Sök
ALLVARETS STUND. Journalisten Markus Bäckström tror inte att Leksand klarar att försvara SHL-kontraktet.
SHL

”Min känsla är att folk i Leksand mår väldigt, väldigt dåligt”

Vinna eller försvinna? Det är med det utgångsläget som Leksand kliver in i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Malmö i kväll. Efter en säsong där supportrar kastas mellan hopp och förtvivlan är det en enda match som avgör klubbens öde.
– Det vore snudd på övermänskligt, tror jag, om Leksand spelar i SHL med tanke på säsongen man har haft, säger journalisten och krönikören Markus Bäckström på Dalarnas Tidningar till hockeysverige.se. 

Nervositetens timme är slagen. I kväll ska det avgöras om Leksand eller Malmö spelar i SHL till hösten. Det innebär att det finns en hel del masar och kullor som kommer att stå och bita på naglarna i Tegera Arena i kväll.

Leksand har befunnit sig på en rätt udda resa sedan man tog klivet upp i SHL våren 2013. Efter fjolårets sjundeplats, då Leksand blev den bästa SHL-nykomlingen genom tiderna, har årets säsong varit en baksmälla för klubben. Efter en katastrofal inledning på säsongen hamnade laget i diket och trots en uppryckning lyckades man inte ta sig upp över strecket. Därför befinner man sig nu i ett utsatt läge i ett stentufft kval mot Malmö.

En som har följt Leksand under hela deras SHL-tid är Dalarnas Tidningars journalist Markus Bäckström. Hockeysverige.se frågade honom hur Leksand egentligen har hamnat i det här prekära läget.
– Jag tror att det började redan efter förra säsongen. Man analyserade säkert säsongen och insåg säkert att man hade haft för lite puck i spelet och ville utveckla sin filosofi, säger Bäckström och fortsätter:
– Jag tror att man gick lite vilse i det och jag tycker inte att den sportsliga ledningen i Leksand gjorde rätt analys helt enkelt. Man var lite naiva när man lade upp planerna inför säsongen och trodde att man kunde vara det lite mer puckförande laget i stället för att kanske bygga vidare på den lite mer cyniska hockeyn man hade förra säsongen. Där blev det en ”clash”.

Överskattade man truppen?
– Lite grann tror jag. I grund och botten var det en helt okej trupp, men det var väldigt många nya och det ska man alltid ha respekt för. När många spelare kommer in måste man hitta sina roller. Det visade inledningen med sju raka förluster. Leksand har gått i den här fällan tidigare, 2005/06 med Anders ”Masken” Carlsson som sportchef.
– Jag kommer ihåg från försäsongen när Leksand slagit Örebro och jag pratade med Jonas Frögren efter att man vunnit den matchen. Det var en jätteboost och man stod och pratade om att man ska vara ett topplag. Jag reagerade lite grann på det för jag tyckte inte att man visade den här respekten för att spela SHL-hockey med så pass många nya i laget. Det tar tid att etablera sig i SHL som förening.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”MAN SKA INTE HAMNA I EN OFFERSITUATION”

Leksand har haft en turbulent säsong med trasslig ekonomi och en sportchef, Tommy Salo, som avgått efter inre stridigheter med klubbens nya vd Kjell Kruse. Lägg därtill att man haft det lite rörigt på tränarsidan som avslutades med att Andreas Appelgren och Mats Bäcklin hamnade på läktaren. Markus Bäckström tror att det här givetvis har påverkat laget.
– Det har det definitivt gjort även om Andreas Appelgren har varit extremt duktig på att flytta fokus internt. Det är självklart att allt i och runt föreningen påverkar. Där måste både styrelsen och den sportsliga ledningen syna sig själva och vara självkritiska i den man har gjort.
– Nu har Tommy Salo avgått och även Andreas Appelgren, men jag tror att det är många i och runt det här som måste analysera – vad var det vi gjorde och varför blev det så här? Det är många som bär ansvaret för att man hamnat i den här situationen.

Hur mycket påverkas laget av att Mattias Ritola inte är med och att Johan Ryno och Jens Bergenström spelar skadade?
– Enormt mycket givetvis. Det ser man på produktionen i Leksands IF. Kollar man över hela matchserien mot Malmö så är det totalt bara fem spelare som har gjort mål. Några av dom viktigaste spelarna har inte varit en del i det. Tittar man på exempelvis Johan Ryno så ser man att han är jättehämmad av sin skada. Att Mattias Ritola inte är med påverkar givetvis också.
– Samtidigt tycker inte jag att man ska hamna i någon ”offersituation”. Det här tillhör hockeyn. Tittar man på Malmö så har dom haft flera av sina ledande spelare borta i den här matchserien.
– Det är andra spelare som måste kliva fram och jag tycker att Leksand och Malmö har ganska likvärdiga lag när Leksand har sina toppspelare borta eller skadade. Det visar också matchserien som har varit extremt jämn.

Det blir ett fullsatt Tegera Arena ikväll och ett gigantiskt hemmastöd, men vilka förväntningar har du på hemmalaget?
– Jag tycker att det är svårt att säga vad man kan förvänta sig efter som det är en vinna eller försvinna match. Jag förväntar mig ändå att Leksands ledande spelare ska kliva fram vilket jag tycker har varit lite si och så med i vissa matcher. Jag tänker på Tomi Sallinen i senaste matchen, han måste driva.
Oscar Alsenfelt har haft en ganska jobbig matchserie. Vad det beror på vet jag inte, om det är att man möter just Malmö eller vad det kan vara. Han måste komma upp och göra en mycket bättre insats än exempelvis senast nere i Malmö.
Johan Ryno, även om han har ont så måste han gå in och driva laget på ett annat sätt än vad han gjorde senast i Malmö. Det är många ytterligare spelare som också måste upp när det är en avgörande match på hemmaplan.

Vad tror du att det betyder för Leksands IF om man förlorar sin SHL-plats?
– Klart att det betyder mycket, inte bara pengamässigt. Samtidigt är det många i och kring klubben som tenderar att prata om att det blir klubbens undergång. Det har man egentligen gjort sedan 2001/02 när Leksand åkte ur första gången.
– Det kommer inte att vara kört och dom som pratar om att SHL kommer vara mer eller mindre stängd framöver, det stämmer inte heller. Malmö visar exempelvis att man kan pressa Leksand. Det kommer att finnas möjligheter att ta sig upp igen.
– Att det skulle vara ”morsning och godbye” det tror inte jag för fem öre på. Det kommer finnas alla chanser för allsvenska lag att ta sig upp igen.

Hur mår folket som bor i Leksand just nu?
– Min känsla är att folk naturligtvis mår väldigt, väldigt dåligt av det här. Det märks i nyhetsflödena och genom folk som hör av sig till mig. Det är inget konstigt för det tillhör.
– Jag skulle ändå vilja säga att det är lite skillnad mot hur det varit tidigare i kvalserien. Det har funnits ett annat lugn när det är en matchserie där man möter samma lag. Man vet att man har den här fördelen av hemmaplan även om man förlorade första matchen.

Spelar Leksand eller Malmö i SHL nästa säsong?
– Det vore snudd på övermänskligt, tror jag, om Leksand spelar i SHL med tanke på den säsongen man har haft. Man går in i den här matchserien med 14 raka förluster bakom sig. Nu står allt på sin spets i en sjunde och avgörande match.
– Lagledningen själva vill inte prata om det här med historiken och klubbens taskiga facit. Det är 23 år sedan man överlevde ett negativt kval, men gör man det vore det fantastiskt. Sett till hur det ser ut så tror jag att Malmö tar det här.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten