Sök
Nicklas Lidström och Filip Hronek.
Bildbyrån
NHL

Lidas: "Är ledsamt att se Red Wings ligga sist"

Från NHL:s stormakt till NHL:s slagpåse. Detroit är inne i en tung period i klubbens historia. För hockeysverige.se berättar klubbens backlegendar Nicklas Lidström om Red Wings svacka.

– Sedan jag, men även längre fram då (Henrik) Zetterberg och (Pavel) Datsiuk slutade, har det varit svårt att ersätta oss med andra spelare, konstaterar han.

Detroit Red Wings är NHL:s sämsta lag just nu. Så sent som säsongen 2007/08 vann organisationen Stanley Cup. Därefter har det inte blivit några ytterligare finaler. Senaste tre säsongerna har dessutom Red Wings missat slutspelet. Nicklas Lidströms tröja är hissad i taket Little Cesar Arena i Detroit. Han har dessutom vunnit fyra Stanley Cup-titlar med klubben. Trots att laget just nu har minst poäng av alla lagen i ligan ser han en ljusning någonstans över kullarna i Michigan. 

- Klart att det är ledsamt att se Red Wings ligga sist i hela NHL när fansen och publiken är vana att se dom högre upp, säger Red Wings-ikonen till hockeysverige.se och fortsätter:

 - Just nu ligger klubben i en ombyggnadsprocess där dom vill bygga om och föryngra laget. Det kommer att ta ett tag. Red Wings hade gått till slutspel 25 år på raken. Man fick inte välja högt i draften och på trejding deadline var man en köpare, alltså bytte bort trejdval för att få till sig spelare. Till slut kommer det där ikapp laget eftersom NHL idag är sådant att man draftar och utvecklar många spelare som till slut blir NHL-spelare i sin klubb. I och med att Red Wings trejdat bort så passa många draftval under åren har man helt enkelt inte fått fram toppspelare. Det är först senaste säsongerna som det har börjat komma in spelare som draftats högt som 18-åringar.

"FINNS KILLAR UNDERIFRÅN"

Kan du se att det saknats en del bitar i själva lagbygget senaste säsongerna?

- Sedan jag, men även längre fram då (Henrik) Zetterberg och (Pavel) Datsiuk, slutade har det varit svårt att ersätta oss med andra spelare. I alla fall Zetterberg och Datsiuk som lade av bara för några år sedan. Dom tillhörde toppen av alla NHL-spelare. 

- 2014 draftade Red Wings en kille, Dylan Larkin, som jag tycker har tagit otroliga steg och kommer bli en toppspelare. Han är också den som räknas som toppspelare i Red Wings just nu, men det tar tid att bli riktigt etablerad och lära sig hur allt fungerar i NHL och få erfarenheten att möta dom bästa motståndarna i varje match. Det är en tuff situation som spelarna hamnar i. (Anthony) Anthony Mantha är också en skicklig kille som var ett högt draftval. Det finns killar underifrån som är i laget, men som behöver några år på sig för att bli etablerade stjärnor i NHL.

Dylan Larkin tippas bli näste lagkapten.Dylan Larkin tippas bli näste lagkapten.Bildbyrån

Vi har även Niklas Kronwall som lagt av, tror du betydelsen av att ha tappat ett antal pappor i laget påverkat klubbens situation?


- Det tror jag. Man behöver spelarna med rutin och erfarenhet i ett yngre lag för guidning och att hjälpa dom unga spelarna. Kanske också för att visa vad som krävs för att leverera varje dag och match. Kronwall är också ett jättebra exempel på en spelare som varit med länge och varit väldigt duktig i många år.

HYLLAR YZERMAN: "LYFT FÖR KLUBBEN"

Coach i Detroit är Jeff Blashill, en ledare som Nicklas Lidström har ett stort förtroende för. 

- Jag tycker att han har gjort ett bra jobb. Under min sista säsong var han assisterande åt Mike Babcock. Sedan fick han ett erbjudande att bli headcoach nere i farmarlaget Grand Rapids. Han hade mycket framgång där och vann ligan. Han är en duktig coach, bra på att lära ut spelet och ha hand om yngre spelarna som han hade i farmarlaget. På så vis tror jag att han varit en bra coach för Red wings under den här tiden.


Nu har Steve Yzerman klivit in i organisationen igen, vad tror du det kommer ha för påverkan och betydelse?


- Väldigt mycket. Dels är han ett välkänt ansikte och en ikon i staden Detroit och faktiskt i hela Michigan. Som spelare har han lyckats genom åren. Han var kapten i Detroit under väldigt många år så jag tror att det är ett lyft för klubben. Han kommer in i en situation som är väldigt tuff. Red Wings har inte gått till slutspel senaste åren. Klart att det blir en process för Steve att sätta sig in i spelarna som redan finns där, vilken typ av spelare han vill ha, vilka ska man drafta…

 – Dels är han otroligt hockeykunnig och har en väldigt bra känsla för spelarna, så jag tror han kommer bli jättebra för laget. Om vi ser till hur han lyckades med Tampa från det han kom dit 2010 och lämnade 2018/19. Då byggde han upp ett otroligt starkt lag. Victor Hedman och (Steve) Stamkos var unga stjärnor redan då han kom dit, men sedan har Tampa draftat bra och hittat unga spelare som gör att dom idag är ett topplag. Om vi ser dagens Tampa och det som var förra säsongen är det i stora delar det lag som Stevie satt ihop.

Vilka ljuspunkter kan laget ta med sig från den här säsongen in i den kommande?


- Framförallt har nog yngre killarna lärt sig vad som krävs för att vinna och ha framgång i NHL. Det är otroligt tufft och är du inte riktigt på topp, eller nästan i alla fall, i varje match kan du förlora eftersom det är så pass jämt i ligan.
 Det har nog varit en bra läropeng för yngre killarna att gå igenom det här. Sedan är det naturligtvis inte kul att förlora så pass många matcher som dom nu har gjort. Samtidigt har Red Wings haft båda målvakterna skadade till och från. Danny DeKeyser, deras kanske bästa back, har bara spelat åtta matcher och är borta resten av säsongen. 

- Även om Red Wings inte spelat bra så har dom haft många saker emot sig, både skade och spelmässigt under säsongen. Som jag sa är det nog en läropeng för hela organisationen. Det krävs väldigt mycket för att vara framgångsrika i NHL.

Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Anders Eriksson firar Detroit Red Wings Stanley Cup-vinst 1998.Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Anders Eriksson firar Detroit Red Wings Stanley Cup-vinst 1998.Foto: Bildbyrån

DÅ KAN RED WINGS BLI ETT TOPPLAG 

När tror du vi ser Detroit som ett storlag igen?


 – Jag tror att det kan ta i alla fall två, tre, fyra år att bygga upp det här. Dels är draften väldigt viktig. Nu draftade Red Wings en tysk back förra sommaren, Moritz Seider, som dom tror mycket på. 

Joe Veleno är en annan ung kille, en förstarunda, som dom tror mycket på. Stevie har samlat på sig mycket draftval, både till i år men även förra året, där dom hoppas att få in några lyckoträffar som kan bli stjärnor om ett par år, men det kommer ta tid att utveckla dom här killarna.


Trots att Lidström numera bor i Västerås följer han mer eller mindre allt som händer i sin gamla klubb. 

– Jag är inte involverad i organisationen, men följer laget från mer eller mindre match till match. Jag vet hur dom ligger till och spelar och ser highlights på NHL.com från deras matcher för att vara uppdaterad på vad som händer och vilka som spelar, avslutar Nicklas LidströmDen här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten