Bildbyrån
SHL

"Utomlands vore också lite spännande att få testa igen”

HockeyAllsvenskan, utomlands, eller rören på hyllan? Eller kanske till och med HockeyEttan? Mattias Karlsson håller precis alla dörrar öppna - men jobbar stenhårt för att karriären ska förlängas.

– SHL känns det väl kanske inte som det blir - mest för att ingen lär vara intresserad, konstaterar han för hockeysverige.se.

Han har spelat 455 SHL-matcher, för sex klubbar, 167 allsvenska matcher, en säsong vardera i KHL och AHL och dessutom ett gäng landskamper. Men nu är framtiden oviss för den välmeriterade Mattias Karlsson.

Det blir ingen fortsättning i Leksand - och vad som händer nu vet ingen. Inte ens han själv.

– För min del känns det inte så jobbigt så som läget är nu - jag är gammal. Det hade varit jobbigare om jag var 25 och behövde en klubb. Det är klart att jag skulle vilja ha en ny klubb nu också, men eftersom jag inte blir kvar i Leksand kommer jag behöva pendla eller flytta. Det har jag inte bråttom med. Jag vill gärna kunna ha den här tiden som jag har med familjen också, säger "Kolan" till hockeysverige.se.

"VAR SÄKER PÅ ATT JAG INTE SKULLE FÅ STANNA"

Men den rutinerade 35-åringen var förberedd på att han skulle gå in i den här försäsongsträningen som klubblös. Redan för flera månader sedan förstod han själv att det inte skulle bli en fortsättning i Leksandströjan.

– Jag hade gärna fortsatt spela för Leksand, jag trivdes där. Men jag har vetat, eller i alla fall haft på känn, att jag inte skulle bli kvar där. Redan före jul sa jag till folk att jag var säker på att jag inte skulle få stanna där - så det kom inte som en nyhet för mig när jag väl fick beskedet även om det var ett tråkigt besked att få.

Mattias Karlsson.Mattias Karlsson.Bildbyrån.

Det var en turbulent säsong i Leksand, med sportsligt ganska svaga prestationer och ett tränarbyte då Roger Melin klev av och ersattes av Ulf Samuelsson. För Karlssons del inleddes säsongen utanför laguppställningen på grund av en axeloperation.

– För egen del var väl säsongen helt okej. Jag ska vara ärlig och säga att jag var osäker på var jag stod, eftersom vi ramlade ur SHL med Karlskrona och det var det sista jag hade gjort i den ligan. Sen blev det ett år i Allsvenskan, så när jag väl kom tillbaka till SHL var jag två år äldre än tidigare - plus att jag behövde göra den där axeloperationen. Det var mycket som var osäkert och jag visste inte om jag skulle hänga med. Med de förutsättningarna tycker jag att jag gjorde det bra, i alla fall.

"VORE KUL ATT KOMMA TILL ETT STÄLLE MAN TRIVS PÅ..."

Det fanns säkert de som trodde att vi sett det sista av Mattias Karlsson i SHL redan när han var med i det Karlskronalag som åkte ur serien 2018. Men nu är han själv mer eller mindre säker på att han gjort sitt i ligan.

– Jag är egentligen öppen för vad som helst, från högt till lågt och allt däremellan. SHL känns det väl kanske inte som det blir - mest för att ingen lär vara intresserad. Annars är jag öppen för HockeyAllsvenskan, och det är inte alls omöjligt att jag går ned ännu längre ned och spelar om det kommer något bra som gör att jag känner att jag vill fortsätta spela.

– Utomlands vore också lite spännande att få testa igen. Det vore framför allt kul att få komma till ett ställe man trivs på, haha. Jag har gjort två utlandsäventyr och båda gångerna har jag kommit till riktigt ruggiga ställen. Det vore kul att få komma till en stad som man faktiskt känner att "den här är lite mysig", skrattar den tidigare Binghamton Senators- och Severstal Cherepovets-backen.

Mattias Karlsson i KHL.Mattias Karlsson i KHL.

Men hur känns det att komma till insikten att det förmodligen inte kommer finnas något intresse från SHL för dig?

– Jag har inga problem med att det är slut med SHL nu. Vi stirrar oss så blint på ålder numera, och förra säsongen var väl ingen större "hit" heller. Då blir det så. Sen spelar de ju in vilket kontrakt man har och den typen av saker också. Jag har egentligen varit en topp fyra-back i alla lag jag spelat genom alla år, då är det kanske svårt att plocka in mig och spela mig längre ned i startfältet. Jag kostar ju mer än vad en 20-åring gör. Det är inte bara att jag kanske är för dålig för att spela i SHL, utan den typen av saker spelar också in.

Du är ju bara en klubb ifrån att tangera Johannes Salmonssons klubbrekord i SHL...

– Jag har svårt att se att jag ska komma ikapp där. Han har hängt i länge, den gode Johannes Salmonsson.

"INTE PRATAT MED NÅGON"

Mattias Karlsson har hunnit bli 35 år gammal och berättar att han resonerar annorlunda i sin klubbjakt nu - än vad fallet var när han var yngre.

– I mitt fall är det så. Tidigare har jag alltid tänkt på vad som är bäst för mig och min familj. För jag har alltid haft turen att kunna välja klubb, den turen har inte många andra haft. Men den här gången är det inte alls säkert att det blir så. Nu kanske man inte kan välja. Nu kanske man måste ta det man får.

Har du märkt av något intresse nu?

– Nej, jag har inte pratat med någon alls. Det är faktiskt väldigt lugnt.

Mattias Karlsson.Mattias Karlsson.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Karlsson tränar just nu på egen hand, och även om det är ett osäkert läge både i hans egen karriär och i hockeyvärlden i stort, har han inga problem med att motivera sig till att hålla formen och gå till gymmet.

– Jag tränar mest för mitt eget välmående. Sen kanske folk som ser mig på gymmet inte tror att jag tränar för att må bra när de ser mig ösa på "assault biken" så jag nästan kräks, skrattar "Kolan" och fortsätter:

– Men jag försöker träna sånt som jag tycker är kul, så att jag kan hålla det uppe. Sen får vi väl se, om det blir aktuellt med något lag, vad som händer. Då lägger man väl om träningen för att anpassa sig efter laget.

"NOG SKA JAG KUNNA HITTA NÅGOT"

Det är bara maj månad, och åtminstone fyra månader kvar tills dess att pucken släpps i de stora ligorna runt om i Europa. Då är frågan om Mattias Karlsson är med - eller om karriären är över.

Han själv är medveten om risken att det kan bli det senare alternativet.

– Det som är skönt för mig är att, om det skulle bli så, så kommer jag inte lägga mig ned och dö. Det finns andra saker i livet, så om jag inte hittar något, eller om inget passar, så kanske man helt enkelt får ge sig. Jag har haft en lång karriär och även om siktet är inställt på att jag ska fortsätta så är världen som den är - det är inte säkert att det löser sig. Jag är förberedd på att det kan bli så, och det är nog enklare att acceptera det om man är förberedd på att det inte är säkert att det löser sig, säger den tidigare landslagsbacken innan han retoriskt ställer frågan:

– Men nog ska jag kunna hitta något?Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten