Sök
Jacob Peterson.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
SHL

Tvingades spela på 'fel' position i Frölunda: ”En anledning till att jag flyttar”

Jacob Peterson gjorde succé i slutspelet när Frölunda vann SM-guld 2019. Under den gångna säsongen, hans första i SHL, fick han dock bristande istid och tvingades spela forward istället för center som är hans naturliga position. 
Därför lämnade han Göteborg för spel i Färjestad.
– Det är klart att det var frustrerande, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

När Färjestad skulle presentera sitt första nyförvärv inför säsongen 2020/21 var det forwardstalangen Jacob Peterson som hade blivit FBK:are. 

Det har nu gått en månad sedan värvningen offentliggjordes och den 20-årige västgöten har nu gjort sig hemmastadd i Karlstad och sitt nya lag. 

– Jag har fått ett jättebra första intryck. Allt känns jättebra med allt från anläggningarna till alla runtomkring. Alla har varit väldigt välkomnande och trevliga så det känns väldigt bra inledningsvis, säger Peterson till hockeysverige.se. 

Han har varit med resten av Färjestadslaget under de senaste veckorna och de har även börjat köra igång med träningarna utomhus.

– Vi har kommit igång hyfsat med träningen och kör smågrupper. Det känns bra att komma igång med träningen och vara med grabbarna.

”BEHÖVDE ETT MILJÖOMBYTE”

Redan under säsongen avslöjades nyheten att Jacob Peterson skulle lämna Frölunda efter fyra år i klubbens organisation. Han gick då till en av de värsta rivalerna, Färjestad, och berättar att han tror sig ha bättre chans att utvecklas som spelare i Karlstad – speciellt då klubben har lyckats få fart på spelares karriärer tidigare.  

– Jag kände att jag behövde ett miljöbyte. Det är bäst för min utveckling att flytta på mig och då kändes Färjestad bäst. Jag har hört väldigt mycket bra om Färjestad från alla håll så det kändes väldigt bra. Man har sett tidigare att många spelare som kommer hit och utvecklas väldigt mycket. Det är exakt det jag vill göra och jag tror även att jag ska kunna göra ett bra jobb här, säger Lidköpingssonen. 

Jacob Peterson firar sitt första SHL-mål (i grundserien).Jacob Peterson firar sitt första SHL-mål (i grundserien).Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Den gångna säsongen med Frölunda var hans första som ordinarie i SHL, tidigare har han endast gjort några strömatcher här och var. Det blev fem mål och 16 poäng för Peterson, något som han är relativt nöjd med sett till hur hela säsongen var. 

– Det gick lite upp och ner. Säsongen började sådär, jag var lite in och ut i laget ett tag. Sedan tycker jag att det blev bättre och jag växte in i det mer och mer. Det blev bättre så jag får säga att det gick helt okej sett till hela säsongen.
– Jag hade inga större förväntningar på första SHL-säsongen utan tog det mer dag för dag. Försökte göra mitt bästa och ville alltid spela så bra som möjligt.

PETAD I SÄSONGSINLEDNINGEN

När Frölunda vann SM-guld 2019 kom Jacob Peterson precis in i laget efter att ha varit utlånad till Björklöven tidigare under säsongen. Han kastades då in som en joker i slutspelet och överraskade alla genom att vara riktigt framträdande, speciellt i semifinalen och finalen, trots minimal speltid. 

Förväntningarna utifrån sett var därför ganska höga på Peterson men i inledningen av säsongen var han både nerplockad som 13:e forward och petad helt och hållet. 

– Det är klart att det var frustrerande men så är det i hockey. Man får förtjäna sin plats. Det var väldigt hög konkurrens i Frölunda. Det var bara att kämpa för att komma tillbaka in i laget igen.

Vad tar du med dig från rookiesäsongen? 
– Jag tar med mig väldigt mycket från det. Man får rutin och vänjer sig vid den här nivån. Ju mer man spelar ju mer bekväm blir man i det. Det är bra att ha första säsongen i bakhuvudet nu innan man ska dra igång nästa.

I inledningen av säsongen i Frölunda var Peterson petad.I inledningen av säsongen i Frölunda var Peterson petad.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Ett annat störningsmoment för Peterson i Frölunda var hans roll på isen. Genom hela sin karriär har han fått spela center men under årets säsong fick han istället spela på en kant, som forward, då centerkonkurrensen var mördande med Joel LundqvistNicklas LasuJohan Sundström och Simon Hjalmarsson som också spelade i mitten av banan. 

UTVECKLINGEN PÅVERKADES NEGATIVT

Även om det var en ovanlig position så menar Jacob Peterson att det är positivt för honom att kunna spela både som forward och center. 

– Det är bra att kunna spela båda, det ser jag bara som något positivt att kunna spela forward också men jag trivs ju bäst som center. Det är där jag vill spela helst. Sedan är det alltid bra att kunna spela på fler positioner så att man blir mer användbar, säger han och fortsätter: 
– Jag lärde ju mig lite av att spela forward. Det är lite andra grejer att tänka på. Man lär ju sig någonting av det, även om det kanske inte alltid är jättestor skillnad.

Skulle du säga att din utveckling påverkades negativt av att du inte fick spela center, din naturliga position?
– Så blev det ju faktiskt på något sätt. Det är ju center jag vill spela och det är också en av anledningarna till att det blev en flytt till Färjestad. Sedan trivdes jag som forward också och kan spela det också. 

Nu när han flyttar till Karlstad för spel i Färjestad är det sagt att Peterson ska spela center och få ut sin fulla potential i rollen där han trivs bäst.

– Det är tanken i alla fall. Jag vill vara en tvåvägscenter som man kan lita på defensivt men som även kan producera framåt. En center som vill ha mycket pucken och fördela pucken över banan. 
– Jag ska kunna användas i både powerplay och boxplay. Man vill alltid spela så mycket och hjälpa laget i alla olika spelformer.

Varför tror du att du trivs så mycket bättre som center?
– Jag är van vid att köra center och jag har spelat där väldigt mycket genom hela karriären. Jag får ut mer av mina egenskaper som center.

”KOMMER KUNNA FÅ EN STÖRRE ROLL”

Jacob Peterson har inte satt upp några personliga mål inför nästa säsong än. Han är dock tydlig med att hans främst siktar på att utvecklas mycket och bidra till framgång för Färjestad. 

– Jag vill väl utveckla det mesta egentligen. Kanske utveckla skottet lite mer vill jag göra. Annars är det allt möjligt för att jag ska bli en mer komplett spelare.
– Jag vill försöka hjälpa laget så mycket som möjligt och spela min bästa hockey. Samtidigt vill man att laget ska komma så långt det bara går också.

I Färjestad kommer Jacob Peterson att få en större roll och få bättre förutsättningar att utvecklas.I Färjestad kommer Jacob Peterson att få en större roll och få bättre förutsättningar att utvecklas.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

I Frölunda fick Peterson mestadels spela i fjärdekedjan och han snittade lite drygt tio minuter per match. När nästa säsong drar igång så är tanken att han ska ha mer ansvar i en kedja högre upp och lugga mer istid. 

– Ja, det känns det som. Det känns som att jag kommer kunna få en större roll och jag kommer även kriga för att förtjäna en stor roll i laget.

”DALLAS TYCKER DET HÄR ÄR BRA FÖR MIG”

2017 draftades Jacob Peterson av Dallas Stars i draftens femte rundan. De har ett bra samarbete och NHL-klubben är också positiva till att 20-åringen nu byter till en klubb där hans främsta egenskaper kommer att nyttjas mer. 

– Vi har bra kontakt. Vi pratar ganska ofta och vi bollar fram och tillbaka ganska mycket så det känns faktiskt väldigt bra.
– De tycker också att det här är något bra för mig och självklart backar de mig i mitt beslut.

Även om drömmen om NHL självklart finns där så menar Peterson att det fortfarande är något som ligger ganska långt bak i huvudet på honom. 

– Det är dit man vill och varenda säsong är ett steg närmare dit bort.
– Jag tänker inte så mycket på det utan vi får se vad som händer. Nu kommer fokuset vara på Färjestad, avslutar han. 


TV: De var SHL:s tre bästa nyförvärv 2019/20 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten