Eric Juhlin.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Såklart jämförs jag med pappa"

Han är son till en OS-hjälte och tidigare NHL-spelare. Eric Juhlin bygger nu sin egen karriär och lämnar moderklubben Västerås för spel i Växjös juniorverksamhet. 
– J
ag gör min egen karriär och skapar mitt eget namn, säger 18-åringen till hockeysverige.se i artikelserien Talang 2020.

Artikelserien ”Talang 2020” rullar vidare. Här möter vi forwarden Eric Juhlin, med Västerås som moderklubb. Säsongen 2018/19 debuterade han i Hockeyallsvenskan. Den här säsongen har 18-åringen, som faktiskt är född i Bern, spelat tolv matcher i Hockeyallsvenskan.  Nästa säsong ska han emellertid representera Växjö Lakers.

Känns namnet Juhlin och kopplingen till Västerås igen? Jo, visst är Eric son till tidigare NHL-spelaren Patrik Juhlin, som vann OS-guld med Tre Kronor i Lillehammer 1994.

– Jag började spela hockey först då vi hade flyttat tillbaka hem till Sverige och Västerås. Jag spelade aldrig någon hockey i Bern, men jag åkte ju skridskor redan då vi bodde där, berättar Eric Juhlin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var rätt självklart att jag skulle välja att spela hockey eftersom jag var med pappa i omklädningsrummet mest hela tiden och såg på alla matcher som han spelade.

MINNS PAPPANS AVTACKNING

Patrik Juhlin spelade själv fram till 2009 så Eric hann med att se honom spela en hel del både i Schweiz och i Västerås.

– Jag minns inte så jättemycket av det, men jag minns ändå några matcher han spelade i kvalserien mot slutet. Jag kommer också ihåg att vi satt uppe i Sälen, när vi var där uppe och åkte skidor, och såg någon match på TV då han spelade så lite minnen har jag ändå från den tiden, säger Eric Juhlin med ett leende.
– Pappa har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare. Han har kommit med mycket tips och vi har alltid kunnat prata öppet med varandra, även då det gäller hockeyn. Han var min coach upp till det att jag var 16 år. Farsan var också en bra coach.
– Vi försökte hålla på att när vi var i hallen var han min coach och hemma var han min pappa. Det var lite svårt ibland, men det har fungerat bra även om det såklart blivit en del hockeysnack hemma. 

Patrik Juhlin.Patrik Juhlin.Foto: Ronnie Rönnkvist

Ett starkt minne Eric Juhlin fortfarande bär med sig är då hans pappa avtackades efter sin sista match i Västerås.

– När pappa spelade… Jag var mer för att spela landhockey med de andra ungarna i korridorerna (skratt). Vi hade en innebandyboll istället.
– Däremot kommer jag väl ihåg avslutningen, hans sista match i ABB, och den där lilla hyllningsceremonin. 

"HAR NOG ALDRIG KOLLAT EN BANDYMATCH"

I dag har däremot Eric Juhlin inte många minnen kvar från sin första organiserade hockeymatch, men ser tillbaka på pojklagsåren med mycket glädje.

– Första matchen, kommer jag ens ihåg den, skrattar Eric Juhlin. Vi körde ute på Råby IP när jag var liten. Då var det till och med galler och inte plexiglas runt rinken.
– Sedan spelade jag även fotboll då jag var yngre, men det var hockeyn jag tyckte var roligast. Jag tycker hockey är otroligt roligt och det är kul varje gång att gå ut på isen. Sedan är det såklart annorlunda från match till match, träning till träning, men det gäller att komma ihåg varför jag spelar, att hockey är det roligaste som finns.

Hur är hockeyintresset i Västerås, är det mer att man snackar bandy eller hur går snacket?
– Det är bra fans här och mycket folk på våra matcher. Jag tror inte det är mycket bandy och jag har nog aldrig kollat på en bandymatch här i Västerås. Jag skulle säga att det är hockeyn som är störst här i stan och visst finns det en hockeykultur här. 

Pappa Patrik är en ikon i Västerås, något som Eric ser främst som något positivt.

– Det har alltid varit så – jag skulle ljuga om jag säger något annat – att jag såklart jämförts med farsan. Men jag gör min egen karriär och skapar mitt eget namn.
– Det är inte folk i min egen ålder som reagerar på namnet Juhlin. Det är de äldre som jag träffar som kan undra om jag är Patriks son. Det är inget jag lidit av som hockeyspelare. Tvärtom. Han har kunnat hjälpa mig hur mycket som helst eftersom han vet vad som krävs.

HAR SPELAT I YNGRE LANDSLAGEN

Under säsongen 2016/17 fick Eric Juhlin dra på sig landslagströja för första gången.

– Det var riktigt mäktigt och det har alltid varit min dröm att få representera Sverige. Just första resan med landslaget var lite spännande faktiskt.
– Jag åkte tillsammans med Albin Olofsson. Vi hade spelat tillsammans sedan vi båda började med hockey så det var även mäktigt att få dela den upplevelsen med honom. Nu har han varit utlånad till Köping i division 1, men vi har fortfarande mycket kontakt.
– Turneringen spelades i Finland och jag tror att jag gjorde en kasse på den resan. Målet? Jag fick en ”flipp”. Sedan var det bara att ta mig förbi backen och gröta in framför mål (skratt). Däremot kom jag inte riktigt ihåg var pucken gick in. 

Hur ser du idag tillbaka på debuten i Västerås A-lag?
– Den gjorde jag förra säsongen mot Karlskoga hemma. Då kan jag säga att jag var nervös. Nu fick jag inte så många byten, men det var riktigt mäktigt. När vi möter Karlskoga är det dessutom alltid mycket folk.

Publiken i ABB Arena är kända för att höras ganska väl, hur kände du dig när det var dags att åka in på isen innan matchen?
– Det var en mäktig känsla.

"HAFT BÄTTRE FOKUS"

Det blev tolv matcher i Hockeyallsvenskan för Eric Juhlin senaste säsongen. Med J20-laget svarade han för imponerande 17 mål och totalt 31 poäng på 36 matcher.

– Det har varit en bra säsong för mig. Sedan har det varit rätt tufft. Personligen har jag den här säsongen haft ett bättre fokus, fokusera på att alltid göra mitt bästa. 

Vad är ditt bästa hockeyminne från säsongen?
– Jag spelat väldigt mycket tillsammans med Hugo Bergström och Albin Svensson. Det har varit bra många matcher där vi haft väldigt kul tillsammans ute på isen. Vi är bra kompisar både på och utanför isen.

Nu blir det ingen fortsättning i moderklubben för Eric Juhlin. Inför kommande säsong flyttar han till Småland för att representera Växjös J20-lag.

FAKTA

Fem snabba med Eric Juhlin

  • Vem är väldens bästa hockeyspelare?
  • – Connor McDavid, hans fart… Det går inte att stoppa honom.
  • Vilket lag har snyggaste tröjor i NHL?
  • – Dallas. Jag tycker deras hemmatröjor, dom gröna med en stjärna på är riktigt snygga.
  • Bästa fiket i Västerås?
  • – Café Gränden. Jag har inte varit på så många andra, men det en mysig miljö där.
  • Vem låter mest i A-lagets omklädningsrum?
  • – Jimmy Jansson och (Alexander) Younan. Framför allt är det mycket snack på Younan
  • Vem blir nästa landslagsstjärna från Västerås?
  • – Hugo Mellinger. Han är riktigt bra.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 14 maj
11:20 Danmark - Kazakstan VM
11:20 Sverige - Österrike VM
15:20 Schweiz - Italien VM
15:20 Tjeckien - Storbritannien VM
19:20 Slovakien - Tyskland VM
19:20 Lettland - Finland VM
22:30 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
söndag 15 maj
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
onsdag 18 maj
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
fredag 20 maj
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten