Anton Strålman.
Tampa Bay

Strålman besviken på Rangers: ”Väldigt arg och frustrerad”

ANNONS

Det nya kontraktet med Tampa Bay Lightning är värt 160 miljoner kronor. Men det är ändå med en dålig eftersmak som Anton Strålman lämnar New York Rangers bakom sig. Han är besviken på klubben han fick sitt stora genombrott i.
– Man blir väldigt frustrerad och arg, säger han till hockeysverige.se om reaktionen på Rangers hantering av hans kontraktsförhandling.

Anton Strålman gick från en back som jagade speltid till en av finallaget New York Rangers bästa backar under förra säsongen. Den bilden bekräftade Henrik Lundqvist i en tidigare intervju med hockeysverige.se:
– Anton var väldigt bra för oss, inget snack om den saken. Han var väldigt stabil och jag tycker att han var en av våra bättre backar i slutet av säsongen.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu blev det ingen fortsättning i Rangers. När Strålmans kontrakt var på väg att löpa ut i somras kunde parterna inte enas om en fortsättning. I stället skrev 28-åringen ett lukrativt femårskontrakt med Tampa Bay Lightning värt totalt 160 miljoner kronor. Trots att allt löste sig till det bättre för Strålman över att det inte gick att komma överens med Rangers.
– Jag ville vara kvar och det verkade som att Rangers ville ha kvar mig också. Jag var fullt inställd på att vara kvar och drömmen var också att få stanna där. Vi, både jag och familjen, har flyttat runt tillräckligt. Nu bodde vi i New York och vi ville stanna där, säger Anton Strålman när hockeysverige.se får fatt på honom i sin nya hemvist i Florida.
– New York kom med ett bud och vi kom med ett motbud och efter det var vi beredda på att förhandla, men det blev ingenting. Dom kom inte ens tillbaka till mig.
– Jag är otroligt besviken över hur det gick till. Sedan värvade Rangers till sig Dan Boyle och då förstod jag vad dom höll på med. Klart att man då blir väldigt frustrerad och arg. Jag tycker att man kunde ha respekten att berätta redan tidigare att man ville gå en annan väg. Det hade gjort beslutet lite enklare för oss att veta var vi skulle ta vägen än det nu blev.
– Nu har det löst sig bra ändå med Tampa och vi har varit här nere under en månad nu. Vi har just köpt ett hus och fått nyckeln till det, så det känns bra.

”SOM ATT HÖRA EN BRA LÅT – OCH SÅ STÄNGS DEN AV”

Säsongen i Rangers är ändå en säsong som Anton Strålman kommer att minnas som hans kanske största under åren i NHL.
– Det var en fantastiskt kul och speciell säsong för hela laget. Även om att vi inte vann Stanley Cup så var finalserien den roligaste upplevelsen jag har haft inom hockeyn.

Foto: Bildbyrån/Robert Laberge

– Det är svårt att beskriva känslan att spela en Stanley Cup-final. När man var inne i det kände jag mera att det bara var en till hockeymatch. I alla fall är det lite så som jag ser på det. Annars kan man börja tycka att pressen är jobbig i stället.
– Samtidigt är det inte speciellt svårt att motivera sig direkt. Man behöver inte leta efter någonting som motiverar dig kan man väl säga. Det kommer ganska naturligt och man vet hela tiden vad det handlar om. Man är förväntansfull och går och det känns som att man väntar på någonting hela tiden.
– När det sedan är slut blir det bara tomt. Det är en konstig känsla. Man kan beskriva det med att man hör på en bra låt och helt plötsligt stängs den bara av. Det blir bara tomt, tyst och tråkigt.

Strålman svarade för ett mål och totalt 13 poäng på 81 matcher i grundserien, men framför allt hyllades svensken för sin defensiva insats i slutspelet där han var en nyckelspelare när Rangers gick hela vägen till Stanley Cup-final.
– Det handlar väl om en blandning av att få förtroende och en utveckling hos mig som spelare. Jag fick lite mer förtroende i framför allt boxplay. Jag har fått lära mig spela boxplay på ett bättre sätt. Tidigare var jag mer på den andra sidan, det vill säga att jag spelade powerplay. Nu kan jag till och med tycka att det är roligare att spela boxplay faktiskt. Det är mer en utmaning på något sätt.
– Gör man mål i powerplay så är det mer att man förväntas att göra det. Om man nu har ett bra boxplay, som vi hade, så är det verkligen kul att göra det här hårda jobbet för laget och en skön känsla när man får en klapp på ryggen då man kommer till båset.

Det finns indikationer från Tampas klubbledning om att Strålman ska få spela i samma backpar som Victor Hedman, något som Strålman ser fram mycket emot.
– Det är inget vi har pratat om, men jag har hört ryktas om det. Det vore kul om vi fick chansen att spela tillsammans i alla fall, men blir det inte så är det heller inte hela världen. Självklart vore det ändå en rolig erfarenhet och det kanske skulle fungera riktigt bra.

Du har varit en månad i Tampa nu, har du hunnit komma in i allt utanför hockeyn redan?
– Det har fungerat bra. När vi kom hit började vi med att försöka köpa hus. Det tar alltid lite tid, men nu fick vi nycklarna till vårt nya hus i fredags. Innan det bodde vi på hotell under några veckor. Vi hade velat komma in i huset och förbereda än vi har kunnat göra.
– Det är som det är och det är lite tid kvar innan allt börjar och som vi nu kommit in i huset hinner vi ändå fixa till en del.

Jag antar att ni inte behöver packa upp några vinterkläder?
– (Skratt) Nej, den lådan har vi inte packat upp ännu. Det kommer nog inte att behövas heller.


Foto: All Over Press

ÅTERFÖRENAS MED GAMLA POLARE

Lagkapten för Tampa Bay är en av NHL:s riktigt stora spelare, Steven Stamkos.
– Stamkos kom i mitten av förra veckan och han har varit med lite grann. Nu har han inte varit på is så mycket så jag har inte hunnit prata med honom speciellt mycket.
– Alla har inte kommit ännu, men killarna som är här redan verkar väldigt bra och det ska inte vara några problem att komma in i det här laget. Det är också lite skönt att alla inte kommer hit samtidigt. Jag var här först och sedan har man fått träffa och lära känna killarna lite pö om pö. Jag och (Brendan) Morrow var här två veckor innan dom andra började komma och det är skönt att man känner någon lite mer innan man träffar allihop.

I laget finns även Anton Strålmans lagkompis från New York Rangers, Ryan Callahan.
– Det ska bli kul att spela med Ryan igen. Han är en bra kille. Även Brian Boyle kommer ju in från Rangers så det är i alla fall två killar som jag känner bra sedan tidigare. Det är alltid skönt att känna några killar innan man börjar köra.

Om du tittar på Tampas laguppställning, hur ser du på lagets möjligheter att gå långt den här säsongen?
– Det där är alltid svårt att säga. Ser man på stegen man klivit senaste säsongerna så ser det lagbygget man har verkligen intressant ut. Vi har ändå ett ganska ungt lag och man har en filosofi inom organisationen att man vill satsa på unga killar.
– Sedan är det där alltid svårt veta. Exempelvis vet man ju inte om killarna som slog igenom förra säsongen håller lika bra den här säsongen. Sådana frågetecken blir det ju alltid när man har en ung trupp.

Kraven på dig ökar i och med din fina säsong i Rangers samtidigt som du får en lite högre lönecheck den här säsongen. Hur tänker du kring det?
– Nu har jag inte fått klart vilken roll jag kommer att få, om den är liknande den jag hade i Rangers. Jag känner att den defensiva biten som jag jobbat på i några år nu sitter ganska bra.
– Jag hoppas att hitta tillbaka lite till den gamla spelstilen med den offensiv som jag hade och då kombinera den med den offensiva biten som jag utvecklat senaste säsongerna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL