161126 HV71:s Ted BrithŽn under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och LuleŒ den 26 november 2016 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

Tillbaka för en nytändning: ”Att vara med om en sådan sak tyckte jag var riktigt häftigt”

ANNONS

Han lämnade moderklubben för fyra år sedan för etablerade SHL-laget HV71. Nu är han tillbaka i Ängelholm och Rögle BK för att etablera klubben i högsta serien – och Ted Brithén trivs än så länge med återkomsten till Skåne.
— Jag älskar Rögle, så är det ju, säger han i en intervju med hockeysverige.se om varför valet föll på klubben som fostrade honom.

Ted Brithén lämnade moderklubben Rögle efter det att de åkt ur SHL 2013. Efter fyra säsonger i HV71, där avslutningen resulterade i SM-guld, vänder han nu hemåt igen.
— Känslan är att det är jättekul att komma tillbaka och hjälpa till att nå ännu mera framgång för föreningen. Jag är uppväxt i hallarna där och jag har sprungit runt väldigt mycket i korridorerna, berättar han för hockeysverige.se.
— Det går ju tillbaka till min familj och släkt som varit involverade i Rögle. Det är helt naturligt för mig att spela i den dressen, fortsätter forwarden.
Ted Brithéns far, Jim, spelade under sin aktiva karriär i Rögle och har dessutom tränat klubben. Storebrorsan Tim har spelat i klubbens juniorlag och var förövrigt assisterande tränare bakom Johan Lindbom i HV71 säsongen 2015/2016.

MÅNGA SOM BRYR SIG

Ted Brithén säger också att han tycker det är kul att så många bryr sig om Rögle nere i Ängelholm med omnejd. Det är något som förstärkt den goda känslan av att komma hem.
— Det är många som bryr sig och tycker att det är väldigt roligt att jag kommer hem. Det är klart att det triggar lite extra.
Bryr sig Röglefansen mer om Rögle än vad andra fans bryr sig om sina klubbar?
— Nu har jag varit uppe i HV och de fansen har varit helt fantastiska. Jag är uppväxt här och känner många. Det blir lite så att ju fler egna produkter en klubb har, desto fler tycker att det är roligt att komma och titta på dem. Det var samma sak i HV. Det är mest det jag har märkt.
— I Ängelholm är det ju Rögle som man ska hålla på och det lag man åker ut och tittar på. Det är en naturlig grej för folk som är uppväxta och har bott i Ängelholm att verkligen hålla på Rögle.

Ted Brithén i Rögletröjan 2012. Foto: Bildbyrån

Ted Brithén fick några strömatcher med Rögle i SHL som junior. Men det var i Hockeyallsvenskan säsongen 2009/2010 han gjorde sin första hela seniorsäsong och etablerade sig i a-laget. Totalt under två säsonger i andradivisionen spelade han 91 matcher och gjorde 69 poäng. Med det var han en högst bidragande orsak till att klubben tog steget upp i SHL våren 2012.

SHL-kostymen passade inte Rögle då, de åkte ur direkt, men den passade Brithén som gjorde en stark första säsong i högsta serien. Efter degraderingen valde han att skriva på för HV71 där han fortsatte sin utveckling som ishockeyspelare och under de fyra säsonger han spelade i Jönköping hann han med att både vara lagkapten och landslagsdebutera i tre kronor.

TILLBAKA SOM EN MER RUTINERAD SPELARE

När han nu vänder åter till Ängelholm gör han det som fyra år äldre och en betydligt mer rutinerad spelare och känslan utifrån är att han kommer tillbaka för att både vara en ledande person och ledande spelare.
— Jag har inte ens tänkt så långt, säger han när hans roll kommer på tal.
— Jag har mer tänkt att det är ett härligt gäng och väldigt stor utvecklingspotential på de grabbarna som är i laget. Det är väl egentligen det som triggar också; att kunna vara med om en utveckling som kanske kan bli lite överraskande. Det var jag med om i år i HV, det var väldigt många unga killar som tog mycket steg och att vara med om en sådan sak tyckte jag var riktigt häftigt.
— Sen att jag är mer rutinerad nu… Visst, man känner att man börjar komma till åren på vissa saker. Men jag är ändå bara 26 år. Jag försöker bara bidra med det jag är bra på och det folk vill att jag ska göra.

Uppdraget som lagkapten i Rögle är ledigt efter att Christopher Liljewall, som varit kapten de två senaste säsongerna, lämnat för Brynäs.
Så du ger mig inte avslöjandet här då att du kommer bära ”C:et” i Rögle nästa säsong?
— Jag har faktiskt inte pratat med coacherna alls. Men som jag ser det så kommer jag ner nu, och vi har många killar i laget som varit här några år och är ledare i gruppen sedan tidigare.
— Skulle frågan komma upp får jag ta det då och se hur jag ställer mig till det. Men det är inget som jag ser någon prestige i eller något sånt. Är det så att jag skulle få frågan, så skulle det vara ett ärofyllt uppdrag så klart, men det är absolut ingenting jag förväntar mig. Det får komma om det kommer, och kommer det inte så är det någon annan som kommer bära det där ”C:et” väldigt bra.

VANN SM-GULD

Tiden i Jönköping och HV71 kröntes med att Ted Brithén fick ikläda sig hjälm och medalj av guld när hans lag kunde besegra Brynäs i finalen. Centern stod personligen för en stark säsong med 31 poäng i grundserien, som han följde upp med tio nya i det lyckosamma slutspelet. Spekulationerna om var han skulle spela nästa säsong var många från fans och media och dessutom dröjde han med beskedet i över en månad.
— Jag tog väldigt lång tid på mig att landa SM-guldet, det är inte ofta man får vara med om något sådant, berättar han om varför beslutet dröjde.
Vad var det som lockade med Rögle förutom att det är din moderklubb och att du kommer hem till din uppväxtstad?
— Det var mycket det att komma hem faktiskt och egentligen komma någonstans där det blir en nytändning på något sätt. Men samtidigt en trygg miljö för mig att spela i. Det var den blandningen.
— Jag tänkte också så här att; om det är en hockeyspelare som ska spela i Sverige, och jag tror att det är väldigt många som, om de nu trivs i sin hemstad de är uppväxta i, då tror jag att det är många som hade velat spela där. Varför ska inte jag göra det då? berättar Ted Brithén om sina funderingar över klubbvalet.

Foto: Bildbyrån

HADE EN HEL DEL ANBUD

Den nygamle Röglespelaren berättar att han hade en hel del anbud från andra klubbar att ta ställning till. Men att han sållade bort dem efter hand.
— Det är mycket såna bitar som spelar in som vad det är för lag och tränare. Jag hade lite tankar på att sticka utomlands. Men beslutet var något jag kände fick växa fram. Magkänslan.
Vad kan vi förvänta oss av Rögle kommande säsong?
— Först och främst vara bättre än förra året, slår han fast och hänvisar till att Rögle då fick kvala sig kvar i SHL.
— Vad jag förstått det som så var det rätt mycket skador och sånt förra säsongen på viktiga kuggar. Kan vi hålla oss skadefria en hel säsong så är det klart vi kommer vara bättre än fjolåret.

Någon målsättning för laget är ännu inte satt.
— Det är ingenting vi har gått igenom än. Det är något vi kommer gå igenom i början av försäsongen här. Innan dess kan jag inte säga vad vår målsättning är. Det kommer säkerligen bli en underhållande och spännande hockey att se på. Vi har några lirare som kommit in i laget som är rätt roliga att titta på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL