Alexander Holtz.
Nyheter

En 14-årig talang utöver det vanliga: ”Jag har det nästan perfekt”

ANNONS

Bara 14 år gammal, men redan en stor poängproducerande profil i J18-allsvenskan. Nackas högerfattade forward Alexander Holtz är spelaren alla pratar om just nu. Hockeysverige.se åkte hem till ynglingen för att ta pulsen på en talang utöver det vanliga.
– Min familj stöttar mig otroligt mycket, men jag har även många nära och kära som också gör det. Jag har det nästa perfekt känns det som, säger jättelöftet.

BJÖRKNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nästa vecka fyller han 15 år, men redan nu pekas Alexander Holtz ut som en av svensk hockeys största talanger. Flera hockeygymnasier har redan börjat lyssna med honom om han har intresse av att komma till just deras skola. Detta trots att han bara går i åttonde klass.

Nackaforwarden Holtz fick tidigt ett rykte om sig att vara en stor talang, men efter att ha inlett J18 Allsvenskan Södra med att göra sju mål på fem matcher – mot spelare upp till tre år äldre än honom själv – har intresset för ynglingen ökat markant.

Lars-Gunnar Jansson sitter i sportkommittén i Nacka men tidigare även elittränare både nationellt och på landslagsnivå. Han är förbluffad över Holtz talang.
– Jag tror inte att jag har sett någon ung kille som är så företagsam och skicklig under väldigt många år, säger Jansson som även varit expertkommentator på Radiosporten under många år.
– Han har ett väldigt driv i sig själv och vill göra saker. Exempelvis spelade hans lag i förra veckan mot Rögle i Juniorallsvenskan. Då gick matchen till straffar. Det var nästan ingen som ville lägga straffar, men han ville och då är han ändå yngst i laget.
– Spelmässigt är han kolossalt duktig med klubba, puck och målskytte. Han verkar ha det där som målskyttar kan ha, en väldig förmåga att, nummer ett, dyka upp på rätt ställen och, nummer två, göra mål. Dessutom här han relativt välbyggd och kan ta för sig. Han är kolossalt allround, men naturligtvis bättre offensivt en defensivt ännu. Han är jätteduktig helt enkelt.

En annan som har väldigt höga tankar om Holtz är Johan Tornberg, tidigare tränare i Örebro. Han har coachat stockholmskillen under CCM Skills Camp och blev mäkta imponerad.
– Han har all potential med den karaktären och ödmjukheten. Kan han plussa det med arbetsinsats och goda dagliga vanor så kan han vara en av våra största talanger, säger Tornberg till hockeysverige.se.


Foto: Ronnie Rönnkvist

EN HOCKEYTOKIG FAMILJ: ”TRIGGAT MIG ATT ÄLSKA HOCKEY”

Det här gjorde oss så nyfikna att vi åkte ut till ett villaområde i Björknäs utanför Stockholm för en intervju med Alexander Holtz. Det visade sig att det inte bara är han i familjen som är hockeytokig. Pappa Magnus är liksom Alexanders bror, David, tränare i Nacka samtidigt som mamma Camilla brinner för sporten. När vi slår oss ner vid familjens köksbord berättar Alexander varför det blev just hockey för honom.
– Hockey är en fantastisk sport. Sedan jag klev på is första gången har jag känt att det är hockeyn som är det roligaste som finns och det jag vill fortsätta med, säger han.
– Det där sitter nog kvar från Björknäs uterink när jag klev ut där med pappa och min storebror. Jag tror att det är vad som har triggat mig till att älska hockeyn. Pappa har tidigare spelat i Västervik och min brorsa har spelat i Boo, Nacka, Värmdö och ”Saltis” (Saltsjöbaden).

Det har alltid varit mycket idrott och framför allt ishockey i Alexander Holtz liv. Även om han tycker skolan är okej och något viktigt är det ändå fritiden och idrotten som toppar.
– När jag spelade i Boo var det oftast så att jag gick med trunken till skolan. När skolan var slut gick jag vidare därifrån till ishallen. Det var också vad jag längtade till varje dag, att få gå till träningen och leka hockey.
– Jag har även spelat innebandy och fotboll men även flera andra sporter som tennis och golf, men nu är det bara hockey som gäller-

Hur fungerar skolgången med tanke på hur mycket tid du lägger ner på ishockeyn?
– Jag får planera min vardag, läxor, prov och hur jag ska plugga inför allting. Sedan får jag planera in träningarna, egenträning och allt sådant. Dessutom måste jag planera in vila för det är också något som är viktigt.
– Oftast kollar jag när vi har träningar och vilken ledig tid jag har där emellan. Ibland blir det så att jag pluggar på bussen till träningarna eller på bussen till våra bortamatcher för att få ihop allting så att jag ska kunna fortsätta spela. Jag vill ju inte att skolan ska sätta stopp för det.

Hur ställer sig skolan till din hockey?
– Skolan har hittills varit väldigt bra och dom har låtit mig ta ledigt när jag ska åka bort på grejer. Det beror nog på att jag hänger med ganska bra i skolan, är med på lektionerna och pluggar.

En viss skillnad har det blivit sedan Alexander Holtz lyfts upp i klubbens J18-lag.
– Ja, lite tuffare har det blivit eftersom det är mer träningar i J18. Dessutom är det mer intensivt så man blir tröttare. Då måste du ha mer vila, men får jag bara planera in dagarna så löser dig det också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

STOR FÖR SIN ÅLDER: ”DET FYSISKA SPELET HAR INTE VARIT DET SVÅRASTE”

Alexander inledde annars säsong i Nackas U16-lag, men efter åtta mål och 13 poäng på sex matcher fick han flytta uppåt och även där har poängen kommit i strid ström. Just nu är han målbäst i hela serien med sina sju mål – trots att han alltså är betydligt yngre än merparten av sina motståndare.
– Det har varit väldigt roligt att spela i J18. Jag har blivit väl omhändertagen av grabbarna så det har varit väldigt lätt att komma in i laget, vilket jag vill tacka dom för.
– Sedan har det bara fortsatt att trumma på samtidigt som jag har fått förtroende från tränarna, men även fått hjälp av materialarna och så vidare. Alla bitar har fallit på plats till slut och då har det bara varit att fortsätta spela som vanligt.

Har det varit en tuff omställning på isen att möta tre år äldre spelare?
– Jo, i början upplevde jag att det var ett tuffare tempo och allt gick snabbare, men efter ett tag kom jag in i det också. Sedan flöt det bara på, men den tuffaste omställningen var nog farten, säger Alexander Holtz som däremot inte har haft några problem med den fysiska delen i spelet.
– Eftersom jag alltid varit rätt stor (183 cm/82 kg) för min ålder så tycker jag inte att det fysiska spelet varit det svåraste.

Många talar om att Alexander Holtz är en stor talang. Förväntningarna på hans prestation och utveckling framöver är stora. Själv tar han det snacket med ro.
– Jag tar det dag för dag. Jag tar in det som är positivt och har kvar det varmt i hjärtat, men sedan är det bara att fortsätta jobba varje dag. Man får ingenting gratis så det är bara att köra på med egenträning och lagträning.
– Min familj stöttar mig otroligt mycket, men jag har även många nära och kära som också gör det. Jag har det nästa perfekt känns det som.

SKA VÄLJA HOCKEYGYMNASIUM: ”MÅNGA KLUBBAR SOM HÖRT AV SIG”

Snart ställs också Holtz inför ett kul och spännande val, att välja gymnasium efter att han gått ut nian. Allt talar för att det kommer bli ett hockeygymnasium, men var det blir har han ännu inte bestämt sig för.
– Det har varit mycket att tänka på. Vill jag flytta hemifrån eller vill jag stanna hemma? Jag har inte bestämt något ännu så vart det kommer bli har jag ännu inget svar på. Det har varit många klubbar som har hört av sig…

Hur tänker du kring det, att klubbar med hockeygymnasier från hela landet hör av sig till er redan nu?
– Det är kul att dom hör av sig. Jag ser det som positivt och ett bevis på att jag har gjort någonting bra. Dessutom får jag längre tid att tänka på vad som passar mig bäst, vilket jag tycker är väldigt skönt.

Vad ser du som dina styrkor som hockeyspelare?
– Om jag själv skulle beskriva mig som hockeyspelare skulle jag säga att jag är en teknisk prickskytt som även kan se passningsvägar, en kille som är bra på att göra mål och spela fram till sina medspelare.

Du är en extremt skicklig målskytt, vad bottnar det i?
– Det är många timmars nötande på skottrampen, säger Alexander Holtz med ett leende och fortsätter:
– Jag har stått där dag in och dag ut och tycker att det har varit kul, vilket jag tror är det som påverkat mest. Sedan har jag varit ute och dribblat och när mamma gått ut med vår hund har jag gått med, tagit med klubban och dribblat under promenaderna.
– Det har varit mycket att få in tekniken, få en känsla av att man kan gå runt med en hockeyklubba hela tiden.

Vad måste du framför allt förbättra för att bli en ännu bättre spelare?
– Jag skulle gärna vilja få upp min speed lite extra för att kunna trycka ifrån lite extra och bli mer explosiv, kunna bli snabbare. Dagens hockey blir bara snabbare och snabbare.

Hur ska du nå dit?
– Genom att träna mycket, egenträning och lagträning. Nacka är väldigt duktiga på att se individen. Det är bara kolla med is- eller fystränarna så får jag hjälp med ett program med vad dom tycker jag ska göra för att bli snabbare och bättre. Är du skadad får du hjälp med det.

Hur många gånger tränar du i veckan och hinner du med att spela hockey eller landbandy med kompisarna vid sidan av den organiserade hockeyn?
– Det är träningar nästan varje dag sedan lägger jag nästan en till två timmar varje dag på egen träning, om inte mer ibland.
– På sommarlovet blir det mycket inlines med kompisarna, landbandy och allt sådant roligt. Sedan har jag lite kompisar i skolan som jag ibland hänger med på kvällarna, chillar hemma, kollar på någon film eller så. Det är väldigt skönt att ha sådana kompisar också.  

Nu har även Alexander Holtz en annan mindre känd karriär, nämligen som domare. Men visselpipan ligger tillfälligt på hyllan hemma i Björknäs.
– Det har jag inte varit så jättemycket på senaste tiden. Vi får se om det blir någon match den här säsongen. För två säsonger sedan dömde jag ganska mycket, men eftersom jag har ganska mycket träningar hinner jag inte döma just nu.

Kan du tänka dig en domarkarriär efter att du slutat spela?
– Kanske, avslutar Alexander Holtz med ett leende innan vi går ut till hans skottramp som står vid tomtinfarten. När han skjutit några skott förstår jag varför han är en så extremt bra prick- och målskytt.Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 05 december
19:00 Skellefteå - Färjestad Champions Hockey League
19:45 Rapperswil - Vitkovice Champions Hockey League
19:45 Servette - Växjö Champions Hockey League
onsdag 06 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:30 Buffalo Sabres - Detroit Red Wings NHL
01:30 New York Islanders - San Jose Sharks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
04:00 Vancouver Canucks - New Jersey Devils NHL
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League