Sök
DOKUMENT
Brian "Spinner" Spencer.
Skärmdump Youtube
NHL

Visade inte sonens match - pistolhotade personalen i TV-huset

Det var knappast för sina 553 NHL-matcher Brian ”Spinner” Spencer blev känd för eftervärlden och fick sitt liv porträtterat i en långfilm. Nej, det är sakerna som hände runtomkring som etsat sig fast i folks medvetande. I december 1970 blev hans far ihjälskjuten i en eldstrid med polisen och 18 år senare gick hans son samma öde till mötes.


NHL symboliserar glamour och framgång. Men ligan har också genom åren en hel del tragiska människoöden bakom sig. Ett som blivit märkligt lite omskrivet i Sverige handlar om en bonngrabb från den kanadensiska vischan. Har ni sett filmen "Gross missconduct" känner ni säkerligen igen den bisarra och tragiska historien kring den forne NHL-spelaren Brian "Spinner" Spencer. Om inte, så får ni er den serverad nedan.

FADERN ALKOHOLISERAD


Roy Spencer hade varit med och stridit på de allierades sida under andra världskriget. Hemma i Fort St. James i den kanadensiska provinsen British Columbia var han känd för hetsiga temperament, förmodligen något som hörde samman med kriget, och sitt supande. Sönerna spelade båda hockey och pappans dedikation för deras hobby var omvittnad. Han byggde en rink åt sina pojkar på den egna tomten och körde dem kors och tvärs till träningar och matcher under barn - och ungdomsåren.
— Vi kunde vara de enda ungarna på en hockeyträning ibland, klockan fyra på morgonen. Detta efter att han hade kört flera mil i dåligt väder på snöiga vägar, berättade Brian Spencers tvillingbror Byron i dokumentären "The tumultuos life of hockey's Brian 'Spinner' Spencer".
— Det var allt för honom, det var hela hans liv, fortsatte brodern.Det fanns talang hos Brian och han lämnade pojkrummet som tonåring för att spela juniorhockey annorstädes. Efter en stark säsong 1968/1969 för Estevan Bruins i West Coast Hockey League med 48 poäng på 53 matcher fick Toronto Maple Leafs upp ögonen för forwarden. Maple Leafs draftade honom i den femte rundan 1969 och den första säsongen som proffs gjorde han nio NHL-matcher för den klassiska klubben. Men det var inte talangen som gjorde att Maple Leafs lade sitt draftval på honom, det var hans tuffhet. Åren innan hade han fått kämpa sig igenom juniorligorna genom hårt och tufft spel. Ofta blev det slagsmål.
— Det känns som att folk ville testa honom hela tiden. Vi var uppväxta med att ge respekt och kräva respekt. Det var väldigt viktigt i våra liv, berättar brodern.

Brian Spencer själv berättade under sin levnadstid om de knappa förhållandena på landsbygden i British Columbia, och det är troligtvis kampen mot dessa i barndomen som ligger bakom vad som senare skulle komma att ske.


Fadern Roy Spencer drack hårt. Det var något som skulle få ödesdigra konsekvenser för både honom och hans son. För Brian drogs också med ett missbruk under sin karriär, och efter, och det visade sig tidigt då han fick problem i skolan. Men han lyckades alltså ta sig vidare och bort från landsbygdshålan Fort St. James. Men livet som NHL-stjärna kanske inte riktigt passade Brian. Bästa vännen under tiden i Toronto Maple Leafs, Jim McKenny, berättar följande i dokumentären:
 — Det kändes som han var mer naiv än andra ungdomar. Många andra kom från stora städer, eller hade spelat med lag i stora städer. Brian hade aldrig gått den vägen. När han kom hit och började få all uppmärksamhet från media och fans...Han bara vältrade sig i det.

Brian Spencer har sagt följande om den saken:
 — Jag var en ung man som kommit ur British Columbia...När jag åkte ut på isen i Maple Leaf Gardens...Folk låg vid dina fötter...

Brians före detta fru, Janet Spencer, har i nordamerikanska medier berättat om Brians oförmåga att hålla i pengar.
— Han var inte socialt redo för det som väntade honom i NHL. Det är därför, efter tio år i NHL, inge av oss har några pengar.

SKÖTS IHJÄL UNDER SONENS MATCH


Säsongen 70/71 var tanken att Spencer junior skulle etablera sig i NHL, men han tvingades inleda i farmarlaget Tulsa Oilers. I slutet av året kallades han upp och den 12 december var det så äntligen dags för säsongsdebut för honom. Som om inte det vore nog var det tungviktsmöte mot Montreal och dessutom skulle matchen sändas på Hockey night in Canada. Det var första gången Brian skulle spela en match som livesändes över hela nationen och dessutom skulle han bli intervjuad i paus. Sonen ringde upp sin far Roy för att meddela den glada nyheten. Det är här saker börjar gå riktigt snett.
— Han förberedde sig nästan som om han skulle spela matchen själv. Han åt en stek före matchen och jag tror verkligen att han spelade matchen med Brian den kvällen, berättar brodern Byron.

Men lagom till säsongen 70/71 så hade Vancouver Canucks gjort entré i NHL. Den här lördagskvällen skulle mötet Toronto mot Montreal sändas över hela landet, men TV-kanalen tog beslutet att Canucks match mot California Golden Seals skulle sändas för tittarna i British Columbia istället. "Klart att de hellre ville se 'sitt' NHL-lag", resonerade säkert TV-kanalen.

Ni kan tänka er hur "glad" Roy Spencer blev när han upptäckte detta. Berusad tog han med sig en pistol och satte sig i billen och körde de över 13 milen till den närmaste CBC-stationen som låg i Prince George.
—  Plötsligt stod mannen framför mig, såg vild och upprörd ut och viftade med en pistol mot mig. Han såg att jag var i telefon, grep tag i telefonen, slog mig i ansiktet och krossade telefonen på golvet, har CBC-medarbetaren Carole Fawcett berättat för Prince George Citizen senare.

Faksimil ur The Citizen.

Medan matchen pågick så hotade Spencer den äldre personalen i TV-huset och krävde att de skulle byta match. Efter ett tag begav han sig iväg. Men personalen hade hunnit larma polisen och när Spencer lämnade byggnaden öppnade han eld och träffade en polisman. Polisen responderade och träffade Spencer, som avled.

Brian Spencer fick beskedet att hans far avlidit efter matchen. Trots det tragiska beskedet spelade han match bara dagar efter mot Chicago och fyra dagar efter hans fars våldsamma bortgång gjorde sonen sina två första NHL-poäng. Detta på bortaplan mot Buffalo.

ÅTALADES FÖR MORD


Brian Spencer blev inte långvarig i Toronto. 1972 trejdades han till New York Islanders och fram till 1979 blev det även NHL-spel för Buffalo och Pittsburgh. med Buffalo var han med och spelade Stanley Cup-final 1975. Men han fick aldrig vinna det åtråvärda priset. Trots att han i mångas ögon kanske sågs mest som en "tough guy" ute på isen så inbringade hans tio säsonger och 553 NHL-matcher respektingivande 223 poäng. I utvisningsbåset satt han "bara" i 634 minuter genom åren.


När karriären var över återvände Brian Spencer aldrig till sina hemtrakter. Istället eskalerade missbruket och han tog sin tillflykt till Florida där han under en tid bodde i en husvagn.
— Brian var besviken på hur saker och ting blev. Han borde varit stolt, men han ville vara som en Jaques Plante eller Dave Keon. Både jag själv och andra försökte förklara för Brian att den enda han behövde vara var sig själv. "Vi är alla stolta över dig", har brodern berättat.

Dave Keon var lagkamrat med Brian Spencer i Toronto Maple Leafs.Dave Keon var lagkamrat med Brian Spencer i Toronto Maple Leafs.Bildbyrån

Utöver alkoholmissbruket började nu även droger komma in i bilden och under sina år i Florida greps han vid ett flertal tillfällen för att ha kört bil under drogrus. Under 1982 hade Brian Spencer ett förhållande med en prostituerad kvinna. En kund till henne, Michael Dalfo, hittades samma år mördad och detektiverna riktade tidigt sitt intresse mot Spencer. Men inga bevis fanns och fallet föll i glömska.


Fram till 1987. Då åtalades Brian Spencer för mord och riskerade dödsstraff. Utredarna menade att Spencer hade kidnappat Dalfo och skjutit honom med två skott i huvudet. Detta då kvinnan han levde med ska ha sagt att Dalfo ofredat henne. Det hela gick till rättegång och familj och nära vänner slöt upp bakom Spencer. Ett av karaktärsvittnena i rättegången var den forne lagkamraten i Buffalo, Rick Martin.

I mars 1988 kom beskedet: Spencer frikändes från alla anklagelser och han lovade dyrt och heligt att ändra på sitt liv. Men det skulle bara dröja tre månader innan Brian Spencer mötte samma öde som hans far gjort närmare 18 år innan.  Enligt vännen Gregory Scott Cook skulle de båda genomföra ett kokainköp, men de hela slutade med att Spencer sköts i bröstet sittandes i passagerarsätet i Cooks bil. Spencer avled senare av sina skottskador.

Brian Spencer blev 39 år och efterlämnade fem barn.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten