Sök
John Norman.
VM 2016

Explosionsartade förbättringen gav VM-plats och KHL-kontrakt: ”Den fysiska biten har verkligen utvecklats”

För ett år sedan såg John Norman tillbaka på en säsong med 13 poäng på 47 matcher. Nu är han på plats i Ryssland för VM-spel efter en otrolig poängmässig utveckling med 42 poäng på 47 matcher, och han gör det med ett påskrivet KHL-kontrakt i bakfickan.
– Jag fick mycket förtroende och fick spela mer samtidigt som jag känner att jag blivit en bättre hockeyspelare både fysiskt och på isen, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Stocksund är en plantskola då det gäller bra hockeyspelare. Spelare som bland andra Per-Erik Eklund, Tommy Albelin, Tommy Lehmann har gått den vägen liksom bland andra ett av Växjös senaste nyförvärv Adam Brodecki. En annan som fostrats ute på Stockhagens IP är VM-spelaren John Norman. Han spelade i ”Stockan” fram till och med J18, då han lämnade för Djurgården. Nu har han lagt tre framgångsrika säsonger med Skellefteå bakom sig för att nästa säsong spela för Torpedo Nizjnij Novgorod i KHL.
– Det var verkligen många bra ledare i Stocksund men även en bra kultur. Du kunde egentligen vara med och köra med alla lagen oavsett om de var ett år äldre eller yngre. Du kunde vara där och träna hela dagarna, säger John Norman när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Sky City i Arlanda innan VM-lagets avresa till Moskva.

Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

När hockeysverige.se träffade Adam Brodecki nyligen för en intervju kallade han, i positiva termer, Stockhagens IP för en fritidsgård för hockeyspelare. Det håller John Norman med om.
– Precis. Man kommer ner dit och spelar kanske landhockey, tränar skott eller vad det nu kan vara. Det var verkligen en rolig tid där.

Finns Verner Perssons anda kvar i klubben?
– Ja, det gör den nog. Per Wirén gjorde också mycket och har satt sin prägel på klubben. Men det fanns många andra bra ungdomsledare där också. Själv hade jag Micke Holm och Peter Wallén som tränare. De två var också grymma.

Närmast har John Norman tre säsonger i Skellefteå bakom sig. Säsongen 2013/14 svarade han för fyra mål och totalt 13 poäng på 48 matcher. Säsongen 2014/15 gjorde fem mål och totalt 13 poäng på 47 matcher, men förra säsongen blev det 17 mål och totalt 42 poäng på 47 matcher. En nästan märklig ökning av poängproduktionen.
– Det känns som jag har utvecklats varje säsong, men poängmässigt blev det mycket mer den här säsongen. Jag fick mycket förtroende och fick spela mer samtidigt som jag känner att jag blivit en bättre hockeyspelare både fysiskt och på isen. Jag tog kanske även för mig mer på isen den här säsongen jämfört med vad jag gjort tidigare.

17 mål är väldigt bra…
– Ja, det gick faktiskt bra. Jag fick, precis som jag sa, mycket förtroende men jag fick också spela med många bra spelare vilket hjälper.

”MAN VILL ALLTID VARA JÄMNARE SOM SPELARE”

En skillnad mot tidigare säsongen är att John Norman lyckats hålla formtoppen under mer eller mindre hela säsongen.
– Man vill alltid vara jämnare som spelare. Om du kan hålla en jämn nivå så får du oftast också ett stort förtroende av coachen. Sedan är man aldrig bra i varje match, men jag försöker verkligen hålla en jämn och hög nivå.

Vad är det du utvecklat mest under dina säsonger i Skellefteå?
– Den fysiska biten har verkligen utvecklats. Stefan Thomsson som fystränare har gjort ett grymt jobb. Sedan är det givetvis också detaljer på isen som jag utvecklat, men det är väldigt utvecklande att bara vara med på isträningarna där, att komma in i och lära sig spela i den farten som man vill göra där uppe.

Stämmer det att era träningar ibland är tuffare än era matcher?
– Ja, det stämmer faktiskt. I alla fall går det fortare, så kan det faktiskt vara ibland. Det är en styrka som jag tror gör att många utvecklas som hockeyspelare där uppe.

Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

TVEKADE ALDRIG PÅ VM

John Norman var med och förlorade en SM-final men någon tvekan att tacka nej till VM fanns inte hos honom, trots att förlusten givetvis var både tuff och tung.
– Nej, jag tvekade aldrig. Jag var grymt besviken direkt efteråt. Sedan kände jag att det är kul att säsongen fortsätter och att jag får var med om att kriga om guldet i VM.
– Det blir verkligen som en bonus att få vara med här och inget som jag hade räknat med. Man blir bara glad över att bli tillfrågad.

Den 25-årige forwarden har också stora förväntningar på Tre Kronor i VM.
– Vi går såklart för att vinna. Sedan är det en resa dit där man tar match för match och försöker få ihop laget bra så vi blir bättre och bättre. Det gäller att ta sig till slutspel först och sedan bara bli bättre. Vi har ett bra lag med bra killar och jag tror att vi har en bra chans att räcka riktigt långt.

Efter VM och sommarledighet flyttar alltså Norman till Torpedo, ett äventyr han ser fram emot.
– Det blir en ny och rolig utmaning att spela i en riktigt bra liga med många bra spelare. Jag kände också att det är en bra klubb jag kommer till vilket också gör sitt till att jag valde spel i KHL.

BLIR LAGKAMRAT MED FREDRIK PETTERSSON

John Norman blir inte ensam svensk i laget. Till nästa säsong ansluter även Fredrik Pettersson.
– Jag har inte pratat med honom efter att det här blev klart, men vi träffades lite i februari med landslaget innan han blev sjuk. Det verkar vara en bra kille så det ska bli kul att lära känna honom.

Vilka tankar har du kring KHL som liga?
– Som jag sa så är det överlag riktigt skickliga spelare där. Sedan är det ett lite annat spel där än vad det är här hemma. Spelarna där verkar var lite mer puckskickliga och håller pucken mycket inom laget. Nu har jag inte sett så mycket från KHL men det är i alla fall vad jag hört.

Vad hoppas du kunna prestera i KHL?
– Jag hoppas kunna fortsätta spela mitt spel, men även att utvecklas i den ligan. Mitt spel är att jobba hårt men samtidigt producera och det är vad jag hoppas kunna bidra med.

Ser du KHL som en språngbräda för dig vidare till NHL?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men givetvis har det alltid varit en dröm att få spela i NHL, säger John Norman med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten