Paula Bergström.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Landslagsbacken: "Inställd på att vara här fram till jul"

ANNONS
Tanken var att hon skulle inleda sitt andra år på college nu. I stället är landslagsmeriterade Paula Bergström tillbaka i Sverige och det Modo hon lämnade inför förra säsongen. Och kanske, kanske finns det en möjlighet att toppbacken blir kvar hela säsongen.
– Ska jag vara ärlig så har jag inte bestämt mig, säger hon till hockeysverige.se.

Pandemin har på något udda sätt gjort att våra ligor i Sverige blivit ännu profil-starkare. I SDHL har bland andra Josefin Bouveng (Brynäs) och Sofie Lundin (Djurgården) valt att, eller tvingats vara, kvar då deras college inte kan starta upp. 

Dessutom är det högst oklart när Long Island University kommer öppna upp sina dörrar igen. Det har inneburit att Matilda af Bjur (Linköping), Alva Johnsson (AIK) och Paula Bergström Modo) inleder säsongen i SDHL. Alla fem nämnda är landslagskandidater. 

– Det har varit mycket fram och tillbaka samtidigt som det är mycket regler där borta. Jag vågade först inte hoppas på att jag skulle kunna stanna här och spela. Mina tankar var först att vi skulle fara tillbaka, berättar förra säsongen landslagsdebutant, Paula Bergström, och fortsätter:
– Sedan var det sklart jättekul att SDHL gjorde undantag så vi får spela här och få lite matcher. Dessutom är det ”svinkul att jag har en bra kommunikation med både ledare och spelare i Modo, vilket gör att det känns väldigt kul att vara hemma även om det bara är för en liten stund.

"FÅR TA DET FRÅN DAG TILL DAG"

I dagsläget är det också högst osäkert vad som gäller för Paula Bergström och college resten av säsongen med tanke på att det inte bara gäller hockey utan även skola. 

– Det är sagt att det ska börja i januari så just nu är jag inställd på att vara här fram till jul. Sedan vet man aldrig. Jag får ta det från dag till dag och fokuserar nu på att spela här. När det sedan närmar sig får jag ta vad som händer då.

Paula Bergström.Paula Bergström.Foto: Ronnie Rönnkvist
Kan du exempelvis tänka dig att pausa college en hel säsong och stanna i Modo till nästa vår?
– Ska jag vara ärlig så har jag inte bestämt mig. Jag tar det, som jag sa, dag för dag. Sedan får jag se om det startar upp eller inte.
– Som du säger är det plugget också. Jag måste ta paus en termin eftersom jag inte får vara med i systemet där borta när jag spelar för ett annat lag. 

Måste du då ta en extratermin innan du får din examen?
– Vi går ett år längre på vårt gymnasium än vad dom gör på sin high school. När jag kom dit var det en massa kurser som jag redan hade tagit. Dom flesta svenska spelarna är ett år före i plugget.
– Om vi säger att jag bara är kvar en termin här i Sverige så går jag ändå ut på tre och ett halvt år.

"MYCKET MOTGÅNGAR"

Våra tre svenska tjejer på Long Island University gjorde fina inledande säsonger, men 21-åringen från Köpmannaholmen är ändå inte riktigt nöjd med sin säsong. 

– Jag skulle säga att säsongen varit upp och ner. Det var en liten omställning att ställa om till mindre rink, inte så mycket fysiskt spel och såklart ett helt nytt lag. Laget var helt från ”scratch”.
– Det var mycket motgångar i början, vilket jag inte ska sticka under stolen med. Vi vann ändå konferensen i slutet och det var skitkul. Samtidigt som jag tycker att spelet där borta passade mig bra då jag kom in i det.
– Jag känner också att jag speciellt utvecklat min offensiv. Det är också vad jag behöver eftersom jag känner mig ganska trygg defensivt, men framförallt har jag utvecklats mycket som spelare. 

Paula Bergström i LIU-dressen.Paula Bergström i LIU-dressen.Foto: Privat

Hur hanterade du motgångarna?
– Det var ett jättestort stöd att ha både Alva och Matilda där. Dessutom har vi en dansk spelare (Linn Thomsen) där så vi är några stycken som har ungefär samma bakgrund. Vi svenskor har känt varandra sedan tidigare och det har absolut varit ett stöd att ha varandra. 

Senaste säsongen bodde Paula Bergström, Alva Johnsson och Matilda Af Bjur på skolans campus, men har planer på att istället flytta ihop i ett gemensamt hus.    

– Precis. Förra säsongen bodde vi på campus, men förmodligen ska vi fixa ett hus när vi kommer tillbaka.
– Allt har gått jättebra och hänger ihop, skolan, hockeyn, studier och allt sådant. Vi har verkligen jättebra förutsättningar.

GIVET ATT VÄLJA MODO

Paula Bergström är fostrad under största delen av sin karriär i Modo. Det var också ett givet val för henne att återvända dit då hennes college håller stängt. 

– Ja, det var inget snack om saken. Det är hemma för mig och Björn (Edlund, tränare) välkomnade mig jättebra.

Modo-backen har på lagets två inledande matcher svarat för tre assist poäng. 

– Jag tycker att det gått bra för min egen del. Sedan har jag såklart saker att jobba på och mer att ge, men det är okej. 

Paula Bergström i Modotröjan.Paula Bergström i Modotröjan.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

När du säger att du har saker att jobba på, vad tänker du närmast på då?
– Det finns alltid småsaker i spelet. Dessutom förlorade vi matchen mot HV71 och jag kan inte säga att jag är helt nöjd när laget ändå förlorade. 

När du lämnade Modo kom du från en säsong där ni hade ett starkt och framgångsrikt lagbygge. Senaste säsongen var långt ifrån inte lika framgångsrikt för laget utan fick kvala sig kvar, hur mådde det Modo du kom till?
– Jag har bara hört då jag pratat med lagkamrater hur det var förra säsongen. Såklart att det är något som känns tungt då dom berättar.
– Däremot märker jag inte av det någonting och allt känns jättebra nu. Det är en skön stämning både på och utanför isen. Så länge vi glömmer förra säsongen tror jag att det kommer gå bra. Det är nog en liten självförtroendefråga, att man inte får falla in i gamla vanor från förra säsongen. Gnuggar vi på som vi har gjort nu på våra träningar och fortsätter ha känslan som vi haft så tror jag att det kan gå bättre än vad många tror.  

Du var 18, 19 år den senaste säsongen du spelade i Modo, får ta ett större ansvar och roll i laget nu?
– Jag tycker om att få ta ansvar. Jag växer som spelare och person varje år. Sedan är det så att jag själv måste jobba på mina egna mål och så vidare, men jag har alltid tyckt om att vara en drivande spelare. Självklart är det kul om mina medspelare också tycker det. 

AKTUELL FÖR VM

Förra säsongen mötte hockeysverige.se Paula Bergström på Arlanda då hon kallats hem från Long Island University för att debutera i Damkronorna. ()

 Jag blev lite överraskad faktiskt. Det är alltid ett mål att komma med i landslaget, men vi har många bra backar i Sverige just nu, sa Paula Bergström då om samtalet där hon blev kallad till tjänstgöring. 

– Jag brukar inte bli så nervös, men jag måste erkänna att då var jag lite nervös, skrattar landslagsbacken när samtalet kommer in på debuten mot Ryssland och fortsätter:
– Det släppte efter några byten och var självklart väldigt kul. Det var ett mål och en dröm som gick i uppfyllelse.

Hur ser du på spel i Damkronorna den här säsongen?
– Jag var på lägret i augusti och det var jättekul. Det är en ny fräsch ledning som jag tycker har ett jättebra tänk. Självklart ska jag visa framfötterna och visa att jag ska ha en plats. Det är bara att gnugga på under varje träning och match för att få det att hända. 

Du kommer förmodligen vara borta på college när VM spelas, kommer du hem till VM om Ulf Lundberg kallar dig?
– Ja, absolut. Min tränare där borta, Rob (Morgan), sa redan dag ett att vi får fara på dom landslagssamlingar vi blir kallade till. Han tycker bara att det är jättekul om vi blir uttagna till våra respektive landslag. 


TV: Bartendern som blev nationalsångare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL