Sebastian Aho och Petter Emanuelsson.
VM 2017

Petters påsksmäll – bombade in första landslagsmålet: ”Den satt bra”

Första landslagsmålet var en riktig påsksmäll. Petter Emanuelssons projektilmål var den stora stora behållningen när Tre Kronor slog Lettland med 4–1 i Södertälje.
– Jag såg att det var en lucka i bortre. Jag siktade där och den gick där. Det var skönt, säger Emanuelsson om målet.

Tre Kronor fick utdelning tidigt i det första av två möten med Lettland i Södertälje. Det var bara drygt tre minuter spelade när Eric Martinsson frispelade Daniel Brodin som satte 1–0 bakom Ivars Punnenovs. Därefter dröjde det bara ytterligare två minuter innan Pär Lindholm tryckte in 2–0. Detta efter att Linus Omark drivit hårt på kassen och skapat utrymme för Skellefteå-centern, som nu har gjort mål i var och en av sina fyra första A-landskamper med Tre Kronor.

Lettland reducerade genom Rihards Bukharts tidigt i den andra perioden, men Petter Emanuelsson såg till att Sverige höll avståndet till två mål även efter två perioder. Med en riktig projektil dundrade han in 3–1.
– Vi får en två-etta och han tar bort passningsvägen ganska bra. Jag får ganska mycket tid och hinner sikta in mig. Den satt bra. Jag såg att det var en lucka i bortre. Jag siktade där och den gick där. Det var skönt, säger Luleå Hockey-forwarden till TV4 Sport.

Lettland, ledda av tidigare NHL-coachen Bob Hartley, försökte lyfta upp spelet i tredje perioden, men fick inte in fler mål bakom Niklas Svedberg i svenska kassen. I stället fastställde Oscar Fantenberg slutresultatet till 4–1 i tom kasse.

Smolk i bägaren för Tre Kronor var att målskytten Daniel Brodin försvann med en skada tidigt i den tredje perioden. Djurgårdaren fick ledas av isen efter att ha fått en lettisk spelare över benet. Knäet vek sig oroväckande till en följd av kollisionen.

En annan spelare som tvingades slänga in handduken var Växjös back Philip Holm, som drabbades av en tandskada i första perioden och tvingades uppsöka tandläkare.

Lagen möts i Scaniarinken i morgon igen.

Lira med lillebror eller satsa mot NHL – SHL-stjärnans svåra beslut: ”En balansgång”