Nyheter

Ersbergs hyllning till kompisen Quick: ”Gör de extra räddningarna som få gör”

ANNONS

När de spelade tillsammans i Los Angeles Kings var Jonathan Quick fortfarande en oetablerad målvakt. I dag anses han vara en av världens bästa målvakter som är på väg mot sin andra Stanley Cup-seger. HV71:s målvakt Erik Ersberg berättar om kompisens explosiva utveckling.
– Han tar inte bara puckarna som han ska ta utan han kan även göra dom här extra räddningarna som väldigt få målvakter kan göra, säger Ersberg till hockeysverige.se.

I natt kan Los Angeles Kings slå den berömda spiken i kistan. Om man vinner nattens match mot New York Rangers i Madison Square Garden kan man ånyo titulera sig Stanley Cup-mästare. Senaste gången det hände var som bekant 2012.

HV71:s målvakt Erik Ersberg spelade i Los Angeles mellan 2007 och 2010. Han var då målvaktskollega med finalseriens målvaktsgigant, Jonathan Quick. Hockeysverige.se fick en pratstund med Ersberg inför nattens final och han var inte bara imponerad över Quicks storspel utan även av Los Angeles organisation.
– Kings har byggt laget ganska smart senaste åren. Det började redan då jag var där med att man hade många unga bra killar som man tog väl hand om. Sedan har man tagit till sig spelare mycket utefter att man tänkt på att man ska vara bra i slutspelet.
– Ett exempel på det är att man inte alltid kommer så högt i serien, men i slutspelet när det gäller bästa av sju är dom tuffa att slå.

Är det också anledningen till att man vann 2012 som du ser det?
– Ja, just det här med att dom var tuffa att möta i bäst av sju matcher. Sedan har dom också bra spets framåt med (Anze) Kopitar och så vidare. Dessutom har man en väldigt bra målvakt.

Foto: All Over Press

Jonathan Quick, ja. Under sin tid i Los Angeles hann Erik Ersberg lära känna den skicklige målvakten som i dag räknas som en av världens allra bästa. Quick fick sitt stora genombrott i just slutspelet 2012 där han utsågs till den mest värdefulla spelaren och fick ta emot prestigefyllda Conn Smythe Trophy. .
– Framför allt är Jonathan i grund och botten en väldigt bra målvakt. Han tar inte bara puckarna som han ska ta utan han kan även göra dom här extra räddningarna som väldigt få målvakter kan göra. Han är väldigt explosiv och väldigt vig. Dessutom har han en väldigt bra skalle också.
– I år har han fått, inte kritik kanske, men han har släppt in fler mål än vad han gjorde senast Kings vann. Fast när det verkligen gäller och det blir sudden och sådana grejer då går det inte att göra mål på honom i stället. Har han bestämt sig för att täppa till så gör han det rätt bra.

Hur ser du på Jonathan Quicks utveckling sedan du lämnade Los Angeles 2010?
– När jag kom dit var Jonathan nere i East Coast (Reading Royals), tredjeligan, i en halv säsong. Mitt andra år kom han upp till L A. På den tiden – tyvärr för min del (skratt) – så hade han utvecklats mycket. Det innebar att jag fick sitta och titta på mycket i stället.
– Det var kul att se och följa hans utveckling och man kan väl säga att han ändå är en toppmålvakt i NHL.

Hur är personen Jonathan Quick vid sidan av isen?
– Han är väldigt lugn och säger inte mycket. Han lufsar mest omkring och tar det som det kommer. Om man inte känner honom kan man tro att han inte bryr sig om någonting nästan, men det göra han ju självklart. Han är i alla fall väldigt avslappnad vid sidan av.

Har ni båda kontakt fortfarande?
– Senaste åren har vi inte haft så mycket kontakt. Året Los Angeles vann var vi där på semester och då bodde vi hos honom någon natt. Jonathan var annars den jag umgicks mest med i laget och vi kom bra överens.


Foto: All Over Press

Var det samma sammanhållning i Kings som den vi är vana med hemifrån Sverige och svenska lag?
– Jo, men man håller ihop ganska bra. Det är som i alla lag att det blir lite grupperingar och vissa umgås mer med vissa. Jag tycker ändå att man var ganska duktiga på att styra upp lite grejer här och där. Det kunde vara lite middagar och så vidare.
– Nu är man kanske inte så intresserade av fotbolls-VM, men hade man varit det hade man säkert styrt upp att man tippar och samlas för att se på en del matcher.

Los Angeles leder med 3-0 i matcher. Den senaste matchen vann man dessutom med 3-0.
– Det är lite tillfälligheter som gör att man leder med just 3-0 i matcher. Lite grann är det ändå som jag sa tidigare att Los Angeles är svåra att möta i längden och att Quick har förmågan att spika igen när det blir sudden.
– Nu såg inte jag hela matchen senast, men av det jag förstår så stal egentligen Los Angeles en match i New York efter att man bland annat haft några turliga studsar som styrdes in bakom Henke (Lundqvist).
– Jag tror också att man är stärkta av att vinna tre matchserier efter sju matcher. Då tror jag att man känner sig oslagbara när man kommer in i finalserien och då får man också den här turen med sig.

Vem i Los Angeles Kings tycker du att tittarna ska hålla ett extra öga på i nattens final?
Justin Williams kanske. Nu är det kanske redan känt för den stora allmänheten att han är som bäst när det gäller som mest. När det kommer till att avgöra stora matcher brukar han hålla sig framme.

Erik, hur slutar nattens final?
– Jag tror nog Kings vinner den också. När man vunnit tre raka brukar man vinna den fjärde också. Jag säger att det blir Justin Williams som avgör igen.

FAKTA: Svenskarna som har spelat för Los Angeles Kings
Juha Widing 1969 – 1977 (Kom från New York Rangers)
Peter Helander 1982/83
Ulf Isaksson 1982/83
Anders Håkansson 1983 – 1986
Tomas Sandström 1989 – 1994 (Kom från New York Rangers)
Mikael Lindholm 1989/90
Kyösti Karjalainen 1991/92
Arto Blomsten 1994 – 1996
Mattias Norström 1995 – 2007 (Kom från New York Rangers)
Andreas Lilja 2000 – 2003
Erik Ersberg 2007 – 2010
Oscar Möller 2008 – 2011
Fredrik Modin 2009/10

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL