Amil Krupic ska ta nästa steg i AIK.
HockeyAllsvenskan

”Gör man det bra här så är möjligheterna större att komma uppåt i karriären”

Genombrottsbacken Amil Krupic stod för en succésäsong i Kristianstad och ska nu etablera som en allsvensk toppback i AIK.

ANNONS

Under årets säsong fick Amil Krupic sitt stora genombrott på allsvensk nivå, förbättrade sin poängskörd med hela 30 poäng från fjolåret och var en av ligans bästa offensiva backar.
Nu har han flyttat till Stockholm för spel i AIK, en flytt som ska få honom att lyfta till ännu högre höjder.
– Gör man det bra här så är möjligheterna större att komma uppåt i karriären, säger 24-åringen till hockeysverige.se.

Amil Krupic hade en succésäsong i Kristianstad den gångna säsongen och var en av Hockeyallsvenskans bästa offensiva backar.

Nu har 24-åringen tagit nästa kliv i karriären och flyttat till Stockholm för spel i AIK. Den första tiden i sin nya klubb har varit bra men präglas samtidigt av rigorös träning.

– Ja, det har varit mycket fys men lite is också så bra blandning. Väldigt tuff träning men samtidigt sjukt kul, säger Krupic till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är mycket tuffare än hur jag tränat tidigare. Sedan har jag inte kört tillsammans med ett lag under lågsäsongen på väldigt länge så det är lite annorlunda. Man får ju hoppas att det ger något i slutändan.

Trots att han fortfarande håller på att flytta in i den nya lägenheten i huvudstaden så börjar västkustkillen redan känna sig hemma i Stockholm.

– Jag kan ju tunnelbanan ganska bra nu så det kanske räcker för att man ska vara en stockholmare, skrattar Krupic, som ursprungligen är från Halmstad.

Det är väldigt spännande och kul med AIK:s nysatsning, det känns om att vi är ett lag som ska vara i toppen 

Han berättar att det var ett självklart val att flytta till AIK när klassikerklubben hörde av sig.

– De visade intresse för mig rätt så tidigt och det blev väl det hetaste alternativet. Det är väldigt spännande och kul med deras nysatsning, det känns om att vi är ett lag som ska vara i toppen. Det finns många bra hockeyspelare här.

På ett sätt är det ett ögonbrynshöjande klubbval. Hans Kristianstad kom näst sist i den allsvenska tabellen den gångna säsongen medan AIK kom sist, hela 14 poäng därbakom.
Amil Krupic är dock tydlig med att detta, trots tabellpositionerna, är ett kliv framåt för honom själv.

– AIK är en större klubb så jag ser absolut detta som ett steg uppåt för mig i min karriär.
– Det är hela satsningen som lockar. Det är ju i princip ett helt nytt lag i år också så det är klart att det kommer vara annorlunda jämfört med årets säsong.

Amil Krupic. Amil Krupic. 

"TVINGADE TRÄNARNA ATT GE MIG FÖRTROENDE"

2018 tog Krupic steget upp till Hockeyallsvenskan efter fyra säsonger i Hockeyettan. Då stod han för en hyfsad debutsäsong i ett svagt Vita Hästen med sex poäng på 45 matcher.
Den här säsongen kom dock det stora genombrott i hans andra allsvenska säsong. I Kristianstad svarade 24-åringen nämligen för hela 36 poäng på 48 matcher vilket gav en tredjeplats i backarnas poängliga.

– Jag hade ett bra stäm på allting under egentligen hela säsongen. Det är klart att i några matcher dippar man ju men överlag stämde det. Jag fick mycket förtroende av tränarna och jag tycker samtidigt att jag förtjänade det. Det var mycket som studsade rätt helt enkelt.

Förtroende från tränarna, det kan man verkligen säga. Amil Krupic snittade 22,54 minuter i istid per match vilket var näst mest i hela Hockeyallsvenskan.

– Det var riktigt kul att få ta så mycket ansvar. Något bra måste man ju ha gjort med tanke på att man fick spela så mycket, säger han och skrattar:
– Jag spelade rätt bra och gav tränarna ett enklare beslut att spela mig mycket eftersom jag redan spelade bra. Det blev lite så att jag tvingade dem att ge mig förtroende, de hade ju inte spelat mig så mycket om jag var dålig.

Från sex poäng i Vita Hästen till 36 poäng den gångna säsongen, vad hände där egentligen?
– Jag fick spela mycket powerplay, mer än jag någonsin gjort, sedan kanske det inte var 30 extra poäng bara i powerplay. Men man får mer utrymme för att utveckla sin offensiv när man får chansen i powerplay.

De gav mig verkligen chansen att hitta tillbaka till mitt offensiva spel och gjorde att jag hittade min glöd igen

Som juniorspelare var Amil Krupic mer känd som en offensiv back och stod för en imponerande säsong i Rögle 2012/13 där det blev 21 poäng på tio matcher i J18-laget och 28 pinnar på 41 matcher i J20.

Efter det, när han spelade i Malmö, Pantern, Kallinge/Ronneby, Kristianstad första vändan och Vita Hästen hade han dock svårare att få utrymme för sitt offensiva spel. Den gemensamma nämnaren mellan Rögle-tiden och den gångna säsongen var att han hade Mikael Gath som tränare båda gångerna.

– Jag har alltid känt att jag har haft den här offensiven inom mig. Det sade Gath också när han värvade tillbaks mig till Kristianstad att han ville att jag skulle vara en mer offensiv back vilket kändes skitkul. Jag hade ju honom i junioren också och då var jag mer offensiv. Han, tillsammans med (Andreas) Lilja, gav mig verkligen chansen att hitta tillbaka till mitt offensiva spel. De fick mig att våga följa med upp i banan mer och gjorde att jag hittade min glöd igen.

"SKA KUNNA HANTERA ROLLEN SOM LEDANDE BACK"

När pucken släpps för säsongen 2020/21 siktar Amil Krupic på att återigen kunna vara den offensiva backen med mycket förtroende som han var i Kristianstad. 

– Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna få det men samtidigt så är vi åtta bra backar här och alla kommer konkurrera med varandra. Man tar ju aldrig ut något i förskott.
– Men jag känner mig självsäker efter den säsongen jag har i ryggen och får jag chansen så kommer jag absolut att ta den.
– Jag har faktiskt funderat lite på det. Jag känner mig trygg och säker i mig själv så jag känner absolut att jag skulle kunna hantera rollen som ledande back i ett topplag, vilket är en annan utmaning än tidigare.

Vad är nästa steg för dig då? En till 30-poängsökning till 66 poäng?
– Nja, det vet jag väl inte, skrattar Krupic och fortsätter:
– Men jag har visat att jag kan vara en toppback och nu gäller det att försöka hålla den nivån, en jämnare nivå, över alla 52 matcher. När man ser de bästa backarna är de bra nästan hela tiden och har ett jämnt spel. Jag ska försöka vara mer stabil över hela säsongen helt enkelt. Jag vill bli bättre på allt och skaffa mig en bättre helhet.

Han är ett av många nyförvärv i det storsatsande AIK som bland annat har värvat spelare som Fredric WeigelAnton KarlssonAnton HolmNicklas HeineröSimon Fernholm och Filip Windlert. Ett lag som Krupic anser helt klart ska blanda sig in i toppen av Hockeyallsvenskan kommande säsong.

– Jag vet inte vad som är sagt utåt från lagets håll men det är inget att sticka under stolen att vi kommer att ha ett bra lag. Folk är inte blinda utan ser att vi är ett lag för toppen, sedan är det mycket annat som ska klaffa också under säsongens gång.
– AIK är ju ett sådant lag som alltid ska vara i toppen och allra helst i SHL tycker jag och det är ju det vi ska sikta mot.

Målet både för honom själv och för AIK är naturligtvis att spela i SHL.

– Definitivt. Gör man det bra här så är möjligheterna större att komma uppåt i karriären. Sedan att kanske gå upp med AIK hade ju varit ännu roligare, avslutar Amil Krupic

Den här artikeln handlar om: