ARKITEKT. Scouten Lucas Bergman har jobbat för Nashville Predators under hela klubbens existens och har bidragit till att ge den sin blågula stämpel.
Nyheter

Svensken bakom Nashvilles blågula stämpel: ”Det känns overkligt”

ANNONS

Som 23-åring plockades han in i Nashville Predators organisation när klubben skulle kliva in i NHL. Snart 20 år senare är han fortfarande kvar som scout i organisationen. Nu får Lucas Bergman, mannen som her gett Predators sin blågula prägel, sin första chans att vinna Stanley Cup.
– Det kändes overkligt när de säkrade finalplatsen, säger Bergman till hockeysverige.se inför nattens första finalmatch mot Pittsburgh Penguins

När Nashville Predators i natt kliver in i sin första Stanley Cup-final under sin snart 20-åriga existens är det med en tydlig svenskprägel på laget. Inte mindre än fem svenskar finns i laget som ska ta sig an Pittsburgh Penguins i finalen, däribland stjärnorna Filip Forsberg och Viktor Arvidsson. Den svensk som har befunnit sig i klubbens regi allra längst kommer emellertid inte att stå på isen i natt. Han följer de två första finalerna på tv hemifrån Stockholm innan han flyger över till Nordamerika till helgen för se de bägge matcherna i Nashville på lördag respektive måndag.

Scouten Lucas Bergman, son till forne storspelaren Thommie Bergman, har faktiskt varit Nashville Predators trogen ända sedan klubben kom till 1997.
– När Anaheim Ducks kom in i NHL i början av 90-talet jobbade pappa som scout för dem. Jag följde med honom på VM och lite sådana där turneringar. Han jobbade då med en kille som heter Paul Fenton som är assisterande general manager för Nashville i dag. Han satt och pumpade mig med frågor och på den tiden sa man vad man tyckte, det fanns inga represalier då. När han sedan fick jobbet i Nashville anställde han mig och på den vägen är det. Nu har jag privilegiet att fortfarande jobba vid hans sida, säger Lucas Bergman till hockeysverige.se.

För 42-åringen har det varit ett par omtumlande veckor. Inte nog med att hans klubb och arbetsgivare har kvalificerat sig för sin första Stanley Cup-final. Den 17 maj blev han dessutom far för andra gången då sonen Holger kom till världen. Av den anledningen försöker han hålla sig hemmavid så mycket som möjligt för närvarande, även om det blir en resa över till finalerna samt till draften i Chicago nästa månad.
– Det kändes ganska overkligt när de säkrade finalplatsen. Jag sa till min sambo Linda att jag var ganska tom. Jag såg sista matchen och man blev helt tom när slutsignalen gick. Fantastiskt att få vara med och slåss om det nu, säger Bergman.


Thommie och Lucas Bergman. Foto: Uffe Bodin

”DET VAR MYCKET DET SOM LÅG BAKOM DETROITS FRAMGÅNG”

Tillsammans med nämnde Fenton, general managern David Poile och materialförvaltaren Pete Rogers är Lucas Bergman den enda originalmedlemmen i Predators organisation. Att klubben tagit steg framåt tror han beror mycket på den kontinuitet som har funnits i organisationen.
– Jag tror att det är en styrka. Vi är en liten stab, men de flesta av oss har jobbat ihop 15 år. Vi talar samma språk, lämnar egot vid dörren och gör det bästa för laget. Man har fått en nära relation med de man jobbar med och fått en otrolig lagkänsla. Det var mycket det som låg bakom Detroits framgång också, att de har varit samma gäng under en längre tid. Det tror jag på. 

Bakom Predators framgångar finns även en rad andra faktorer. Lucas Bergman pekar för det första på de lokala ägarna, som köpte klubben från affärsmannen Craig Leipold 2007, och hur de har skapat en större intimitet mellan Predators och befolkningen i Nashville.
– De har jobbat mer aktivt med att synliggöra klubben i samhället samtidigt som de inte varit rädda att ge klubbledningen verktygen att lyckas, vare sig det handlar om att ge Shea Weber ett stort kontrakt eller att sätta bra folk i ledande ställningar.

Sportsligt har klubben byggt bra genom draften, vilket även gett dem möjligheter att genomföra omdiskuterade trejder för att förstärka laget på positioner där man saknat spets.
– Filip Forsberg-trejden (med Washington) gav oss en ny dimension. Sedan bytte vi till oss Calle Järnkrok från Detroit, som har blivit en viktig kugge, mot en äldre David Legwand, samtidigt hade vi tack vare alla våra duktiga backar råd att byta bort en spelare som Seth Jones och få den förstacenter vi hade saknat i Ryan Johansen.
– Så stor del av att vi är här där vi är beror på hur vi draftat och utvecklat spelare samt trejderna vi har kunnat göra.


Foto: All Over Press

”ALLA FRÅGETECKEN VAR MOTBEVISADE”

När det kommer till draften har Bergman själv spelat en stor roll för Predators. Forsberg och Järnkrok har kommit till klubben via trejder, men övriga tre svenskarna i laget, Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson och Pontus Åberg, har han varit med om att knyta till klubben.

Arvidsson och Ekholm är varsitt kapitel för sig. Den förstnämnda plockade Nashville i fjärde rundan 2014 – tre år efter han för första gången blev tillgänglig. Ekholm valdes i fjärde rundan 2009, en draft efter att han blev till gänglig för första gången.
– Historien med Viktor är att vi hade honom på draftlistan alla åren, men att det fanns saker som gjorde att vi inte tog honom tidigare. Storleken är något han har tvingats överbevisa under hela sitt liv, men det handlade också om att orka spela hela byten offensivt och defensivt, berättar Bergman.
– Inför tredje draften hade vi våra möten och då hade just vunnit skytteligan i SM-slutspelet. Då sa vi ”hur mycket mer ska han behöva bevisa?” Alla frågetecken från tidigare år var motbevisade och vi plockade honom.

Det ska Predators vara glada för i dag. Arvidsson fick ett jättelikt genombrott den här säsongen, sköt 31 mål och svarade för 61 poäng.
– Det hade jag kanske inte räknat med, men häftigt att Viktor ännu en gång överbevisat de som inte trodde på honom, skrattar Bergman.

Inför finalen är Lucas Bergman osäker på hur styrkeförhållandena mellan klubbarna står sig. Hans Nashville har efter Ryan Johansens tunga lårskada fått ett stort avbräck i offensiven. Samtidigt saknar Pittsburgh sin toppback Kris Letang. Mycket tyder alltså att det blir en kamp mellan offensiv och defensiv.
– Styrkorna är väl motsatta lagen emellan. Vi har vår skickliga backuppsättning, som båda kan aktivera anfallen och försvara oss, mot Malkin, Crosby, Kessel och kompani. Det ska bli kul att se hur det ter sig med två så olika lagbyggen. 

I natt 02.00 drar finalbataljen i gång i Pittsburgh. Med Lucas Bergman klistrad framför tv-rutan.

Möt far och son NHL-scout: ”Ett jäkligt bra sätt att umgås”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch