KÄNSLOSAMT. Adam Reideborn har fortfarande en tagg i hjärtat på grund av Modos degradering till Hockeyallsvenskan.
SHL

Det har vänt för Adam – men taggen sitter kvar i hjärtat: ”Hoppas de går upp så att man kan gå vidare”

ANNONS

Han har vänt en tung säsong med Djurgården till något positivt med den senaste tidens storspel. Men det finns fortfarande något som smärtar Adam Reideborn. Minnet av fjolårets förödande kvalförlust mot Leksand med Modo sitter fortfarande som en tagg i hjärtat på den 25-årige målvakten.
– Jag var en del av laget och vi åkte ut fast vi egentligen inte borde. Det kommer jag förmodligen ta med mig hela livet, säger han i en intervju med hockeysverige.se.

Det var en brutal avslutning på en säsong som skulle bli hans stora genombrott i SHL. Adam Reideborn hade fått agera reserv bakom Linus Ullmark under stora delar av sin första säsong i Modo, men i fjol var det tänkt att han skulle leda laget. Som ni alla vet vid det här laget blev det sämsta tänkbara säsong för 25-åringen från Stockholm. Efter ett på många sätt jobbigt år fick Reideborn uppleva det väldokumenterade mardrömsögonblicket i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Leksand där Brock Monpetit sköt ned Modo i Hockeyallsvenskan med sitt odödliga mål i förlängningen.

Efter att den värsta besvikelsen över den avslutande tiden i Ö-vik hade lagt sig valde Reideborn att återvända hem till Stockholm för spel i Djurgården, klubben han hade varit med att spela upp i SHL innan han flyttade till Modo. Inledningen på säsongen blev dock tuff. En slags mental kvarleva efter den jobbiga fjolårsäsongen.
– Jag var inte så stabil som laget behövde och som jag själv ville vara, erkänner Reideborn när hockeysverige.se får en pratstund med honom inför kvällens viktiga bortamöte med Malmö.
– Det var några dåliga ingripanden i varje match som kostade laget lite. Det var tufft i början och det kanske satt i lite mentalt från förra säsongen också, mycket förluster i bakhuvudet.

Blir du ofta påmind mentalt, alltså i dina egna tankar, om det bittra slutet av förra säsongen?
– Inte just sista matchen utan det är hela säsongen som sitter kvar lite. Jag var med om många förluster och fick aldrig riktigt ha den här bra känslan av att vinna. Det var nästan att jag hade glömt bort lite hur det kändes.
– Vi var egentligen under eller nära strecket hela tiden och fick, som sagt var, aldrig riktigt njuta av att vinna. Just den känslan kanske jag hade glömt bort lite, men nu när jag har fått uppleva den mot slutet här i Djurgården så märker jag att det är något jag vill jobba väldigt hårt för att få känna oftare. Det är ganska svårt att förklara det där på ett bra sätt.

Du har ett ganska stort hjärta för Modo fortfarande, hur tänker du kring deras ganska svaga säsong?
– Jag har följt Modo väldigt noga och känner ett ganska stort ansvar i det som hände förra säsongen. Jag hoppas bara att Modo kan gå upp igen så jag kan släppa det lite.

Är det ett ok som vilar tungt på dina axlar?
– Ja, så är det. Jag var en del av laget och vi åkte ut fast vi egentligen inte borde, enligt mig. Det kommer jag förmodligen ta med mig hela livet.
– Jag vet att det är många fans där uppe som verkligen bryr sig fruktansvärt mycket om laget och att då fått vara med om att åka ur med det laget gör ont.

Reideborn tystnar lite innan han fortsätter:
– Jag hoppas att Modo kan gå upp så snart som möjligt så att man kan gå vidare lite.


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

HYLLAR ”TELLAN”: ”EN GRYM MÄNNISKA”

Adam Reideborn fick en hel del kritik för sitt spel i Djurgården under inledningen av säsongen. Många fans ifrågasatte klubbledningens beslut att ta tillbaka honom till Stockholm och i media gick man också hårt åt målvakten. Han tycker själv att kritiken utifrån var befogad.
– Jag vet själv när jag inte spelar så bra som jag borde. Det gjorde jag inte i början. Jag tycker att jag var för ojämn och då får man kritik, så är det, samtidigt som jag inte heller förtjänade beröm. Det var egentligen bara att skita i det, jobba hårdare och försöka bli bättre varje dag, säger han bestämt.
– Det tog ett tag för mig att lyfta, men nu på slutet har allt det hårda jobb jag har gjort med målvaktstränaren hela säsongen börjat betalas av. Jag har fått ett kvitto på att det spel jag spelar fungerar.

Den senaste tiden har spelet fungerat desto bättre och Reideborn har lett laget till ett par viktiga segrar. Senast i onsdags på Hovet mot Växjö, där han stoppade åtta av nio straffar när Djurgården krigade sig till två poäng. En anledning till lyftet är att han har förändrat sitt målvaktsspel.
– Nu är jag lite lugnare jämfört med hur jag var innan. I början av säsongen jobbade jag lite mer än vad jag kanske borde göra. Jag var lite för aggressiv i vissa lägen.
– Givetvis vill jag fortfarande spela aggressivt när jag behöver, men det känns som jag senaste tiden har hittat balansgången mellan när jag ska spela aggressivt eller vara lugn och spela ett enkelt spel. 

Under årets säsong har han dessutom fått jobba tillsammans med rutinerade Mikael Tellqvist.
– Det har fungerat jättebra. Han är framför allt en grym människa som vill hjälpa mig att utvecklas. Han pratar hela tiden om hur jag tänker under matcherna, just mycket om det mentala som han har lärt sig under åren. Hur han tänker i vissa lägen och när det går tungt.
– Jag får väldigt mycket tips hela tiden och mycket saker att tänka som jag kan ta med mig in i framtiden.

”VI HAR KÄNT HELA ÅRET ATT NÅGONTING KOMMER ATT HÄNDA”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Du talade själv om att din inledning av säsongen var svag, men hela Djurgårdens försvarsspel svajade inledningsvis, hur har snacket gått i gruppen för att få ordning på det?
– Vi ändrade lite i spelet efter inledningen. Vi märkte att vi inte kunde spela den hockey som vi ville. Nu spelar vi lite rakare och med det lyckats undvika en del misstag som vi gjorde i början.
– Vi går hårdare på mål men jag tycker också att vi kommer fortare ur egen zon. Det här har gjort att vi fått bort många målchanser bakåt. Givetvis underlättar det jättemycket för mig och ”Tellan” i målet. Matcherna blir enklare och det blir inte lika många farliga lägen som det var i början. Samspelet mellan oss och backarna har blivit mycket bättre mot slutet och jag tycker att vi har fått försvarsspelet att fungera bra nu.

Djurgården har även gjort en del förändringar i truppen i senare delen av säsongen. Bland annat har man släppt iväg Jeff Tambellini till Växjö och Juuso Ikonen till Brynäs samtidigt som Niclas Bergfors hämtades in från Linköping.
– Vi har egentligen känt hela året att någonting kommer att hända. Vi har haft förväntningarna på att gå till slutspel hela tiden men har inte levt upp till dessa än så länge. Då vet man att det kan hända saker.
– Sedan är det jättetråkigt att vi förlorade just dom två. Men vi knöt näven i fickan, hela laget, efter det och sa till varandra att vi ska vända på det här och ta oss till slutspel. Nu har vi chansen till det i slutet och vi kommer att jobba stenhårt för att ta oss dit.
– Vi tänker att vi har allt att vinna. Vi har varit uträknade länge, men nu när vi kommit så här nära kommer vi inte ge oss i första taget. Det känns som vi har kommit ihop väldigt starkt som grupp och vi krigar verkligen för varandra. Fortsätter vi så sista fyra matcherna tror jag att vi har en väldigt stor chans att ta sista slutspelsplatsen.

Med tanke på att ni var ett bottenlag i slutet av serien, om ni nu skulle missa slutspelet blir det ändå en stor besvikelse eller ändå en okej säsong?
– Missar vi slutspelet kommer vi bli jättebesvikna. Vi hade som mål innan säsongen att ta oss dit och dessutom gå långt där. Vi har haft det tufft ett tag, det är vi medvetna om, men nu när vi har chansen så tycker jag inte vi ska vara nöjda med att bara hålla oss kvar.

Adam, om du ser tillbaka till inledningen av säsongen kan du då beskriva känslan under straffläggningen mot Växjö senast då hela Hovet skanderar ”Adam, Adam, Adam”…
– Sådant betyder väldigt mycket. Just när det har gått tungt för mig under egentligen två säsonger så betyder en sådan sak… jag märker att jag har fansen bakom mig. Det kommer jag verkligen ta med mig och jag kommer verkligen försöka fortsätta ge fansen en anledning att ropa mitt namn. Jag växer verkligen som spelare tack vare det, avslutar Adam Reideborn med mycket tacksamhet gentemot Djurgårdspubliken i rösten.

Den här artikeln handlar om: