FRAMTIDENS DAMKRONOR
Alice Wallin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Flyttar till Djurgården - för att slå sig in i JVM

ANNONS
Hon debuterade i Södertälje redan som 13-åring. Nu flyttar 15-åriga Alice Wallin till Djurgården - med ett par tydliga mål i sikte.

– Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut, säger hon till hockeysverige.se.

ÖSTERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Även om Södertälje ligger i andradivisionen fortsätter klubben att fostra talanger. En av dessa är 15-åriga Alice Wallin. Uppväxt i SSK, men kommer under kommande säsong representera Haninge och Djurgården. 

– Jag är uppväxt i Södertälje och började på skridskoskolan som var på Månskensrinken (Södertälje IP). Där var jag under en säsong innan jag började i SSK. Då kanske jag var sex, sju år, berättar Alice Wallin då hockeysverige.se träffar henne på altanen till familjens hus inte långt från Östertäljes pendeltågsstation. 
– Alla i min familj har ett hockeyintresse. Pappa tog med mig och min storebror, William, för att åka skridskor när jag var två, tre år. Jag tyckte det var kul och mina föräldrar märke att jag verkligen ville åka skridskor. Det var efter det dom tog med mig till Tre Kronors skridskoskola. 

Intresset blev inte mindre då hennes föräldrar tog med henne för att se Södertälje herrars A-lagsmatcher i Scaniarinken. 

– Speciellt då jag var mindre tyckte jag att det var jättekul att kolla med familjen och vänner. Sedan blev det att vi ofta hade träningar samtidigt, men jag har försökt kolla med kompisar när jag kunnat. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

STORA FÖREBILDEN: NHL-STJÄRNAN  

Den största förebilden är dock inte någon från SSK. 

– Jag har inte bara haft en förebild utan mer kollat på lag som helhet. Är det någon jag tycker är riktigt bra så är det Erik Karlsson. Han är back, offensiv och spelar ett spel som jag tycker om. 

Vad visste du om damhockey när du började spela?
– Jag visste inte så mycket om damhockeyn eller att det fanns. När jag började var det inte så många tjejer som började lika tidigt som jag. Inte heller med tjejer som jag gjorde utan det var lite mer utspritt i kill-lag.
– Under en kort period i början spelade jag också med killar. Sedan startade min pappa (Patrik Wallin) tillsammans med Dennis Rydberg skridskoskola för tjejer. Då började jag och mina vänner från skolan där. I SSK har det också bildats många tjejhockeylag där det varit stora trupper, vilket jag tycker är jättekul.

Har du haft eller har andra intressen vid sidan av hockeyn?
– Jag har testat flera andra sporter, fotboll och dans, men det har aldrig varit någon sport som varit lika kul som hockeyn.
– Varför hockeyn? Jag gillar farten och det lite tuffare spelet. Det har gjort att jag alltid tyckt att hockeyn varit jättekul. 

"DAMERNA BORDE FÅ LIKA MYCKET MEDIAUTRYMME"  

Alice Wallin debuterade i Södertäljes A-lag redan 2017 och har växt ut till en av lagets stabilaste backar trots sin ålder. Just backpositionen är något hon nästan alltid haft. 

– Ja, jag har alltid varit back, men varför? Jag vet inte, skrattar Alice Wallin och fortsätter:
– Jag började som back. Sedan har fortsatt så eftersom jag känt mig stabil som back, men jag har också provat på att spela center några gånger, vilket också var kul. 

Hur har du upplevt satsningen på damhockeyn i SSK under dina år i klubben?
– Det har blivit bättre och bättre. Nu är det ganska många tjejer som spelar i SSK, vilket jag tycker är jättekul. Damerna, jag tycker att vi haft det bra där med tanke på att jag vet att det är sämre på andra håll.
– Det finns mycket kvar att jobba på, men samtidigt vet jag att dom också jobbar på det. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad måste bli bättre?
– Tillexempel att damerna borde få lika mycket mediautrymme som herrarna. Också sådant som eget omklädningsrum och så vidare är något som kan jobbas mer på. Det finns många småbitar att jobba på, men jag tycker att det går framåt.
– Inför den här säsongen kommer även ett LIU startas i Södertälje, vilket också är en förbättring. 

Kan du se SSK spela i SDHL inom några år?
– Vi får väl se hur det blir. Det är en bit kvar upp till SDHL. När jag tränade med Djurgården under förra veckan kände jag att det ändå är ett steg upp till SDHL.
– Det finns en del att jobba på och jag tror allt det här runtomkring behövs, att det blir mer jämställt och att tjejerna får samma förutsättningar. Då tror jag SSK kommer få fram bättre spelare, höjer hela verksamheten och gör att flera vill komma till klubben. Det behövs bra spelare om man ska gå upp. 

FICK SPELA MED LEGENDAREN  

Tjejerna i Södertälje fostras också på ett lite annorlunda sätt än vad dom gör i en del andra klubbar. 

– Jag skulle säga att det är en bra utbildning i Södertälje. Det är många damer som kör med killar då dom är yngre, vilket vi inte riktigt gjort i Södertälje. Jag tycker att det har fungerat bra ändå och även jag har tränat någon säsong med killar, vilket var jättekul, men framförallt har jag tränat med vårt tjejlag.
– Vi är fem kompisar som alltid hållit ihop och pressat varandra till att bli bättre. Det har varit jätteviktigt för mig att ha dom med mig. Vi har hela tiden sett till att göra vårt bästa för att dom andra ska bli bättre.

Alice Wallin var 2019 med i det Södermanlands-lag som vann den sista Stålbucklan som spelades. 

– Det var hur kul som helst. Vi hade som mål att vinna och det gjorde vi också. Jag tror att vi tillsammans var ett bra lag som kämpade hårt ihop. Alla kände sig trygga i laget och alla pratade med alla. Det var mycket lagsammahållning samtidigt som vi gav allt på isen. 

– I TV-pucken gick det inte lika bra. I gruppspelet kom vi etta, men sedan åkte vi ut redan i kvarten. 

Säsongen 2017/18, då Alice Wallin bara var 13 år, debuterade hon i SSK:s Division 1-lag. 

– Jag har kört i SSK:s damlag under tre säsonger. Jag hade träffat på och pratat med dom äldre tjejerna redan innan min första match. Det var ändå nytt att komma upp till dom äldre och jag kände mig ganska liten. Särskilt ute på planen då dom var så pass mycket större, men det var hur kul som helst. 

Vad är det mest minnesvärda från tiden i Södertälje?
– Det är nog när vi vann serien. Tyvärr kunde jag inte vara med i kvalet på grund av Stålbucklan. 

I slutet av förra säsongen fick Södertälje hjälp av en av Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare, Danijela Rundqvist. Det blev tre matcher, två mål och totalt sex poäng från OS-hjältens klubba. 

– Det var jättekul att hon var med. Hon var jätteduktig. Givetvis var hon en ledande spelare på isen, men även utanför. När hon kom i korridorerna, hon spred positivitet och kämpaglöd.
– Framförallt lärde jag mig mycket av henne utanför isen, allt det där med att peppa och vara glad. När hon kom in i båset kände man sedan hur seriös hon var. Jag tyckte det var väldigt bra. 

Danijela Rundqvist.Danijela Rundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

NYTT ÄVENTYR I DJURGÅRDEN  

Inför säsongen 2020/21 har Alice Wallin valt att lämna Södertälje för att istället tillhöra Djurgårdens organisation. 

– Det är för ”HG” (Hockeygymnasiet) och att få träna så mycket som möjligt. Jag tror att det mest blir spel i Haninge den här säsongen, men jag kommer kämpa hårt för att i alla fall få träna med Djurgården lite grann. 

Varför valde du just Djurgården?
– Jag kommer flytta upp, men det är ändå nära hem hit. Det känns som en bra förening, bra för damerna och klubben har en bra satsning. Sedan gillar jag att det är ett samarbete med Haninge.
– När jag flyttar upp kommer jag bo tillsammans med Linnea Adelbertson som jag spelat tillsammans med under hela livet i SSK. Vi kommer bo väldigt nära där Lova Blom, Maria Lindberg och alla bor. 

Hur har du upplevt att få träna med Andra Dalen, Lovisa Berndtsson, Josefine Holmgren, Alice Östensson med flera i Djurgården nu under försäsongen?
– Det är verkligen jättekul. Alla i laget är så duktiga och det är full fart på träningarna. Just farten i spelet har varit ett stort steg. När jag fick pucken var det någon som gick på mig direkt. Jag hade inte så mycket tid. Det har varit jättelärorikt att få köra med dom här rutinerade spelarna. 

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?
– Jag har mål både för mig själv och laget. Ett av mina mål är att försöka komma med till JVM i vinter. Sedan kommer jag, som sagt var, kämpa för att få träna med Djurgården litegrann för att så småningom få göra SDHL-debut.
– Med Haninge har vi självklart som mål att få kvala mot SDHL-lag och ta oss så långt som möjligt. 

Alice Wallin.Alice Wallin.Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK SPELA UNGDOMS-OS  

I slutet av nästa vecka åker Alice Wallin på juniorlandslagsläger under nya förbundskaptenen Anders Lundbergs ledning. 

– Det ska bli jättekul och spännande. Jag har såklart fått kämpa för att komma med och det är kul att se att det jag tränat för händer.  

Alexander Bröms hade med dig till ungdoms-OS i Lausanne förra säsongen. Där vann ni silver, hur upplevde du den resan?
– Det verkligen coolt och då även allting runtomkring. Att få bo i OS-byn med alla andra idrottare. Allt var så mycket större än vad jag hade förväntat mig.
– Jag förstod nog inte då jag var där hur stort det var. När jag sedan kommit hem och fått smälta allt som jag förstod att det varit jättestort. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 05 december
19:00 Skellefteå - Färjestad Champions Hockey League
19:45 Rapperswil - Vitkovice Champions Hockey League
19:45 Servette - Växjö Champions Hockey League
onsdag 06 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:30 Buffalo Sabres - Detroit Red Wings NHL
01:30 New York Islanders - San Jose Sharks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
04:00 Vancouver Canucks - New Jersey Devils NHL
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League