Sebastian Idoff
Södertälje SK

Idoff om kaoset i Södertälje: ”Vet fortfarande inte varför jag fick sparken”

Efter flera år i klubben fick Sebastian Idoff sparken från Södertälje den gångna säsongen. Anledningen ska ha varit en schism med lagets andra målvakt, Tim Sandberg, vilket Idoff bestämt förnekar.
– Vi hade ingenting otalt med varandra, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sebastian Idoff kom till Södertälje från Troja inför säsongen 2011/12. Redan under sin första säsong i klubben fick han tävla med Julius Hudacek om första spaden. Förra säsongen var tanken att han och Tim Sandberg skulle vara SSK:s två målvakter, men under säsongen fick Idoff beskedet av Janne Karlsson att han inte längre var önskvärd i truppen. Ett besked som kom som en överraskning för Idoff.
– Säsongen som gick var upp och ner men även lärorik. Tanken var att jag skulle stanna kvar i Södertälje. Jag tackade nej till diverse förslag för att få vara med på den här resan, säger Sebastian Idoff när hockeysverige.se träffar honom i centrala Södertälje för en pratstund.
– Alla vet vad som hände, men jag fick fortsätta min resa i Asplöven och där fick jag spela vilket var lärorikt.

BB131228BB201

Janne Karlsson.

Det var i slutet av oktober förra året som Idoff fick beskedet att han inte en plats i laget längre av lagets dåvarande tränare Janne Karlsson.
– Det var inga problem alls mellan oss. Jag vet fortfarande inte varför jag fick sparken. Jag hade inget otalt alls med Janne utan tyckte att han var en väldigt bra tränare.
– Jag hade aldrig haft Janne tidigare och hade inget negativt alls att säga om honom innan jag fick det här beskedet.

Hade du inte någon känsla alls av att det kunde hända någonting?
– Nej, absolut inte. Jag förberedde mig för att spela match på lördagen mot Vita Hästen, så beskedet kom som en bomb från klar himmel.
– Nu har jag i efterhand fått höra diverse olika saker, men han får väl stå för vad han gjorde. Jag tycker bara att det var ledsamt att få lämna Södertälje.

BB141004PA046

Tim Sandberg.

Vad är det du fått höra om dig i efterhand?
– Det har tydligen skrivits i tidningarna att jag och Tim (Sandberg) skulle varit osams. Att vi skulle vara ovänner och det var därför som jag fick lämna, men jag och Tim har inget otalt med varandra. Det skulle även en mängd andra anledningar till att jag fick lämna, bland annat att jag skulle tagit energi från gruppen. Det vet jag heller inte om jag gjorde.

Janne Karlsson har lyckats bra som tränare både i Växjö och Karlskrona, men varför han inte lyckades med Södertälje har Sebastian Idoff svårt att sätta fingret på.
– Det är väldigt svårt att svara på den frågan eftersom jag inte riktigt vet. Kanske var det så att spelarna inte riktigt köpte spelidén direkt. Södertälje var kanske ett mer lirande lag än det hårt arbetande lag som han hade i Karlskrona. Där kanske det skiljde lite.
– När han var i Växjö hade dom ett otroligt bra lag. Det minns jag inte minst från den tiden jag spelade i Troja.
– Samtidigt var självförtroendet stukat hos vissa spelare eftersom en del av killarna kanske kom från en sämre säsong. Nu skulle dom in och bli ledande spelare vilket inte är så lätt som alla tror. Dessutom var Hockeyallsvenskan förra säsongen en otroligt bra serie.

Nu kliver Mats Waltin in i Södertälje och det tror Sebastian Idoff kommer att bli bra för klubben och laget.
– Jag har inte haft honom som tränare själv, men jag har bara hört lovord från spelare som har haft honom. Han har en förankring i klubben viket kanske har saknats lite senaste åren.
– Utåt sett är det positivt att få in en tränare som varit med på en högre nivå tidigare.

Vilken kontakt har du med SSK idag?
– Det är några stycken spelare som jag har kontakt med, (Robin) Press och (Jesper) Thörnberg, men det är inte så många från truppen förra säsongen utan mer från säsongerna innan.
– Det var många nya inför förra säsongen vilket också var ett problem. Att få in 17-18 nya spelare är inte lätt och Södertälje fick inte ihop laget helt enkelt.

Har du någon kontakt med föreningen?
– Nej, det har jag inte. Vi tyckte olika saker och jag förstår att dom vill skydda klubben. Jag tycker bara att det är sorgligt för jag gillar verkligen Södertälje. Trots allt har jag varit i klubben under fyra säsonger av någon anledning.

BB150106BB540

Nu blev det alltså spel i Asplöven för 24-åringen. Där stod han 32 av lagets matcher och hade 90.4 i räddningsprocent.
– Jag hade spelat mot Asplöven men inte riktigt förstått hur det vara att bo där uppe. (Per) Kenttä visade i ett tidigt skede att man vill ha mig dit och för mig var det bästa alternativet för att få spela mycket.
– Klart att det blev en väldigt omställning socialt. Tjejen hade två minuter till jobbet här i Södertälje eftersom vi bodde i en stor lägenhet mitt i stan. Sedan kommer vi upp till Asplöven, inget illa om Haparanda, men det är en ganska stor kontrast mot Stockholm.

Som coach i Asplöven fick Idoff Per Kenttä.
– Han var väldigt bra på att hitta spelare, men han kanske inte har den mest taktiska bakgrunden. I alla fall är han bra på att få ut det som behövs ur spelarna och han får ihop det säsong efter säsong.
– Jag tror att det är bra att man får in Robin Lindqvist eftersom jag tror han kan få in det taktiska lite mer. Inget ont om Per eller Urban (Lahti), men det kan vara bra att få in en ny röst som det blir med Robin.

Hur är hockeymiljön i Haparanda jämfört med exempelvis Södertälje?
– Det är skillnad då man spelat här inför en ganska stor publik eller när man träffar folk på stan. Klart att det finns hockeyintresse i Haparanda, men byn är inte så stor där uppe. Det är lite skillnad att spela AXA Sport Center jämfört med Arena Polarica.
– Men nu hörde jag att man skulle bygga en ny arena där uppe, vilket nog kommer bli bra.

Vad är det sagt om en framtid för dig i Asplöven?
– Jag har valt att inte spela vidare där eftersom det inte funkar för mig socialt. Jag måste framförallt också ta hänsyn till min fästmö. Då valde jag och Kenttä gemensamt att jag inte skulle spela kvar där.
– Det var grymt kul att få spela i Asplöven och att uppleva det, men vi valde att inte köra en
fortsättning där uppe.

Pantern har gått upp…
– Ja, det hade varit en dröm, men vad jag har hört så har dom andra målvakter på tråden. Det var synd eftersom det hade varit kul att få komma hem och spela med dom igen eftersom jag var där när jag var liten. Jag vet inte hur dom resonerar, men vi får se vad nästa steg blir.

Vad blir nästa steg?
– Jag vet faktiskt inte och jag är öppen för alla förslag. Nu lutar det mest åt att spela utomlands. Just nu i Sverige finns det inte så mycket att erbjuda eftersom det är problem med ekonomierna och så vidare.
– Det är svårt för just målvakterna eftersom det är många av oss ute på marknaden, Joel Gistedt, Stefan Ridderwall, jag, Tim Sandberg och Dan Bakala bland andra. Många bra målvakter med andra ord men det är få platser.

Har du hört något från utländska klubbar?
– Ja, jag har även fått några anbud men inte tagit ställning till det ännu. Jag vill höra mig för lite mer samtidigt som det inte är någon stress. Jag får ta ett beslut närmaste veckorna om hur jag ska göra.

Sebastian Idoff

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Tvärtemot många andra hockeyspelare har Sebastian Idoff valt att jobba lite vid sidan av hockeyn för att få ett avbrott från den vanliga hockeyvardagen.
– Man kommer inte hålla på med hockey för alltid. Det är svårt att komma till KHL och NHL för att tjäna dom här miljonerna som gör att du blir ekonomiskt oberoende.
– Hockeyn är det jag brinner för, men det kanske inte genererar nog med pengar så man klarar sig. Samtidigt är det kul att ha någonting vid sidan av hockeyn så man får sysselsätta hjärnan lite och inte som dom flesta hockeyspelarna gör, åka hem och spelar TV-spel hela dagarna.

Behöver man ett avbrott från hockeyn?
– Jag kan bara tala för mig själv och jag tycker att det är otroligt viktigt. När säsongen blev så extrem som den vart för mig behövde jag ett avbrott från hockeyn. Jag kan inte ens titta på VM när jag gått in i det här företaget och jag tycker verkligen att det är kul att göra något annat än bara spela golf och träna hela dagarna.

Om du ska vara lite mer konkret, vad jobbar du med?
– Att hitta distributörer till ett företag som lanserades i Sverige för två veckor sen. Vi har ett hälsokaffe som vi försöker få ut på den svenska marknaden. Jag blev ”headhuntad” för det här jobbet eftersom jag har ett ganska brett kontaktnät.

Vilken är den hockeyspelare som du träffat som dricker mest kaffe?
– David Lidström är en jäkel på att dricka kaffe. Han konsumerar några koppar om dagen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten