Alexander Holtz.
Nyheter

En 14-årig talang utöver det vanliga: ”Jag har det nästan perfekt”

Bara 14 år gammal, men redan en stor poängproducerande profil i J18-allsvenskan. Nackas högerfattade forward Alexander Holtz är spelaren alla pratar om just nu. Hockeysverige.se åkte hem till ynglingen för att ta pulsen på en talang utöver det vanliga.
– Min familj stöttar mig otroligt mycket, men jag har även många nära och kära som också gör det. Jag har det nästa perfekt känns det som, säger jättelöftet.

BJÖRKNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nästa vecka fyller han 15 år, men redan nu pekas Alexander Holtz ut som en av svensk hockeys största talanger. Flera hockeygymnasier har redan börjat lyssna med honom om han har intresse av att komma till just deras skola. Detta trots att han bara går i åttonde klass.

Nackaforwarden Holtz fick tidigt ett rykte om sig att vara en stor talang, men efter att ha inlett J18 Allsvenskan Södra med att göra sju mål på fem matcher – mot spelare upp till tre år äldre än honom själv – har intresset för ynglingen ökat markant.

Lars-Gunnar Jansson sitter i sportkommittén i Nacka men tidigare även elittränare både nationellt och på landslagsnivå. Han är förbluffad över Holtz talang.
– Jag tror inte att jag har sett någon ung kille som är så företagsam och skicklig under väldigt många år, säger Jansson som även varit expertkommentator på Radiosporten under många år.
– Han har ett väldigt driv i sig själv och vill göra saker. Exempelvis spelade hans lag i förra veckan mot Rögle i Juniorallsvenskan. Då gick matchen till straffar. Det var nästan ingen som ville lägga straffar, men han ville och då är han ändå yngst i laget.
– Spelmässigt är han kolossalt duktig med klubba, puck och målskytte. Han verkar ha det där som målskyttar kan ha, en väldig förmåga att, nummer ett, dyka upp på rätt ställen och, nummer två, göra mål. Dessutom här han relativt välbyggd och kan ta för sig. Han är kolossalt allround, men naturligtvis bättre offensivt en defensivt ännu. Han är jätteduktig helt enkelt.

En annan som har väldigt höga tankar om Holtz är Johan Tornberg, tidigare tränare i Örebro. Han har coachat stockholmskillen under CCM Skills Camp och blev mäkta imponerad.
– Han har all potential med den karaktären och ödmjukheten. Kan han plussa det med arbetsinsats och goda dagliga vanor så kan han vara en av våra största talanger, säger Tornberg till hockeysverige.se.


Foto: Ronnie Rönnkvist

EN HOCKEYTOKIG FAMILJ: ”TRIGGAT MIG ATT ÄLSKA HOCKEY”

Det här gjorde oss så nyfikna att vi åkte ut till ett villaområde i Björknäs utanför Stockholm för en intervju med Alexander Holtz. Det visade sig att det inte bara är han i familjen som är hockeytokig. Pappa Magnus är liksom Alexanders bror, David, tränare i Nacka samtidigt som mamma Camilla brinner för sporten. När vi slår oss ner vid familjens köksbord berättar Alexander varför det blev just hockey för honom.
– Hockey är en fantastisk sport. Sedan jag klev på is första gången har jag känt att det är hockeyn som är det roligaste som finns och det jag vill fortsätta med, säger han.
– Det där sitter nog kvar från Björknäs uterink när jag klev ut där med pappa och min storebror. Jag tror att det är vad som har triggat mig till att älska hockeyn. Pappa har tidigare spelat i Västervik och min brorsa har spelat i Boo, Nacka, Värmdö och ”Saltis” (Saltsjöbaden).

Det har alltid varit mycket idrott och framför allt ishockey i Alexander Holtz liv. Även om han tycker skolan är okej och något viktigt är det ändå fritiden och idrotten som toppar.
– När jag spelade i Boo var det oftast så att jag gick med trunken till skolan. När skolan var slut gick jag vidare därifrån till ishallen. Det var också vad jag längtade till varje dag, att få gå till träningen och leka hockey.
– Jag har även spelat innebandy och fotboll men även flera andra sporter som tennis och golf, men nu är det bara hockey som gäller-

Hur fungerar skolgången med tanke på hur mycket tid du lägger ner på ishockeyn?
– Jag får planera min vardag, läxor, prov och hur jag ska plugga inför allting. Sedan får jag planera in träningarna, egenträning och allt sådant. Dessutom måste jag planera in vila för det är också något som är viktigt.
– Oftast kollar jag när vi har träningar och vilken ledig tid jag har där emellan. Ibland blir det så att jag pluggar på bussen till träningarna eller på bussen till våra bortamatcher för att få ihop allting så att jag ska kunna fortsätta spela. Jag vill ju inte att skolan ska sätta stopp för det.

Hur ställer sig skolan till din hockey?
– Skolan har hittills varit väldigt bra och dom har låtit mig ta ledigt när jag ska åka bort på grejer. Det beror nog på att jag hänger med ganska bra i skolan, är med på lektionerna och pluggar.

En viss skillnad har det blivit sedan Alexander Holtz lyfts upp i klubbens J18-lag.
– Ja, lite tuffare har det blivit eftersom det är mer träningar i J18. Dessutom är det mer intensivt så man blir tröttare. Då måste du ha mer vila, men får jag bara planera in dagarna så löser dig det också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

STOR FÖR SIN ÅLDER: ”DET FYSISKA SPELET HAR INTE VARIT DET SVÅRASTE”

Alexander inledde annars säsong i Nackas U16-lag, men efter åtta mål och 13 poäng på sex matcher fick han flytta uppåt och även där har poängen kommit i strid ström. Just nu är han målbäst i hela serien med sina sju mål – trots att han alltså är betydligt yngre än merparten av sina motståndare.
– Det har varit väldigt roligt att spela i J18. Jag har blivit väl omhändertagen av grabbarna så det har varit väldigt lätt att komma in i laget, vilket jag vill tacka dom för.
– Sedan har det bara fortsatt att trumma på samtidigt som jag har fått förtroende från tränarna, men även fått hjälp av materialarna och så vidare. Alla bitar har fallit på plats till slut och då har det bara varit att fortsätta spela som vanligt.

Har det varit en tuff omställning på isen att möta tre år äldre spelare?
– Jo, i början upplevde jag att det var ett tuffare tempo och allt gick snabbare, men efter ett tag kom jag in i det också. Sedan flöt det bara på, men den tuffaste omställningen var nog farten, säger Alexander Holtz som däremot inte har haft några problem med den fysiska delen i spelet.
– Eftersom jag alltid varit rätt stor (183 cm/82 kg) för min ålder så tycker jag inte att det fysiska spelet varit det svåraste.

Många talar om att Alexander Holtz är en stor talang. Förväntningarna på hans prestation och utveckling framöver är stora. Själv tar han det snacket med ro.
– Jag tar det dag för dag. Jag tar in det som är positivt och har kvar det varmt i hjärtat, men sedan är det bara att fortsätta jobba varje dag. Man får ingenting gratis så det är bara att köra på med egenträning och lagträning.
– Min familj stöttar mig otroligt mycket, men jag har även många nära och kära som också gör det. Jag har det nästa perfekt känns det som.

SKA VÄLJA HOCKEYGYMNASIUM: ”MÅNGA KLUBBAR SOM HÖRT AV SIG”

Snart ställs också Holtz inför ett kul och spännande val, att välja gymnasium efter att han gått ut nian. Allt talar för att det kommer bli ett hockeygymnasium, men var det blir har han ännu inte bestämt sig för.
– Det har varit mycket att tänka på. Vill jag flytta hemifrån eller vill jag stanna hemma? Jag har inte bestämt något ännu så vart det kommer bli har jag ännu inget svar på. Det har varit många klubbar som har hört av sig…

Hur tänker du kring det, att klubbar med hockeygymnasier från hela landet hör av sig till er redan nu?
– Det är kul att dom hör av sig. Jag ser det som positivt och ett bevis på att jag har gjort någonting bra. Dessutom får jag längre tid att tänka på vad som passar mig bäst, vilket jag tycker är väldigt skönt.

Vad ser du som dina styrkor som hockeyspelare?
– Om jag själv skulle beskriva mig som hockeyspelare skulle jag säga att jag är en teknisk prickskytt som även kan se passningsvägar, en kille som är bra på att göra mål och spela fram till sina medspelare.

Du är en extremt skicklig målskytt, vad bottnar det i?
– Det är många timmars nötande på skottrampen, säger Alexander Holtz med ett leende och fortsätter:
– Jag har stått där dag in och dag ut och tycker att det har varit kul, vilket jag tror är det som påverkat mest. Sedan har jag varit ute och dribblat och när mamma gått ut med vår hund har jag gått med, tagit med klubban och dribblat under promenaderna.
– Det har varit mycket att få in tekniken, få en känsla av att man kan gå runt med en hockeyklubba hela tiden.

Vad måste du framför allt förbättra för att bli en ännu bättre spelare?
– Jag skulle gärna vilja få upp min speed lite extra för att kunna trycka ifrån lite extra och bli mer explosiv, kunna bli snabbare. Dagens hockey blir bara snabbare och snabbare.

Hur ska du nå dit?
– Genom att träna mycket, egenträning och lagträning. Nacka är väldigt duktiga på att se individen. Det är bara kolla med is- eller fystränarna så får jag hjälp med ett program med vad dom tycker jag ska göra för att bli snabbare och bättre. Är du skadad får du hjälp med det.

Hur många gånger tränar du i veckan och hinner du med att spela hockey eller landbandy med kompisarna vid sidan av den organiserade hockeyn?
– Det är träningar nästan varje dag sedan lägger jag nästan en till två timmar varje dag på egen träning, om inte mer ibland.
– På sommarlovet blir det mycket inlines med kompisarna, landbandy och allt sådant roligt. Sedan har jag lite kompisar i skolan som jag ibland hänger med på kvällarna, chillar hemma, kollar på någon film eller så. Det är väldigt skönt att ha sådana kompisar också.  

Nu har även Alexander Holtz en annan mindre känd karriär, nämligen som domare. Men visselpipan ligger tillfälligt på hyllan hemma i Björknäs.
– Det har jag inte varit så jättemycket på senaste tiden. Vi får se om det blir någon match den här säsongen. För två säsonger sedan dömde jag ganska mycket, men eftersom jag har ganska mycket träningar hinner jag inte döma just nu.

Kan du tänka dig en domarkarriär efter att du slutat spela?
– Kanske, avslutar Alexander Holtz med ett leende innan vi går ut till hans skottramp som står vid tomtinfarten. När han skjutit några skott förstår jag varför han är en så extremt bra prick- och målskytt.Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten