Dallas Stars. När han ser sin dagiskompis framfart i NHL lockar det en hel del att en dag själv få chansen att spela i världens bästa liga.
– Det får ta de dagar och år som krävs. Nu är jag i Linköping och vill utvecklas här. Klart att jag har en dröm att spela i NHL, men det får, som sagt var, ta den tid det tar. Jag behöver utvecklas, men visst får jag en otrolig motivation att spela i NHL när jag ser att ”Jeppe” gör det. Självklart gör det att jag också vill dit.

Karlström och Bratt inledde annars sin hockeykarriär tillsammans redan på dagis.
– Ja, det stämmer. Mitt första minne av ”Jeppe” är nog från någon bandymatch. Jag kan nog ha vunnit mot honom då.
– Vi spelade mycket bandy på varje dagisrast så han har förlorat många matcher mot mig under dagistiden, skrattar Karlström som också berättar att Jesper Bratt inte bara älskar att spela hockey.
– Han är en riktig hockeynörd. Jag vet inte om det är många som vet det, men han äter och sover hockey. Han kollar mycket klipp och highlights från NHL och hela den biten.

Nu är Jesper Bratt själv en del av samma highlights.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch