ALLVARETS STUND. Journalisten Markus Bäckström tror inte att Leksand klarar att försvara SHL-kontraktet.
SHL

”Min känsla är att folk i Leksand mår väldigt, väldigt dåligt”

ANNONS

Vinna eller försvinna? Det är med det utgångsläget som Leksand kliver in i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Malmö i kväll. Efter en säsong där supportrar kastas mellan hopp och förtvivlan är det en enda match som avgör klubbens öde.
– Det vore snudd på övermänskligt, tror jag, om Leksand spelar i SHL med tanke på säsongen man har haft, säger journalisten och krönikören Markus Bäckström på Dalarnas Tidningar till hockeysverige.se. 

Nervositetens timme är slagen. I kväll ska det avgöras om Leksand eller Malmö spelar i SHL till hösten. Det innebär att det finns en hel del masar och kullor som kommer att stå och bita på naglarna i Tegera Arena i kväll.

Leksand har befunnit sig på en rätt udda resa sedan man tog klivet upp i SHL våren 2013. Efter fjolårets sjundeplats, då Leksand blev den bästa SHL-nykomlingen genom tiderna, har årets säsong varit en baksmälla för klubben. Efter en katastrofal inledning på säsongen hamnade laget i diket och trots en uppryckning lyckades man inte ta sig upp över strecket. Därför befinner man sig nu i ett utsatt läge i ett stentufft kval mot Malmö.

En som har följt Leksand under hela deras SHL-tid är Dalarnas Tidningars journalist Markus Bäckström. Hockeysverige.se frågade honom hur Leksand egentligen har hamnat i det här prekära läget.
– Jag tror att det började redan efter förra säsongen. Man analyserade säkert säsongen och insåg säkert att man hade haft för lite puck i spelet och ville utveckla sin filosofi, säger Bäckström och fortsätter:
– Jag tror att man gick lite vilse i det och jag tycker inte att den sportsliga ledningen i Leksand gjorde rätt analys helt enkelt. Man var lite naiva när man lade upp planerna inför säsongen och trodde att man kunde vara det lite mer puckförande laget i stället för att kanske bygga vidare på den lite mer cyniska hockeyn man hade förra säsongen. Där blev det en ”clash”.

Överskattade man truppen?
– Lite grann tror jag. I grund och botten var det en helt okej trupp, men det var väldigt många nya och det ska man alltid ha respekt för. När många spelare kommer in måste man hitta sina roller. Det visade inledningen med sju raka förluster. Leksand har gått i den här fällan tidigare, 2005/06 med Anders ”Masken” Carlsson som sportchef.
– Jag kommer ihåg från försäsongen när Leksand slagit Örebro och jag pratade med Jonas Frögren efter att man vunnit den matchen. Det var en jätteboost och man stod och pratade om att man ska vara ett topplag. Jag reagerade lite grann på det för jag tyckte inte att man visade den här respekten för att spela SHL-hockey med så pass många nya i laget. Det tar tid att etablera sig i SHL som förening.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”MAN SKA INTE HAMNA I EN OFFERSITUATION”

Leksand har haft en turbulent säsong med trasslig ekonomi och en sportchef, Tommy Salo, som avgått efter inre stridigheter med klubbens nya vd Kjell Kruse. Lägg därtill att man haft det lite rörigt på tränarsidan som avslutades med att Andreas Appelgren och Mats Bäcklin hamnade på läktaren. Markus Bäckström tror att det här givetvis har påverkat laget.
– Det har det definitivt gjort även om Andreas Appelgren har varit extremt duktig på att flytta fokus internt. Det är självklart att allt i och runt föreningen påverkar. Där måste både styrelsen och den sportsliga ledningen syna sig själva och vara självkritiska i den man har gjort.
– Nu har Tommy Salo avgått och även Andreas Appelgren, men jag tror att det är många i och runt det här som måste analysera – vad var det vi gjorde och varför blev det så här? Det är många som bär ansvaret för att man hamnat i den här situationen.

Hur mycket påverkas laget av att Mattias Ritola inte är med och att Johan Ryno och Jens Bergenström spelar skadade?
– Enormt mycket givetvis. Det ser man på produktionen i Leksands IF. Kollar man över hela matchserien mot Malmö så är det totalt bara fem spelare som har gjort mål. Några av dom viktigaste spelarna har inte varit en del i det. Tittar man på exempelvis Johan Ryno så ser man att han är jättehämmad av sin skada. Att Mattias Ritola inte är med påverkar givetvis också.
– Samtidigt tycker inte jag att man ska hamna i någon ”offersituation”. Det här tillhör hockeyn. Tittar man på Malmö så har dom haft flera av sina ledande spelare borta i den här matchserien.
– Det är andra spelare som måste kliva fram och jag tycker att Leksand och Malmö har ganska likvärdiga lag när Leksand har sina toppspelare borta eller skadade. Det visar också matchserien som har varit extremt jämn.

Det blir ett fullsatt Tegera Arena ikväll och ett gigantiskt hemmastöd, men vilka förväntningar har du på hemmalaget?
– Jag tycker att det är svårt att säga vad man kan förvänta sig efter som det är en vinna eller försvinna match. Jag förväntar mig ändå att Leksands ledande spelare ska kliva fram vilket jag tycker har varit lite si och så med i vissa matcher. Jag tänker på Tomi Sallinen i senaste matchen, han måste driva.
Oscar Alsenfelt har haft en ganska jobbig matchserie. Vad det beror på vet jag inte, om det är att man möter just Malmö eller vad det kan vara. Han måste komma upp och göra en mycket bättre insats än exempelvis senast nere i Malmö.
Johan Ryno, även om han har ont så måste han gå in och driva laget på ett annat sätt än vad han gjorde senast i Malmö. Det är många ytterligare spelare som också måste upp när det är en avgörande match på hemmaplan.

Vad tror du att det betyder för Leksands IF om man förlorar sin SHL-plats?
– Klart att det betyder mycket, inte bara pengamässigt. Samtidigt är det många i och kring klubben som tenderar att prata om att det blir klubbens undergång. Det har man egentligen gjort sedan 2001/02 när Leksand åkte ur första gången.
– Det kommer inte att vara kört och dom som pratar om att SHL kommer vara mer eller mindre stängd framöver, det stämmer inte heller. Malmö visar exempelvis att man kan pressa Leksand. Det kommer att finnas möjligheter att ta sig upp igen.
– Att det skulle vara ”morsning och godbye” det tror inte jag för fem öre på. Det kommer finnas alla chanser för allsvenska lag att ta sig upp igen.

Hur mår folket som bor i Leksand just nu?
– Min känsla är att folk naturligtvis mår väldigt, väldigt dåligt av det här. Det märks i nyhetsflödena och genom folk som hör av sig till mig. Det är inget konstigt för det tillhör.
– Jag skulle ändå vilja säga att det är lite skillnad mot hur det varit tidigare i kvalserien. Det har funnits ett annat lugn när det är en matchserie där man möter samma lag. Man vet att man har den här fördelen av hemmaplan även om man förlorade första matchen.

Spelar Leksand eller Malmö i SHL nästa säsong?
– Det vore snudd på övermänskligt, tror jag, om Leksand spelar i SHL med tanke på den säsongen man har haft. Man går in i den här matchserien med 14 raka förluster bakom sig. Nu står allt på sin spets i en sjunde och avgörande match.
– Lagledningen själva vill inte prata om det här med historiken och klubbens taskiga facit. Det är 23 år sedan man överlevde ett negativt kval, men gör man det vore det fantastiskt. Sett till hur det ser ut så tror jag att Malmö tar det här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL