Jonathan Drouin.
Nyheter

MONTRÉAL: En värvning som ger klubben nytt hopp

ANNONS

Visst, Carey Price kommer alltid vara organisationens stora stjärna. Nu har Montréal emellertid en ny profil som kan bli ansiktet utåt. Värvningen av Jonathan Drouin sände signalerna som Montréal behövde.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jakub Jerabek, b, Vitjaz Podolsk, Jonathan Drouin, fw, Tampa Bay, David Schlemko, b, Vegas, Karl Alzner, b, Washington, Byron Froese, fw, Tampa Bay, Ales Hemsky, fw, Dallas, Mark Streit, b, Pittsburgh, Éric Gélinas, b, Colorado
Förluster: Steve Ott, fw, slutar, Michail Sergatjov, b, Tampa Bay, Aleksej Jemelin, b, Vegas, Brian Flynn, fw, Dallas, Stefan Matteau, Vegas, Aleksandr Radulov, fw, Dallas, Nikita Nesterov, b, CSKA Moskva, Andrej Markov, b, Ak Bars Kazan, Bobby Farnham, New York Rangers

S9

S1SHEA WEBER

Djupt kritiserad redan innan han ens hade hunnit debutera för klubben. Shea Weber lyckades dock se till att tomrummet efter P.K. Subban inte blev så stort – på isen vill säga. Hans kontrakt till 2026 kommer såklart se allt annat än bra ut inom några år – men än så länge är Shea Weber lagets bästa back.

S2CAREY PRICE

Den största stjärnan. Var visserligen inte så bra som han kan vara under förra säsongen, men Carey Price är tvivels utan en av världens två, tre främsta målvakter. Han är den som mer eller mindre på egen hand ger Montréalfansen hopp om att gå till slutspel och verkligen uträtta någonting. Bör vara inne i sin prime just nu. Det enda frågetecknet: Påverkas hans motivation av det åttaårskontrakt värt 10,5 miljoner dollar, som han skrev på i somras?

S3MAX PACIORETTY

Vann lagets interna poängliga i överlägsen stil förra säsongen och är den kanske viktigaste utespelaren man har. Underskattad målskytt som de fem senaste hela säsongerna i NHL skjutit mellan 30 och 39 mål. Kommer aldrig bli en superstjärna i ligan, men Montréalfansen vet precis vad de får ut av lagkaptenen Pacioretty.

S4ALEX GALCHENYUK
Har fortfarande inte blivit den där förstecentern som Montréal hoppades på när han valdes redan som nummer tre i draften för fem år sedan. Nu är det verkligen upp till bevis. Skulle Galchenyuk inte visa sig vara fullt redo för den rollen även i år kan han ha försummat sina chanser. Det snackas till och med om att han inte ens kommer få spela center kommande säsong, utan ta klivet ut på vänsterkanten.
S6
Lagets poängkung: 
JONATHAN DROUIN

En av världens största pucktalanger. Spelgeni, tekniker och en vass skridskoåkare i ett. Kan bli en publikfavorit av sällan skådat slag när han nu kommer hem till sitt Québec efter några år i solparadiset Tampa Bay. Kanske är det lite väl att tro att han ska bli poängkung i Montréal direkt? Jag tycker inte det. Jonathan Drouin har absolut potential att ligga runt en poäng per match nästa säsong. Den potentialen har nog ingen annan i Marc Bergevins lagbygge.

S5ARTTURI LEHKONEN

Fick sitt stora genombrott under SM-slutspelet 2016 och fortsatte på den inslagna vägen när han genast klev in och levererade öven i NHL förra säsongen. Det blev till slut 18 mål, vilket är bra som rookie, men det finns definitivt mer att hämta. Med en hel NHL-säsong i kroppen finns det all anledning att tro att finländaren kan ta ytterligare kliv och ta en större roll kommande säsong.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Montréal har närmast fastnat i ett ”ingenmansland” efter konferensfinalen 2014. Man gick till andra rundan 2015, missade slutspelet 2016 och åkte direkt i förstarundan i våras. På bara ett par år har man gått från en av de allra hetaste Stanley Cup-utmanarna till ett ganska grått lag i mittens rike. I en stenhård Eastern Conference, där man kommer tvingas att slå ut ett lag från den extremt tuffa Metropolitan Division, kommer de nämligen få svårt att gå hela vägen i ett slutspel. Men en viss värvning har gett fansen ett större framtidshopp. Med Jonathan Drouin har man äntligen fått in den där potentiella offensiva superstjärnan, som kan avlasta målvakten Carey Price och som kan bli en ny P.K. Subban för fansen. Visst är backtalangen Michail Sergatjov, som gick motsatt väg i Drouin-trejden, ett tungt tapp. Känslan är dock att Montréal kommer ha mer nytta och glädje av Drouin. Och framför allt sänder trejden rätt signaler. Canadiens ledning vill inte luta sig tillbaka och fortsätta vara ett mittenlag. Man är beredda att göra stora trejder för att åter igen bli den utmanare som man ska vara om man heter Montréal Canadiens. Visst finns det brister, inte minst på backsidan där Karl Alzner är ett bra men kanske inte tillräckligt bra nyförvärv, men en Carey Price i storform och en Jonathan Drouin som trivs på hemmaplan i Québec kan ta Montréal långt.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Carey Price
35) Al Montoya

BACKAR:
6) Shea Weber
8)  Jordie Benn
21) David Schlemko
22)  Karl Alzner
26) Jeff Petry
32) Mark Streit
45)  Joe Morrow
8
8)  Brandon Davidson
xx) Éric Gelinas

FORWARDS:
11) Brendan Gallagher
13)  Peter Holland
14) Tomas Plekanec
15)  Chris Terry
1
7) Torrey Mitchell
24) Phillip Danault
25) Jacob de la Rose
27) Alex Galchenyuk
32) Byron Froese
3
7) Andreas Martinsen
41) Paul Byron
43) Daniel Carr
5
4)  Charles Hudon
62) Artturi Lehkonen
65) Andrew Shaw
67) Max Pacioretty
83) Ales Hemsky
92) Jonathan Drouin

COACH: 
Claude Julien (coach sedan 2016)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan