Sök
Nicklas Lidström fyller 50.
Bildbyrån
Old School Hockey

"Lidas" fyller 50 – här berättar han om sin fantastiska karriär

Idag fyller Nicklas Lidström 50. Som en hyllning dammar hockeysverige.se av Ronnie Rönnkvists gamla Old School Hockey-intervju med backlegendaren. 
Här berättar ”Lidas” själv om sin karriär.

Skogsbo, ett litet samhälle utanför Avesta i södra Dalarna, har fostrat en av världens bästa backar genom tiderna. Det var i den lilla föreningen Skogsbo SK som en ung Nicklas Lidström för första gången snörde på sig skridskorna för att lära sig spela ishockey. Skogsbo SK som för övrigt har haft klassiska spelare som Uno ”Garvis” Öhrlund (världsmästare 1962), Lennart Åhlberg och Stefan Lunner i sin laguppställning.

En ung Nicklas Lidström i Skogsbos tröja.

– Vi åkte ofta upp till Leksand och såg på hockey när jag var grabb. Stefan Lunner, som också var från Skogsbo, var en av mina idoler. Stefan var reservmålvakt bakom Pär Hellenberg i VIK mitt första år i A-laget. Jag minns att det var en kille som hette Uffe Samuelsson som var med i Leksand då och blev lite av en idol skrattar Lidström och fortsätter:
– Det fanns ju hur många bra spelare som helst i Leksand, Ivan Hansen,Jarmo MäkitaloKent Lantz
– ”Garvis” Öhrlund har jag bara hört varit tränare i Skogsbo. När han var där var jag så pass ung fortfarande.

Var det aldrig aktuellt att du skulle spela i Leksand?
– Jag höll faktiskt på Leksand som alla unga masar gör, men då jag skulle in på gymnasiet hade man inte den linje jag ville gå i Leksand, fyraårig teknisk. Skulle jag gå den linjen så hade jag blivit tvungen att pendla ner till Borlänge för att gå i skola och det ville jag inte. I Västerås hade man teknisk utbildning och dessutom ett bra hockeygymnasium så därför blev valet Västerås.
– Jag kom upp i Västerås A-lag som ganska ung och relativt snabbt därefter flyttade jag över hit till Detroit. Leksand hann aldrig bli aktuellt.

Debuten i Västerås A-lag?
– Jag hade spelat i Avesta innan jag kom till Västerås, men debuten…? Nej, jag minns faktiskt inte den matchen. NHL-debuten minns jag bättre. Det var mot Chicago Blackhawks i gamla Chicago Stadium. Nu har man byggt en ny arena där. Jag kommer så väl ihåg hur killarna i laget varnat mig för det liv som kom att vara i hallen. När vi väl var där hörde vi inte ens när dom spelade nationalsången innan matchen, en riktigt häftig upplevelse.
– I elitserien var det i alla fall säsongen 1988/1989 men vilken match det var där kan jag heller inte minnas, skrattar Lidström och fortsätter:
– Västerås som klubb och att jag fick chansen i A-laget har givetvis betytt väldigt mycket för mig.

”VAR SÅ JÄKLA BRA REDAN DÅ”

Åter till tiden i Västerås. Nicklas Lidström debuterade säsongen 1987/88 då laget spelade i division 1. Tränare för Västerås var Kirunasonen Svenåke Svensson:
– Hade jag något annat val än att lyfta upp Nicklas i A-laget? Han var ju så jäkla bra redan då, skrattar Svensson och fortsätter:
– Jag hade fått lite insidetips av Bosse Wallin att den där Lidström var väldigt bra trots att han bara var 16 år. Han spelade inte i hela kvalserien eftersom jag tror att han skulle spela i juniorlandslaget samtidigt som kvalet spelades. Jag tyckte att det var viktigt för hans utveckling som spelare att han var med där. Trots allt hade vi ett väldigt bra och brett lag att plocka spelare från den säsongen.
– Mycket riktigt så var Nicklas så bra som Bosse hade sagt och flera av våra forwards ville helst slippa att möta Lidström på träningarna eftersom han var så följsam och nästan omöjlig att ta sig förbi.
– En kul episod jag kan berätta var att jag faktiskt skickade ett brev till min barndomskamrats, Börje Salming, chef i Toronto Maple Leafs, Gary McNamara. Jag skrev att om Nicklas Lidström inte skulle bli stjärna i NHL så skulle jag jobba gratis för Toronto resten av mitt liv. McNamara besvarade aldrig brevet och skickade heller aldrig någon att följa upp tipset. Det gick ganska bra för Nicklas trots det.

Nicklas Lidström fortsätter:
– Västerås släppte fram fyra eller fem duktiga juniorer samtidigt som blommade ut då dom kom upp i A-laget. Det var Tommy SaloStefan HellkvistPatrik JuhlinFredrik Nilsson och Henrik Nilsson. Samtidigt hade vi några riktigt bra killar som bara var några år äldre. Jag tänker då på Peter Popovic och ”Leffe” Rohlin. Just den här mixen gjorde oss extra framgångsrika. Ett par år efter att jag blivit proffs tror jag till och med VIK vann grundserien i Elitserien och flera av killarna blev liksom jag proffs här borta i Nordamerika.

Hur viktig var och är hockeyn för en bandyort som Västerås?
– Hockeyn betyder väldigt mycket i Västerås trots att bandyn är stark där. Jag minns när vi kvalade upp till Elitserien första året jag var med i A-laget. Då kunde det vara 7 000 åskådare på våra matcher vilket visar på hur stort intresset är i staden.

Vid VM i Åbo 1991 vinner du guld.
– Det stämmer bra. Trots att jag hade spelat en lång säsong var jag inte speciellt sliten när det var dags för VM. Det jag minns bäst inför turneringen var hur förväntansfull och sugen jag var på att få spela ett VM.
– Vi fick flera bra NHL-förstärkningar till VM. Bland andra backarna Kjell Samuelsson och Calle Johansson, men även Per-Erik EklundMats Sundin ochJohan Garpenlöv. Visst var man lite fundersam och pirrig om man skulle få stanna kvar i laget när VM började. Jag visste självklart vilka starka spelare som kom och kunde komma från NHL. Trots det såg jag mest fram emot att få spela med dom här killarna och se hur bra spelarna kunde vara som spelade i NHL.
– Matchen mot Finland i grundserien var speciell. Det var ett enormt drag på läktarna där i Åbo. Finland ledde med 4-2 när det återstod en minut av matchen. Just i slutet, då vi tagit ut ”Roffe” Ridderwall, får finnarna ett två mot ett läge mot mig som dom missade. I alla fall får vi en kontring direkt efter där ”Sudden” gör 4-3. Tekningen direkt efter målet vinner Finland. Jag tror att det är Ville Siren som får tag i pucken, men slår den på min byxa så den studsar fram till ”Sudden” som gör 4-4. Det blev ganska tyst i hallen.
– Den här upphämtningen blev viktig för vårt självförtroende i resten av turneringen. Vi visste att vi kunde ta i kapp två mål trots att det inte återstod speciellt mycket tid av matchen. Vi låg även under mot både USA och Sovjet men gick ikapp. Vi gick faktiskt igenom hela turneringen utan en förlust vilket var väldigt starkt. Samtidigt ska man komma ihåg att vi hade väldigt många starka karaktärer i laget som bland andra Bengt-Åke Gustafsson. Mats Sundin gjorde även han en fantastiskt bra turnering och var väldigt viktig för oss och gjorde dessutom flera viktiga mål.

Det blev en avgörande sista match mot Sovjet.
– Vi visste att ryssarna hade ett väldigt bra lag på plats där bland andra Slava Fetisov hade kommit hem från NHL och var deras stora stjärna. Mats Sundin gör 2-1 i mitten av tredje perioden och den press som Sovjet hade på oss efter det målet minns jag fortfarande väldigt väl, men framför allt minns jag känslan då slutsignalen går och alla våra spelare kommer ut på isen och slänger sig i en hög.

Går det att beskriva känslan att möta svenska folket på Sergels Torg?
– Vi var förberedda på att det skulle bli ett mottagande på Sergels Torg. Vi hörde att det var en del folk på plats, men att det skulle vara så många och att det skulle vara ett sådant tryck hade jag aldrig kunnat tro. Det var en riktigt häftig känsla att få stå där uppe och se ut över det här havet av människor.
– Jag har även fått uppleva samma sak då vi vann OS-guldet 2006. Har man en gång upplevt den känslan så vill man gärna vara med och uppleva det igen. Just den känslan kan nog få många spelare i NHL att tacka ja till VM-spel. Oavsett vad du vinner, VM, OS eller Stanley Cup så vill du dela den glädjen med alla fansen.

VM-guld 1991, OS-guld 2006 och du tackade sällan nej till Tre Kronor trots långa tuffa säsonger borta i NHL. Vad har landslaget betytt för dig genom åren?
– Det har alltid varit en ära att få representera Tre Kronor. Men framför allt har det varit en språngbräda i unga år för att komma framåt som hockeyspelare. Tre Kronor har alltid och kommer alltid att betyda mycket för mig.

Det avgörande målet vid OS 2006 betydde mycket för Nicklas Lidström. För er som inte minns målet så var det så att tredje perioden gick igång. Spel fyra mot fyra. Peter Forsberg tog in pucken i Finlands zon. Han spelade pucken bakåt till Mats Sundin som i sin tur droppade pucken till Nicklas Lidström vid blålinjen. ”Lidas” sköt och pucken borrade sig in i Antero Niitymäki högra kryss. 3-2 och efter det kunde Tre Kronor spela hem Sveriges andra guld i ishockey.

Nicklas Lidström avgjorde OS-finalen.Nicklas Lidström avgjorde OS-finalen.Foto: Bildbyrån/Daniel Nilsson

Adam Lidström, son till Nicklas och Annica, berättar om målet för hockeysverige.se:
– Jag, Kevin och mamma var där och kollade. Jag kommer ihåg när han satte den där pucken mot Finland i finalen. Då hade man rysningar i resten av matcher, skrattar Adam Lidström
– Det var helt galet hur allt hände just där och då. Det är också ett riktigt bra minne jag har från hans hockeykarriär. Jag måste säga att det var helt fantastiskt att få följa med på den resan och få se turneringen och allt efteråt. Det var helt otroligt.
– Att det var dom tre som låg bakom målet var häftigt och något jag har fått höra mycket om. Man förstår nästan inte att det har hänt och man får rysningar av det fortfarande.

Nicklas Lidström:
– Målet 2006 när jag fick avgöra OS-finalen är ett mål som givetvis betyder mycket för mig, men även för laget.

FÖRSTA BACKPARTNERN AVLED

Hösten 1991 gick flyttlasset till Detroit. Nicklas Lidström trodde bara att han skulle stanna ett par år. Det blev betydligt fler.
– Målet var i första hand att ta en plats i Detroit. Jag hade spelat Canada Cup på hösten innan jag åkte över vilket kom att hjälpa mig en hel del. Där fick jag känna på vad som krävdes för att spela på den här nivån.

Steve Yzerman och Sergej Fjodorov var dom stora namnen i Detroit vid den här tiden.

Hur bemöttes du som rookie av alla stjärnor som laget hade?
– Jag bemöttes mycket, mycket bra. Jag spelade hela första året tillsammans med Brad McCrimmon som backkollega. Han var rutinerad och tog väl hand om mig både på isen och vid sidan av. Jag har honom att tacka för väldigt mycket. Men som du säger så fanns ju även ”Stevie” där och han var redan då en väldigt stark ledare kring laget.

– Brad omkom i den här fruktansvärda flygkraschen i Ryssland där flera stora spelare, bland andra Stefan Liv, också avled.

Var det tufft att komma över till NHL och USA inledningsvis?
– Som hockeyspelare var det en viss omställning, men framför allt var det en det en stor förändring vid sidan av hockeyn. Jag hade ju aldrig ens varit i USA tidigare. Detroit är en ganska stor och tuff stad, i alla fall innerstan.
– Nu valde jag och Annika och bosätta oss en halvtimmes bilresa från hemmaarenan och jag var egentligen bara där när det var träningar eller matcher. Vi har hela tiden trivts väldigt bra med att bo en bit utanför stan.

Ni hade som mest åtta svenskar i Detroit. Trots dina år i USA var det ändå inte de som du umgicks mest med?
– Faktiskt inte, utan vi har ett riktigt bra gäng där inte svenskar hänger med svenskar och kanadicker inte med kanadicker och så vidare. Visserligen blir det så att man umgås lite mer med vissa spelare, men för den delen är det inte uppdelat efter nationaliteter. De killar som jag tillbringat mycket tid med vid sidan av hockey är nog Chris CheliosTomas Holmström och Marian Hossa. Just att alla mer eller mindre umgås med alla har svetsat samman det här gänget och det tror jag ligger bakom en stor del av våra framgångar i Detroit.

Har du haft kontakt med lagkamraterna från Västeråstiden under dina år i NHL?
– Nej, det har mest blivit att vi träffats under sommarhalvåret hemma i Sverige. När jag var där borta var det väl i första hand Tommy Salo som jag hade kontakt med.

Nicklas Lidström
Nicklas Lidström 

Tommy Salo berättar:
– Vi hade mycket kontakt när jag var borta i NHL, då hördes vi en hel del. Nu när jag flyttat hem till Sverige har det blivit lite sämre med just den biten.
– Svårigheten med att möta Nicklas var att han helt enkelt var så jäkla bra. Kom han in i zon och kom till skottläge visste man att pucken skulle komma på mål. Dessutom stod oftast Tomas Holmström där framför vilket inte gjorde saken lättare. När man hade Nicklas framför sig i landslaget var man i stället lugn. Man visste vad man skulle få av honom och han gjorde alltid det enkelt för mig i målet och alla andra i laget när han var på isen.
– Det jag minns bäst från Nicklas i Västerås var hur otroligt dominerande han kunde vara i powerplay och i anfallszon. Då var det trots allt elitserien vi pratar om. Han var outstanding helt enkelt. Samma år blev han ju även proffs borta i Detroit.

Är lagsammanhållningen densamma i NHL som i svenska lag?
– Det är lite bättre i Sverige än i NHL, säger Nicklas Lidström.
– Ändå tycker jag att sammanhållningen i Detroit har varit bra. Det går inte att få det riktigt lika som det är i Sverige eftersom man har det här med trader och att man kan bli bortbytt när som helst under säsongen. I och med att man tillhör klubben måste man även vara beredd på att man är lite av en handelsvara där borta.

Du spelade ihop med Steve Yzerman under många år. Hur stor och viktig var han för Detroit Red Wings?
– Stor! Han var lagkapten och hade varit i laget länge som klubbens ansikte utåt. Alla ville veta hans åsikt efter matcherna. En stor spelare och ledare helt enkelt.

TRAGEDI EFTER STANLEY CUP-VINSTEN

På väg hem från en fest efter Stanley Cup-vinsten 1997 drabbas Detroit Red Wings av tragedi. Vladimir Konstantinov och Slava Fetisov är med om en bilolycka som kommer att förändra deras liv. Konstantinov blir svårt skadad och hamnar i rullstol medan Fetisov ådrar sig lättare skador.
– Alla spelarna hade varit och spelat golf och för att ingen skulle behöva köra själv hade vi hyrt fem limousiner med plats för fem-sex killar i varje bil. På hemvägen somnade föraren i den bil där bland annat Konstantinov, Fetisov och vår massör satt. Bilen åkte i 70-80 km/timmen in i ett träd.
– Det var för att vi inte skulle riskerna någonting som vi hyrde bilarna och så händer det som inte får hända.

Lidström tystnar lite innan han fortsätter:
– Fetisov blev helt återställd och var med redan säsongen 1998. Konstantinov däremot hamnade i rullstol och har svårt med talet än i dag.

Du hade under flera säsonger legendariske Scotty Bowman som coach, hur var det?
– Scotty är den tränare i NHL som vunnit flest Stanley Cup-titlar. Jag tror han har varit coach i ligan sedan 1967 då han började med att coacha St. Louis Blues. Att han fortfarande jobbar i NHL (rådgivare i Chicago Blackhawks) visar vilken stor och respekterad ledare han är.
– Säkert är Scotty en av de bästa när det gäller coaching. Han har en bra distans till spelarna men har ändå förmågan att se vilka spelare som är lite bättre än dom andra för dagen och vilka som passar motståndarna illa. Han var närmare 70 år då han gjorde sin sista säsong som coach i NHL och det måste man säga är väldigt strongt.

Efter säsongen 2011/12 valde Nicklas Lidström att avsluta karriären, 42 år gammal.
– Motivationen till en ny satsning på ytterligare en säsong finns inte där längre.

Fanns det aldrig någon tanke på att återvända till svensk hockey och spel i exempelvis Västerås?
– Det fanns nog med i planerna när jag var tidigt i karriären. Då funderade jag nog på att avrunda karriären i Sverige och ta något år i elitserien innan jag lade av. I och med att jag höll på så pass länge och att vi hela tiden hade chansen att vinna med Detroit så kände jag att det var där jag ville spela. Vi vann första gången 1997 och sedan vann vi ytterligare tre gånger när jag var med.
– Jag ville spela i världens bästa liga därför blev det aldrig aktuellt att komma hem och spela.

I din unga karriär, kring VM 1991, sa du i en intervju att det här med kändisskapet inte riktigt var något som du kände dig bekväm med. Är det en naturligare del för dig idag?
– (Skratt) Ja, i och med att man bott i USA över tjugo år har man blivit van med den rollen. Skriva autografer, ta kort och så vidare är en del av jobbet i NHL men även här hemma i Sverige.

Idrottsfamiljen Lidström är en inte bara Nicklas Lidström utan alla fyra barnen idrottar.
– Alla fyra spelar hockey. Det är mycket hockey i familjen trots att jag lagt av. Min fru får fortfarande åka till ishallar för att kolla på olika matcher och det är väldigt kul för mig att få den här närheten till hockeyn via grabbarna som jag inte har kunnat ha tidigare eftersom jag spelat själv, säger Nicklas Lidström.

Nicklas Lidström

Född: 1970
Back
Landskamper: 84 A, 13, 27 J
(Ett axplock ur meritlistan)
– World Championship Gold Medal 90/91
– World Championship Silver Medal 03/04
– World Championship Bronze Medal 93/94
– Olympic Gold medal 05/06
– Olympic Most Points by Defenseman 05/06
– Olympic All-Star Team 05/06
– NHL All-Rookie Team 91/92
– NHL First All-Star Team 97/98, 98/99, 99/00, 00/01, 01/02, 02/03, 05/06, 06/07, 07/08, 10/11
– NHL Stanley Cup Champion 96/97, 97/98, 01/02, 07/08
– NHL Best Defenseman ”Norris Trophy” 00/01, 01/02, 02/03, 05/06, 06/07, 07/08, 10/11
– NHL MVP Playoffs ”Conn Smythe Trophy” 01/02
– Viking Award 05/06, 99/00

Totalt gjorde Nicklas Lidström 1 564 NHL-matcher och 1142 poäng.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten