Viktor Fasth avslutar karriären.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
SHL

"Jag har inte orken och kraften kvar"

ANNONS
38 år gammal spelade han sitt livs kanske bästa hockey. Men SM-guldet med Växjö, hans andra med klubben, och nyss avslutade VM i Riga blir Viktor Fasths svansång. I dag meddelar målvakten i en intervju med minhockey.se att karriären är över.
– Kroppen börjar säga ifrån, säger han till sajten.

Prisad som SHL:s bästa målvakt och SM-guld med Växjö Lakers.

Viktor Fasth har en storslagen säsong bakom sig. 

38 år gammal visade han att han fortfarande var kapabel att prestera på högsta nivå i den svenska toppligan. Men bakom kulisserna har det funnits tvivel. I en intervju med minhockey.se berättar veteranmålvakten nu att han tänker sluta.

– Det har varit ett jättesvårt beslut att ta. Jag har väl...(lång paus)...gått och grubblat på det hela säsongen och känt att kroppen...(ny paus)...börjar säga ifrån. Jag har kommit fram till att det beslutet jag tagit nu är det rätta. Jag har...(paus)...inte orken och kraften kvar för att mobilisera till en ny säsong, säger Viktor Fasth till minhockey.se.

EN UNIK RESA

Bakom sig har han en smått unik karriärresa. Han fick sitt stora genombrott med Växjö i Hockeyallsvenskan 2010, värvades till AIK i elitserien och debuterade i toppligan som 28-åring. Två säsonger senare skrev han NHL-kontrakt med Anaheim Ducks efter två dominanta säsonger mellan Solnaklubbens stolpar.

Tre säsonger i NHL med Anaheim och Edmonton Oilers följdes av två i KHL med CSKA Moskva. 2017 flyttade han tillbaka till Växjö efter att ha vunnit VM-guld med Tre Kronor i Köln. Under sin comebacksäsong i Växjö blev han svensk mästare. Och nu krönte han sin sista säsong som aktiv med ännu ett SM-guld.

– Jag ville inte komma hem och runda av, det var aldrig mitt mål utan mitt mål var att spela min bästa hockey ända in i kaklet. Jag känner fortfarande att jag har det spelet i kroppen. Eller i hjärtat i alla fall. Hjärtat vill mer än kroppen, säger han till minhockey,.se.


TV: Summering av Växjö Lakers guldsäsong 2020/21


Den här artikeln handlar om: