Pontus Englund.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Talangen bekräftar: "Allsvenskan är målet"

ANNONS
Han har gjort stor succé i SuperElit, och har redan gjort en säsong mot seniorer i den så kallade "Alpligan". Nu finns Pontus Englund på de allsvenska klubbarnas radar - och han bekräftar att det är tid han siktar.

– Det är såklart målet, men ingenting är klart än, säger han till hockeysverige.se.

Pontus Englund har gått under radarn för gemene man, trots att han redan nu hunnit uppleva en hel del i sin karriär. Säsongen 18/19 vann han, som underårig, både skytteligan och poängligan för backar i SuperElit, och säsongen som gick spelade han för Red Bulls Salzburgs farmarlag/"juniorlag" i den så kallade Alpligan, som var den första seniorligan den tidigare Timråspelaren spelat i på permanent basis. Där noterade den storväxte högerskytten 29 poäng på 37 matcher och var ligans poängstarkaste juniorback.

Men själv är han inte hundra procent tillfreds med säsongen.
– Den var helt okej. Jag hade väl hoppats på lite mer, man är ju aldrig riktigt nöjd. Men helt okej var den, och framför allt var det en rolig säsong.
– Det var ett annorlunda år, såklart. Jag hade spelat i Timrå och bott hemma hela tiden, så jag kände att den flytten var ett bra alternativ och en kul upplevelse. Dels för att man skulle behöva träna hårt, och dels för att jag skulle få spela mot seniorer, berättar 19-åringen för hockeysverige.se.

HADE INTE TÄNKT FLYTTA UTOMLANDS

Timråprodukten medger att ett utlandsäventyr inte var det han fokuserade på till en början - men att flera olika faktorer gjorde att han till slut lämnade Sverige och testade på spel i Österrike.

– Det var egentligen inget alternativ, eller min första tanke, från början. Det stod väl mellan spel i HockeyEttan eller kanske någon utlåning eller så, och sen dök det där alternativet upp. Då kände jag relativt snabbt att det var intressant.
– Jag började fundera under slutet av säsongen på vad jag ville göra. Jag hade hört att de hade lite intresse för mig, och sen hörde jag att Samuel Eriksson som jag hade spelat med i Timrå skulle dit. Då kände jag bara: "Varför inte?". Jag hade hört en del gott om klubben, så då tänkte jag att det bara var att testa.

Pontus EnglundPontus EnglundBildbyrån

FICK PROVSPELA - I FINLAND

Efter succén i SuperElit fick han också chansen att visa upp sig för den finska Liigaklubben KalPa - men det var aldrig något riktigt alternativ för backen att skriva på för dem.
– Det var lite nervöst att få komma till ett lag där ingen pratade svenska och sådana saker - men det var kul att få vara där och känna på det spelet också. Men om jag säger så här: Jag hade inte gått raka vägen in i Liiga. Jag hade förmodligen blivit utlånad till deras andraliga eller så. Och om man nu ska byta lag för första gången i karriären och flytta utomlands ville jag hellre få en stabilitet och bara spela för en klubb hela säsongen.

I stället blev det alltså spel i RB Hockey Juniors, som totalt hade fyra svenskar i laget under säsongen. Den äldsta spelaren i laget var född 1998, så det var mestadels juniorer som matchades under säsongen.

Allt fler svenskar väljer att flytta till Alpligan (26 svenskar fick speltid i där under säsongen), och Englund menar att det är en bra väg att gå.
– Ja, det skulle jag säga. Framför allt för oss yngre att få prova på A-lagshockey, och få använda alla träningsmöjligheter de har där nere. Vi fick ju använda A-lagets faciliteter, och de har dels en träningsanläggning där de har allt möjligt, sen har de två ishallar och en arena där vi spelade matcherna. Allt sånt var jättebra där nere. Man har verkligen möjligheten att utvecklas som spelare.

Säsongen avbröts dagen innan slutspelet skulle börja, men under tiden säsongen pågick hann Pontus Englund såklart bilda sig en bra uppfattning om ligan - och han är positiv till den.
– Toppen var faktiskt riktigt bra, det blev jag förvånad över själv faktiskt. Bottenlagen var...inte riktigt lika bra, om man säger så. Men toppspelarna var riktigt bra. De absoluta toppkillarna hade nog kunnat göra det bra i HockeyAllsvenskan i alla fall.

"JÄTTEKUL ATT DET FINNS INTRESSE"

Och på tal om HockeyAllsvenskan är det just dit Pontus Englund siktar. Karlskronas sportchef Patric Larsson gick förra veckan ut och bekräftade att de, och andra allsvenska klubbar, var intresserade av den hårdskjutande backen. 

Det intresset är ömsesidigt.
– Ja, absolut. De är med som ett alternativ, säger han om intresset från Karlskrona och fortsätter:
– Det är klart att allsvenskan är mitt mål, men ingenting är klart än. Det är jättekul, såklart, att det finns intresse därifrån.

Lyckas Patric Larsson landa Pontus Englunds signatur?Lyckas Patric Larsson landa Pontus Englunds signatur?Bildbyrån

Trots succén i SuperElit kom aldrig den seniordebuten, eller debuten i allsvenskan,  i Timrå säsongen 18/19. Den enda gången han fick känna på seniorhockeyn var då han lånades ut till Örnsköldsvik i HockeyEttan - och gjorde tre mål på bara två matcher.
– Det var egentligen då jag kände att det funkade för mig att spela seniorhockey - då blev jag ännu mer sugen på att få göra det på riktigt. Men jag la inget större fokus på att jag inte fick spela med Timrå, jag var bara sugen på att spela seniorhockey.
– Det är svårt att säga om jag var redo redan då. Jag känner ingen bitterhet mot Timrå på något sätt.

I "dessa Coronatider" som det så populärt heter, rör sig spelarmarknaden inte på samma sätt som vi är vana vid - och Pontus Englund lägger ingen energi på att försöka göra klart med någon klubb så snabbt som möjligt.
– Jag känner ingen stress, inte just nu i alla fall. Det får bli klart när det blir klart, avslutar han med ett skratt.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL