HockeyAllsvenskan

Hur mår Tingsryds ekonomi egentligen?

Nej, kära Tingsryds-supportrar, det här är inte något pekpinne-inlägg med avsikten att skrika ”öhhh TAIF bara skattefuskar, jefla fuskare öhhh” från min sida, utan en uppriktig reflektion och fundering över ett läge som ni också borde hysa ett och annat tvivel kring.

Ha det i åtanke innan ni börjar yla.

Härom dagen skrev flera medier om att Tingsryds AIF upptaxeras med i runda slängar 55 000 kronor tillföljd av att man inte skattat för de sign-on-bonusar Juha Gustafsson och Matthew Davidsson fick när de värvades inför fjolårets succésäsong.

Det är i sammanhanget en ganska oansenlig summa och kanske inte så mycket att hetsa upp sig över, men med tanke på den ekonomiska historiken för Tingsryds AIF öppnar det inte bara dörren för våldsamma spekulationer utan är dessutom en väldig källa till oro och tvivel.

Från klubbens sida skyller så väl ordförande som sportchef i det här fallet på ”otydliga regler” och att man ”trodde” att man inte behövde skatta. Det må så vara, men alla som sysslat något med ekonomi och haft att göra med Skatteverket vet att det inte finns något utrymme för att ”tro”. Man är skyldig att veta och det finns inga förmildrande omständigheter om man gör fel.

Mot den bakgrunden och med den stämpel föreningen släpar på sedan man ertappades med svarta löner borde man förstås verkligen ha vinlagt sig om att det blev rätt från början. Allt för att inte dra ännu mer svarta rubriker över föreningen, vilket nu sker. Så svårt är det faktiskt inte att verkligen kolla upp exakt vad som gäller.

Dessutom, och det här är viktigt, ger det som nu händer upphov till spekulation. För i och med det ovanstående, hur långsökt är det egentligen att tänka sig att Tingsryd faktiskt drog en rövare, sket i att betala skatten och hoppades komma undan med det?

Att komma dragande med ”trodde”- och ”luddiga regler”-korten skulle med tanke på ovanstående bakgrund mycket väl kunna vara ett sätt att försöka släta över och rädda situationen. Jag säger inte alls att det är så, men det är en tolkningsmöjlighet som öppnar sig och som knappast är av godo för föreningen. Speciellt inte som ordföranden Torsten Liljegren beklagar sig för Expressen: ”De [Skatteverket] håller en jävla koll på oss efter skandalen för ett par år sedan”.

Men fuskspekulationerna åsido och tillbaka till rubrikens frågeställning.

Om man inte skattade för bonusarna inför säsongen 2009/10, vad säger då (mer än ett väldigt luddigt Anders Gustavsson-citat i Smålandsposten) att man betalade in rätt skatt när stjärnorna Koivisto, Kauppila, Elomo och så vidare anlände inför den här säsongen och riskerar klubben då en ny, betydligt mer kännbar skattesmäll när säsongens siffror ska summeras?

Återigen kan man bara spekulera, men med tanke på hur det skötts flera gånger tidigare är spekulationer precis vad Tingsryds AIF öppnar för här.

Klarar klubbens ekonomi i så fall en ordentlig smäll? Det är ingen hemlighet att man satsade stora summor på värvningar för att direkt etablera sig i allsvenskan inför säsongen och att man inte ens innan första pucken var släppt klarade att rätta mun efter matsäck. Frestelsen att ta in både Tom Koivisto och Jan Öberg blev för stor och den senare värvades med medel som sköts till utöver den ordinarie spelarbudgeten.

Sedan började det gå käpprätt åt skogen och i sin iver att rädda sitt Tingsryd tog sportchefen spelare som David Fredriksson, Harlan Pratt, Tero Leinonen och Pekka Saarenheimo (för att nämna några) till de småländska skogarna. Det säger sig självt att det kostat en och annan slant. Speciellt som man dessutom har inte mindre än tre huvudtränare på avlöningslistan för tillfället.

Många supportrar tycks nöja sig med att höra att ”det är externa pengar” som gjort alla dessa sista sekunden-värvningar möjliga. Intresset och viljan att stödja ortens stolta lag är inget annat än imponerande bland befolkning och näringsliv där nere, jag säger inget annat. Det är ett häftigt drag man har, men det finns gränser. Det finns inte hur mycket pengar som helst i regionen och det finns inte hur många välbärgade sponsorer som helst heller.

Därför bör man nog fundera på vad det där med ”externa pengar” egentligen innebär och var de kommer ifrån. Innebär det till exempel att man redan intecknat redan befintliga sponsorers pengar för kommande säsonger (för att ta ett exempel) redan i år, ja då har man satt sig i en riktigt taskig sits inför framtiden.

Speciellt om man skulle rasa ner i ettan. Speciellt om det skulle komma fler skattesmällar. Speciellt om det finns någon botten för vad sponsorer kan tänka sig att acceptera.

Många spekulationer kan förstås vara helt uppe i luften. Men som Tingsryd-supporter borde man nog vara lite orolig över hur föreningens ekonomi egentligen sköts och hur det kommer att påverka framtiden.

Text: Mikael Mjörnberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 25 maj
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
15:20 Tyskland - Tjeckien VM
19:20 Schweiz - USA VM
19:20 Finland - Slovakien VM
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
lördag 28 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten