Fabian Brunnström
SHL

Nu sluter Fabian Brunnström cirkeln: ”Som att komma hem”

ANNONS

Det har gått nästan tio år sedan som Fabian Brunnström senast spelade hemma i Skåne. I kväll sluter han cirkeln när han debuterar för Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan.
– Jag är i Malmö för att jag själv vill vara här, inte för att någon har tvingat mig. Jag ser fram emot det här, säger Brunnström till hockeysverige.se.

”I morse när jag stod och väntade på tåget till Helsingborg slog det mig att jag var tillbaka där jag var för tio år sedan. På precis samma plats, på precis samma tåg. Det enda som skiljer är att jag har blivit tio år äldre och massor med erfarenheter rikare. Det känns väldigt speciellt att vara här. Det är som att komma hem.”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Fabian Brunnström stannar upp och skrattar åt sin egen reflektion. Så sent som i helgen blev det klart att den 30-årige skåningen lämnar Leksand och avrundar säsongen med spel i SHL-jagande Malmö Redhawks. Även om han inte har spelat för Malmö tidigare blir det som att sluta cirkeln. Han och familjen har installerat sig i sitt hus i uppväxtorten Jonstorp strax utanför Helsingborg. Det var här som embryot till en av svensk hockeys särklassiga kometkarriärer började växa. Brunnström tog beslutet att satsa fullt ut på hockeyn – en satsning som tog honom från Borås i division 1 till Dallas Stars i NHL via en mellanlandning i Färjestad. Allt inom loppet av två hysteriska år.

De tio åren som har passerat sedan han senast representerade en klubb i Skåne har inte bara pekat uppåt. Klubbytet från Leksand till Malmö är hans andra inom loppet av ett och ett halvt år och han konstaterar utan omsvep att hockeyn inte har fungerat som han hade hoppats sedan han återvände till Sverige för spel i Frölunda 2012.
– Det har varit upp och ned för mig, höga berg och djupa dalar, säger Fabian Brunnström.
– Vissa matcher har det flutit på och man har bidragit, gjort något hattrick. I andra har det inte alls stämt. Det har varit lite så här under hela min karriär och det är såklart något man har klurat på. Man vill ju eftersträva mer stabilitet i spelet, hålla en jämnare nivå.

Har du någon förklaring till varför du inte har funnit jämnheten?
– Nja, det är så många faktorer som spelar in där. Hockey är en komplex sport. Det kan handla om var man spelar, med vem och hur tränaren ser på dig. Det finns så många olika saker som påverkar. Samtidigt spelar man mot väldigt bra spelare i SHL, spelare som gör allt för att göra det svårt för dig.


FABIANS ALLA KLÄDER. Färjestad, Dallas, Detroit, Frölunda och senast Leksand. I kväll iklär han sig Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån & All Over Press

Det här är andra gången på kort tid som du byter klubb under kontrakt och måste rycka upp familjen och flytta. Hur problematisk är den biten?
– Det är klart att det är tufft. Det optimala är att alltid få stanna på samma plats, men det är så här branschen ser ut. Man är lite av en handelsvara. Det är spelets regler och det är bara att rätta sig efter det.
– Det är lite svårare nu än det var tidigare i och med att lill-killen (Fabians treårige son, reds. anm.) går på dagis och att man måste ta honom därifrån, men det viktigaste är ändå att det funkar med hockeyn. Trivs man inte på jobbet så spelar det ingen roll var man befinner sig.

Hur gick det till när det blev klart att du skulle lämna Leksand?
– Jag fick frågan lite från klar himmel. (Leksands vd) Kjell Kruse kallade in mig till ett möte och sa att man hade ett gäng nya forwards på väg in. Han undrade om jag kunde tänka mig att flytta till Malmö eftersom de hade visat intresse för att värva mig.
– Först var jag inte speciellt road av tanken eftersom vi hade varit med om att göra något speciellt i Leksand, vänt på säsongen och kommit på fötter efter den tunga starten.
– Han gav mig betänketid och det var många vänner och bekanta från Malmö som hörde av sig och ju mer jag tänkte på det, desto bättre kändes det. Till slut landade jag i beslutet att flytta.

Känns det inte som ett nedköp med tanke på att du går från SHL till Hockeyallsvenskan?
– Nej, jag har full respekt för Malmö och Hockeyallsvenskan. Jag tror inte att det är så mycket som skiljer egentligen. Det känns bara inspirerande, speciellt att komma hit när allt ska till att avgöras.
– Sedan är jag i Malmö för att jag själv vill vara här, inte för att någon har tvingat mig. Jag ser fram emot det här.

I kväll gör Fabian Brunnström sin första match i Malmös tröja när Oskarshamn kommer på besök. När vi talas vid har han avverkat sitt första träningspass med klubben, men trots att han knappast hunnit göra sig hemmastadd i den nya klubben är känslan att han gärna stannar i Skåne efter att kontraktet löpt ut i vår.
– Jag har bara varit på nya jobbet en dag, men det känns jättebra. Efter den här dagen känns det definitivt som om jag skulle stanna om det blir aktuellt. Jag tror det kan bli riktigt bra här.

Kanske har Fabian Brunnström återvänt hem för att stanna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL