Sök
SVERIGES FÖRSTA ISHALL. Lars-Gunnar Björklund berättar historien om Lindarängen, flyghangaren som blev Sveriges första ishall.
ÖVRIGT

Legendens berättelse om flyghangaren som blev Sveriges första ishall

Jag hade äran att lära känna sportjournalisten och nestorn Lars-Gunnar Björklund. År 2000 gav jag denne eminente berättare i uppdrag att läsa på och skriva om Sveriges första ishall, Lindarängen. Läsa på var det inte tal om för denne historieälskare utan på bara några dagar hade han satt ihop en storyn på det sättet bara han kunde göra om flyghangaren i det som numera kallas Frihamnen i Stockholm. 

”Man åker Vallhallavägen österut så långt det går, passerar Filmhuset, åker öster om Gärdet Lindarängsvägen fram och tittar till vänster ner mot Frihamnsområdet. Där ligger en gammal hangar. Byggd för att tillgodose sjöflygtrafiken på 30-talet. Där fanns Stockholms lufthamn, för all evighet minnesbevarad av deckarförfattaren och AIK:aren Stieg Trenter med sin ”Lysande landning” från 1946.

Där fick svensk ishockey sitt första stora genombrott som publiksport (Det andra och viktiga kom i samband med VM i Stockholm 1949). Hangaren var stor och där fanns utrymme för andra aktiviteter. Först hängde curlarna på, sedan hockeyn.

Den 5 december 1931 invigdes Sveriges första ishall på konstfryst is. Kung Gustav V, iförd frack och hög hatt och medförande den tidens honoratiores i högtidsdress, invigde. Entréavgiften var satt till sju kronor som var mycket pengar på den tiden, men likväl var det knökfullt, vilket innebar 1 500 åskådare som balanserade på de plankor som föreställde läktare.

Rinken var liten, bara 50×27,5 meter (jämfört med dagens mått 61×30 meter). Isen var perfekt med sina minus elva grader, men konståkningsstjärnan Gillis Grafström, som uppvisnings åkte, tyckte att den var för tunn med sina blott 15 centimeter. Fler konståkare var på plats liksom några curlinggäng, men de viktigaste var det som i rubrik i Idrottsbladet uppmärksammades – ISHOCKEY NÄSTA STORSPORT!

Visst. Man spelade under öppna träkonstruktioner i taket, höga och fula som stryk, med nät för att hindra att publiken skulle få puckarna på sig och med vad som beskrevs som ”ett bröst högt staket” (Vi var alltså tidigt ute med en riktig sarg som dock sjönk ihop näsr Stadions konstfrusna invigdes 1939, man frågar sig varför det blev så låg sarg då). Rökning var inte tillåten och publiken uppmanades ”ta på er bra”. Tror jag det. Det drog rätt bra från Värtan.

Pelle Bergström var där, tio år gammal. Pelle, legendarisk hockeyledare i Djurgården och Tre Kronor: – Du kan tillägga att jag faktiskt senare som junior fick lira med mitt Nacka i isladan. Ja, jag vet att den formellt kallades det något ståtligare Is-palatset, men det var en lada. Som liten back har jag gjort några mål i ladan också.

(Pelle Bergström gick ur tiden i september 2013, reds anm.)


Helge Berglund och Sigge Öberg ställer upp för tekning. Domare: Ivan Eklind

Tillbaka till invigningsprogrammet och den första svenska hockeymatchen på konstfryst inomhus. Den spelades mellan dåtidens suveräner IK Göta, som vunnit sju SM mellan 1922 och 1930, och Södertälje SK. Första målet gjordes av Götas suverän Gustaf Johansson, ”Lulle”, då 31 år gammal och internationellt skolad i Berliner Schilttschuhclub. ”Lulle” gjorde totalt 43 landskamper, blev Stor grabb nummer åtta, tog både EM-titlar och SM-titlar, några förresten i bandy. Men han skulle så småningom överträffas av sonen Gösta ”Lill-Lulle” Johansson som gjorde 105 landskamper, blev världsmästare 1953 och svensk mästare med sitt Djurgården då och då. Det kunde pappa ”Lulle” skriva om som journalist på Svenska Dagbladet.

Invigningsprogrammet innehöll också några andra matcher. Hammarby slog Djurgården med 3-2, Nacka slog Karlbergs med 2-1 och så fick SSK revansch på Göta med matchens enda mål den andra dagen.

Redan den 11 december spelades den första seriematchen. Hammarby gjorde processen kort med Hermes, vann med 9-0 och första målskytt var ”Berra” Lundell, också han Stor Grabb med 27 landskamper.

Knappt han man köra igång aktiviteterna förrän det var dags för bråk, en icke ovanlig sysselsättning i hockeykretsar. Intäkterna skulle delas med 60 procent till Is-palatset, 20 procent till förbundet och 20 procent till klubbarna. Dessa ansåg förstås att utan deras medverkan skulle ladan stå tom och ville ha högre procent. Klubborna kostade tolv spänn styck och mist tre slogs av per match. Klart man behövde pengarna. Och hotade med strejk. Problemet löstes tydligen på något sätt som jag inte kan redovisa.

Det blev en intensiv period i december 1931. Med internationell touch. Första Kanadagänget att besöka Sverige var Victoria Hockey Club som 1927 radade upp segersiffrorna 17-1, 5-0 och 6-2 mot svenskt motstånd. Nu kom Ottawa och städade undan Göta med 7-2. Första svenska målet: ”Lulle” Johansson förstås. Mot AIK gjorde kanadensarna 10-0 och mot en Stockholmskombination (=landslaget), 11-0. Men sedan fick Sverige 3-3 i sista matchen, vilket förklarades med att Kanada hade ”representationströtthet”. Avslutningsbanketten slutade på morgonen klockan 8.00 samma dag som matchen gick. Och när kanadensarna kom till ladan blev de utkörda av en vaktis. Så kunde väl inte ishockeylirare se ut.

Isladan vid Lindarängen blev hjärtat i svensk hockey som på den tiden stavades Stockholm. Merparten av de 42 registrerade klubbarna kom från storstadsregionen. Den blev en älskad hemmaplan av AIK, som vann två SM där och av ”Bajen” som vann fyra.

Men hockeyintresset växte sig stort och man fick flytta stormatcherna till Stadion och Östermalm för att kunna ta hand om fler åskådare. Även om det kostade snöskottning och ibland vattenfyllda isflak med jord och lera.

Tanken var att bygga ut ladan, fixa en bra restaurang e t c. Men, tyckte de flesta: Bygg en ny hall istället! Det behövdes bara 700 000 kronor! Men pengarna fanns inte och Stockholm fick vänta på sitt is-palats tills taket kom över Johanneshov.

Jag är inte helt bergis på när sista matchen av dignitet spelades i ladan, men jag vet att Sverige spelade sin sista match mot Göta den 19 januari 1938 och vann med 2-1. Då var ”Svenne Berka” Bergqvist målskytt, men det var inte ”grejen”. Han var den ende liraren som uppträdde i blå tröja med tre gula kronor på bröstet. Modellen ”Berka” visade för upp första gången var den symbol som för alltid skulle förknippas med Stockholms Stadshus och ishockeylandslaget Tre Kronor.”
Lars-Gunnar Björklund

Fotnot: Den 30 november 2012 gick Lars-Gunnar Björklund ur tiden.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten