ASPLÖVEN-ANDAN. Leif Strömberg pekar ut stämningen i truppen som ett av Asplövens främsta vapen, en stämning som Per Kenttä och Oskar Nilsson symboliserar.
Nyheter

Den fula ankungen överraskar igen: ”Väldigt mycket värme i omklädningsrummet”

ANNONS

Det börjar snart bli tjatigt att skriva det, men Asplöven överraskar i år igen. Lika nederlagstippade som under sina två första säsonger i Hockeyallsvenskan, men ändå med och hugger i toppen. Viasat Hockeys expert Leif Strömberg imponeras av vad Per Kenttä gör med små resurser i Haparanda.
– Det blir inga femstjärniga hotell – här vilar man på en brits på Arlanda i väntan på att planet ska lyfta, säger ”Strumpan” till hockeysverige.se.

Ända sedan Asplöven fick en friplats i Hockeyallsvenskan efter Borås konkurs sommaren 2012 har klubben varit en vagel i ögat på etablissemanget. Hur uträknat laget än har varit har de alltid rest sig och tagit luft under vingarna likt den fula ankungen.

Årets säsong är inget undantag. Inför kvällens bortamöte med Mora är norrbottningarna fyra i tabellen efter att ha tagit sex segrar och totalt 22 poäng på de inledande tolv omgångarna.

Vad är det som gör Asplöven så speciella och framgångsrika trots ganska knappa resurser? Hockeysverige.se ställde frågan till Viasat Hockeys expert Leif Strömberg.
– Första säsongen tyckte jag att Asplöven var en sådan där skön överraskning och något underskattade. Många lag åkte upp dit med finskjortan på och alla lag blev överraskade, hur man nu kunde bli det? Den säsongen hade man näsan lite över ytan så man klarade sig.
– Sedan har man haft en spelmodell som bygger på fart. Man försvarar sig likväl som man anfaller med fart. En sak som man säkerställer i Asplöven är att här jobbar man stenhårt och lite till. Deras garanti är att man jobbar hårdast i serien. Man gör också en massa bra saker i spelet. För det första åker man skridskor bra både med och utan puck. När man då får omställningarna i spelet så har man många väldigt skickliga spelare som klarar det spelet väldigt bra. Man kan egentligen räkna upp alla forwards, Lars Bryggman, Sam Marklund, Johan Porsberger, Jonas Berglund och så vidare, som gör det bra. Det är inga duvungar dom har där uppe. Klart att det händer grejer när dom får bra omställningar.

Leif Strömberg är även imponerad av försvarsspelarna i Asplöven.
– Man har några riktigt bra och spelskickliga backar i Jesper Dahlroth, Marcus Bohman och dom här. Sedan har man Oskar Nilsson som är en go bit. Han kan vikariera med stand-up comedy på somrarna, haha…
– När man kommer upp till Haparanda som ung spelare vet man att det är två saker att koncentrera sig på. Det är att åka och käka köttbullar på IKEA eller att träna jäkligt hårt. Bättre kan det väl inte bli?

Upplever du att Asplöven klarar av att bryta spelmönster i matcherna?
– Jag har sett dom här killarna ganska mycket även om jag inte varit uppe i ”Happis” den här säsongen, men jag har sett dom spela där via tv. Jag har sett Asplöven på Hovet och även i Malmö där man blivit ganska hårt ansatta och utbuade. Ändå spelar man med ett litet ”smajl” på läpparna.
– Återigen, man har säkerställt att man gör en full insats varje dag. Men om man ändrar spelsätt i matcherna? Nja, tveksamt. Det som imponerar på mig är att dom kan bita sig kvar i jämna matcher fast man spelar mindre bra. Det är en jäkligt bra egenskap. Det gör man bara om man är en homogen grupp.


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

”EN BRA SKOLA – INGET GLITTER OCH GLAMOUR”

Coach för Asplöven är Per Kenttä, en från början underskattad coach som fick ett välförtjänt erkännande för sitt jobb när han utsågs till Årets ledare i fjol.
– Per är en skön kille för det första. En obrydd människa som jag vet jobbar häcken av sig och lite till. Han bor säkert i sin telefon. Jag var själv under många år ledare i Bofors och var med och byggde upp den organisationen från grunden. Det var verkligen jobb dygnet runt.
– Jag var nere i Malmö Arena och kom knallande i korridoren när grabbarna gick ut till uppvärmningen. Malmö Arena är ju flott och man har alltid två omklädningsrum så klart. Det finns även ett litet tränarrum. När jag tittade in där så satt Urban (Lahti) och Per där med fötterna på bordet och kollade lite sms och trixade lite, haha…
– Utan att veta deras spelarmanual så vet jag att man kanske spelar mot Oskarshamn borta. Efter det tar man buss till Arlanda. Det blir inga femstjärniga hotell. Där vilar man lite på sofforna i vänthallen till planet går klockan åtta på morgonen. På det viset är det en bra skola och inget glitter och glamour.

Strömberg hyllar också den sammanhållning som finns i Asplöven som lag.
– Oftast finns det väldigt mycket värme i det här omklädningsrummet. Som spelare kanske det är viktigare att få ligga på en brits på Arlanda än i en säng på ett hotell. Fick jag välja skulle jag säga en brits på Arlanda med mycket värme och kärlek.

Asplöven har fem amerikanska spelare den här säsongen, Daniel Spence, Gabe Guentzel, John Henrion, Jacob Lagacé och Luke Salazar. Fem spelare som alla har visat sig vara lyckade nyförvärv.
– Jag visste inte mycket om dom innan den här säsongen mer än att jag har koll på vad dom har sysslat med. Jag har enormt bra koll på spelare och brukar skämtsamt säga att det finns bara en som har bättre koll på spelarna i Europa och det är Stefan Nyman.
– Om vi tar Salazar så fiskar man upp honom i Innsbruck. Alltså en kille som spelar i ett bottenlag i Österrike, där han har gjort 37 poäng. Dessutom är han 25 år. Då inbillar jag mig att åldern har en viss betydelse eftersom han vill bevisa mer. Gör man en så bra siffra i ett bottenlag så har man något som är bra.
– Sedan vet inte jag hur mycket Per har sett dom här killarna, men antagligen har han fått bra referenser. Han har garanterat inte haft tid att åka ner och titta på dom om han nu inte har någon bra scoutorganisation bakom sig.
– En sak som är viktig om man har en begränsad ekonomi är att man har full press på nyförvärven. Jag pratade själv med Per efter vårsäsongen om en spelare som han villa ha referenser på från mig. Han sa flera gånger ”Jag ska klura lite på det”. I vissa lägen är det bra att klura lite och hålla sig kall medan du i vissa andra lägen måste hugga direkt.

Hur viktig är målvaktslånet från Luleå, Samuel Ward, för det här gänget?
– Han har spelat jättebra och ser hur lugn ut som helst. Här får han chansen att spela. Som back får du kanske du får dom här tio, tolv minuterna i powerplay i Asplöven som gör att du bara bygger på din kunskapsbank.
– Jag tycker också att det är kul att spelare som man inte trodde skulle gå till Asplöven, Jocke Nermark, Sam Marklund och några till gör det för att ta mer istid för att fortsätta utvecklas för att man sedan vill spela i SHL.
– Jag tror en viktig faktor är att Per och Urban (Lahti, andretränare) har många spelare som vill till SHL och som vet att dom då måste först göra det bra i Asplöven.

Hur långt kan Asplöven räcka den här säsongen?
– Bra fråga. Jag tippade i mitten på övre halvan innan säsongen. Då tittade folk lite konstigt på mig. Hur än det är så har man spelat en femtedel av Hockeyallsvenskan och Asplöven är med där i toppen. Sedan handlar det om, som för alla lag, att man får ha sina spelare friska.
– Hemma kommer dom ta sina poäng. Klart att vinner man sex av tio matcher så är Asplöven med där uppe. Kommer man topp sju så gör man enligt mig ett fantastiskt resultat.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL