Sök
SHL

Brynäs finska spelgeni – Old School Hockey Teppo Kivelä

En begåvad center med ett bra spelsinne och ett utmärkt passningsspel. Mellan 1996 och 1999 var Teppo Kivelä en av nyckelspelarna för Brynäs. I dagens Old School Hockey ser finländaren tillbaka på sin karriär och berättar om det märkliga JVM-guldet 1987 samt festen efter SM-guldet 1999.
När hockeysverige.se letade efter den tidigare finska VM-spelaren Teppo Kivelä hittade vi honom i Italien. Närmare bestämt i Brunico eftersom han i dag är tränare för division 2-laget Neumarkt/Egna.Men vi börjar resan genom Teppo Kiveläs liv i Espoo utanför Helsingfors eftersom det var där som allt började.
– Jag bodde ganska nära rinken och anledningen till att jag började spela var helt enkelt den att jag gick dit där mina kompisar var. Hockeyn var ganska stor i Espoo och jag började i ett av deras pojklag och det kan man säga var starten till på min hockeykarriär.
– Jag började i EJK:s ungdomslag, men sedan flyttade jag till Helsingfors och började spela för Jokerit.I ungdomslagen spelade du då med killar som Peter Ahola och Sakari Lindfors?
– Lindfors känner jag ganska bra eftersom vi bodde ganska nära varandra i Espoo. Vi spelade några matcher ihop, men han är ett år äldre än jag. Han är född 1966 och jag 1967. Vi spelade även tillsammans i IFK Helsingfors senare. Peter Ahola spelade jag aldrig med.Varför valde du att spela i Jokerit?
– Dom frågade mig samtidigt som man hade ett bra lag och klubben hade respekt. Sedan var det så att några killar från samma skola spelade där vilket gjorde att jag bara flyttade dit.
– Jag vet egentligen inte riktigt varför det blev Jokerit, men jag ville spel i ett bättre lag för att gå lite framåt som hockeyspelare.Det var säsongen 1984/85, alltså när Kivelä var 16 år, som han debuterade i SM-liiga för Jokerit.
– Jag tror att jag fortfarande bara var 16 år då. Jag fyller ju år i oktober. Vi mötte Oulu (Kärpät) och jag kommer ihåg att Mikko Leinonen spelade där.
– Eftersom vi hade några grabbar skadade fick jag börja i förstafemman. Jari Lindroos var den ena spelaren i den kedjan, men vem var den andra? Jag tror att det var Arto Sirviö, men jag kommer inte riktigt ihåg eftersom det var ganska många år sedan, skrattar Kivelä.Teppo Kivelä spelade två JVM. Den första turneringen spelades 1986 i Kanada. Finland slutade sexa. Sovjet vann guldet och Sverige kom femma. Året efter spelas turneringen i Tjeckoslovakien och Finland vinner överraskande guldet före Tjeckoslovakien och Sverige efter finalisterna Kanada och Sovjetunionen blivit diskvalificerade till en följd av jätteslagsmålet som kom att gå till historien som ”The Punch-Up in Piestany”. I guldturneringen spelade Kivelä i en kedja med Pentti Lehtosaari och Sami Wahlsten.
– Jag spelade första gången i ett landslag då jag var 16 år, men jag spelade väl egentligen i alla juniorlandslag fram till det att jag blev seniorspelare.
– Det första JVM spelade vi i Hamilton. JVM då var inte samma sak som det är idag. På den här tiden gick vi bara in och spelade. Vi tänkte inte så mycket på att vi kanske kommer att spela i NHL. Det var mer att vi tyckte att det var roligt att få spela i landslaget. Det var mycket folk på matcherna i Hamilton och det var kul.Vad var skillnaden på lagen 1986 och 1987?
– Svårt att säga. Vi hade ett lite bättre lag 1987 med bland andra Janne Ojanen, men egentligen vet jag inte. Det handlar om små marginaler när man spelar en sådan turnering vilket man inte minst såg nu i Malmö (JVM 2013). Alla bitarna måste falla på plats.
– Samtidigt hade vi ett bra lag även 1986 med bland andra Jarmo Kekälainen och Jyrki Lumme. Det handlade nog om att vi hade lite tur 1987, men framförallt handlar det som jag sa om väldigt små marginaler.

Vann JVM-guld efter skandalscener
När Finland vann JVM-guldet 1987 förlorade man bara en match. För motståndet i den matchen stod Sverige som vann med 5-0 efter mål av Tomaz Eriksson, Johan Garpenlöv, Roger Öhman, Pär Edlund och Bo Svanberg. Framför allt visade svenska målvakten Sam Lindståhl upp ett lysande målvaktsspel.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket från matcherna i turneringen. Vi bara spelade, säger Kivelä med ett skratt.
– Det jag kommer ihåg starkast från den turneringen är då vi sitter på hotellet och väntar på att få reda på hur det gick mellan Sovjet och Kanada. Vi tittade på TV, men vi var redan då ganska säkra på att vinna hela turneringen eftersom vi hade så pass bra målskillnad.
– Sedan blev det ett stort slagsmål i deras match och då slängde vi oss in i bussen för att åka tillbaka till rinken. När vi kom dit var det helt kaos.

Firades det stort i Finland när ni hade vunnit?
– Nej, inte alls. Det var inga alls på plats i Helsingfors för att möta oss då vi kom tillbaka och det blev inget firande. Det går inte alls att jämföra med hur det är nu.

Efter två säsonger i Jokerit där Kivelä inte riktigt blev ordinarie valde han att skriva på för HPK i division 1.
– Jag fick inte spela så mycket i Jokerit och jag var heller inte så bra. Visst, man kanske kan säga att jag var talangfull, men jag fick inte så mycket speltid och jag fick oftast spela i tredje- eller fjärdekedjan.
– Hannu Jortikka var våran tränare i juniorlandslaget 1986 och 1987. Han frågade mig om jag ville flytta till HPK som spelade i division 1 och som han nu skulle träna. Jag kände Jortikka lite och jag tyckte att han var en duktig tränare. Samtidigt skulle det vara bättre för mig att få spela mycket powerplay och få mycket mera istid så jag skrev på för Hämeenlinna. Det var mycket folk som tyckte att jag var helt crazy som ville åka dit och spela i division 1.
– I alla fall så kände jag att jag måste få spela och fortsätta utvecklas samtidigt som vi faktiskt tränade ganska hårt.

Redan säsongen 1987/88, alltså Kiveläs andra år i HPK, vinner laget liga och går upp i SM-liiga.
– Vi gick nästan upp redan första året. Jag kommer ihåg att vi ledde med 5-1 mot KalPa men förlorade med 6-5. Hade vi vunnit den matchen hade vi gått upp till första ligan. Jag tror ändå att det var bra att vi inte gick upp då eftersom det hade varit för tidigt för det laget vi hade.
– Andra året ändrade man reglerna så vinnarna gick direkt till första ligan. Jag tror att vi bara förlorade fem eller sex matcher den säsongen.
– Hannu Jortikka, som var min tränare då, betydde ganska mycket för min karriär. Jag började träna ganska hårt. Han litade på mig och jag fick spela riktigt mycket. Idag tycker jag fortfarande att det var helt rätt för mig att flytta till Hämeenlinna. Utan den tiden hade jag aldrig kommit så långt som jag gjorde.

Inför säsongen 1992/93 lämnade Teppo Kivelä HPK för att spela i IFK Helsingfors. I IFK fick han Harri Rindell som tränare. Rindell som senare skulle dyka upp som tränare både Modo och Mora, men även tidigare varit tränare för Vallentuna och Sundsvall.
– Det var rätt tid att flytta då. Jag tycker om att spela på olika ställen samtidigt som jag även fick flytta hem. Jag kom ju från Espoo utanför Helsingfors.
– Det gick inte så bra i IFK även om första året fungerade skapligt. Sedan gick det inte så bra andra året, men jag vet inte riktigt varför. Efter två år där flyttade jag till Pori (Ässät).

Hur viktig var Veli-Pekka Ketola för Ässät?
– Jag tycker väldigt mycket om Ketola och han är en väldigt bra tränare samtidigt som han är en ärlig och bra kille. Första året var han tränare, men jobbade också som General Manager. Jag tror att det blev lite för mycket för honom att göra nästan allt i klubben.
– Vi vann brons med Ässät ett av åren. Det hade varit många år innan som Ässät inte hade vunnit någonting så det var ganska stort med bronset.

När kom du i kontakt med Brynäs?
– Efter tiden i Pori ville jag göra något nytt och kanske då i ett helt nytt land. Brynäs tyckte väl inte att jag och Mikko Luovi var speciellt dyra. Man kan väl säga att vi inte var på förstaplats i löneligan, skrattar Kivelä.
– Brynäs hade inte så mycket pengar och kunde inte heller betala oss några stora löner. Jag åkte dit och jag måste säga att det var väldigt roliga år där.


Foto: Bildbyrån
Kivelä jublar tillsammans med Tommy Westlund.

Fann kemi med Luovi och Westund
Premiären i elitserien för Teppo Kivelä var mot Frölunda som man besegrade med 3-1. Första målen kom mot Västerås borta. Matchen spelades i Eskilstuna och Kivelä svarade för två av målen då Brynäs vann med 6-2. Stefan Klockare spelade fram till hans första mål och Tommy Westlund till det andra.
– Jag kommer inte ihåg första matchen, men jag spelade i en kedja med Tommy Westlund och Mikko Luovi. Kemin fanns där nästan på en gång och det var lätt att spela med dom. Ibland fungerar det bra, men man vet inte varför.
– Mitt första mål i elitserien? Nej, det kommer jag inte heller ihåg. Jag är riktigt dålig på att komma ihåg sådana saker. Jag brukar titta framåt och kommer inte ihåg så mycket detaljer.

Göran ”Flygis” Sjöberg var tränare för Brynäs när Teppo Kivelä kom till Brynäs inför säsongen 1996/97. Inför Kiveläs sista säsong i klubben lämnade ”Flygis” över tränaruppdraget åt Roger Melin.
– Faktiskt tycker jag att alla tränare jag hade under min tid i Brynäs var bra. Melin var självklart mycket duktig. Han var bra på att motivera och var helt enkelt en bra tränare. Melin visste vad han ville göra, inget snack om det.

Vad var anledningen till att Brynäs vann guldet 1999?
– Det var lite överraskande, men vi hade faktiskt ett väldigt bra lag med Jan Larsson, Pär Djoos, Tom Bissett, Ove Molin och så vidare. Sedan hade vi lite tur också. När vi kom till finalen var det nog ingen som tänkte att vi skulle vinna.
– Men vi hade en mycket bra kemi och jag tycker att vi hade satt ihop rätt spelare i rätt femmor. Guldet och tiden i Brynäs är något som man kommer att komma ihåg hela livet.

Hur var guldfesten efteråt?
– Om jag kommer ihåg rätt så var det några av grabbarna som nästan direkt åkte till landslaget. Sedan minns jag ju hur vi var på Torget i Gävle där det var mycket folk som mötte oss. Det var riktigt kul.
– Samtidigt hade jag fått min första pojke 1999, strax innan vid tog guld.

Efter guldåret 1999 lämnar Teppo Kivelä Brynäs för spel för spel i Milano.
– Jag var sugen på en flytt igen. Jag är en sådan människa som vill se många olika delar av världen innan det är för sent.
– Jag vet inte heller hur mycket Brynäs ville ha mig kvar så jag tror att man kan säga att det var båda sidor som tyckte att det passade bra att jag lämnade laget efter den här säsongen.

Säsongen 2000/01, säsongen efter den i Milano, fick Teppo Kivelä vara med Herning och bli dansk mästare.
– Jag gick till Milano först och spelade ett år där. Efter det gick jag till Danmark där jag spelade med Herning. Det är ett rätt intressant ställe om man tänker på hur många bra spelare som kommit därifrån. Frans Nielsen, Dan Jensen och egentligen hur många som helst kommer därifrån.
– Förr i tiden var det bra spelare och bra matcher i danska ligan, men nu tycker jag att det gått nedåt lite. Men jag håller fortfarande kontakten med många av dom jag lärde känna där.

VM 1991 spelades i Åbo. Något överraskande plockade förbundskapten Pentti Matikainen ut Teppo Kivelä i laget.
– Vi hade ett jättebra lag. Bland annat var Jari Kurri tillbaka eftersom han det året spelade i Milano. Även fast vi hade ett så pass bra lag gick det inte. Vi förlorade den viktiga matchen mot USA med 2-1 så vi gick inte till slutspel. Jag spelade inte så mycket vilket också var en besvikelse för mig.
– För oss var det stort att spela på hemmaplan inför den publiken, men jag tror att det nästan alltid är för mycket olika saker runtomkring när man spelar hemma. Fast just publiken var, som jag sa, fantastik. Oavsett om du spelar i klubblaget eller landslaget så betyder det väldigt mycket att få spela inför en hemmapublik.

Teppo, vad hände mot Tre Kronor när ni med en minut kvar leder med 4-2, men tillåter Mats Sundin både reducera och kvittera?
– Ja, bra fråga, säger Kivelä med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det är alltid samma sak när vi möter Sverige. Jag vet inte vad jag ska säga, men det hade hänt samma sak tidigare också (VM 1986). Då var jag inte med.

Teppo Kivelä blev draftad för Minnesota North Stars 1987, men han kom aldrig att få chansen att spela i NHL. Något som han inte känner någon större besvikelse över idag.
– Jag var dit på träningscampen ett år. På den tiden var det så att höll du inte en bra nivå i landslaget så hade du egentligen ingen chans att åka till NHL. Nu går det att åka över och spela i AHL och sedan kan du på den vägen få chansen i NHL.
– Jag kan inte säga att jag var besviken eftersom jag tror att jag inte var tillräckligt bra och inte haft någon chans att slå mig in i NHL.

Hur ser Teppo Kiveläs liv ut idag?
– Jag är tränare här i Italien och har varit det nu i fem år. Efter att jag slutat spela var jag tränare i Finland lite för juniorer. Sedan höll jag faktiskt upp i två år från hockeyn innan jag tände till på hockeyn igen och motivationen kom tillbaka.
– Jag var tränare för Pusteria i tre år. Sedan bytte jag klubb till Neumarkt som ligger fem mil här ifrån där vi bor. Jag har haft många bra tränare och spelat i många bra lag, men nu spelar vi i en gemensam liga med Österrike och Slovenien och jag skulle nog säga att tiden här nere är det den tid som jag har lärt mig mest. Det är konstig men jag tror att det handlar om att jag här som tränare har fått prova på många olika saker och fått träna spelare från många olika länder, Sverige, Kanada, USA och så vidare.
– Mikko Luovi var med mig här förra året som andra tränare. Då pratade jag med honom om den här saken att det var en mycket nyttig tid för mig här nere.

Och dessutom har man bra mat i Italien.
– God mat, gott vin och jag har ett bra liv, skrattar Teppo Kivelä.

OLD SCHOOL HOCKEY-ARKIVET

Thommy Abrahamsson (2012)
http://www.hockeysverige….
Christer Abris (2012)
http://www.hockeysverige….
Curt Bennett (2013)
http://www.hockeysverige….
Charles Berglund (2012)
http://www.hockeysverige….
Thommie Bergman (2011
http://www.hockeysverige….
Jonas Bergqvist (2008
http://www.hockeysverige.se/article/473287/comments
Tom Bissett (2013)
http://www.hockeysverige….
Lasse Björn (2012)
http://www.hockeysverige….
Dan Bouchard (2011)
http://www.hockeysverige….
Anders Broström (2013)
http://www.hockeysverige….
Anders Bäckström (2013)
http://www.hockeysverige….
Kjell Brus (2008)
http://www.hockeysverige….
Anders Carlsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Kjell Dahlin (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/776205/comments
Pär Djoos (2014)
http://www.hockeysverige….
Rolf Edberg (2008)
http://www.hockeysverige….
Per-Erik Eklund (2008)
http://www.hockeysverige….
Kenneth Ekman (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/445828/comments
Nils Ekman (2013)
http://www.hockeysverige….
Anders Eldebrink (2012)
http://www.hockeysverige….
Christer Englund (2013)
http://www.hockeysverige….
Roland Eriksson (2013)
http://www.hockeysverige….
Thomas Eriksson (2013)
http://www.hockeysverige….
Peter Ferraro (2013)
http://www.hockeysverige….
Vjatjeslav Fetisov (2011)
http://www.hockeysverige….
Theo Fleury (2011)
http://www.hockeysverige….
Peter Forsberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Tomas Forslund (2013)
http://www.hockeysverige….
Jim Fox (2011)
http://www.hockeysverige….
Johan Garpenlöv (2008)
http://www.hockeysverige….
John Garrett (2011)
http://www.hockeysverige….
Thomas Gradin (2008)
http://www.hockeysverige….
Bengt-Åke Gustafsson (2012)
http://www.hockeysverige….
Inge Hammarström (2013)
http://www.hockeysverige….
Ivan Hansen (2013)
http://www.hockeysverige….
Hans Hansson (2008)
http://www.hockeysverige….
Anders Hedberg (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/609527/comments]
Leif Holmqvist (2008)
http://www.hockeysverige….
Marty Howe (2011)
http://www.hockeysverige….
Anders Huss (2011)
http://www.hockeysverige….
Mats Hysing (2008)
http://www.hockeysverige….
Lennart ”Klimpen” Häggroth (2013)
http://www.hockeysverige….
Göran Högosta (2008)
http://www.hockeysverige….
Alexander Johansson (2011)
http://www.hockeysverige….
Glenn Johansson (2013)
http://www.hockeysverige….
Lennart ”Tigern” Johansson (2013)
http://www.hockeysverige….
Mathias Johansson (2012)
http://www.hockeysverige….
Nils Johansson (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/265873/comments
Tomas Jonsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Dmitrij Juskevitj (2013)
http://www.hockeysverige….
Kenny Jönsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Frantisek Kaberle Sr (2013)
http://www.hockeysverige….
Anders Kallur (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/369604/comments
Mikael Karlberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Bertil Karlsson (2008)
http://www.hockeysverige….
Lars Karlsson (2008)
http://www.hockeysverige….
Stefan Karlsson (2008)
http://www.hockeysverige….
Espen Knutsen (2012)
http://www.hockeysverige….
Chris Kotsopoulos (2011)
http://www.hockeysverige….
Richard Kromm (2013)
http://www.hockeysverige….
Jari Kurri (2013)
http://www.hockeysverige….
Dan Labraaten (2013)
http://www.hockeysverige….
Vilgot Larsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Pierre Larouche (2012)
http://www.hockeysverige….
Åke Lassas (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/353712/comments
Mikko Leinonen (2013)
http://www.hockeysverige….
Nicklas Lidström (2012)
http://www.hockeysverige….
Kent Liljekvist (2013)
http://www.hockeysverige….
Pekka Lindmark (2011)
http://www.hockeysverige….
Hans ”Virus” Lindberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Håkan Loob (2008)
http://www.hockeysverige….
Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Tord Lundström (2008)
http://www.hockeysverige….
Bengt Lundholm (2013)
http://www.hockeysverige….
Sergej Makarov (2011)
http://www.hockeysverige….
Kjell-Rune Milton (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/632030/comments
Lars Molin (2008)
http://www.hockeysverige….
Ove Molin (2013)
http://www.hockeysverige….
Des Moroney (2013)
http://www.hockeysverige….
Ken Morrow (2011)
http://www.hockeysverige….
Jarmo Myllys (2011)
http://www.hockeysverige….
Pär Mårts (2011)
http://www.hockeysverige….
Tommy Mörth (2013)
http://www.hockeysverige….
Vaclav Nedomansky (2011)
http://www.hockeysverige….
Bernie Nicholls (2011)
http://www.hockeysverige….
Chris Nilan (2011)
http://www.hockeysverige….
Lars-Göran Nilsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Nisse Nilsson (2008)
http://www.hockeysverige….
Stefan Nilsson (2008)
http://www.hockeysverige….
Bob Nystrom (2008)
http://www.hockeysverige….
Tord Nänsén (2013)
http://www.hockeysverige….
Mats Näslund (2013)
http://www.hockeysverige….
Nils-Olof Olsson (2013)
http://www.hockeysverige….
Joel Otto (2011)
http://www.hockeysverige….
Björn Palmqvist (2013)
http://www.hockeysverige….
Greg Parks (2013)
http://www.hockeysverige….
Stefan Persson (2013)
http://www.hockeysverige….
Lars-Gunnar Pettersson (2008)
http://www.hockeysverige….
Rolf Pettersson (2008)
http://www.hockeysverige….
Ronald Pettersson (2008)
http://www.hockeysverige….
Brian Propp (2011)
http://www.hockeysverige….
Patrick Roy (2011)
http://www.hockeysverige….
Thomas Rundqvist (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/345287/comments
Christian Ruuttu (2011)
http://www.hockeysverige….
Börje Salming (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/334003/comments
Stig Salming (2013)
http://www.hockeysverige….
Tommy Salo (2012)
http://www.hockeysverige….
Tomas Sandström (2012)
http://www.hockeysverige….
Bedrich Scerban (2013)
http://www.hockeysverige….
Dave Schultz (2011)
http://www.hockeysverige….
Conny Silfverberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Jan-Erik Silfverberg (2012)
http://www.hockeysverige….
Ville Sirén (2013)
http://www.hockeysverige….
Tommy Sjödin (2011)
http://www.hockeysverige….
Ulf Sterner (2011)
http://www.hockeysverige….
Fredrik Stillman (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/565038/comments
Roland Stoltz (2013)
http://www.hockeysverige….
Alpo Suhonen (2011)
http://www.hockeysverige….
Patrik Sundström (2011)
http://www.hockeysverige….
Per Svartvadet (2012)
http://www.hockeysverige….
Magnus Svensson (2013)
http://www.hockeysverige….
Håkan Södergren (2008)
http://www.hockeysverige….
Dan Söderström (2014)
http://www.hockeysverige….
Tommy Söderström (2013)
http://www.hockeysverige….
Mats Thelin (2013)
http://www.hockeysverige….
Michael Thelvén (2013)
http://www.hockeysverige….
Sven Tumba (2008/11)
http://www.hockeysverige….
Hans Tvilling (2008)
http://www.hockeysverige….
Mats Ulander (2013)
http://www.hockeysverige….
Claes-Göran Wallin (2013)
http://www.hockeysverige….
Ryan Walter (2011)
http://www.hockeysverige….
Mats Waltin (2013)
http://www.hockeysverige….
Ulf Weinstock (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/423741/comments
Håkan Wickberg (2008)
http://www.hockeysverige….
Jan Viktorson (2013)
http://www.hockeysverige….
Vladimir Zabrodsky (2012)
http://www.hockeysverige….
Mats Åhlberg (2012)
http://www.hockeysverige….
Peter Åslin (2012)
http://www.hockeysverige….
Hardy Åström (2011)
http://www.hockeysverige….
Carl-Göran Öberg (2013)
http://www.hockeysverige….
Uno Öhrlund (2008)
http://www.hockeysverige.se/article/383105/comments
Tore Ökvist (2013)
http://www.hockeysverige….

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten