Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Speltips Hockey

SHL:s hetaste rivaliteter säsongen 2020/2021

ANNONS

Grundserien i SHL består av 364 matcher och ärligt talat: varenda en väcker intresse, på ett eller annat sätt. Givetvis finns det ändå dueller och rivaliteter som sticker ut lite extra och alltid garanterar härlig hetta på isen. Vi har kollat in några av de hetaste rivaliteterna i SHL.

Skellefteå-Luleå

Jo, vi vet. Skellefteås ärkerival är Björklöven och INTE Luleå. Hela hockey-Sverige väntar på att Björklöven ska ta sig upp och därmed väcka liv i landets allra hetaste rivalitet - men i väntan på Löven duger Skellefteå-Luleå gott. Skellefteå inledde 10-talet som fullständig dominant. SM-gulden 2013 och 2014 var ruskigt imponerande och totalt spelade Skellefteå sex raka SM-finaler. Man låg verkligen i framkant när det gällde talangutveckling och det dök upp nya, högintressanta namn mest hela tiden. Den nivån har Skellefteå inte riktigt kunnat upprätthålla men ändå utan att falla igenom: fortfarande är Skellefteå tillräckligt bra för att slå vilket lag som helst. Firma Joakim Lindström/Oscar Möller respekteras fortfarande fullt ut och ett par av de yngre spelarna med Jonatan Berggren i spetsen är på väg att växa ut till någonting riktigt intressant.

Just nu får Skellefteå ändå finna sig i att bara vara näst bäst i norr. Luleå har ju de senaste säsongerna etablerat sig som ett absolut topplag under "Bulan" Berglunds ledning. Säsongen 2019/2020 vann laget grundserien i smått överlägsen stil och visst sved det rejält för Luleå att slutspelet inte kunde genomföras. Luleå satsar vidare mot SM-guldet och visst tillhör man de absolut hetaste kandidaterna. Tomrummet efter målvakten Joel Lassinantti kan bli tufft att fylla men löser man det - och levererar återvändande Linus Klasen - blir Luleå definitivt ett topplag igen.

Duellerna mellan Skellefteå och Luleå kommer ge båda lagen viktiga kvitton: är Skellefteå tillräckligt bra för att hota Luleå - och kan Luleå hantera sitt favoritskap? Läckra matcher att vänta, inget snack om den saken. Du kan spela på det heta mötet genom SHL-betting.

Frölunda-Färjestad

En riktig tungviktsduell mellan två av de ständiga bjässarna i svensk hockey. Frölunda har varit det stabilaste av alla topplag på senare år. Göteborgarna har inte missat slutspel sedan 2011 och innan man säsongen 19/20 bara slutade sjua hade man landat topp-3 sex säsonger i rad. Såväl 2016 som 2019 slutade det med SM-guld och lägg därtill att Frölunda fullständigt ägt Champions Hockey League med fyra titlar på fem år. Kulturen i Frölunda är tydlig och att Roger Rönnberg nu är inne på sin åttonde raka säsong som huvudtränare skapar trygghet. Joel Lundqvist och ett par andra kulturbärare fortsätter också att garantera att Frölunda såväl står stadigt som håller hög klass. Man är ju dessutom bättre än de flesta på att dels fostra talanger, dels låta talangerna verkligen få chansen. Historiskt sett är ändå Färjestad "storebror" i denna rivalitet. Från mitten av 90-talet och en bra bit in på 2000-talet var det tämligen odiskutabelt att det var Färjestad som dominerade hockey-Sverige.

Nu börjar det dock bli väldigt länge sedan laget vann. 2011 lyfte man bucklan men sedan dess har Färjestad långa stunder haft det tufft. Hade under många år en tydlig kultur med spelare som Peter Nordström, Pelle Prestberg, Richard Wallin och inte minst Jörgen Jönsson i spetsen men på senare år har FBK slitit mer med sin identitet. Floppvärvningarna har varit många och det har inte varit lika lätt att attrahera marknadens hetaste spelare. Färjestad fortsätter ändå att vara en mycket proffsig och välskött förening och målsättningen är solklar: att ta sig tillbaka till den absoluta toppen.

Då måste dock Frölunda passeras och visst blir säsongens möten mellan dessa lag heta och högintressanta, precis som alltid! 

Örebro-Rögle

Nej, det finns väl ärligt talat inte samma klassiska rivalitet mellan dessa lag som i matcherna ovan. För Rögle är derbyt mot Malmö fortfarande svårslaget och för Örebro är det ofta matcherna mot Färjestad som brukar framkalla mest känslor. Vi tycker ändå att detta kan beskrivas som en kittlande rivalitet. Detta är ju de två tydligaste uppstickarna i SHL, två klubbar som för bara två-tre år sedan inte på något sätt nämndes i diskussionerna kring SM-guld men som numera skall tas på största allvar. Örebro kom upp till SHL säsongen 14/15 och var direkt en frisk fläkt.

Sedan började det dock ta emot och flera klart sämre säsonger följde, där klubben kändes något vilsen. Var man rentav på väg ner till Hockeyallsvenskan igen? Det kändes nästan så - men sedan vände vinden igen. Säsongen 19/20 innebar ett stort lyft och en rejäl nysatsning sjösattes inför säsongen 20/21. Örebro har varit väldigt aktivt på transfermarknaden och verkligen visat att såväl resurser som ambitioner finns. Toppnivån är bevisligen mycket hög och att Örebro flyttat fram positionerna är odiskutabelt.

Frågan är dock om Rögle inte kommit ännu längre. Sedan bröderna Abbott tog över skutan har Rögle hela tiden utvecklats och lyckats bygga en miljö som doftar framgång. Rögle har på kort tid gått och blivit en attraktiv klubb vilket flera olika typer av spelarrekryteringar vittnat om. Man kan värva såväl talangfullt som etablerat, svenskt som utländskt. Rögle spelar en underhållande och smart hockey som i ljusa stunder ser snudd på ostoppbar ut.

Vilka vinner SM-guld? Många svarar Luleå, Färjestad, Växjö eller Frölunda - men svaret kan mycket väl bli Örebro eller Rögle. Mötena lagen emellan blir förstås spännande kvitton på vilket av lagen som leder jakten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL