Sök
Victor Hedman, Erik Karlsson, Rasmus Dahlin och Nils Lundkvist använde sig av olika taktiker.
Bildbyrån
NHL-draften

Åka över eller stanna? Så påverkar det talangernas karriär

56 svenskar har valts i förstarundan under 2000-talet. Natten till lördag kan det bli allt från tre till sex ytterligare blågula talanger som sällar sig till skaran. Men hur brukar de svenska talangerna göra efter draften? Och hur påverkar det deras karriär? Det har Måns Karlsson kartlagt.

"De åker över för tidigt. De skulle må bra av att stanna kvar ett år till i Sverige".

Så brukar det låta från expertisen när talanger åker över till Nordamerika i ung ålder, för att slå sig in i NHL. Eller ja, de allra flesta gör det för att försöka slå sig in i NHL i alla fall. Ett fåtal åker över för att spela sin juniorhockey i Kanada/USA innan de gör ett helhjärtat försök att spela NHL-hockey.

Men finns det någon sanning i det? Åker de upphaussade talangerna över för tidigt, och tvingas vända hem med svansen mellan benen? Det finns såklart inget enkelt och givet svar på den frågan. Men låt oss först gå igenom hur de 56 svenskarna som valts i förstarundan under 2000-talet har gjort.

17 spelare åkte över redan kommande för att försöka slå sig in i NHL. Några av dem, som Mika Zibanejad och Isac Lundeström, vände sen hem under säsongen. Ett par andra, som William Nylander och Lias Andersson, inledde kommande säsong i Sverige men åkte över till Nordamerika under säsongen.

14 spelare (16 om vi räknar in Lucas Raymond och Alexander Holtz)  åkte över efter att ha stannat ett år i Sverige.

Elva spelare åkte över efter två säsonger.

Fyra spelare åkte över efter att ha stannat i Sverige tre säsonger efter draften.

En spelare har åkt över mer än tre säsonger efter draften.

Fyra spelare åkte över redan innan de draftats, för att spela juniorhockey i Nordamerika.

Tre spelare som valts i förstarundan har inte åkt över och gjort ett allvarligt försök (här räknar jag alltså inte in Lucas Raymond och Alexander Holtz). Två av dessa har inte skrivit NHL-kontrakt. Den tredje, Anton Gustafsson, skrev på för Washington men gjorde bara en AHL-match för klubben.

Det vi kan konstatera här är alltså att det vanligaste alternativet är att man åker över redan till kommande säsong - men en klar majoritet gör det inte.

Lucas Raymond.

Lucas Raymond. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån


De som åkte direkt - när kom NHL-debuten för dem?  

Här finns det lite olika parametrar att ta hänsyn till. Fredrik Sjöström, Jonas Johansson, André Burakovsky, Timothy Liljegren (hamnade i AHL) och Adam Boqvist åkte visserligen över direkt - men för spel i de olika juniorligorna. Men de får ändå "räknas med" i den här kategorin.

Sammanlagt åkte alltså 17 spelare över direkt efter draften - och här får ni en genomgång av dem och hur många säsonger det tog för dem att få göra sin NHL-debut.

Fredrik Sjöström - två år

Jonas Johansson - tre år

Niclas Bergfors - två år

Victor Hedman - direkt

Adam Larsson - direkt

Mika Zibanejad - direkt

Hampus Lindholm - ett år

Elias Lindholm - direkt

André Burakovsky - ett år

William Nylander - ett år 

Lias Andersson - direkt

Timothy Liljegren - två år

Rasmus Dahlin - direkt

Adam Boqvist - ett år

Isac Lundeström - direkt

Tobias Björnfot - direkt

Simon Holmström - ej debut ännu

Vad ser vi här? Ptja, att åtta svenska spelare som åkte över direkt efter draften också fick NHL-debutera per omgående. Men det är en sanning med viss modifikation. Mika Zibanejad fick göra nio matcher, men åkte sen hem. Lias Andersson kom under säsongen och fick spela för Rangers, men gjorde merparten av matcherna i AHL. Isac Lundeström gjorde 15 matcher för Anaheim, men vände sen hem till Luleå under säsongen. Och Tobias Björnfot fick bara göra tre matcher innan han skickades ned till AHL.

Kvar finns då bara Victor Hedman, Adam Larsson, Elias Lindholm och Rasmus Dahlin. Där har ni de enda fyra svenskar som valts i förstarundan, åkt över direkt, och omedelbart blivit ordinarie. Hedman och Dahlin har aldrig ens gjort några AHL-matcher. Adam Larsson blev ordinarie direkt men inledde kommande säsong i AHL på grund av lockouten - men han gjorde faktiskt en del matcher i farmarligan även säsongen 13/14. Han blev alltså ordinarie direkt, men tappade sen sin givna plats i New Jersey och blev inte helt given igen förrän säsongen 2014/2015. Elias Lindholm gjorde sex matcher i farmarlaget men hans plats i Carolina Hurricanes var aldrig hotad på riktigt.

Det är alltså bara två svenskar som åkt över direkt efter matchen och aldrig behövt göra AHL-matcher. Och tre svenskar som kan säga att de alltid varit ordinarie i NHL. Det säger en del om hur svårt det faktiskt är att slå sig in i ligan per omgående. Av forwards är Elias Lindholm den enda som lyckats. I hans och Victor Hedmans fall ska vi dock också väga in att de är födda i december, vilket gjorde att de draftades ett år senare än han hade gjort om de varit födda tre månader tidigare. De båda var alltså nästan 19 år vid NHL-debuten.

Rasmus Dahlin är dock född i april och är faktiskt den yngsta svenska målskytten någonsin i NHL. Tvåa på den listan är Elias Lindholm. Victor Hedman är fyra och Adam Larsson femma.

Gabriel Landeskog

Gabriel Landeskog Bildbyrån


De som åkte över innan draften

Trea på listan är Gabriel Landeskog  och det leder oss osökt in på de spelare som åkt över redan innan de draftats. Förutom Landeskog finns där också Rickard RakellRasmus Sandin och Alexander Nylander.  De försökte ta vägen till NHL via spel i juniorligan OHL. 

Landeskog är i en närmast egen kategori här. Han valdes redan som tvåa i draften och slog sig in som ordinarie i NHL direkt. Han utsågs till årets rookie och blev kapten redan efter en säsong. För de övriga tre har det gått en aning trögare.

Rakell åkte över 2010, draftades 2011 (som siste man i förstarundan) och slog sig in i NHL på allvar 2014. Då hade han dock gjort några strömatcher tidigare. Han fick sedan en lysande NHL-karriär.

Nylander åkte över 2015 och draftades som åtta 2016. Han har haft en tuff tid i NHL, och blev aldrig ordinarie i det Buffalo som draftade honom. Däremot fick han ett rejält lyft efter trejden till Chicago och blev där given i laget säsongen 19/20. Missade tyvärr hela den här säsongen med en skada. Men nog kan vi se honom som ordinarie i NHL nu, efter tre år i Buffalo utan att slå sig in?

Sandin åkte över 2017 och draftades 2018 som spelare 29. NHL-debuten kom säsongen 19/20, men han har ännu inte slagit sig in som ordinarie i Toronto trots att han briljerat i AHL och fått mycket lovord när han väl spelat i Maple Leafs. Han gjorde det stundtals riktigt bra i vårens slutspel och lär vara tänkt på sex backar till i höst.

Även om ingen av spelarna som åkt över för att spela juniorhockey redan innan draften har floppat så kan vi konstatera att vägen till NHL-spel tycks vara lite, lite längre än för de som spelat mycket seniorhockey innan de åkt över. På kort sikt tycks det inte vara någon fördel - men på lång sikt behöver det knappast vara en nackdel.

Rasmus Sandin.

Rasmus Sandin. Foto: Nick Turchiaro-USA TODAY Sports


De som stannade kvar

Det snackas alltid om att spelarna ska stanna kvar i Sverige och bli stjärnor på SHL-nivå innan de åker över. Det finns flera bra exempel på spelare som valt att göra just så, och verkligen fått en ordentlig utveckling.

Nicklas Bäckström är ett exempel. Trots att han gick så högt som fyra i draften och redan hade vunnit VM-guld spelade han ett år extra i Brynäs. Han snittade då närmare en poäng per match, fick spela ännu ett VM, och slog sig sedan direkt in i Washington Capitals. Resten är historia, som man säger.

Men frågan är om inte det bästa exemplet på en spelare som stannat kvar ett år extra ändå är Elias Pettersson. Han briljerade i Timrå, draftades som femma, och skrev sedan på för Växjö för att få ett år i SHL. Där dominerade han totalt. Han vann poängligan i både grundserie och slutspel, slog alla tiders juniorrekord, utsågs till årets forward, årets rookie och årets MVP i både serien och slutspelet. Han åkte därefter över Atlanten till säsongen därpå, gjorde tio mål på sina tio första matcher, och utsågs förstås till årets rookie.

Sammanlagt har alltså 14 spelare, 16 med Raymond och Holtz, åkt över efter att ha spelat ett år extra i Sverige. Hur lång tid har det tagit för dem att sen få göra sin NHL-debut?

Nicklas Bäckström - direkt

Erik Karlsson - direkt.

Oliver Ekman Larsson - direkt.

Magnus Pääjärvi - direkt.

Jacob Josefson - direkt.

Marcus Johansson - direkt. 

Jonas Brodin - direkt.

Filip Forsberg - direkt (men inte ordinarie första året)

Alexander Wennberg - direkt.

Adrian Kempe - efter ett år i AHL. Ordinarie efter två år där borta.

Joel Eriksson Ek - NHL-debut direkt - men lånades ut till FBK en säsong till.

Elias Pettersson - direkt.

Erik Brännström - direkt (ännu inte helt ordinarie)

Victor Söderström - direkt (men ännu inte ordinarie)

Victor Söderström

Victor Söderström Foto: Ronnie Skrivsmedjan


Det vi kan se här är att det i många fall går snabbt för spelarna att få testa på NHL-spel. Det år man "förlorar" på att stanna hemma kan man snabbt ta ikapp tack vare att man i de flesta fall spelat kontinuerligt och fått stora minuter på seniornivå.Många har uppenbarligen mått bra av att ta ett extra år i Sverige - åtminstone om vi ser till parametern att NHL-debuten ska komma så snabbt som möjligt. Det finns däremot inget underlag som bevisar att spelaren i frågan nödvändigtvis blir bättre på sikt beroende på när den åker över.

Erik Brännström har exempelvis inte riktigt fått den utveckling många hade förväntat sig. Hade det varit annorlunda om han åkt över direkt? Eller för den delen spelat kvar i Sverige ett år till? Det vet ingen.

Magnus Pääjärvi stretade sig visserligen kvar i NHL under många år och gjorde en bra bit över 400 matcher - men blev kanske inte så bra som man hade trott.

Erik Karlsson hade bara gjort några strömatcher i Elitserien när han draftades. Han tog dock ett år till i Sverige, blev ordinarie i Frölunda, och åkte sen över Atlanten. Bara ett fåtal år senare var han världens bästa back och en av världens allra bästa spelare och största stjärnor. Hur hade hans karriär gått om han åkt över direkt?

Det är uppenbart att det sällan är dåligt att stanna kvar ett år till. De allra flesta av spelarna på listan ovan har haft väldigt bra NHL-karriärer och gott och väl spelat in de matcher de "förlorade" på att spela i Sverige. 

Magnus Pääjärvi.

Magnus Pääjärvi.


De som stannade i två år

Oväntat många stannar faktiskt kvar två år efter draften. Här är det också allt tydligare att det ibland är spelarens val, och att det ibland helt enkelt är klubben som menar att spelaren inte är redo.

Bland de som stannade två år hittar vi Martin Samuelsson, som valdes som 27:a av Boston 2002. Han gjorde 14 matcher i NHL. 

Här finns Robert Nilsson, som gjorde 252 NHL-matcher innan han lämnade Nordamerika efter fem år. 

Patrik Berglund åkte över 2008, två år efter sin draft, och gjorde över 700 NHL-matcher innan han självmant lämnade ligan. Berglunds Västeråspolare Mikael Backlund gjorde samma sak - och har också gjort över 700 matcher. 

Mattias Tedenby gjorde ungefär 120 NHL-matcher på fyra år innan han åkte hem. David Rundblad gjorde 113 NHL-matcher mellan 2011 och 2016. Tim Erixon gjorde 93 NHL-matcher mellan 2011 och 2014, men stannade kvar i Nordamerika ända tills 2019 då han åkte hem. Oscar Klefbom fick inledningsvis mest spela i AHL, men blev ganska snabbt en nyckelpjäs i Edmonton. Han är alltjämt kvar i ligan, men kan tvingas sluta på grund av en axelskada. 

Jacob Larsson och Gabriel Carlsson draftades i slutet av förstarundan 2015 och åkte över på riktigt 2017. Larsson blev i det närmaste ordinarie år 2018 och har gjort 159 NHL-matcher. Carlsson är ännu inte ordinarie. Han har gjort 144 matcher i AHL och 37 i NHL.

Philip Broberg draftades i förstarundan 2019 och kommer nu åka över på riktigt efter att ha haft två bra år i Skellefteå AIK. Vi får se framöver om det var ett bra drag av honom att göra två extra säsonger i Sverige.

Wayne Gretzky och Philip Broberg.

Wayne Gretzky och Philip Broberg. Bildbyrån


De som stannade ännu längre

Lars Jonsson brukar anses vara en av få verkliga svenska "busts". Han hade en utmärkt karriär i Sverige, men blev inte den världsback Boston hoppades på när de tingade honom redan som åtta år 2000. Larsson spelade aldrig för Bruins, utan åkte över till Nordamerika först år 2006 för spel med Philadelphia. Där gjorde han åtta NHL-matcher. Jonsson är den som väntat längst med att åka över. 

Fyra spelare har valt att åka över tre säsonger efter draften:

Niklas Kronwall valdes år 2000, precis som Jonsson, och åkte över 2003. Han gjorde sen närmare 1000 matcher och rankas som en av våra bästa NHL-backar någonsin.

Alexander Steen valdes som spelare 24 år 2002. Han åkte över 2005 (detta eftersom säsongen 04/05 ställdes in) och efter ett par trevande år blev han en av Sveriges bästa forwards i NHL. Han gjorde sen över 1000 matcher innan han nyligen meddelade att han tvingas sluta.

Dennis Persson valdes i förstarundan 2006, åkte över 2009, och åkte hem igen 2012. Han fick vara med på en matchvärmning men fick aldrig göra NHL-debut.

Och till sist: Nils Lundkvist. Han valdes i slutet av förstarundan 2018, men åker över för att slå sig in i New York Rangers först till hösten. Att vi får se en sådan talang som Lundkvist i svensk hockey under så lång tid är alltså extremt ovanligt. Den enda som stannat kvar längre är alltså Lars Jonsson - som ju Lundkvist redan nu får anses ha blivit bättre än. Lundkvist skrev inte på sitt NHL-kontrakt förrän i somras. Han är ett intressant fall eftersom han valdes sent i förstarundan, men framför allt tror jag det är hans storlek (eller bristen på den) som gjort att han stannat kvar så länge. Med tanke på vilka enorma steg han tagit i Luleå, och med tanke på att han den här säsongen vann Salming Trophy, får vi säga att det i hans fall nog var klokt att stanna i Sverige så länge. 

Lundkvists närmast unikt långa karriär i Sverige får i alla fall mig att stanna upp. Det är inte direkt så att vi fått se honom sådär våldsamt mycket i SHL - och ändå är han en av de som stannat kvar allra längst på den här sidan Atlanten.

Nils Lundkvist under draften.

Nils Lundkvist under draften.


DE SOM ALDRIG ÅKT(E) ÖVER

Lyssna på det här: Två av 56 svenskar som valts i förstarundan under 2000-talet har inte skrivit NHL-kontrakt i karriären. TVÅ! En av dem, Jens Karlsson, tingades som 18:e spelare av Los Angeles år 2001. Han blev en Elitserie- och HockeyAllsvenskan-spelare.

Den andra är Filip Johansson, som valdes av Minnesota som spelare 29 för tre år sedan. Frölundabacken kommer alltså göra ett fjärde år i Sverige efter draften och är med det endast "slagen" av Lars Jonsson. Med tanke på de fina steg han tog i Frölunda förra året skulle jag dock bli chockad om han inte spelar till sig ett NHL-kontrakt kommande säsong. Sen återstår det att se om han åker över, eller till och med gör ett femte år i Sverige.

Inte mig emot, om så blir fallet.

Till sist ska också Anton Gustafsson återigen nämnas. Gustafsson, idag i Sundsvall i HockeyEttan, valdes som spelare 21 år 2008. Han skrev alltså kontrakt med Washington, men åkte aldrig över på riktigt. Det blev en AHL-match i Nordamerika. Annars har Gustafsson tillbringat hela karriären i Sverige och Schweiz.

Filip Johansson.

Filip Johansson. Foto: hockeysverige.se


SUMMERING

Så. vad kan vi dra för slutsats? Det finns såklart inte en slutsats att dra, utan flera. 

1) Det är tacksamt att drafta svenskar. NHL-klubbarna riskerar sällan något om de plockar svenska spelare. De får spelare som är villiga att snabbt skriva NHL-kontrakt och åka över - och de får spelare som sällan blir riktiga floppar. Du får nästan garanterat en NHL-mässig spelare om du draftar en svensk i förstarundan.

2) Det är sällan en nackdel att stanna kvar i Sverige. Påstående att spelare "åker över för tidigt" är det nästan lite väl lättvindigt att slänga sig med numera. Men det vi kan konstatera är att det i alla fall sällan är en nackdel att stanna kvar i Sverige. Å andra sidan har vi ingen aning om hur lång Tim Erixons, David Rundblads eller Magnus Pääjärvis NHL-karriärer blivit om de åkt över tidigare eller senare heller.

3) Förstarundan - en fördel. Ja, svenska spelare har för det mesta gjort det bra. Samtidigt vet vi också att NHL-klubbar ofta har en förkärlek för att ge sina förstaval extra många chanser och extra mycket tid. För det mesta är det en fördel, även om det i fallet med exempelvis Lias Andersson inte blev så. 

Å andra sidan är det för enkelt att bara skylla på NHL-klubbarna också. Det är ingen som tvingar spelarna att skriva NHL-kontrakt direkt, bara för att ett sådant erbjuds, också. Spelar du bra nog kommer du få chansen igen. I synnerhet om du är en spelare som klubben lagt ett förstarundeval på.

Åkte Lias Andersson över för tidigt?

Åkte Lias Andersson över för tidigt? Foto: Joel Marklund/Bildbyrån


4) Det finns ingen enkel sanning. Många grymtade när Elias Lindholm åkte över efter att inte ens ha varit ordinarie i Elitserien en säsong. När det dessutom gick lite sisådär under hans inledande säsonger i NHL var det många som sa "Vad var det jag sa?". Samtidigt vet vi idag att han är en av Sveriges bästa forwards. I hans fall behövdes ett klubbyte för att verkligen få fart på karriären.

Han kände att det var bäst att åka över. För någon annan i samma läge hade det kanske varit bäst att stanna i Sverige ett, två eller tre år extra. Det vet ingen, utom möjligen spelaren själv.

5) Det är galet svårt att som 18-åring etablera sig i NHL. Gemensamt för fyra av de fem svenskar som gjort det (Victor Hedman, Adam Larsson, Elias Lindholm och Rasmus Dahlin) är att de alla gjort relativt många matcher i SHL innan de åkte över. Gabriel Landeskog hade dock bara gjort tre seniormatcher. Han valdes å andra sidan som tvåa i draften - och väljs du så högt slår du dig generellt in i NHL direkt.

6) Det är aldrig kört! Kolla på Lars Jonsson, som åkte över sex år efter att ha draftats. Han fick aldrig någon karriär där borta - men gjorde i alla fall NHL-debut. Och titta på Alexander Steen och Niklas Kronwall, som stannade i Sverige i tre år efter att ha draftats men ändå gjorde knappt 1000 respektive drygt 1000 matcher i NHL. Det säger en del om hur mycket man hinner spela i Nordamerika även om man inte åker över som tonåring - förutsatt att spelaren i fråga är bra nog förstås.

7) I slutändan är det hur bra spelare du är som avgör. Relativt få svenskar har haft en bekymmersfri resa i NHL. Victor Hedman fick mycket kritik i början, Gabriel Landeskog hade några tyngre säsonger innan han fick upp produktionen igen, Adam Larsson skickades ned till AHL även under sitt tredje år i NHL, Filip Forsberg och William Nylander fick stå på tillväxt i AHL innan de fick chansen i NHL, Erik Karlsson fick spela i AHL innan han fick sitt enorma genombrott i NHL, Elias Lindholm behövde som sagt en trejd för att få genombrottet. Och så vidare.

Oavsett om du åker över tidigt eller sent, tar vägen via juniorhockeyn eller sitter på bänken i SHL, är det inget som man kan slå fast här och nu är "rätt väg" eller "fel väg". En NHL-karriär definieras inte vid 18 års ålder, även om besluten du fattar då kan påverka dig även framöver. Det handlar mycket om tur, att hamna på rätt klubb i rätt läge, få chansen vid rätt tillfälle - och sen prestera på max när chansen ges.

Men något facit på vad som är rätt eller fel finns inte. Att ha rikligt med seniorhockey i erfarenhetsbanken är dock sällan en nackdel.

Erik Karlsson tog ett år extra i Sverige. Här med sin andra Norris Trophy 2015.

Erik Karlsson tog ett år extra i Sverige. Här med sin andra Norris Trophy 2015. Foto: Imago Sportfoto


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten