SDHL 1

En ny damstjärna på väg att tändas: ”Blir verkligen peppad”

ANNONS

Hon valde bort chansen att spela i Riksserien för att kunna få vara en del av Djurgårdens stora damsatsning. 21-åriga Frida Ekdahl är en spelare som det pratas allt mer om som en framtida stjärna i Damkronorna.
– Nu när ”Danni” (Rundqvist) och ”Nisse” (Ekman) tror på mig och verkligen velat ha mig till deras klubb så ger det en sjukt stor motivation, säger Frida Ekdahl till hockeysverige.se.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgården satsar hårt på damhockeyn. Redan tidigt i våras presenterade man Nils Ekman och Danijela Rundqvist som ledare av satsningen. Det första stora nyförvärvet som Ekman och Rundqvist presenterade var Sveriges bästa målvakt, Valentina Lizana Wallner. Nyligen presenterade föreningen ytterligare ett spännande nyförvärv. Det handlade om Frida Ekdahl, 21, från SDE Hockey.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se reste ut till Mörby norr om Stockholm för att träffa henne. Vi började med att fråga om det var Tre Kronor eller Damkronorna som var hennes förebilder när hon började spela hockey.
– Jag hade egentligen inte några tankar på något ut av landslagen då. Jag började mest för att jag tyckte att det var kul. Nu spelade jag fotboll samtidigt och höll även på med hästar. För mig var hockeyn verkligen en hobby från början. Sedan har hockeyn växt till något som jag ville elitsatsa på då jag valde mellan fotbollen och hockeyn, berättar Frida Ekdahl.

Varför valde du just hockeyn?
– I laget som jag tränade fotboll med så hade vi en mamma som tränare. Hon hade även startat upp tjejerna i D/E (Danderyd/Enebyberg Hockey) och hon frågade om jag var intresserad av att vara med där. Jag kunde åka skridskor från början så jag hade ganska lätt att hitta in i det.
– Hockeyn var väldigt kul vilket gjorde att jag fortsatte med det eftersom jag tyckte att det var roligare än fotbollen.

Om du jämför att spela damhockey då du började med i dag hur skulle du säga att förutsättningarna för att spela dam- och flickhockey i Stockholm har förändrats?
– Jag började med tjejhockey och det var i Mitt i-cupen. Redan då var det väldigt blandade åldrar. I fotbollen spelade man med dom som var jämnåriga. I hockeyn var det allt från dom som var fem, sex år yngre till dom som var lika många år äldre.
– Jag skulle nog säga att hockeyn har gått lite upp och ner. I början fanns det i alla fall två divisioner i Stockholm, både division 1 och division 2 bland damer. Nu finns det bara division 1. Samtidigt är den ändå den största division 1-serien i Sverige. I alla fall är det flest lag vilket jag kan tänka mig är roligare jämfört med exempelvis uppe i Norrland där det bara är fyra eller fem lag vilket gör att man får möta varandra väldigt många gånger. Jag skulle säga att det är ganska bra förutsättningar ändå var det gäller att spela och möta andra bra lag här i Stockholm.
– Sedan går det lite upp och ner beroende på hur många tjejer det finns. En del vill inte satsa och det är också något som kan vara svårt ibland. Det finns inte tillräckligt många som vill elitsatsa. Ibland blir lagen lite splittrade.

Många säger samma sak som dig med problemen som uppstår då vissa spelare är väldigt seriösa och andra tar lite lättare på hockeyn. Ser du det här som ett problem för damhockeyn?
– Ja, det skulle jag nog säga. I senaste klubben jag var i så var det en del tjejer som var med och spelade i division 1 bara för att det var kul. Vi hade ändå målet att gå upp till Riksserien eftersom det även var många av oss som hade det målet. Då blev det ändå så att spelarna som var nöjda med att bara spela i division 1 också satsade på att gå upp i Riksserien, men kanske erkänner för sig själv nu när man gått upp att division 1 kanske räcker för mig.


Foto: Helene Åström

”UTVECKLADES INTE SÅ MYCKET SOM INDIVID”

Frida Ekdahl debuterade i Riksserien för fyra säsonger sedan med Ormsta, men dom två senaste säsongerna har hon spelat i division 1 med SDE Hockey.
– Dom två åren som jag spelade i ”Riks” skulle jag säga att min utveckling avstannade lite. Jag var en spelare som mest spelade i tredje- och fjärdefemman. Ändå hade jag motivationen på topp och ville verkligen spela samtidigt som jag var på varje träning. Det var väldigt mycket fokus på att laget skulle bli bättre och inte så mycket individanpassad träning. Vilket gjorde att jag inte utvecklades så mycket som individ. Då tänker jag på klubbteknik, skridskoteknik och så vidare.
– Jämför du med dom två senaste åren då jag spelade i division 1 så har jag utvecklats mycket mer på grund av att vi fokuserat mycket mer på varje individ, att utvecklas själv samtidigt som laget ska vara bra. Det handlar också om att jag fått mycket mer speltid i division 1 jämfört med Riksserien.

SDE Hockey och Frida Ekdahls fjolårssäsonger blev mycket framgångsrika och klubben tog sig upp till Riksserien.
– Det var ett riktigt roligt år, säger Frida Ekdahl med ett leende och fortsätter:
– Vi hade en riktigt bra gemenskap i laget och det tror jag var en stor anledning till att det gick så pass bra samtidigt som alla i laget verkligen utvecklades den säsongen.

Du fick alltså chansen att spela i Riksserien med SDE nästa säsong men ändå går du till Djurgården i division 1, varför?
– Jag har vacklat fram och tillbaka jättemycket och fått lägga positiva och negativa saker emot varandra. Jag är ändå ute för att utveckla mig som hockeyspelare. Där är det lite skillnad mellan dam- och herrhockeyn eftersom vi inte får någon lön. Du kan inte kolla till något sådant, var man får mer eller mindre betalt.
– Grunden när jag valde klubb var vart jag kommer att utvecklas mest både som person och som spelare. Jag pluggar heltid till hälsopedagog på GIH vid Stadion och har ett år kvar på min kandidatutbildning. Det har också varit något att väga in, hur mycket kommer jag att hinna? Att matcha skolan samtidigt som jag elitsatsar. Jag tycker om att gå i skolan och vara med klasskompisar, att även ha den gemenskapen och inte bara laget.

Vilka är dina första intryck av Djurgårdens satsning?
– Att det är väldigt seriöst och att man verkligen tror på det man gör. Man gör det verkligen till etthundra procent och säger saker som även vi spelare tror på. Jag känner att det finns en långsiktig satsning här. Både för Djurgården och även för hela damhockeyn. Jag önskar att det skulle hända samma sak i många klubbar.
– Du blir verkligen peppad i och med att tränarna tror på det dom gör och tror på spelarna. Man vill ta hit spelare som är på en elitsatsande nivå.

”HON GER MÅNGA INSPIRATION”

Tränare för Djurgården nästa säsong blir Jared Cipparone, vilket ni kunnat läsa tidigare på hockeysverige.se.
– Jag vet inte så mycket mer om honom än att han har tränat Segeltorp. Det ska bli spännande att få en helt ny tränare. Vi har haft något ispass, men det har mest varit ploj. Av det jag har sett hittills och av det jag hört har det bara varit positivt.

Tidigare OS-spelaren Danijela Rundqvist är en av nyckelpersonerna bakom Djurgårdens damhockey och det är en person som har betytt mycket för Frida Ekdahl.
– Danijela är den som under senaste säsongen varit den som verkligen har motiverat och peppat mig samtidigt som hon har gett mig inspiration. Jag tror att hon ger många andra inspiration också.
– Hon jobbar verkligen för damhockeyn och till mig sa hon ”Det spelar ingen roll vad du väljer. Jag är ändå så glad att du väljer att fortsätta spela och satsa”. Hon tror på mig som spelare och jag tror att hon betyder väldigt mycket för damhockeyn i Sverige. Hon är en förebild för mig och många andra.

Ny förbundskapten för damkronorna är som bekant Leif Boork vilket Frida Ekdahl tror är bra för svensk damhockey.
– Jag vet inte jättemycket om honom mer än att många är väldigt positiva till att han tar det jobbet. Han verkar klok och det är bra att han inte tycks se någon skillnad på dam och herrhockey. Det är hockey och vi ska göra allt för att bli bättre.
– Det märks redan nu mycket mer i media att han kommit in som förbundskapten. Det är många som diskuterar det och andra som inte vet så mycket om damhockey blir intresserade. Jag tror verkligen är det är något viktigt att synas i media. Både då för yngre tjejer som kanske tänker att dom inte kan börja spela hockey för att det är en killidrott, men även, som sagt var, för andra som inte vet så mycket om damhockeyn.

Sverige slutade fyra vid OS i Sotji och om fyra år är det ett nytt OS. Hur ser du själv på en satsning mot OS och landslagsspel närmsta åren?
– Jag är lite feg kanske och inte riktigt vågar tro på mig själv. Nu när ”Danni” och ”Nisse” tror på mig och verkligen velat ha mig till deras klubb så ger det en sjukt stor motivation. Det är också något som jag verkligen kommer att satsa för, att ta mig dit.
– Jag tror att det är viktigt inom sin idrott att ha ett mål att sträva efter. Att man vet något mål som man vill komma eller nå till. För mig har det alltid varit så, i och med att jag elitsatsar, att jag vill komma någonstans och inte enbart spelar hockey för att det är kul. När jag har kul vill jag även bli bättre och utvecklas. Att då ha ett mål tror jag hjälper mig på vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch