Henrik Lundqvist.
VM 2017

Hungrig Henke på plats: ”Att höra nationalsången efter matcherna är den bästa känslan”

ANNONS

Henrik Lundqvist är på plats. Under eftermiddagen gjorde han sitt första träningspass med Tre Kronor inför morgondagens möte med Danmark i Köln. Nu har jakten på hans första VM-guld startat.
– Brorsan har två redan så där ligger man efter. Men det är ju därför jag är här, för att hjälpa laget att vinna, säger Lundqvist.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hans ankomst blev genast en stor tilldragelse i Köln. Henrik Lundqvist fick hålla presskonferens på både engelska och svenska inför det samlade medieuppbådet efter Tre Kronors träning. Iklädd landslagskläder och perfekt skäggstubb tog han plats vid ett spontant sammansatt podium och klargjorde direkt varför han är så motiverad över att vara på plats i Tyskland.
– Det fanns flera faktorer som spelade in på beslutet att komma hit. Det första är att jag älskar att spela för Sverige, det är en ära. Just nu ser det inte ut som om vi kommer att åka på OS och jag vet inte hur många fler chanser jag kommer att få att spela för mitt land, sade Lundqvist.
– Sedan är det klart att Joel – min bror, kaptenen – var en faktor också. Jag har inte spelat med honom på tolv år.

Just Joel har han alltså inte spelat med sedan Frölunda vann SM-guld 2005. Nu får han brorsan som lagkapten och det blir en nygammal upplevelse för ”Henke”.
– Han har redan börjat styra och ställa med musiken därinne märkte jag, skrattar Lundqvist.
– Men hela uppväxten var han kapten i alla lag. Det jag kommer ihåg är att han alltid varit med i ledarrollen på något sätt. Det är jättekul. Vi ses inte så mycket längre. Jag är i Nordamerika nio månader om året och han har sitt och fullt upp i Frölunda många gånger när jag kommer hem på somrarna. Att få vara med tillsammans känns speciellt.

”MIN FÖRSTA VM-MATCH? DEN MINNS JAG INTE”

35-åringen, som landade i Tyskland tillsammans med lagkamraten Oscar Lindberg i morse, har inte spelat VM sedan det gick i Québec City 2008.  Totalt blir det här hans femte VM, även om det första 2003 inte medförde några framträdanden. Hans minne när det gäller de första världsmästerskapen är dock inte klockrent.
– Min första VM-turnering var jag tredjemålvakt, men första matchen… Den minns jag inte. Danmark? Jaha, där ser man. 2002? Jaha, 2004… Så sent? Det är några år sedan, skrattar han efter att Malin Fransson på Dagens Nyheter och Göran Sundberg på TT färskat upp målvaktens minne.

Just Danmark är det också han möter i sin första VM-match på nio år i morgon kväll. Det blir Lundqvists 73:e tävlingsmatch för säsongen. Trots det känner han sig fräsch.
– Det känns bra. Det brukar ofta var många saker som bekymrar en efter säsongen, som har legat och gnagt lite som gör att man behöver vila. Men kroppen känns ganska bra faktiskt. Nu har jag fått några dagars vila innan jag var på is i går i New York. Det gör att det känns bättre i dag. Nu är det bara ned med huvudet och köra.

Vad skulle det betyda att få vinna VM-guld?
– Det skulle betyda mycket. Brorsan har två redan så där ligger man efter. Men det är ju därför jag är här, för att hjälpa laget att vinna.

Vad är dina bästa minnen från VM, antingen som spelare eller åskådare?
– Att höra nationalsången efter matcherna är den bästa känslan. Det har man sett på tv så många gånger när man satt i soffan, men även upplevt själv att stå på isen med många svenska fans på läktaren som sjunger med. Det är en fantastisk känsla. När man väl har upplevt det vill man göra det igen.

Se VM på C More – två veckor gratis

Efter tolv långa år – nu återförenas bröderna Lundqvist: ”Varit en del turneringar när man funderat”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL